Hej igen !
Det här är en saftig Apelsinkaka
som är överdragen med en ljuvlig
chokladglasyr .
175 g smör /margarin
2 dl socker
3 ägg
rivet skal och saft av
1 stor apelsin
3 1/2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
GLASYR:
1 dl vispgrädde
150 g blockchoklad
GARNERING :
CA 1/2 dl flisad mandel
UGN : 175 GRADER
Så här gör Du:
RÖR smör och socker poröst .
Tillsätt äggen ett i sänder under
kraftig omrörning .
Blanda ner skal och saft från
apelsinen , samt mjöl blandat
med bakpulver.
HÄLL smeten i en smord och
bröad 1 1/2 liters form -AVLÅNG.
GRÄDDA på nedersta falsen
ca 35 minuter.
Stjälp upp kakan och låt den svalna.
KOKA upp grädden till glasyren
i en kastrull.
Bryt ner blockchokladen i den .
Rör tills chokladen smält.
BRED den jämt över kakan .
Skålla och flisa mandeln .
DEKORERA kakan till en
IGELKOTT MED PIGGAR PÅ !
KUL ATT SERVERA TILL BARNKALASET !
LYCKA TILL!
tisdag 23 september 2014
söndag 7 september 2014
GAMMELDAGS MUFFINS 20 ST.
Extra festliga blir de om DU glaserar
dem med florsocker utrört i lite vatten .
250 g smör
2 1/2 dl socker
1 ägg
3 1/2 dl vetemjöl
1 rågad tsk bakpulver
1/2 dl mald sötmandel
3 st malda bittermandlar
1 1/2 dl vatten
aprikosmarmelad
GLASYR :
Florsocker utrört i lite aprikosmarmelad
UGN: 200 GRADER
Så här gör DU:
RÖR smör och socker smidigt .
Tillsätt ägg .
Blanda ströbröd , vetemjöl , bak -
pulver och mald mandel.
RÖR ner blandningen i smeten
omväxlande med vattnet .
KLICKA ut hälften av smeten i
smorda och bröade muffinsformar.
Lägg i en klick marmelad
(1 1/2 tsk i vardera)
och fördela resterande smet över
marmeladen .
GRÄDDA ca 15 minuter.
Låt muffinsen svalna helt om DU
vill glasera dem .
GLASYR:
RÖR florsocker och aprikosmarmelad
(proportionerna beror på hur lös marmeladen är)
till bredbar konsistens.
Bred glasyren över muffinsen .
LYCKA TILL !
dem med florsocker utrört i lite vatten .
250 g smör
2 1/2 dl socker
1 ägg
3 1/2 dl vetemjöl
1 rågad tsk bakpulver
1/2 dl mald sötmandel
3 st malda bittermandlar
1 1/2 dl vatten
aprikosmarmelad
GLASYR :
Florsocker utrört i lite aprikosmarmelad
UGN: 200 GRADER
Så här gör DU:
RÖR smör och socker smidigt .
Tillsätt ägg .
Blanda ströbröd , vetemjöl , bak -
pulver och mald mandel.
RÖR ner blandningen i smeten
omväxlande med vattnet .
KLICKA ut hälften av smeten i
smorda och bröade muffinsformar.
Lägg i en klick marmelad
(1 1/2 tsk i vardera)
och fördela resterande smet över
marmeladen .
GRÄDDA ca 15 minuter.
Låt muffinsen svalna helt om DU
vill glasera dem .
GLASYR:
RÖR florsocker och aprikosmarmelad
(proportionerna beror på hur lös marmeladen är)
till bredbar konsistens.
Bred glasyren över muffinsen .
LYCKA TILL !
MJUKSEGA CHOKLADKAKOR CA 30 ST.
Hej igen !
Idag är jag så gottesugen, så nu ska jag
baka dessa underbart goda kakor.
200 grader 12- 15 minuter
175 g smör
100 g mörk blockchoklad
2 ägg
2 1/2 dl socker
1/2 tsk vaniljsocker
1 krm salt
1 dl hasselnötter
1 1/2 dl vetemjöl
GARNERING:
100 g mörk blockchoklad
rostade mandelspån
Så här gör DU:
SMÄLT smör och blockchoklad på svag värme .
