Jättegod !
3 dl vetemjöl
1 dl socker
1 tsk bakpulver
150 g smör
RÖRES ihop och tryckes ut i en pajform.
FYLLNING:
2 dl CREME FRAICHE
1 liten burk ananas - krossad
2 dessert skedar (=2 DSK) Vaniljsocker
1/2 dl socker
1 ägg
BLANDA ihop fyllningen och häll
över pajdegen.
GRÄDDA i 200 grader i 30 minuter .
Smakar gott med vispad grädde till !
söndag 12 oktober 2014
RÅDAS OFÖRGLÖMLIGA BULLAR . 20 ST.
Hej igen !
mmm.... de här bullarna glömmer Du aldrig !
så himla goda .
50 g jäst (torrjäst)
2 dl socker
2 ägg
2 hg smör
2 dl tunn grädde
2 dl vatten
10 - 12 dl vetemjöl
(gärna ekologiskt)
FYLLNING:
50 g mjukt smör
1 hg mandelmassa
PENSLING :
1 söndervispat ägg
HÄLL 7 dl av mjölet i en bunke och häll i jästen
Smält smöret , häll i grädde och vatten, blanda ner
socker och ägg och sist resterande mjöl .
ARBETA samman till en deg .
Låt degen jäsa i bunken ca 30 minuter.
Kavla ut till en avlång kaka .
Stryk smöret och grovriven mandelmassa över .
VIK DEGEN ÖVER OCH SKÄR I 2 CM BREDA REMSOR .
SNURRA REMSORNA
och lägg i bullformar .
Låt jäsa i 30 minuter .
PENSLA med ägg och grädda i 250 grader 8- 10 min.
När bullarna är klara , pensla med lite smält smör
och vänd dem i mandelspån eller strösocker .
TREVLIG KAFFESTUND !
mmm.... de här bullarna glömmer Du aldrig !
så himla goda .
50 g jäst (torrjäst)
2 dl socker
2 ägg
2 hg smör
2 dl tunn grädde
2 dl vatten
10 - 12 dl vetemjöl
(gärna ekologiskt)
FYLLNING:
50 g mjukt smör
1 hg mandelmassa
PENSLING :
1 söndervispat ägg
HÄLL 7 dl av mjölet i en bunke och häll i jästen
Smält smöret , häll i grädde och vatten, blanda ner
socker och ägg och sist resterande mjöl .
ARBETA samman till en deg .
Låt degen jäsa i bunken ca 30 minuter.
Kavla ut till en avlång kaka .
Stryk smöret och grovriven mandelmassa över .
VIK DEGEN ÖVER OCH SKÄR I 2 CM BREDA REMSOR .
SNURRA REMSORNA
och lägg i bullformar .
Låt jäsa i 30 minuter .
PENSLA med ägg och grädda i 250 grader 8- 10 min.
När bullarna är klara , pensla med lite smält smör
och vänd dem i mandelspån eller strösocker .
TREVLIG KAFFESTUND !
onsdag 8 oktober 2014
CHOKLADTOSCA MED KNÄCKIGT SKAL .
Hej igen !
Det här är en syndigt god kaka
för gottegisar !
175 g mörk blockchoklad
175 g smör
3 ägg
2 tsk vaniljsocker
1 1/2 dl vetemjöl
1/2 tsk bakpulver
TOSCASMET:
100 g hasselnötter
100 g sötmandel
100 g smör
2 dl socker
2 msk vetemjöl
2 msk sirap
2 msk mjölk
1 msk kakao
UGN: 200 GRADER.
Så här gör DU:
SKÅLLA och skala mandeln till Tosca glasyren.
Rosta nötterna i ugnen i 200 grader ca 8 minuter .
Gnugga av skalen .
Hacka hälften av mandeln och nötterna och låt
resten vara hela .
SMÄLT blockchokladen till kakan över vattenbad .
Smält smöret i en kastrull på svag värme .
Tag kastrullen från värmen och tillsätt sockret .
Rör ner äggen ett i sänder .
TILLSÄTT chokladen och sist vaniljsocker blandat
med mjöl och bakpulver .
