onsdag 16 april 2014

GRILLAT LANTBRÖD MED SMÖRSTEKTA PÄRON OCH ÄDELOST.

Bjud på en sån här smörgås med ett glas rödvin till
och Du har en perfekt lättare kvällsrätt .

1 smörgås
1 stor skiva Lantbröd
1/2 moget päron i tunna klyftor
3 - 4 grovhackade valnötter
1/2 msk smör
salt och nymalen svartpeppar
25 g ädelost

Så här gör DU:
Grilla eller rosta brödet gyllene.

Stek päronklyftorna  och valnötterna lätt
i smöret och salta och peppra .
Lägg över dem på det varma brödet och
smula ädelosten över .

Njut direkt !

Hos en arbetskamrat blev jag bjuden på
denna supergoda smörgås .

LYCKA TILL !

HAVREKAKA MED RABARBERKOMPOTT 8 BITAR

Den här är himla smarrig !
Prova att smaka den .

75 g smör /margarin
3 dl havregryn  (jag har fiberhavregryn)
1 1/2 dl mjölk
2 ägg
1 3/4 dl rörsocker strö
2 droppar bittermandelolja
1 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
Rabarberkompott
1 1/2 dl syltsocker
1 msk vatten
2 - 3 stjälkar rabarber
Dekoration
florsocker
Ugn 200 grader.

Så här gör DU:
Smält  matfettet , låt det svalna .
Mät upp havregrynen i en skål , häll över mjölken
och matfettet , låt stå och svälla i 5 minuter .
Vispa ägg och socker , tillsätt bittermandeloljan
i äggvispet .
Blanda vetemjöl och bakpulver i en annan skål .
Tillsätt mjölblandning och havregryn i äggvispet
och rör ihop till en slät smet.
Häll smeten i en smord och bröad sockerkaksform
som rymmer 2 liter .
Grädda kakan  i  mitten av ugnen ca 40 min , känn
efter med sticka att kakan känns torr .
Stjälp upp kakan och låt den svalna under formen .
Rabarberkompott
Mät upp socker och vatten i en kastrull .
Tärna rabarbern fint med vass kniv .
Låt rabarbern sjuda i sockerlagen  5 min på svag värme .
Klyv kakan på mitten och bred ut rabarberkompotten
på underdelen .
Lägg på överdelen .
Pudra över florsocker.
Servera gärna lite vaniljkräm till .

LYCKA TILL !

lördag 12 april 2014

KASSLER MED BLOMKÅL OCH PASTA 4 PORT.

Så var det då onsdag igen !

Pytt eller ?
Nä, vi provar detta !

Skär 6 skivor kassler i tärningar.
Bryt blomkåls buketter ur ett blomkålshuvud (så mycket du tycker själv.)
Fräs kassler och blomkål i lite flytande smör/
margarin .
Rör ner 1 msk vetemjöl.
Häll över 4 dl mjölk och låt puttra i 5 minuter.
Tillsätt 2 dl skurna sockerärter, salt vitpeppar
och 2 msk hackad persilja .
Låt puttra ytterligare 5 minuter.
Servera med pasta .

HOPPAS ATT DET SMAKAR !

PYTT MED RÖDA BÖNOR OCH SELLERI . 4 PORT.

Hej igen !

Onsdagar ? - Ja, vad gör jag för mat då ?
-ingen aning! Då brukar det faktiskt bli PYTT
av olika slag, så nu blev det denna !

Prova Ni också !

5 potatisar
2 morötter
2 msk flytande margarin/smör
2 stjälkar selleri
1 orange paprika
1 gul paprika
1 bit purjolök
1 tsk oregano
salt , peppar
2 dl röda kidneybönor(burk)
Tillbehör:
bröd
eventuellt ägg.

Så här gör DU:
Tärna potatis och morot fint .
Fräs dem mjuka i margarin /smör
eller( koka dem först i 8-10 min.)
Skär selleri , paprika och purjolök
i små bitar och strimlor .
Tillsätt dessa och låt det hela steka
i ytterligare några minuter.
Smaksätt med oregano , salt och peppar.
Vänd ner bönor och låt allt bli varmt.
Servera med bröd och eventuellt ägg .

SMAKLIG MÅLTID !

onsdag 9 april 2014

CITRONMUFFINS 10 STYCKEN.

Å ,  de här var goda - glutenfria.

RÖR 100 g rumsvarmt smör smidigt med
1 dl florsocker.
Tillsätt  1 ägg och rivet skal av 1/2 - 1 citron.
Blanda  1 dl potatismjöl  med  1/2 tsk bakpulver
och rör ner i smeten .
Klicka ut smeten i små muffinsformar av papper.
Ställ dem på plåt och grädda i 200 grader varm ugn
ca 10 minuter .
Luftiga och jättegoda .

Hoppas på trevlig fika-stund !

LAXLASAGNE MED LIME 4 PORT.

Varmrökt lax är smakrik och passar utmärkt till lasagne.
Och dessutom färdig hollandaisesås är ett snabbt och gott
alternativ  till  ostsås .
mmm... så himla  gott !

12 lasagneplattor
400 g varmrökt  lax
1 purjolök
1 röd paprika
2 msk smör/margarin
1 1/2 msk vetemjöl
5 dl  fisk -& skaldjurssoppa, KELDA
1 tärning fiskbuljong
rivet skal av 1 lime
salt , peppar
SÅS:
2 1/2dl färdig  hollandaisesås
1 1/2 dl mjölk
2 dl riven ost

Så här gör DU:
TA SKINNET av laxen och skär köttet i mindre bitar .
Skölj och skär purjo och paprika i tunna skivor .
Hetta upp smöret och fräs grönsakerna .
TA KASTRULLEN från värmen och strö över mjöl .
Tillsätt soppa och buljongtärning .
Låt såsen få ett uppkok .
Blanda ner lax och rivet limeskal .
Smaka av med salt och peppar .
Låt småputtra ytterligare 2 minuter.

SÅS:
BLANDA i en skål samman hollandaisesås , mjölk
och riven ost .
SMÖRJ  4 portionsformar eller en större form med smör .
Varva pastaplattor med lax-sås och hollandaisesås .
TILLAGA mitt i ugnen tills pastaplattorna är mjuka 25-30 min.

ALL LYCKA TILL !

onsdag 2 april 2014

VITLÖKSKOLJA MED TIMJAN 2 PERSONER.

mmm... Kolja, det är smaskens .

300 g  KOLJAFILE
3 vitlöksklyftor
1 msk olivolja
salt , peppar
2 tsk pressad citron
4 msk hackad färsk timjan

TILLBEHÖR :
3 dl kokt ris
200 g förvälld  bladspenat

Så här gör DU:
SKALA  och skiva vitlöken och fräs den
mjuk i oljan i en  stekpanna .
Salta och peppra KOLJAFILEERNA
och vik ihop dem.
LÄGG fisken i stekpannan , häll  över
citron och timjan.
Lägg på lock , och låt eftersteka på svag
värme ca 5 minuter.

SERVERA med ris och spenat .

LYCKA TILL !