tisdag 24 februari 2015

VÅFFLAD MACKA 1 port.

Hej igen !
mmm... vad jag gillar detta !

Prova Du också !

Bred smör och 1 msk chilisås på 2 skivor formfranska.
Skiva 50 g  CAMBOZOLA eller annan ädelost och
fördela på brödskivorna .
Lägg på en skiva rökt skinka .
Lägg ihop brödskivorna med fyllningen i mitten.
Grädda i VÅFFELJÄRN  eller Smörgåsgrill  2- 4 min.
Skär dubbelmackan på diagonalen och
SERVERA med körsbärstomater .

SMAKLIG MÅLTID !

fredag 20 februari 2015

BANANGRATÄNG 4 PERS.

Hej igen!

Den här gratängen hade jag på ett symöte
för några år sen , väldigt uppskattat må jag säga .

Hoppas att det smakar !
2 purjolökar
4 små bananer
4 tomater
2 dl vispgrädde
1 dl salta jordnötter
2 tsk curry

Så här gör DU:
SKÄR  purjon i skivor och förväll några minuter
i  lättsaltat vatten .
Låt purjon rinna av och lägg den i en smord form.
Dela  bananerna  på längden och skär dem i bitar.
Skär tomaterna  i skivor.
Lägg tomaterna över purjon och täck med bananerna.
VISPA upp grädden lätt och smaksätt den med curryn.
Bred grädden över gratängen  och strö över jordnötterna.

GRATINERA i 250 grader i  12-15 minuter.
SERVERA  sallad och  ris till .

LYCKA TILL !

måndag 16 februari 2015

FLÄSKKÖTT I CURRYKÅL. 4 PERS .

Hej igen !

Ha Ni smakat det här någon gång?
Det är faktiskt riktigt gott - prova Ni också !

500 g grytbitar
1 msk smör/ margarin
2 tsk curry
5 vitpepparkorn
ca 750 g strimlad vitkål
1/2 dl vatten
ca 1 tsk salt

TILLBEHÖR :  Grovt bröd  eller kokt ris.

SÅ HÄR GÖR DU:
BRYN  grytbitarna i matfettet .
Tillsätt curry och vitpepparkorn .
Låt  vitkålen fräsa med .
Tillsätt vatten och salt .
Låt grytan koka under lock på svag värme ca 3/4 timme
tills köttet är mört .

TIPS:
Man kan lägga några skivor bacon ovanpå
det översta färs/kållagret  innan formen ställs in i ugnen.

SMAKLIG MÅLTID !

torsdag 12 februari 2015

SPORTLOV !

Hej igen !

Nu närmar sig slutet på Sportlovet , jättetrist !
Men det är inte dumt att ta matsäck med sig
och vandra i skogen !

Det är här var uppskattat vill jag bara säga !

Polarkaka med stekt fläsk /bacon ,
kokt ägg och skivad tomat .

Mjukt tunnbröd  med varmkorv, kokt potatis ,
strimlad färsk gurka , senap och ketchup .

Lägg hemmagjorda hamburgare mellan 2 vetekakor.
Smaksätt med skivad tomat ,  senap och ketchup .

Kyckling på polar rågkaka .
Bred en blandning av jordnötssmör
och jordnötter  på brödet .
Lägg på grillad kyckling och garnera med
röd och grön paprika .

Glöm inte att ta med något att dricka .

Om inte annat, så kan man gå till lekplatsen
det är ändå kul att äta ute !!

onsdag 4 februari 2015

NUDLAR MED SVAMPCURRY.4 PERSONER.

Hej igen !


Det här måste Ni smaka, så himla gott !

1 paket kinesiska  äggnudlar
400 g blandad svamp
1 lök - gul
majsolja
1 msk grön thailändsk currypasta
(mer om Du önskar )
1 dl kokosmjölk
salt

GARNERING:
2 salladslökar

Så här gör Du:
BLÖTLÄGG  äggnudlarna i kokande vatten
enligt anvisning på paketet .
Skölj svampen och klipp eller skär den i bitar.
Skala och skiva löken .
Hetta upp 1 msk olja i en wokpanna , lägg i löken och fräs den .
BLANDA ner svampen och stek den under omrörning ca 3 min.
Tillsätt currypastan .
Stek alltsammans  2 min .
Häll till sist i kokosmjölken .
SALTA .

SERVERA äggnudlarna i 4 skålar med svampcurryn .
Skiva salladslöken och garnera rätten med den .

SMAKLIG MÅLTID !

tisdag 3 februari 2015

SVART VINBÄRSSORBET 4 PORT .

Hej !
Idag plockade jag fram en påse svarta vinbär från frysen .
Tänkte göra den här sorben, ibland kan man känna att man
vill ha något mer efter maten ,så då blir det denna .
Är ni med mej ?

1/4 kg svarta vinbär
1 1/2 dl vatten
ca 6 msk socker
2 äggvitor

Så här gör DU:
KOKA  svarta vinbär , vatten och socker ca 5 min
och passera genom ett durkslag .
Mixa bären före passering .
Kyl PURE'N .
VISPA  äggvitorna mycket styva och vänd ned
dem i PURE'N .

Häll PURE'N i en form som får stå i frysen
(-18 grader) ca 2 timmar.
RÖR sorbeten efter ca 1 timme och vispa igenom
den efter 2 timmar.
Låt den stå i frysen igen 1/2 - 1 timme .

SERVERAS , med svart vinbärslikör och lite vispad grädde .
Eller bara vispad grädde .

LYCKA TILL !

söndag 1 februari 2015

REVBENSSPJÄLL MED USA - SALLAD. 4 PORT.

Hej !
Jag äter inte så mycket kött , men det här är jättegott !

1kg revbensspjäll
1 tsk salt
1 kryddmått svartpeppar
1 tsk ingefära (malen)
1 /2 dl senap

SALLAD :
500 g vitkål
1 stjälk blekselleri 1 äpple
3 msk vinäger
1 msk senap
3/4 dl majonnäs
3 dl vispgrädde
1/2 tsk salt
1 tsk grovmalen svartpeppar

TILL GARNERING:
Rädisor och persilja .

SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT ugnen på 175 grader .
Blanda salt kryddor och senap .
Lägg spjället i en ugnssäker form med bensidan upp .
Bred på knappt hälften av senapsblandningen.
Stek i ugnen  ca 45 min.
Vänd spjället och bred på resten av blandningen på köttsidan .
STEK ytterligare ca 45 min.
SKÖLJ och riv vitkålen grovt på ett rivjärn .
Skär sellerin i tunna  strimlor .
Skala och riv äpplet .
BLANDA vinäger , senap , majonnäs och grädde .
Smaksätt  med salt och peppar .
BLANDA  alltsammans i en skål .

GARNERA med rädisor skurna i skivor och finhackad persilja .

SKÄR upp köttet .
SERVERA med  salladen och bröd till .

SMAKLIG MÅLTID !