Hej alla !
GOD FOTSÄTTNING PÅ DET NYA ÅRET 2015 .
Tänkte att vi skulle göra paj - med hjälp av matberedaren.
PAJDEG:
125 g kallt smör i bitar
3 dl vetemjöl
1 -2 msk kallt vatten
FYLLNING:
150 g ost (ca 4 dl)
3 ägg
3 dl mjölk
salt och peppar
muskot
100 g rökt skinka eller
1 burk krabba
Så här gör DU:
HACKA samman smör och vetemjöl i matberedaren.
Tillsätt vattnet .
Kör ytterligare några sekunder, tills det blir en deg.
Tryck ut pajdegen i en pajform (ca 20 cm i diameter ).
NAGGA botten med en gaffel .
Låt stå kallt ca 15 min.
GRÄDDA 10 minuter i 200 grader .
Hacka osten direkt i matberedaren.
Blanda i skinkan eller krabban , i det förgräddade pajskalet.
Slå på fyllningen .
GRÄDDA ca 20 minuter tills fyllningen stannat.
SERVERA med en god sallad till !
SMAKLIG MÅLTID !
söndag 4 januari 2015
måndag 22 december 2014
JULSALLAD 4 PERSONER.
Denna sallad , tycker jag är god till LAXEN .
Vad tycker Du ?
1 kruka romansallad
2 avokador
1/2 pressad citron
2 apelsiner
1 rödlök
50 g grovt hackade valnötter
DRESSING:
1 msk fransk senap
1 msk vinäger
1 dl mild olivolja
1/2 tsk strösocker
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
Så här gör Du:
ANSA och dela salladen i mindre bitar .
Skala kärna ur och tärna avokadorna ,
pressa citronsaft över fruktköttet .
Skala apelsinerna och skär ut skinnfria
klyftor .
Skala och klyfta rödlöken .
BLANDA och fördela på ett vackert fat .
Blanda ihop senap och vinäger .
Häll ner oljan försiktigt och smaka av
med socker , salt och peppar .
Häll dressingen över salladen och
servera till laxen .
HOPPAS ATT DET SMAKAR ! / LYCKA TILL !
Vad tycker Du ?
1 kruka romansallad
2 avokador
1/2 pressad citron
2 apelsiner
1 rödlök
50 g grovt hackade valnötter
DRESSING:
1 msk fransk senap
1 msk vinäger
1 dl mild olivolja
1/2 tsk strösocker
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
Så här gör Du:
ANSA och dela salladen i mindre bitar .
Skala kärna ur och tärna avokadorna ,
pressa citronsaft över fruktköttet .
Skala apelsinerna och skär ut skinnfria
klyftor .
Skala och klyfta rödlöken .
BLANDA och fördela på ett vackert fat .
Blanda ihop senap och vinäger .
Häll ner oljan försiktigt och smaka av
med socker , salt och peppar .
Häll dressingen över salladen och
servera till laxen .
HOPPAS ATT DET SMAKAR ! / LYCKA TILL !
INGES LÖRDAGSMYS 1 PERSON
Hej igen !
Ta en skiva tunnbröd (av valfri sort)
och lägg på en tallrik.
Lägg skinka på tunnbrödet och
sedan lägger Du på keso ananas passion
i lagom mängd .
Rulla ihop tunnbrödet och ät det
tillsammans med något gott att dricka till.
Detta är lördagsmys för mig !
Hälsningar INGE !
Ta en skiva tunnbröd (av valfri sort)
och lägg på en tallrik.
Lägg skinka på tunnbrödet och
sedan lägger Du på keso ananas passion
i lagom mängd .
Rulla ihop tunnbrödet och ät det
tillsammans med något gott att dricka till.
Detta är lördagsmys för mig !
Hälsningar INGE !
söndag 21 december 2014
FIGURPEPPARKAKOR CA 200 STYCKEN.
Hej igen !
Nu ska vi baka pepparkakor,
fastän jag inte har några hemmavarande
barn , så älskar jag att baka pepparkakor .
Nu hittade jag i en affär - mått som , - älg,
räv , kanin , björn , så det ska bli roligt.
250 g brun farin
1 1/2 dl ljus sirap
1 1/2 tsk kanel
1 1/2 tsk ingefära
1 tsk malda nejlikor
175 g smör/margarin
1 1/2 dl tjock grädde
1 msk bikarbonat -
utrörd i 1 msk mjölk
ca 1 liter vetemjöl.
SÅ HÄR GÖR DU:
KOKA upp farin , sirap och kryddor
och häll blandningen över smör /margarin
och rör om tills matfettet har smält .
Vispa grädden och rör ner den .
TILLSÄTT bikarbonaten utrörd i 1 msk mjölk
och ca 2/3 av mjölet .
Degen ska vara så lös att den kan röras .
Låt den vila SVALT över en natt .
Arbeta in resten av mjölet och kavla ut degen .
TAG ut figurer med mått och grädda i
175-200 grader 6-8 minuter.
LYCKA TILL !
Klart att DU kan köpa färdig pepparkaksdeg
om tiden tryter .
Nu ska vi baka pepparkakor,
fastän jag inte har några hemmavarande
barn , så älskar jag att baka pepparkakor .
Nu hittade jag i en affär - mått som , - älg,
räv , kanin , björn , så det ska bli roligt.
250 g brun farin
1 1/2 dl ljus sirap
1 1/2 tsk kanel
1 1/2 tsk ingefära
1 tsk malda nejlikor
175 g smör/margarin
1 1/2 dl tjock grädde
1 msk bikarbonat -
utrörd i 1 msk mjölk
ca 1 liter vetemjöl.