Rör om och häll smeten i en smord och bröad form
med löstagbar botten 24 cm i diameter .
GRÄDDA på nedersta falsen i ca 35 minuter .
Gör under tiden Toscaglasyren .
Blanda smör , socker , mjöl , sirap , mjölk och kakao
i en kastrull och sjud blandningen några minuter .
Tillsätt mandel och nötterna.
BRED glasyren över kakan då ca 10 minuter återstår
av gräddningstiden .
Sätt in och grädda färdigt .
Låt kakan svalna .
SERVERA , kakan som den är eller med en klick
kylskåpskall vispad grädde .
LYCKA TILL och NJUT !
Det här är en syndigt god kaka
för gottegisar !
175 g mörk blockchoklad
175 g smör
3 ägg
2 tsk vaniljsocker
1 1/2 dl vetemjöl
1/2 tsk bakpulver
TOSCASMET:
100 g hasselnötter
100 g sötmandel
100 g smör
2 dl socker
2 msk vetemjöl
2 msk sirap
2 msk mjölk
1 msk kakao
UGN: 200 GRADER.
Så här gör DU:
SKÅLLA och skala mandeln till Tosca glasyren.
Rosta nötterna i ugnen i 200 grader ca 8 minuter .
Gnugga av skalen .
Hacka hälften av mandeln och nötterna och låt
resten vara hela .
SMÄLT blockchokladen till kakan över vattenbad .
Smält smöret i en kastrull på svag värme .
Tag kastrullen från värmen och tillsätt sockret .
Rör ner äggen ett i sänder .
TILLSÄTT chokladen och sist vaniljsocker blandat
med mjöl och bakpulver .
Rör om och häll smeten i en smord och bröad form
med löstagbar botten 24 cm i diameter .
GRÄDDA på nedersta falsen i ca 35 minuter .
Gör under tiden Toscaglasyren .
Blanda smör , socker , mjöl , sirap , mjölk och kakao
i en kastrull och sjud blandningen några minuter .
Tillsätt mandel och nötterna.
BRED glasyren över kakan då ca 10 minuter återstår
av gräddningstiden .
Sätt in och grädda färdigt .
Låt kakan svalna .
SERVERA , kakan som den är eller med en klick
kylskåpskall vispad grädde .
LYCKA TILL och NJUT !
lördag 4 oktober 2014
CHOKLADBULLAR CA 35 ST .
Hej igen !
Idag är det Kanelbullens Dag
tänkte göra dessa supergoda bullar ,
med en annan typ av fyllning .
Häng med !
50 g jäst för söta degar
100 g smör
4 dl mjölk
1 1/2 dl socker
1/2 tsk salt
1 ägg
ca 13 dl vetemjöl
FYLLNING:
1/2dl Nötchokladkräm
100 g smör
1 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
ägg till pensling.
SÅ HÄR GÖR DU :
SMULA jästen i en bunke .
Smält smöret i en kastrull.
Tillsätt mjölken och värm till 37 grader .
Rör ut jästen i lite av degspadet.
TILLSÄTT resten av degspadet,socker,
salt , ägg och det mesta a mjölet .
Arbeta väl till en smidig deg .
LÅT jäsa övertäckt i 30 minuter.
RÖR ihop fyllningen .
TAG upp degen på mjölat bakbord
och knåda den .
Dela i två bitar och kavla ut varje
till 20 x 40 cm .
BRED på fyllningen och rulla ihop från långsidan .
Skär i 2 cm breda bitar och ställ med snittytan
upp på bakpapper .
Låt jäsa i 10 minuter .
PENSLA med uppvispat ägg och grädda
mitt i ugnen i 250 grader ca 8-10 minuter.
LYCKA TILL !
Idag är det Kanelbullens Dag
tänkte göra dessa supergoda bullar ,
med en annan typ av fyllning .
Häng med !
50 g jäst för söta degar
100 g smör
4 dl mjölk
1 1/2 dl socker
1/2 tsk salt
1 ägg
ca 13 dl vetemjöl
FYLLNING:
1/2dl Nötchokladkräm
100 g smör
1 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
ägg till pensling.