Vispa ner äggen ett i sänder , rör sedan ner salt ,
socker hackade nötter och mjöl .
BRED ut smeten i en långpanna klädd med bak-
plåtspapper ca 20 x 30 cm .
GRÄDDA i nedre delen av ugnen i 200 grader
12- 15 minuter .
Hacka blockchokladen och strö över den varma
kakan .
SÄTT in kakan några minuter igen så att chok -
laden smälter.
Bred chokladen över kakan och "mönstra" even-
tuellt med en gaffel innan chokladen stelnat .
SKÄR i bitar när kakan kallnat .
LYCKA TILL !
Idag är jag så gottesugen, så nu ska jag
baka dessa underbart goda kakor.
200 grader 12- 15 minuter
175 g smör
100 g mörk blockchoklad
2 ägg
2 1/2 dl socker
1/2 tsk vaniljsocker
1 krm salt
1 dl hasselnötter
1 1/2 dl vetemjöl
GARNERING:
100 g mörk blockchoklad
rostade mandelspån
Så här gör DU:
SMÄLT smör och blockchoklad på svag värme .
Vispa ner äggen ett i sänder , rör sedan ner salt ,
socker hackade nötter och mjöl .
BRED ut smeten i en långpanna klädd med bak-
plåtspapper ca 20 x 30 cm .
GRÄDDA i nedre delen av ugnen i 200 grader
12- 15 minuter .
Hacka blockchokladen och strö över den varma
kakan .
SÄTT in kakan några minuter igen så att chok -
laden smälter.
Bred chokladen över kakan och "mönstra" even-
tuellt med en gaffel innan chokladen stelnat .
SKÄR i bitar när kakan kallnat .
LYCKA TILL !
måndag 1 september 2014
LÄTTBAKAT SOLOSBÖD . 2 ST .
Hej igen !
Tänkte börja lite lätt med brödbak .
Här är ett kalasrecept på ett grovt
och saftigt matbröd .
Solrosfröna blir gröna under gräddningen .
Brödet passar lika bra till frukost som på
en buffe , är mycket hållbart och går
utmärkt att frysa .
4 1/2 dl grahamsmjöl
4 1/2 dl vetemjöl
2 1/4 dl vetekross
1 dl vardera av vetekli ,
hela linfrön och solrosfrön
1 1/2 msk bikarbonat
1 dl farinsocker
1 liter filmjölk
SÅ HÄR GÖR DU:
BLANDA de torra ingredienserna väl
och rör ner filen .
Fördela degen i två välsmorda brödformar,
1 1/2 liter .
Grädda på galler på nedersta falsen i
200 GRADER i 40 minuter .
Sänk värmen till 175 GRADER och grädda
bröden färdiga ytterligare 20 minuter .
HOPPAS ATT NI GILLAR DET !
Tänkte börja lite lätt med brödbak .
Här är ett kalasrecept på ett grovt
och saftigt matbröd .
Solrosfröna blir gröna under gräddningen .
Brödet passar lika bra till frukost som på
en buffe , är mycket hållbart och går
utmärkt att frysa .
4 1/2 dl grahamsmjöl
4 1/2 dl vetemjöl
2 1/4 dl vetekross
1 dl vardera av vetekli ,
hela linfrön och solrosfrön
1 1/2 msk bikarbonat
1 dl farinsocker
1 liter filmjölk
SÅ HÄR GÖR DU:
BLANDA de torra ingredienserna väl
och rör ner filen .
Fördela degen i två välsmorda brödformar,
1 1/2 liter .
Grädda på galler på nedersta falsen i
200 GRADER i 40 minuter .
Sänk värmen till 175 GRADER och grädda
bröden färdiga ytterligare 20 minuter .
HOPPAS ATT NI GILLAR DET !
söndag 10 augusti 2014
LUNCHSALLAD 4 PORT.
