måndag 22 december 2014

JULSALLAD 4 PERSONER.

Denna sallad , tycker jag är god till LAXEN .
Vad tycker Du ?

1 kruka romansallad
2 avokador
1/2 pressad citron
2 apelsiner
1 rödlök
50 g grovt hackade valnötter

DRESSING:
1 msk fransk senap
1 msk vinäger
1 dl mild olivolja
1/2 tsk strösocker
1 tsk salt
1 krm svartpeppar

Så här gör Du:
ANSA och dela salladen i mindre bitar .
Skala kärna ur och tärna avokadorna ,
pressa citronsaft över fruktköttet .
Skala apelsinerna och skär ut skinnfria
klyftor .
Skala och klyfta rödlöken .
BLANDA och fördela på ett vackert fat .
Blanda ihop senap och vinäger .
Häll ner oljan försiktigt och smaka av
med socker , salt och peppar .
Häll dressingen över salladen  och
servera till laxen .

HOPPAS ATT DET SMAKAR ! /  LYCKA TILL !

INGES LÖRDAGSMYS 1 PERSON

Hej igen !

Ta en skiva tunnbröd (av valfri sort)
och lägg på en tallrik.
Lägg skinka på tunnbrödet  och
sedan lägger Du på keso ananas passion
i lagom mängd .
Rulla ihop tunnbrödet och ät det
tillsammans med något gott att dricka till.
Detta är lördagsmys för mig !

      Hälsningar  INGE !

söndag 21 december 2014

FIGURPEPPARKAKOR CA 200 STYCKEN.

Hej igen !

Nu ska vi baka pepparkakor,
fastän jag inte har några  hemmavarande
barn , så älskar jag att baka pepparkakor .
Nu hittade jag i en affär - mått som , - älg,
räv , kanin , björn , så det ska bli roligt.

250 g brun farin
1 1/2 dl ljus sirap
1 1/2 tsk kanel
1 1/2 tsk ingefära
1 tsk malda nejlikor
175 g smör/margarin
1 1/2 dl tjock grädde
1 msk bikarbonat -
utrörd i 1 msk mjölk
ca 1 liter vetemjöl.

SÅ HÄR GÖR DU:
KOKA upp  farin , sirap och kryddor
och häll blandningen över smör /margarin
och rör om tills matfettet har smält .
Vispa grädden och rör ner den .
TILLSÄTT bikarbonaten utrörd i 1 msk mjölk
och ca 2/3 av mjölet .
Degen ska vara så lös att den kan röras .
Låt den vila SVALT över en natt .
Arbeta in resten av mjölet och kavla ut degen .
TAG ut figurer med mått och grädda i
 175-200 grader  6-8 minuter.

LYCKA TILL !

Klart att DU kan köpa färdig pepparkaksdeg
om tiden tryter .

måndag 15 december 2014

LUNCHSMÖRGÅS med JULSKINKA 4 personer .

Mumsig och mättande  med frukt och blad .

4 skivor rågbröd (eller vad DU gillar)
4 stora salladsblad
4 skivor julskinka eller
pastrami
1 mango i klyftor
1 avokado
4 röda paprikastrimlor

Så här gör DU:
LÄGG upp brödet direkt på tallrik.
Klä med salladsblad och skinka /pasterami .
Varva mango och avokado klyftor .
Garnera med paprika .

HOPPAS ATT DET SMAKAR !

RÖDKÅLSSALLAD 4 PERSONER.

Vintersallad - ja tack!

400 g rödkål fint strimlad
2 äpplen  , urkärnade och tärnade
1  dl  russin
1-2 morötter , borstade och strimlade
eller grovt rivna

Så här gör DU:
BLANDA ingredienserna .
SERVERA  med dressingen.

SOLROSDRESSING:
1 dl solroskärnor
1 dl olja
2 tsk fransk senap
2 dl varmt vatten
1/2 dl hackad gräslök
1 tsk äppelcidervinäger
peppar , örtsalt

Så här gör DU:
MIXA solroskärnorna med övriga ingredienser
- utom vattnet - till en tjock pasta .
SPÄD  med vattnet till lagom konsistens .
Smaka  av .
Dressingen tjocknar efter ett dygn .
Späd den bara med vatten då .

HOPPAS ATT DET SMAKAR  !

MAZARINKAKA .

Hej igen !

Å...så gott med en bit av denna LYX -goda kaka.

MÖRDEG:
2 dl vetemjöl
1/2 dl socker
100 g smör /margarin
1 äggula

FYLLNING:
1 1/2 dl mandel
2 bittermandlar
100 g smör
1 1/2 dl socker
2 ägg  (+ eventuellt vitan från mördegen)

Så här gör DU:
ARBETA ihop vetemjöl , socker , smör
och en äggula till en deg .
Låt den vila kallt minst 1 timme .
Ta fram mördegen och låt den mjukna lite .

GÖR FYLLNINGEN :

SKÅLLA  , skala och finhacka  mandeln.
Rör smör och socker .
Tillsätt ägg , eventuellt äggvita
och mandeln .
Rör tills allt är blandat .
KAVLA   ut degen .
Klä en form gärna med löstagbar kant
med degen .
FORMEN bör rymma ca 1 1/2 liter.
Häll i fyllningen .

GRÄDDA kakan i ugn vid 175 grader ca 30 min.

LYCKA TILL !

torsdag 11 december 2014

GORGONZOLAGRATINERAD OXFILE' 4 PORT.

Hej igen !
mmm... det här är så himla gott !

400 g OXFILE'
350 g champinjoner
grädde
1 msk grönpeppar
salt å peppar
rosmarin
1 röd paprika
50 g Gorgonzola
tomater

SÅ HÄR GÖR DU :

STEK  OXFILE'N  hel i ca 35 minuter.
Vispa ur pannan  och gör en champinjonsås
på skyn som späds med grädden och smaksätts
med grönpepparn, salt, peppar och rosmarin.
SKÄR FILE'N  i skivor  och lägg dem i en
krans på ett fat .
Häll såsen över och lägg  på den strimlade
paprikan .
LÄGG  Gorgonzolan  i skivor  ovanpå  och
ställ skållade tomater  runt om .
Gör ett kryss i varje tomat och lägg i lite ost .
Hela  rätten gratineras i varm ugn (250 - 275 grader)
tills Gorgonzolan smält ner .
SERVERAS  med  hasselbackspotatis .

HOPPAS ATT DET SMAKAR !

LYCKA TILL !