SÅ HÄR GÖR DU :
SMULA jästen i en bunke .
Smält smöret i en kastrull.
Tillsätt mjölken och värm till 37 grader .
Rör ut jästen i lite av degspadet.
TILLSÄTT resten av degspadet,socker,
salt , ägg och det mesta a mjölet .
Arbeta väl till en smidig deg .
LÅT jäsa övertäckt i 30 minuter.
RÖR ihop fyllningen .
TAG upp degen på mjölat bakbord
och knåda den .
Dela i två bitar och kavla ut varje
till 20 x 40 cm .
BRED på fyllningen och rulla ihop från långsidan .
Skär i 2 cm breda bitar och ställ med snittytan
upp på bakpapper .
Låt jäsa i 10 minuter .
PENSLA med uppvispat ägg och grädda
mitt i ugnen i 250 grader ca 8-10 minuter.
LYCKA TILL !
tisdag 23 september 2014
PIGGIG KAKA.
Hej igen !
Det här är en saftig Apelsinkaka
som är överdragen med en ljuvlig
chokladglasyr .
175 g smör /margarin
2 dl socker
3 ägg
rivet skal och saft av
1 stor apelsin
3 1/2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
GLASYR:
1 dl vispgrädde
150 g blockchoklad
GARNERING :
CA 1/2 dl flisad mandel
UGN : 175 GRADER
Så här gör Du:
RÖR smör och socker poröst .
Tillsätt äggen ett i sänder under
kraftig omrörning .
Blanda ner skal och saft från
apelsinen , samt mjöl blandat
med bakpulver.
HÄLL smeten i en smord och
bröad 1 1/2 liters form -AVLÅNG.
GRÄDDA på nedersta falsen
ca 35 minuter.
Stjälp upp kakan och låt den svalna.
KOKA upp grädden till glasyren
i en kastrull.
Bryt ner blockchokladen i den .
Rör tills chokladen smält.
BRED den jämt över kakan .
Skålla och flisa mandeln .
DEKORERA kakan till en
IGELKOTT MED PIGGAR PÅ !
KUL ATT SERVERA TILL BARNKALASET !
LYCKA TILL!
Det här är en saftig Apelsinkaka
som är överdragen med en ljuvlig
chokladglasyr .
175 g smör /margarin
2 dl socker
3 ägg
rivet skal och saft av
1 stor apelsin
3 1/2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
GLASYR:
1 dl vispgrädde
150 g blockchoklad
GARNERING :
CA 1/2 dl flisad mandel
UGN : 175 GRADER
Så här gör Du:
RÖR smör och socker poröst .
Tillsätt äggen ett i sänder under
kraftig omrörning .
Blanda ner skal och saft från
apelsinen , samt mjöl blandat
med bakpulver.
HÄLL smeten i en smord och
bröad 1 1/2 liters form -AVLÅNG.
GRÄDDA på nedersta falsen
ca 35 minuter.
Stjälp upp kakan och låt den svalna.
KOKA upp grädden till glasyren
i en kastrull.
Bryt ner blockchokladen i den .
Rör tills chokladen smält.
BRED den jämt över kakan .
Skålla och flisa mandeln .
DEKORERA kakan till en
IGELKOTT MED PIGGAR PÅ !
KUL ATT SERVERA TILL BARNKALASET !
LYCKA TILL!
söndag 7 september 2014
GAMMELDAGS MUFFINS 20 ST.
Extra festliga blir de om DU glaserar
dem med florsocker utrört i lite vatten .
250 g smör
2 1/2 dl socker
1 ägg
3 1/2 dl vetemjöl
1 rågad tsk bakpulver
1/2 dl mald sötmandel
3 st malda bittermandlar
1 1/2 dl vatten
aprikosmarmelad
GLASYR :
Florsocker utrört i lite aprikosmarmelad
UGN: 200 GRADER
Så här gör DU:
RÖR smör och socker smidigt .
Tillsätt ägg .
