torsdag 19 mars 2015

FÄRSLIMPA MED BACON & CURRYSÅS 4 PORT.

Hej !

Det här gillar Barnen , vet jag !
Snabbt och bekvämt !

3 skivor formbröd
2 dl mjölk
500 g köttfärs
1 ägg
1 1/2 tsk salt
2 krm peppar
1 vitlöksklyfta
1 paket bacon
CURRYSÅS:
2 msk smör
1 msk curry
3 msk vetemjöl
3 dl matlagningsgrädde
3 dl köttbuljong
2 msk mango chutney
1 tsk kinesisk soja
SERVERING:
kokt ris
MANGORAJA (färdigköpt )mmm.. så himla gott!
UGN:200 GRADER.

Så här gör DU:
SMULA brödet i en skål .
Häll över mjölk och låt svälla i 5 minuter .
Tillsätt färs , ägg , salt och peppar .
Pressa i vitlök.
Forma färssmeten till en limpa.
Vira runt bacon och lägg den i en smord form .
Stek limpan mitt i ugnen ca 45 minuter eller
till 70 grader innertemperatur .
CURRYSÅS:
FRÄS curryn snabbt i smör i en kastrull.
Vispa i mjöl.
Späd med  grädde och buljong och vispa såsen slät .
LÅT sjuda   ca 5 minuter.
Tillsätt  mango chutney och soja.
Smaka av med salt och peppar om det behövs .
SERVERA MED KOKT RIS OCH MANGORAJA.
GÄRNA NÅGRA GRÖNA BLAD .

SMAKLIG MÅLTID !

FESTLIG KÖTTFÄRSPAJ 4 PERSONER.

Hej igen !
Perfekt som huvudrätt eller bufferätt !
Väldans god !

1 dl vetemjöl + 1 1/2 dl grahamsmjöl
100 g smör
2 msk vatten
1 dl riven parmesanost
FYLLNING:
200 g champinjoner
4 schalottenlökar
300 g fläsk- eller blandfärs
1 msk smör
1 tsk salt
2 km svartpeppar
2 krm timjan
2 tsk kinesisk soja
1 msk osötad senap
1 pressad vitlöksklyfta
100 g tärnad rökt skinka
1 ägg
2 dl CRE'ME FRAICHE
2 dl riven ost
2 paprikor
UGN: 200 GRADER

Så här gör Du:
PAJSKAL:
Arbeta samman ingredienserna till en
smidig deg, gärna i matberedare .
Kavla eller tryck ut degen i en pajform
23 cm i diameter.
Låt stå kallt i 30 minuter .
FYLLNING:
Ansa och hacka svampen .
Skala och hacka löken .
Stek svamp , lök och färs i smör i en stekpanna.
Tillsätt kryddor, soja och senap , pressa i vitlök
och blanda ner skinka .
FÖRGRÄDDA pajskalet mitt i ugnen i 10 minuter .
RÖR ner ägg och CRE'ME fraiche i färsröran .
STRÖ OST I PAJSKALET och lägg fäsröran ovanpå .
Ansa och hacka paprikorna .
Strö dem över fyllningen.
GRÄDDA mitt i ugnen tills ytan har fått fin färg, ca 25 minuter .

SMAKLIG MÅLTID !

tisdag 10 mars 2015

LAXOMELETT MED HALLOUMI 1 PERSON.

Hej igen !
Det här var också jättegott  - smaka !

50 g HALLOUMIOST
1 msk olivolja
10 små squash-skivor
2 ägg
salt , svartpeppar
2 skivor RÖKT LAX
gärna en vippa dill

SÅ HÄR GÖR DU :
SKÄR osten i kuber.
Hetta upp en stekpanna med olja
och bryn ost och squash i några minuter.
Vispa ihop ägg , salt och peppar och
häll smeten i pannan .
Lägg  LAXSKIVORNA strimlade över
omeletten.
Och dillvippan till .

SMAKLIG MÅLTID !

LAX MED VÄSTERBOTTENOST , CHAMPINJONER OCH RÖDLÖK. 4 PERS.

Hej igen !

Så var det ju det här med nya tag !

Prova gärna detta , det smakade jag häromdagen
hos goda vänner , så himla gott  !

4 bitar  LAXFILE'
citronpeppar
1 dl VÄSTERBOTTENOST  - riven
100 g champinjoner
1 rödlök
500 g blandade tomater
i olika färger
rucola sallad eller bladpersilja

SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT ugnen på 175 grader.
LÄGG LAXFILE'N i en ugnsfast form.
Strö över .citronpeppar  och VÄSTERBOTTENOST.
Skiva champinjoner och rödlök .
Fördela på laxen och sätt in i ugnen i 20 minuter.
Skär tomaterna i klyftor och lägg runt laxen .