Enkelt , lätt och jättegott !
4 skivor torskrom
1/2 isbergssalladshuvud i strimlor
4 tomater i skivor eller i klyftor
4 ägg kokta kalla
1/2 slanggurka i stavar
1 knippa finklippt dill
DRESSING:
1 msk vinäger
1 1/2 msk vatten
1 1/2 msk olja
1/2 - 1 msk dillfrö
salt
svartpeppar
Så här gör Du:
Lägg de olika ingredienserna på ett fat .
Blanda samman dressingen och häll den över .
SERVERA genast .
SMAKLIG LUNCH !
4 skivor torskrom
1/2 isbergssalladshuvud i strimlor
4 tomater i skivor eller i klyftor
4 ägg kokta kalla
1/2 slanggurka i stavar
1 knippa finklippt dill
DRESSING:
1 msk vinäger
1 1/2 msk vatten
1 1/2 msk olja
1/2 - 1 msk dillfrö
salt
svartpeppar
Så här gör Du:
Lägg de olika ingredienserna på ett fat .
Blanda samman dressingen och häll den över .
SERVERA genast .
SMAKLIG LUNCH !
POTATISPAPRIKA
Det här är smaskens !
6 medelstora potatisar , ca 500 g
2 stora paprikor , ca 250 g
2 ägg
2 dl riven ost av herrgårdstyp
1 msk smör / margarin
SKALA och koka potatisen .
Mosa den med elvisp eller pure'press .
Dela paprikorna och ta bort kärnhuset .
Förväll dem i lättsaltat vatten tills de är halvmjuka .
Låt dem rinna av .
Smörj en ugnssäker form .
Rör ned ägg och ost i moset.
Smaksätt med salt och peppar .
Fördela moset i paprikahalvorna och placera dem på fatet .
GRATINERA i ugn vid 225 grader i ca 20 minuter .
Gott till stekt bacon och alla slags RÖKTA kött - eller fiskrätter .
ALL LYCKA TILL !
6 medelstora potatisar , ca 500 g
2 stora paprikor , ca 250 g
2 ägg
2 dl riven ost av herrgårdstyp
1 msk smör / margarin
SKALA och koka potatisen .
Mosa den med elvisp eller pure'press .
Dela paprikorna och ta bort kärnhuset .
Förväll dem i lättsaltat vatten tills de är halvmjuka .
Låt dem rinna av .
Smörj en ugnssäker form .
Rör ned ägg och ost i moset.
Smaksätt med salt och peppar .
Fördela moset i paprikahalvorna och placera dem på fatet .
GRATINERA i ugn vid 225 grader i ca 20 minuter .
Gott till stekt bacon och alla slags RÖKTA kött - eller fiskrätter .
ALL LYCKA TILL !
SILLA - SALLAD 4 PERSONER.
mmm... gott !
2 kalla kokta potatisar
4 tomater
1 liten gul lök ca 50 g
1 burk matjessillfile'
dill
SÅS:
1 msk vinäger
2 msk senap
3 msk olja
Så här gör DU:
SKIVA potatisen tunt .
Skär tomaterna i tunna klyftor .
Hacka löken .
Skär sillen i smala bitar .
Vispa samman vinäger och senap,
späd med olja .
Tillsätt finklippt dill .
Varva alla ingredienser i en skål
eller i portionsformar .
GARNERA med dillkvistar .
SERVERA rätten väl kyld .
LYCKA TILL !
2 kalla kokta potatisar
4 tomater
1 liten gul lök ca 50 g
1 burk matjessillfile'
dill
SÅS:
1 msk vinäger
2 msk senap
3 msk olja
Så här gör DU:
SKIVA potatisen tunt .
Skär tomaterna i tunna klyftor .
Hacka löken .
Skär sillen i smala bitar .
Vispa samman vinäger och senap,
späd med olja .
Tillsätt finklippt dill .
Varva alla ingredienser i en skål
eller i portionsformar .
GARNERA med dillkvistar .
SERVERA rätten väl kyld .
LYCKA TILL !
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)