lördag 10 januari 2015

LILLA CHOKLADTÅRTAN .

Hej igen !

Nu har jag sparat det godaste till sist !

50 g smör
125 g mörk blockchoklad
3 ägg
1 1/2 dl socker
3 msk potatismjöl
1/2 tsk bakpulver
1 1/2 dl kokos

GARNERING:
2 dl vispgrädde
kokos till garnering

SÅ HÄR GÖR DU:
SÄTT ugnen på 200 grader .
Smält smöret i en kastrull .
Bryt chokladen i bitar och tillsätt dem .
Låt smälta på svag värme under omrörning.
Rör samman  ägg och socker .
BLANDA potatismjöl , bakpulver och kokos .
Blanda allt väl .
Häll smeten i en smord och bröad form ca 2 liter.
GRÄDDA  i ugn ca 30 minuter .
Kakan ska vara lite kladdig .
Stjälp upp den .
Låt den svalna .
Vispa grädden .
KLICKA den på kakan .
Strö över lite kokos .

(istället för ströbröd , kan Du ta kokos)

mmm.... gott LYCKA TILL !

APELSIN I NÖTGRÄDDSÅS 4 PORT.

Vi tar väl en efterrätt till , medans vi är igång .

3-4 apelsiner
eventuellt lite socker

SÅS:
3 msk smör
3 dl vispgrädde
1 1/2 dl socker
1 dl hackade nötter

SÅ HÄR GÖR DU:
SKALA apelsinerna och skiva dem tunt .
Lägg dem på ett fat .
Strö eventuellt över lite socker .
Smällt smöret i en kastrull.
Tillsätt grädde och socker .
Låt koka  utan lock tills såsen tjocknar , ca 10 min.
Rör då och då .
Rör ner nötterna .
SERVERA apelsinerna med den varma såsen .

LYCKA TILL !

GOTT !

ÄPPLEKAKA MED VETEGRODDAR 4-6 PORT.

Hej igen !

Hur går det för Er  ? 
Själv är jag godissugen lite då och då .
Ska prova med denna jättegoda äpplekaka ,
till kaffet i eftermiddag .

4-5 äpplen (ca 750 g)
75 g smör/margarin
2 ägg
1 1/2 dl socker
2 dl vetegroddar
SERVERING:
2 dl vispgrädde
1 msk vaniljsocker

Så här gör Du:
SÄTT ugnen på 200 grader.
Skala äpplena.
Kärna ur och skär dem i klyftor .
Lägg dem i en smord ugnssäker form .
Smält smöret .
Vispa samman ägg och socker.
Blanda i smöret och vetegroddar.
Häll blandningen över äpplena.
GRÄDDA i ugn tills kakan fått färg
och äpplena är mjuka , 20-30 min.
Vispa grädden.
Blanda den med vaniljsockret.
SERVERA KAKAN LJUM MED GRÄDDEN .

HOPPAS ATT DET SMAKAR !

fredag 9 januari 2015

RALLYPAJ 4 PERSONER.

Hej igen !

Här går det undan !   RALLY - PAJ !

1 paket färdig Paj-mix
300 g oxfärs
rapsolja att steka i
1 påse tacokryddor
1 dl vatten
3 ägg
1/2 dl hackade hasselnötter
3 salladslökar ,fint skurna
1 dl färsk basilika

Så här gör DU:
BLANDA Pajdegs-mixen och kavla ut degen.
Klä en form med låga kanter.
Förgrädda  pajskalet i ugn 200 grader 5 minuter .
HETTA upp lite rapsolja i en stekpanna .
Bryn färsen och häll på kryddorna och vattnet .
Låt koka ihop tills nästan ingen vätska återstår .
BRED ut färsblandningen i pajskalet .
Knäck äggen över färsen och grädda i ugnen ,
150 grader ca 30 minuter .
BLANDA nötterna , salladslökarna och basilikan.
Hetta upp ytterligare lite rapsolja i en stekpanna
och värm blandningen lätt .
FÖRDELA blandningen över pajen och servera .

Jättegott !
LYCKA TILL !

måndag 5 januari 2015

OSTGRATINERAT RIS MED SPENAT 2 PERSONER .

Hej igen !

Det här är gott kan Ni tro !
Kryddigt ris under krispig spenat och
god gratängost smakar härligt med ett
glas öl till .
Servera med lantbröd eller grovt knäckebröd
och en skål tomatklyftor .

2 portioner basmatiris
1/2 buljongtärning för ris
smör eller olja
2 msk riven parmesan
4 msk avrunna majskorn
2 msk pinjenötter
1/2 påse färsk spenat
salt och peppar
muskot
riven västerbottenost
eller cheddar .

Så här gör Du:
SÄTT ugnen på 225 grader.
Koka riset enligt anvisning på paketet
med buljongtärningen i vattnet .
Blanda riset med 1 msk matfett ,
parmesanosten och majskornen.
Fördela i två smorda portionsformar
eller en större .
HETTA upp ca 1 msk matfett i en
teflonpanna och lägg ner pinjenötterna.
När de fått lite färg , vänd ner spenaten
några sekunder .
Salta , peppra , riv en aning muskot över
och fördela spenaten över riset .
Strö rikligt med  riven ost över och
gratinera tills osten smälter och får
gyllene färg , 10-12 minuter .

LYCKA TILL !

söndag 4 januari 2015

PAJ I MATBEREDARE 4 PERSONER .

Hej alla !
GOD FOTSÄTTNING PÅ DET NYA ÅRET 2015 .

Tänkte att vi skulle göra paj - med hjälp av matberedaren.

PAJDEG:
125 g kallt smör i bitar
3 dl vetemjöl
1  -2 msk kallt vatten

FYLLNING:
150 g ost (ca 4 dl)
3 ägg
3 dl mjölk
salt och peppar
muskot
100 g rökt skinka eller
1 burk krabba

Så här gör DU:
HACKA samman smör och vetemjöl i matberedaren.
Tillsätt vattnet .
Kör ytterligare några sekunder, tills det blir en deg.
Tryck ut pajdegen i en pajform (ca 20 cm i diameter ).
NAGGA botten med en gaffel .
Låt stå kallt ca 15  min.
GRÄDDA 10 minuter i 200 grader .
Hacka osten direkt i matberedaren.
Blanda i skinkan eller krabban , i det förgräddade pajskalet.
Slå på fyllningen .
GRÄDDA ca 20 minuter tills fyllningen stannat.

SERVERA med en god sallad till !

SMAKLIG MÅLTID !

måndag 22 december 2014

JULSALLAD 4 PERSONER.

Denna sallad , tycker jag är god till LAXEN .
Vad tycker Du ?

1 kruka romansallad
2 avokador
1/2 pressad citron
2 apelsiner
1 rödlök
50 g grovt hackade valnötter

DRESSING:
1 msk fransk senap
1 msk vinäger
1 dl mild olivolja
1/2 tsk strösocker
1 tsk salt
1 krm svartpeppar

Så här gör Du:
ANSA och dela salladen i mindre bitar .
Skala kärna ur och tärna avokadorna ,
pressa citronsaft över fruktköttet .
Skala apelsinerna och skär ut skinnfria
klyftor .
Skala och klyfta rödlöken .
BLANDA och fördela på ett vackert fat .
Blanda ihop senap och vinäger .
Häll ner oljan försiktigt och smaka av
med socker , salt och peppar .
Häll dressingen över salladen  och
servera till laxen .

HOPPAS ATT DET SMAKAR ! /  LYCKA TILL !