SÅ HÄR GÖR DU:
KOKA upp farin , sirap och kryddor
och häll blandningen över smör /margarin
och rör om tills matfettet har smält .
Vispa grädden och rör ner den .
TILLSÄTT bikarbonaten utrörd i 1 msk mjölk
och ca 2/3 av mjölet .
Degen ska vara så lös att den kan röras .
Låt den vila SVALT över en natt .
Arbeta in resten av mjölet och kavla ut degen .
TAG ut figurer med mått och grädda i
175-200 grader 6-8 minuter.
LYCKA TILL !
Klart att DU kan köpa färdig pepparkaksdeg
om tiden tryter .
måndag 15 december 2014
LUNCHSMÖRGÅS med JULSKINKA 4 personer .
Mumsig och mättande med frukt och blad .
4 skivor rågbröd (eller vad DU gillar)
4 stora salladsblad
4 skivor julskinka eller
pastrami
1 mango i klyftor
1 avokado
4 röda paprikastrimlor
Så här gör DU:
LÄGG upp brödet direkt på tallrik.
Klä med salladsblad och skinka /pasterami .
Varva mango och avokado klyftor .
Garnera med paprika .
HOPPAS ATT DET SMAKAR !
4 skivor rågbröd (eller vad DU gillar)
4 stora salladsblad
4 skivor julskinka eller
pastrami
1 mango i klyftor
1 avokado
4 röda paprikastrimlor
Så här gör DU:
LÄGG upp brödet direkt på tallrik.
Klä med salladsblad och skinka /pasterami .
Varva mango och avokado klyftor .
Garnera med paprika .
HOPPAS ATT DET SMAKAR !
RÖDKÅLSSALLAD 4 PERSONER.
Vintersallad - ja tack!
400 g rödkål fint strimlad
2 äpplen , urkärnade och tärnade
1 dl russin
1-2 morötter , borstade och strimlade
eller grovt rivna
Så här gör DU:
BLANDA ingredienserna .
SERVERA med dressingen.
SOLROSDRESSING:
1 dl solroskärnor
1 dl olja
2 tsk fransk senap
2 dl varmt vatten
1/2 dl hackad gräslök
1 tsk äppelcidervinäger
peppar , örtsalt
Så här gör DU:
MIXA solroskärnorna med övriga ingredienser
- utom vattnet - till en tjock pasta .
SPÄD med vattnet till lagom konsistens .
Smaka av .
Dressingen tjocknar efter ett dygn .
Späd den bara med vatten då .
HOPPAS ATT DET SMAKAR !
400 g rödkål fint strimlad
2 äpplen , urkärnade och tärnade
1 dl russin
1-2 morötter , borstade och strimlade
eller grovt rivna
Så här gör DU:
BLANDA ingredienserna .
SERVERA med dressingen.
SOLROSDRESSING:
1 dl solroskärnor
1 dl olja
2 tsk fransk senap
2 dl varmt vatten
1/2 dl hackad gräslök
1 tsk äppelcidervinäger
peppar , örtsalt
Så här gör DU:
MIXA solroskärnorna med övriga ingredienser
- utom vattnet - till en tjock pasta .
SPÄD med vattnet till lagom konsistens .
Smaka av .
Dressingen tjocknar efter ett dygn .
Späd den bara med vatten då .
HOPPAS ATT DET SMAKAR !
MAZARINKAKA .
Hej igen !
Å...så gott med en bit av denna LYX -goda kaka.
MÖRDEG:
2 dl vetemjöl
1/2 dl socker
100 g smör /margarin
1 äggula
FYLLNING:
1 1/2 dl mandel
2 bittermandlar
100 g smör
1 1/2 dl socker
2 ägg (+ eventuellt vitan från mördegen)
Så här gör DU:
ARBETA ihop vetemjöl , socker , smör
och en äggula till en deg .
Låt den vila kallt minst 1 timme .
Ta fram mördegen och låt den mjukna lite .
GÖR FYLLNINGEN :
SKÅLLA , skala och finhacka mandeln.
Rör smör och socker .
Tillsätt ägg , eventuellt äggvita
och mandeln .
Rör tills allt är blandat .
KAVLA ut degen .
Klä en form gärna med löstagbar kant
med degen .
FORMEN bör rymma ca 1 1/2 liter.
Häll i fyllningen .
GRÄDDA kakan i ugn vid 175 grader ca 30 min.
LYCKA TILL !
Å...så gott med en bit av denna LYX -goda kaka.
MÖRDEG:
2 dl vetemjöl
1/2 dl socker
100 g smör /margarin
1 äggula
FYLLNING:
1 1/2 dl mandel
2 bittermandlar
100 g smör
1 1/2 dl socker
2 ägg (+ eventuellt vitan från mördegen)
Så här gör DU:
ARBETA ihop vetemjöl , socker , smör
och en äggula till en deg .
Låt den vila kallt minst 1 timme .
Ta fram mördegen och låt den mjukna lite .
GÖR FYLLNINGEN :
SKÅLLA , skala och finhacka mandeln.
Rör smör och socker .
Tillsätt ägg , eventuellt äggvita
och mandeln .
Rör tills allt är blandat .
KAVLA ut degen .
Klä en form gärna med löstagbar kant
med degen .
FORMEN bör rymma ca 1 1/2 liter.
Häll i fyllningen .
GRÄDDA kakan i ugn vid 175 grader ca 30 min.
LYCKA TILL !
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)