Blanda ströbröd , vetemjöl , bak -
pulver och mald mandel.
RÖR ner blandningen i smeten
omväxlande med vattnet .
KLICKA ut hälften av smeten i
smorda och bröade muffinsformar.
Lägg i en klick marmelad
(1 1/2 tsk i vardera)
och fördela resterande smet över
marmeladen .
GRÄDDA ca 15 minuter.
Låt muffinsen svalna helt om DU
vill glasera dem .
GLASYR:
RÖR florsocker och aprikosmarmelad
(proportionerna beror på hur lös marmeladen är)
till bredbar konsistens.
Bred glasyren över muffinsen .
LYCKA TILL !
dem med florsocker utrört i lite vatten .
250 g smör
2 1/2 dl socker
1 ägg
3 1/2 dl vetemjöl
1 rågad tsk bakpulver
1/2 dl mald sötmandel
3 st malda bittermandlar
1 1/2 dl vatten
aprikosmarmelad
GLASYR :
Florsocker utrört i lite aprikosmarmelad
UGN: 200 GRADER
Så här gör DU:
RÖR smör och socker smidigt .
Tillsätt ägg .
Blanda ströbröd , vetemjöl , bak -
pulver och mald mandel.
RÖR ner blandningen i smeten
omväxlande med vattnet .
KLICKA ut hälften av smeten i
smorda och bröade muffinsformar.
Lägg i en klick marmelad
(1 1/2 tsk i vardera)
och fördela resterande smet över
marmeladen .
GRÄDDA ca 15 minuter.
Låt muffinsen svalna helt om DU
vill glasera dem .
GLASYR:
RÖR florsocker och aprikosmarmelad
(proportionerna beror på hur lös marmeladen är)
till bredbar konsistens.
Bred glasyren över muffinsen .
LYCKA TILL !
MJUKSEGA CHOKLADKAKOR CA 30 ST.
Hej igen !
Idag är jag så gottesugen, så nu ska jag
baka dessa underbart goda kakor.
200 grader 12- 15 minuter
175 g smör
100 g mörk blockchoklad
2 ägg
2 1/2 dl socker
1/2 tsk vaniljsocker
1 krm salt
1 dl hasselnötter
1 1/2 dl vetemjöl
GARNERING:
100 g mörk blockchoklad
rostade mandelspån
Så här gör DU:
SMÄLT smör och blockchoklad på svag värme .
Vispa ner äggen ett i sänder , rör sedan ner salt ,
socker hackade nötter och mjöl .
BRED ut smeten i en långpanna klädd med bak-
plåtspapper ca 20 x 30 cm .
GRÄDDA i nedre delen av ugnen i 200 grader
12- 15 minuter .
Hacka blockchokladen och strö över den varma
kakan .
SÄTT in kakan några minuter igen så att chok -
laden smälter.
Bred chokladen över kakan och "mönstra" even-
tuellt med en gaffel innan chokladen stelnat .
SKÄR i bitar när kakan kallnat .
LYCKA TILL !
Idag är jag så gottesugen, så nu ska jag
baka dessa underbart goda kakor.
200 grader 12- 15 minuter
175 g smör
100 g mörk blockchoklad
2 ägg
2 1/2 dl socker
1/2 tsk vaniljsocker
1 krm salt
1 dl hasselnötter
1 1/2 dl vetemjöl
GARNERING:
100 g mörk blockchoklad
rostade mandelspån
Så här gör DU:
SMÄLT smör och blockchoklad på svag värme .
Vispa ner äggen ett i sänder , rör sedan ner salt ,
socker hackade nötter och mjöl .
BRED ut smeten i en långpanna klädd med bak-
plåtspapper ca 20 x 30 cm .
GRÄDDA i nedre delen av ugnen i 200 grader
12- 15 minuter .
Hacka blockchokladen och strö över den varma
kakan .
SÄTT in kakan några minuter igen så att chok -
laden smälter.
Bred chokladen över kakan och "mönstra" even-
tuellt med en gaffel innan chokladen stelnat .
SKÄR i bitar när kakan kallnat .
LYCKA TILL !
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)