Hej igen !
Tänkte börja lite lätt med brödbak .
Här är ett kalasrecept på ett grovt
och saftigt matbröd .
Solrosfröna blir gröna under gräddningen .
Brödet passar lika bra till frukost som på
en buffe , är mycket hållbart och går
utmärkt att frysa .
4 1/2 dl grahamsmjöl
4 1/2 dl vetemjöl
2 1/4 dl vetekross
1 dl vardera av vetekli ,
hela linfrön och solrosfrön
1 1/2 msk bikarbonat
1 dl farinsocker
1 liter filmjölk
SÅ HÄR GÖR DU:
BLANDA de torra ingredienserna väl
och rör ner filen .
Fördela degen i två välsmorda brödformar,
1 1/2 liter .
Grädda på galler på nedersta falsen i
200 GRADER i 40 minuter .
Sänk värmen till 175 GRADER och grädda
bröden färdiga ytterligare 20 minuter .
HOPPAS ATT NI GILLAR DET !
måndag 1 september 2014
söndag 10 augusti 2014
LUNCHSALLAD 4 PORT.
Enkelt , lätt och jättegott !
4 skivor torskrom
1/2 isbergssalladshuvud i strimlor
4 tomater i skivor eller i klyftor
4 ägg kokta kalla
1/2 slanggurka i stavar
1 knippa finklippt dill
DRESSING:
1 msk vinäger
1 1/2 msk vatten
1 1/2 msk olja
1/2 - 1 msk dillfrö
salt
svartpeppar
Så här gör Du:
Lägg de olika ingredienserna på ett fat .
Blanda samman dressingen och häll den över .
SERVERA genast .
SMAKLIG LUNCH !
4 skivor torskrom
1/2 isbergssalladshuvud i strimlor
4 tomater i skivor eller i klyftor
4 ägg kokta kalla
1/2 slanggurka i stavar
1 knippa finklippt dill
DRESSING:
1 msk vinäger
1 1/2 msk vatten
1 1/2 msk olja
1/2 - 1 msk dillfrö
salt
svartpeppar
Så här gör Du:
Lägg de olika ingredienserna på ett fat .
Blanda samman dressingen och häll den över .
SERVERA genast .
SMAKLIG LUNCH !
POTATISPAPRIKA
Det här är smaskens !
6 medelstora potatisar , ca 500 g
2 stora paprikor , ca 250 g
2 ägg
2 dl riven ost av herrgårdstyp
1 msk smör / margarin
SKALA och koka potatisen .
Mosa den med elvisp eller pure'press .
Dela paprikorna och ta bort kärnhuset .
Förväll dem i lättsaltat vatten tills de är halvmjuka .
Låt dem rinna av .
Smörj en ugnssäker form .
Rör ned ägg och ost i moset.
Smaksätt med salt och peppar .
Fördela moset i paprikahalvorna och placera dem på fatet .
GRATINERA i ugn vid 225 grader i ca 20 minuter .
Gott till stekt bacon och alla slags RÖKTA kött - eller fiskrätter .
ALL LYCKA TILL !
6 medelstora potatisar , ca 500 g
2 stora paprikor , ca 250 g
2 ägg
2 dl riven ost av herrgårdstyp
1 msk smör / margarin
SKALA och koka potatisen .
Mosa den med elvisp eller pure'press .
Dela paprikorna och ta bort kärnhuset .
Förväll dem i lättsaltat vatten tills de är halvmjuka .
Låt dem rinna av .
Smörj en ugnssäker form .
Rör ned ägg och ost i moset.
Smaksätt med salt och peppar .
Fördela moset i paprikahalvorna och placera dem på fatet .
GRATINERA i ugn vid 225 grader i ca 20 minuter .
Gott till stekt bacon och alla slags RÖKTA kött - eller fiskrätter .
ALL LYCKA TILL !
SILLA - SALLAD 4 PERSONER.
mmm... gott !
2 kalla kokta potatisar
4 tomater
1 liten gul lök ca 50 g
1 burk matjessillfile'
dill
SÅS:
1 msk vinäger
2 msk senap
3 msk olja
Så här gör DU:
SKIVA potatisen tunt .
Skär tomaterna i tunna klyftor .
Hacka löken .
Skär sillen i smala bitar .
Vispa samman vinäger och senap,
späd med olja .
Tillsätt finklippt dill .
Varva alla ingredienser i en skål
eller i portionsformar .
GARNERA med dillkvistar .
SERVERA rätten väl kyld .
LYCKA TILL !
2 kalla kokta potatisar
4 tomater
1 liten gul lök ca 50 g
1 burk matjessillfile'
dill
SÅS:
1 msk vinäger
2 msk senap
3 msk olja
Så här gör DU:
SKIVA potatisen tunt .
Skär tomaterna i tunna klyftor .
Hacka löken .
Skär sillen i smala bitar .
Vispa samman vinäger och senap,
späd med olja .
Tillsätt finklippt dill .
Varva alla ingredienser i en skål
eller i portionsformar .
GARNERA med dillkvistar .
SERVERA rätten väl kyld .
LYCKA TILL !
