fredag 9 januari 2015

RALLYPAJ 4 PERSONER.

Hej igen !

Här går det undan !   RALLY - PAJ !

1 paket färdig Paj-mix
300 g oxfärs
rapsolja att steka i
1 påse tacokryddor
1 dl vatten
3 ägg
1/2 dl hackade hasselnötter
3 salladslökar ,fint skurna
1 dl färsk basilika

Så här gör DU:
BLANDA Pajdegs-mixen och kavla ut degen.
Klä en form med låga kanter.
Förgrädda  pajskalet i ugn 200 grader 5 minuter .
HETTA upp lite rapsolja i en stekpanna .
Bryn färsen och häll på kryddorna och vattnet .
Låt koka ihop tills nästan ingen vätska återstår .
BRED ut färsblandningen i pajskalet .
Knäck äggen över färsen och grädda i ugnen ,
150 grader ca 30 minuter .
BLANDA nötterna , salladslökarna och basilikan.
Hetta upp ytterligare lite rapsolja i en stekpanna
och värm blandningen lätt .
FÖRDELA blandningen över pajen och servera .

Jättegott !
LYCKA TILL !

måndag 5 januari 2015

OSTGRATINERAT RIS MED SPENAT 2 PERSONER .

Hej igen !

Det här är gott kan Ni tro !
Kryddigt ris under krispig spenat och
god gratängost smakar härligt med ett
glas öl till .
Servera med lantbröd eller grovt knäckebröd
och en skål tomatklyftor .

2 portioner basmatiris
1/2 buljongtärning för ris
smör eller olja
2 msk riven parmesan
4 msk avrunna majskorn
2 msk pinjenötter
1/2 påse färsk spenat
salt och peppar
muskot
riven västerbottenost
eller cheddar .

Så här gör Du:
SÄTT ugnen på 225 grader.
Koka riset enligt anvisning på paketet
med buljongtärningen i vattnet .
Blanda riset med 1 msk matfett ,
parmesanosten och majskornen.
Fördela i två smorda portionsformar
eller en större .
HETTA upp ca 1 msk matfett i en
teflonpanna och lägg ner pinjenötterna.
När de fått lite färg , vänd ner spenaten
några sekunder .
Salta , peppra , riv en aning muskot över
och fördela spenaten över riset .
Strö rikligt med  riven ost över och
gratinera tills osten smälter och får
gyllene färg , 10-12 minuter .

LYCKA TILL !

söndag 4 januari 2015

PAJ I MATBEREDARE 4 PERSONER .

Hej alla !
GOD FOTSÄTTNING PÅ DET NYA ÅRET 2015 .

Tänkte att vi skulle göra paj - med hjälp av matberedaren.

PAJDEG:
125 g kallt smör i bitar
3 dl vetemjöl
1  -2 msk kallt vatten

FYLLNING:
150 g ost (ca 4 dl)
3 ägg
3 dl mjölk
salt och peppar
muskot
100 g rökt skinka eller
1 burk krabba

Så här gör DU:
HACKA samman smör och vetemjöl i matberedaren.
Tillsätt vattnet .
Kör ytterligare några sekunder, tills det blir en deg.
Tryck ut pajdegen i en pajform (ca 20 cm i diameter ).
NAGGA botten med en gaffel .
Låt stå kallt ca 15  min.
GRÄDDA 10 minuter i 200 grader .
Hacka osten direkt i matberedaren.
Blanda i skinkan eller krabban , i det förgräddade pajskalet.
Slå på fyllningen .
GRÄDDA ca 20 minuter tills fyllningen stannat.

SERVERA med en god sallad till !

SMAKLIG MÅLTID !

måndag 22 december 2014

JULSALLAD 4 PERSONER.

Denna sallad , tycker jag är god till LAXEN .
Vad tycker Du ?

1 kruka romansallad
2 avokador
1/2 pressad citron
2 apelsiner
1 rödlök
50 g grovt hackade valnötter

DRESSING:
1 msk fransk senap
1 msk vinäger
1 dl mild olivolja
1/2 tsk strösocker
1 tsk salt
1 krm svartpeppar

Så här gör Du:
ANSA och dela salladen i mindre bitar .
Skala kärna ur och tärna avokadorna ,
pressa citronsaft över fruktköttet .
Skala apelsinerna och skär ut skinnfria
klyftor .
Skala och klyfta rödlöken .
BLANDA och fördela på ett vackert fat .
Blanda ihop senap och vinäger .
Häll ner oljan försiktigt och smaka av
med socker , salt och peppar .
Häll dressingen över salladen  och
servera till laxen .

HOPPAS ATT DET SMAKAR ! /  LYCKA TILL !

INGES LÖRDAGSMYS 1 PERSON

Hej igen !

Ta en skiva tunnbröd (av valfri sort)
och lägg på en tallrik.
Lägg skinka på tunnbrödet  och
sedan lägger Du på keso ananas passion
i lagom mängd .
Rulla ihop tunnbrödet och ät det
tillsammans med något gott att dricka till.
Detta är lördagsmys för mig !

      Hälsningar  INGE !

söndag 21 december 2014

FIGURPEPPARKAKOR CA 200 STYCKEN.

Hej igen !

Nu ska vi baka pepparkakor,
fastän jag inte har några  hemmavarande
barn , så älskar jag att baka pepparkakor .
Nu hittade jag i en affär - mått som , - älg,
räv , kanin , björn , så det ska bli roligt.

250 g brun farin
1 1/2 dl ljus sirap
1 1/2 tsk kanel
1 1/2 tsk ingefära
1 tsk malda nejlikor
175 g smör/margarin
1 1/2 dl tjock grädde
1 msk bikarbonat -
utrörd i 1 msk mjölk
ca 1 liter vetemjöl.

SÅ HÄR GÖR DU:
KOKA upp  farin , sirap och kryddor
och häll blandningen över smör /margarin
och rör om tills matfettet har smält .
Vispa grädden och rör ner den .
TILLSÄTT bikarbonaten utrörd i 1 msk mjölk
och ca 2/3 av mjölet .
Degen ska vara så lös att den kan röras .
Låt den vila SVALT över en natt .
Arbeta in resten av mjölet och kavla ut degen .
TAG ut figurer med mått och grädda i
 175-200 grader  6-8 minuter.

LYCKA TILL !

Klart att DU kan köpa färdig pepparkaksdeg
om tiden tryter .

måndag 15 december 2014

LUNCHSMÖRGÅS med JULSKINKA 4 personer .

Mumsig och mättande  med frukt och blad .

4 skivor rågbröd (eller vad DU gillar)
4 stora salladsblad
4 skivor julskinka eller
pastrami
1 mango i klyftor
1 avokado
4 röda paprikastrimlor

Så här gör DU:
LÄGG upp brödet direkt på tallrik.
Klä med salladsblad och skinka /pasterami .
Varva mango och avokado klyftor .
Garnera med paprika .

HOPPAS ATT DET SMAKAR !