torsdag 24 april 2014

KÖTTBULLAR I HET CURRYSÅS 4 PORT.

Hej igen !

Den här är jättegod , den bjuds med skivad banan och jordnötter.

500 g köttfärs
1 tsk salt
1 krm peppar
1 tsk malen spiskummin
1 pressad vitlöksklyfta
1 dl CREME Fraiche

SÅS:
2 msk margarin/smör
1 tsk curry
2 msk mjöl
3 dl mjölk
2 msk OXFOND
1 dl CREME Fraiche
2 msk Mango Chutney
1/2 - 1 krm SAMBAL OELEK

GARNERING:
1-2 bananer
curry
1/2 - 1dl jordnötter

SÅ HÄR GÖR DU:
ARBETA samman färsen med alla ingredienserna
till en smidig smet .
Forma runda bullar .
STEK  köttbullarna gyllene runt om i lite matfett .
Minska värmen och låt dem eftersteka 3 - 5 minuter .
SMÄLT matfettet till såsen i en kastrull tillsammans
med curryn.
Rör ner mjölet .
Späd med mjölk och OXFOND .
Låt såsen småkoka under omrörning ca 3-5 minuter .
TILLSÄTT CREME Fraiche , mango chutney
och SAMBAL OELEK .
Låt såsen koka upp på nytt .
Smaka av den .
HÄLL såsen över köttbullarna och låt allt bli genomvarmt.
SKALA och skiva bananerna .
Stek dem lite i matfett .
Strö över lite curry .
GARNERA KÖTTBULLSFATET med  bananer, jordnötter
och eventuellt färsk koriander.
BJUD kokt ris och kokta grönsaker till .

BARNA brukar gilla detta !
SMAKLIG MÅLTID !

lördag 19 april 2014

PÅSK - BUFFE' SKINKLINDADE SPARRISGÖMMOR 8 PERSONER.

Enkelt och läckert .
Passar fint även som förrätt .

1 - 2 knippen grön sparris
100 g krämig färskost
3 msk färskriven pepparrot
8 skivor lufttorkad  skinka
långa gräslöksstrån

Så här gör DU:
ANSA sparrisen och bryt av den nedersta hårda delen .
Koka dem i lättsaltat vatten 2-3 min .
Kyl ner med iskallt vatten och låt sedan torka på hushållspapper .
RÖR ost och pepparrot till en smidig kräm .
LÄGG ut skinkskivorna .
Fördela ost och sparris och rulla ihop .
Doppa eventuellt gräslöksstråna  i kokande vatten så de blir
smidigare .
ÄR stråna korta, knyt ihop dem två och två  och linda dem
runt skinkan .
Knyt på rullarnas ovansida .

TREVLIG HELG !

torsdag 17 april 2014

PÅSK - BUFFE' MATJESTÅRTA 8 PERSONER .

Åh , den här är riktigt smaskig !

BOTTEN :
75 g smör / margarin
225 g kavring utan kanter

FYLLNING:
2  GELANTIN-blad
2 burkar matjessill
a' 200 g
1 rödlök
3 msk finhackad gräslök
3 msk finhackad dill
3 dl CREME Fraiche
150 g krämig färskost

GARNERING:
1 burk ansjovis a' 100 g
1/2 rödlök finhackad
2 msk klippt gräslök
citron

Så här gör DU:
SMÄLT smöret/margarinet.
Mixa brödet till smulor och häll i smöret .
Spänn fast ett bakpapper över bottnen  i
en form med löstagbar kant , ca 24 cm i diam.
Tryck ut brödmassan i formen .
Låt stå kallt ca 30 min .
LÅT GELANTIN - bladen  ligga i rikligt med kallt
vatten  5-10 minuter .
Låt sillen rinna av och skär den i små sneda
bitar .
Skala och finhacka löken .
Blanda sill och lök med gräslök och dill .
BLANDA CREME fraiche och färskost .
Låt GELANTINET smälta på låg värme tillsammans
med en liten klick av blandningen .
Vänd ner Sill-röran i resten av CREME fraiche -
blandningen.
BRED ut fyllningen på brödbottnen och släta
till ytan .
LÅT STÅ KALLT I MINST 6 TIMMAR ,
gärna över natten .
GARNERA tårtan inför serveringen .