MAJA -SALLAD 4 PERSONER.
mmm... den här salladen gillar jag !
Prova att smaka Du också !
1 isbergssalladshuvud
150 g bacon
1 grön paprika
1 äpple
1 knippa rädisor
2 ringar ananas
150 g schweizerost
Så här gör DU:
ANSA och finstrimla salladen och lägg den i en skål.
Finstrimla bacon och stek dem knaprigt .
Låt rinna av på hushållspapper.
Skölj och kärna ur paprikan .
Skär den i mycket fina skivor och stek dem i lite baconfett.
SKALA och finstrimla äpplet .
Skölj och skär rädisorna i tunna skivor .
Ananas och ost skäres i tärningar.
VARVA alla ingredienserna ovanpå salladen .
SERVERA salladen med gräddfil smaksatt med
finhackad lök och tomatpure' .
Smaka Dig fram .
LYCKA TILL !
Prova att smaka Du också !
1 isbergssalladshuvud
150 g bacon
1 grön paprika
1 äpple
1 knippa rädisor
2 ringar ananas
150 g schweizerost
Så här gör DU:
ANSA och finstrimla salladen och lägg den i en skål.
Finstrimla bacon och stek dem knaprigt .
Låt rinna av på hushållspapper.
Skölj och kärna ur paprikan .
Skär den i mycket fina skivor och stek dem i lite baconfett.
SKALA och finstrimla äpplet .
Skölj och skär rädisorna i tunna skivor .
Ananas och ost skäres i tärningar.
VARVA alla ingredienserna ovanpå salladen .
SERVERA salladen med gräddfil smaksatt med
finhackad lök och tomatpure' .
Smaka Dig fram .
LYCKA TILL !
fredag 8 augusti 2014
VINBÄRSKAKA .
Har DU vinbär i din trädgård ?
Prova denna goda kaka , med lite vispad grädde .
100 g smör
2 ägg
1 dl socker
4 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
ca 4 dl rensade svarta vinbär
( Du kan blanda med röda vinbär om Du vill)
1 - 1 1/2 dl socker - rörsocker
2 tsk potatismjöl
SÅ HÄR GÖR DU:
SMÄLT smöret och låt det svalna .
Vispa ägg och socker pösigt ,
rör ned det smälta smöret och
vetemjölet blandat med bakpulvret .
HÄLL smeten i en smord form , helst
med löstagbar kant ca 2 liter .
Fördela vinbären över smeten , men låt en
rand av smeten synas runt kanten .
BLANDA socker och potatismjöl och
strö blandningen över bären.
GRÄDDA i ugn i 175 grader i ca 45 min.
SERVERAS ljum med vispgrädde
som efterrätt eller till kaffe .
LYCKA TILL !
Prova denna goda kaka , med lite vispad grädde .
100 g smör
2 ägg
1 dl socker
4 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
ca 4 dl rensade svarta vinbär
( Du kan blanda med röda vinbär om Du vill)
1 - 1 1/2 dl socker - rörsocker
2 tsk potatismjöl
SÅ HÄR GÖR DU:
SMÄLT smöret och låt det svalna .
Vispa ägg och socker pösigt ,
rör ned det smälta smöret och
vetemjölet blandat med bakpulvret .
HÄLL smeten i en smord form , helst
med löstagbar kant ca 2 liter .
Fördela vinbären över smeten , men låt en
rand av smeten synas runt kanten .
BLANDA socker och potatismjöl och
strö blandningen över bären.
GRÄDDA i ugn i 175 grader i ca 45 min.
SERVERAS ljum med vispgrädde
som efterrätt eller till kaffe .
LYCKA TILL !
MOROTSKRANS MED BRYSSELKÅL 4 PERSONER.
Å , DET HÄR VAR LÄNGESEN ,
MEN ACK SÅ GOTT !
4 dl kokta , rivna morötter
2 msk finhackad gul lök
4 msk smält smör
2 ägg , vispade
1 msk vetemjöl
1 1/2 dl mjölk
1/2 tsk salt
1 krm vitpeppar
200 g kokt brysselkål
SÅ HÄR GÖR DU:
RÖR samman alla ingredienserna
utom brysselkålen , till en smet .
Häll den i en väl smord ringform .
GRÄDDA i 225 grader ca 30 minuter.
Stjälp upp ringen på serveringsfat
och fyll hålet med brysselkål.
Servera som ensamrätt eller
med skinka eller köttbullar till .
SMAKLIG MÅLTID !
MEN ACK SÅ GOTT !
4 dl kokta , rivna morötter
2 msk finhackad gul lök
4 msk smält smör
2 ägg , vispade
1 msk vetemjöl
1 1/2 dl mjölk
1/2 tsk salt
1 krm vitpeppar
200 g kokt brysselkål
SÅ HÄR GÖR DU:
RÖR samman alla ingredienserna
utom brysselkålen , till en smet .
Häll den i en väl smord ringform .
GRÄDDA i 225 grader ca 30 minuter.
Stjälp upp ringen på serveringsfat
och fyll hålet med brysselkål.
Servera som ensamrätt eller
med skinka eller köttbullar till .
SMAKLIG MÅLTID !
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)