måndag 26 januari 2015

KINAPANNA 4 PORT.

Hej !

Enkel och lätt att göra , och jättegod .

100 g strimlad grön paprika
100 g strimlad röd paprika
200 g hackad gul lök
400 g strimlad vitkål
200 g skivad svamp
2 1/2 dl böngroddar
3 msk soja
1 - 2 dl vatten
salt , peppar , soja
persilja

SÅ HÄR GÖR DU :
KOKA  upp vatten , salt och soja .
Låt paprikan , löken och vitkålen koka knappt mjuka däri .
Blanda ner svamp och groddar och avsmaka med salt ,
peppar och soja .
Värm .

SERVERA  med klippt persilja .

HOPPAS PÅ EN SMAKLIG MÅLTID !

MOROTSGRATÄNG 4 PORT.

Hej !

mmm... den här Älskar jag ,  sommar ,  vinter , vår och höst.

400g morötter
300 g potatis
50 g gul lök
1/2 dl hackad persilja
200 g ost , vilken Du gillar
1 1/2 - 2 tsk salt
2 krm svartpeppar
1 1/4 dl mjölk

SÅ HÄR GÖR DU:
SÄTT ugnen på 200 grader .
Skala morötter , potatis och lök .
Finhacka löken .
Riv morötter , potatis och ost på den grova sidan på rivjärnet.
Varva grönsaker och ost i en ugnssäker form , ett lager ost överst .
Salta och peppra mellan lagren .
Häll på mjölken .
Gratinera i ugnen tills grönsakerna blivit mjuka och ytan fått fin färg , 40 min.

SERVERA med en grönsallad och eventuellt 25 g rökt skinka per person .

LYCKA TILL !

VEGETARISK RISOTTO 4 PORT.

Hej !

Ibland känner jag, att efter alla helger som varit
att jag inte har någon lust att laga mat , med
kött , fisk , korv .
Så nu får det bli  vegetariskt, vad sägs om det ?

Vi provar .
100 g gul lök
1 vitlöksklyfta
100 g champinjoner
200 g squash
100 g röd paprika
4 tsk olja
80 g långkorniga risgryn
2 1/2 dl grönsaksbuljong av tärning
100 g tomater ,  gärna tetrapack
salt och peppar
hackad persilja

SÅ HÄR GÖR DU :
SKALA  och hacka lök och vitlök.
Skölj  och skiva champinjoner och squash.
Skölj , kärna ur och strimla paprikan .
Hetta upp olja i en låg vid kastrull.
Lägg i grönsakerna ( utom tomaterna)
och låt dem fräsa på svag värme under
omrörning ca 5 minuter .
BLANDA ner risgrynen .
Späd med buljongen och låt alltsammans
koka på svag värme under lock 20 - 25 min.
Skär tomaterna i bitar och låt dem koka med ca 5 min.
Smaksätt med salt och peppar .
Strö över persilja .

SMAKLIG MÅLTID !

söndag 25 januari 2015

HET CHOCO- BANAN DRYCK. 3-4 PERS. UTFLYKT !

Hej !

Jättegott !

1 liter valfri mjölk
2 bananer
O' boy  chokladpulver

Så här gör DU:
MIXA bananerna med 2 dl av mjölken .
Häll på resten av mjölken och smaka av
med  O' boy .
Värm upp på låg värme så att drycken
inte bränns vid.
Häll upp i termos .

HA DET SÅ KUL !

BANANRULLE 4 ST UTFLYKTS -MAT !

Hej !

Den här är inte dum den heller , smaka !

4 mjuka tunnbröd
2 bananer skivade
4 salladsblad
1/2 gurka utan skal
4 skivor skinka
Keso
Curry , salt och peppar

Så här gör DU:
FÖRDELA banan, sallad , skinka ,
gurka och keso i de 4 tunnbröden.
Krydda lätt med curry , salt och peppar.
Rulla ihop och lägg i folie eller styvt papper
så att fyllningen inte  rinner ut .

Att servera i skidbacken , pulkabacken
med varm nyponsoppa till .  - TERMOS .
HA DET GOTT !

BANANBRÖD 1 ST. TILL UTFLYKTEN

Hej !

Vi provar detta !  Jag gillar det .

2 mogna bananer
2 dl havregryn
4 dl vetemjöl
1 dl grovhackade nötter
(de som du gillar)
2 tsk bikarbonat
1 tsk salt
250 g Kesella/kvarg
1/2 dl honung

Så här gör DU:
SÄTT ugnen på 175 grader .
Skala och mosa bananerna.
Blanda alla torra ingredienser i en bunke .
Rör i kvarg, honung och banan.
Klicka ner smeten i en smord avlång
bakform ca 1 1/2 liter.
GRÄDDA i nedre delen av ugnen ca 1 timme .
Stjälp upp brödet och låt det svalna på galler .
Skär upp och lägg på ditt favoritpålägg .
SLÅ in smörgåsarna i folie eller lägg i en matlåda
med smörpapper mellan .

Gott att ha med i pulkabacken eller på utflykt !
SERVERA med Nyponsoppa till gärna lite ljummen !

HOPPAS ATT DET SMAKAR !

GLÖM INTE TERMOS !

måndag 12 januari 2015

CURRYRULADER 4 PORT.

Hej !

Det här var längesen jag åt ,
så det är dags att prova igen.
Jag minns att det var jättegott !

4 skivor färsk skinka ca 500 g
1 dl finstrimlad purjolök
1 - 2 tsk curry
smör
1 krm svartpeppar
2 dl vispgrädde
2 tsk kinesisk soja

Så här gör DU:
LÄGG purjolök på skinkskivorna och strö över curry.
Rulla ihop och fäst med tandpetare .
Bryn ruladerna , några i taget , i smör i en stekpanna .
Lägg över dem i en gryta .
Salta och peppra .
Häll i grädde och soja .
EFTERSTEK  under lock på svag värme , 15-20 min.
Ta bort tandpetarna .

SERVERA med kokt potatis och paprika .

(istället för curry ,kan du ta späck, så gjorde man förr om åren )

LYCKA TILL !

(går bra att frysa )