söndag 10 augusti 2014

LUNCHSALLAD 4 PORT.

Enkelt ,   lätt och jättegott !

4 skivor torskrom
1/2 isbergssalladshuvud i strimlor
4 tomater i skivor  eller i klyftor
4 ägg kokta kalla
1/2 slanggurka i stavar
1 knippa finklippt dill

DRESSING:
1 msk vinäger
1 1/2 msk vatten
1 1/2 msk olja
1/2 - 1 msk  dillfrö
salt
svartpeppar

Så här gör Du:
Lägg de olika ingredienserna på ett fat .
Blanda  samman  dressingen  och häll den över .
SERVERA genast .

SMAKLIG LUNCH !

POTATISPAPRIKA

Det här är smaskens !

6 medelstora potatisar , ca 500 g
2 stora paprikor , ca 250 g
2 ägg
2 dl riven ost av herrgårdstyp
1 msk smör / margarin

SKALA och koka potatisen .
Mosa den med elvisp eller pure'press .
Dela paprikorna och ta bort kärnhuset .
Förväll dem i lättsaltat vatten tills de är halvmjuka .
Låt  dem rinna av .
Smörj en ugnssäker form .
Rör ned ägg och ost i moset.
Smaksätt med salt och peppar .
Fördela moset i paprikahalvorna och placera dem på fatet .

GRATINERA i ugn vid 225 grader i ca 20 minuter .

Gott  till stekt bacon och alla slags RÖKTA kött - eller fiskrätter .

ALL LYCKA TILL !

SILLA - SALLAD 4 PERSONER.

mmm... gott !

2 kalla kokta potatisar
4 tomater
1 liten gul lök ca 50 g
1 burk matjessillfile'
dill
SÅS:
1 msk vinäger
2 msk senap
3 msk olja

Så här gör DU:
SKIVA potatisen tunt .
Skär tomaterna i tunna klyftor .
Hacka löken .
Skär sillen i smala bitar .
Vispa samman vinäger och senap,
späd med olja .
Tillsätt finklippt dill .
Varva alla ingredienser i en skål
eller i portionsformar .

GARNERA med dillkvistar .

SERVERA rätten väl kyld .

LYCKA TILL !

MAJA -SALLAD 4 PERSONER.

mmm... den här salladen gillar jag !
Prova att smaka Du också !

1 isbergssalladshuvud
150 g bacon
1 grön paprika
1 äpple
1 knippa rädisor
2 ringar ananas
150 g schweizerost

Så här gör DU:
ANSA och finstrimla salladen och lägg den i en skål.
Finstrimla bacon och stek dem knaprigt .
Låt rinna av på hushållspapper.
Skölj och kärna ur paprikan .
Skär den i mycket fina skivor och stek dem i lite baconfett.
SKALA och finstrimla äpplet .
Skölj och skär rädisorna i tunna skivor .
Ananas och ost skäres i tärningar.
VARVA  alla ingredienserna ovanpå salladen .

SERVERA salladen med gräddfil smaksatt med
                   finhackad lök och tomatpure' .
                  Smaka Dig fram .

                LYCKA TILL ! 
                   
                      

fredag 8 augusti 2014

VINBÄRSKAKA .

Har DU vinbär i din trädgård ?
Prova  denna goda  kaka , med lite vispad grädde .


100 g smör
2 ägg
1 dl socker
4 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
ca 4 dl rensade svarta vinbär
( Du kan blanda med röda vinbär om Du vill)
1 - 1 1/2 dl socker - rörsocker
2 tsk potatismjöl

SÅ HÄR GÖR DU:
SMÄLT smöret och låt det svalna .
Vispa ägg och socker pösigt ,
rör ned det smälta smöret och
vetemjölet blandat med bakpulvret .
HÄLL  smeten i en smord form , helst
med löstagbar kant ca 2 liter .
Fördela vinbären över smeten , men låt en
rand av smeten synas runt kanten .
BLANDA socker och potatismjöl och
strö blandningen över bären.
GRÄDDA i ugn i 175 grader i ca 45 min.

SERVERAS ljum med vispgrädde
som efterrätt eller till kaffe .

LYCKA TILL !

MOROTSKRANS MED BRYSSELKÅL 4 PERSONER.

Å , DET HÄR VAR LÄNGESEN ,
MEN ACK SÅ GOTT !

4 dl kokta , rivna morötter
2 msk finhackad gul lök
4 msk smält smör
2 ägg , vispade
1 msk vetemjöl
1 1/2 dl mjölk
1/2 tsk salt
1 krm vitpeppar
200 g kokt brysselkål

SÅ HÄR GÖR DU:
RÖR samman alla ingredienserna
utom brysselkålen , till en smet .
Häll den i en väl smord  ringform .
GRÄDDA i 225 grader ca 30 minuter.
Stjälp upp ringen på serveringsfat
och fyll hålet med brysselkål.
Servera som ensamrätt eller
med skinka eller köttbullar till .

SMAKLIG MÅLTID !

ÖRTKRYDDAD LINSSALLAD MED KNAPRIG PARMASKINKA 4 PORT.

Någon annan än jag , som gillar bönor och linser ?

Vi provar denna !

2 msk olivolja
1 pressad vitlöksklyfta
4 skivade salladslökar
2 burkar gröna linser( a' ca 400 g)
sköljda och avrunna, eller
2 , 5 dl gröna linser
kokta enligt anvisning på paketet
2 msk balsamvinäger
3 msk hackade örter
t ex persilja , oregano eller basilika
125 g halverade körsbärstomater
85 g skivad parmaskinka

SÅ HÄR GÖR DU:
VÄRM oljan i en teflonpanna och fräs vitlök
och salladslök försiktigt i 2-3 minuter .
RÖR ner linser , vinäger , örter och tomater
och ställ åt sidan.
HETTA upp en stekpanna och stek parmaskinkan
knaprig i 1 - 2 minuter .
Lägg upp linssalladen på ett stort serveringsfat,
lägg skinkskivorna överst och servera .

VARSÅGODA !
LYCKA TILL !