DEKORERA med gröna blad .

SMAKLIG MÅLTID !







torsdag 5 mars 2015

MATIG SALLAD MED RÖDBETOR FÄRS OCH ÄGG. 4 PESONER .

Hej igen !

Nu är det dags att ta nya tag igen ...

Den här salladen tycker jag är väldigt god .
Få se vad NI tycker ?

400 g nötfärs
4 rödbetor
smör till stekning
salt å peppar
1 paket bacon ca 140 g
1 gul lök
1 endiv
100 g färsk spenat
olivolja
peppar
POCHERADE  ÄGG :
4 ägg
2 msk ättikssprit
TOPPING :
ca 20 blad finskuren
färsk basilika
1/2 dl tunt skuren skållad
skalad mandel.

Så här gör DU:
KOKA rödbetorna mjuka med skalet på
i lättsaltat vatten.
Det tar 20 - 25 minuter om de är normalstora .
Dra av skinnet och skär i minde bitar .
HÄLL vatten i en liten kastrull så att Du
får ett vattendjup på 5 - 7 cm .
Koka upp och tillsätt ättiksspriten.
Vrid ner värmen så att det bara sjuder .
KNÄCK äggen ett och ett i en liten kopp
och stjälp försiktigt ner i vattnet .
När äggvitan dragit ihop sig över gulan
och stelnat är det dags att försiktigt lyfta
upp äggen med en hålslev .
Lägg äggen i kallt vatten .
HETTA upp lite smör i en stekpanna och
klicka ner färsen .
Stek färsbitarna gyllenbruna runtom .
Salta och peppra .
KNAPERSTEK  baconet.
Skala löken  och skär den tunt.
Skär endiven tunt .
Hetta upp lite olja i en stekpanna
och låt spenaten bara precis mjukna
något i pannan .
FÖRDELA alla ingredienser vackert
på ett uppläggningsfat .
Ringla lite olivolja över.
Ta några varv med pepparkvarnen .
Toppa med basilika och mandel .

HOPPAS ATT DET SMAKAR !

fredag 27 februari 2015

OSTGRATINERAD FLÄSKFILE' 4 PORT.

Hej igen !

Till denna rätt är det en krämig ädelostsås,
så  himla gott  och ugnsstekta rotfrukter
och klyftpotatis .  mmm...

250 g broccoli
600 g FLÄSKFILE'
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 orange eller röd paprika
10 champinjoner
3 msk vetemjöl
3 dl vispgrädde
2 msk KALVFOND
140 g ädelost
1 msk finhackad persilja
GARNERING:
Kryddgrönt
UGN .200 GRADER.

Så här gör DU:
DELA broccolin i mindre buketter .
Koka dem i lättsaltat vatten i ca 2 minuter.
Häll av vattnet och lägg broccolin i en smord form .
PUTSA köttet , krydda och skär det i skivor .
Bryn skivorna på båda sidor i smör i en stekpanna .
Fördela köttet i rader ovanpå broccolin i formen .
KÄRNA ur och dela paprikan i mindre bitar .
Ansa och skiva svampen .
Fräs paprika och svamp i smör i stekpanna.
Strö över mjöl och rör om .
Tillsätt grädde och FOND .
Koka upp under omrörning .
DELA osten i bitar och vänd ner i såsen .
Tillsätt persilja .
Låt  koka en liten stund till , så att osten smälter något .
Häll såsen över köttet och
GRATINERA mitt i ugnen  ca 10 min.

SERVERA med ugnsstekt potatis och rotfrukter .

SMAKLIG MÅLTID !


ca  10 minuter.

tisdag 24 februari 2015

VÅFFLAD MACKA 1 port.

Hej igen !
mmm... vad jag gillar detta !

Prova Du också !

Bred smör och 1 msk chilisås på 2 skivor formfranska.
Skiva 50 g  CAMBOZOLA eller annan ädelost och
fördela på brödskivorna .
Lägg på en skiva rökt skinka .
Lägg ihop brödskivorna med fyllningen i mitten.
Grädda i VÅFFELJÄRN  eller Smörgåsgrill  2- 4 min.
Skär dubbelmackan på diagonalen och
SERVERA med körsbärstomater .

SMAKLIG MÅLTID !