GLAD PÅSK !

PÅSK - BUFFE ÄGG & LIMERÄKOR 8 PERSONER.

Lime, ger en ny spännande smak på ägghalvorna .

8 hårdkokta ägg
500 g räkor med skal
1 1/2 lime
1 dl creme fraiche
1 dl majonnäs
dill till garnering

Så här gör DU:
SKALA och halvera äggen .
Skala räkorna .
Riv skalet av den ena limen
och pressa saften ur 1 1/2 frukt .
Blanda räkor , skal och frukt .
VISPA creme fraiche tills den
blir fast .
Tänk på att den först blir lös men
fortsätt bara vispa så tjocknar den
igen !
Rör ner majonnäs och smaka av
med salt och peppar .
SPRITSA eller klicka kräm på ägg-
halvorna .
Lägg på räkor och garnera med dill .

TREVLIG PÅSK!

PÅSK - BUFFE' ANSJOVISRÖRA MED ÄPPLE 8 PERS.

Fint serverad i snapsglas
eller små bitar knäckebröd .

2 burkar ansjovisfile'  125 g
1/2 äpple
1/2 rödlök
1 dl gräddfil
1 dl majonnäs
2 msk kryddkrasse
kryddgrönt till garnering

Så här gör DU:
LÅT ansjovisen rinna av väl.
Finhacka de flesta file'erna men
spara några till garnering.
Finhacka äpple och lök .
BLANDA samtliga ingredienser.
Fördela röran i snapsglas eller
på knäckebröd 
och garnera med ansjovis och kryddgrönt .

TREVLIG  PÅSK !

PÅSK - BUFFE' KRÄMIGA ÄGGFORMAR MED LAX. 8 PERSONER.

PÅSK - BUFFE'
Om Ni inte redan har förberett  !

De här formarna kan stå färdiga i kylen
och bara gräddas när det dags .
Resultatet blir ljuvligt , lent och fint !

8 skivor kallrökt lax
8 stora ägg
50 g finriven parmesanost
1 - 1 1/2 dl vispgrädde
Garnering:
4 skivor kallrökt lax
dillkvistar

Ugn.200 grader

Så här gör Du:
SMÖRA  insidan av 6-8 ugnssäkra portionsformar .
Strimla laxen och fördela i formarna .
KNÄCK  försiktigt ett  ägg i varje form .
Strö över ost och häll på grädde.
Blanda försiktigt med en gaffel, försök att hålla gulan hel .
GRÄDDA mitt i ugnen i vattenbad 18 - 20 minuter .
Äggsmeten ska stelna så pass att den är krämig  ,
men inte torr .
Känn med provsticka  .
Garnera med lax och dill .

Äggformarna  är godast när de fortfarande är lite ljumna .

TREVLIG PÅSK !

onsdag 16 april 2014

GRILLAT LANTBRÖD MED SMÖRSTEKTA PÄRON OCH ÄDELOST.

Bjud på en sån här smörgås med ett glas rödvin till
och Du har en perfekt lättare kvällsrätt .

1 smörgås
1 stor skiva Lantbröd
1/2 moget päron i tunna klyftor
3 - 4 grovhackade valnötter
1/2 msk smör
salt och nymalen svartpeppar
25 g ädelost

Så här gör DU:
Grilla eller rosta brödet gyllene.

Stek päronklyftorna  och valnötterna lätt
i smöret och salta och peppra .
Lägg över dem på det varma brödet och
smula ädelosten över .

Njut direkt !

Hos en arbetskamrat blev jag bjuden på
denna supergoda smörgås .

LYCKA TILL !