onsdag 1 april 2015

FÄRSKOSTPAJ MED BLÅBÄR . 6 - 8 PERSONER .

Hej igen !
Det här måste Ni prova ...mmm så gott !

1 pajform ca 23 cm i diameter
3 dl vetemjöl
150 g smör , kallt
1 ägg
FYLLNING:
3 äggvitor
3 askar RICOTTA  a' 250 g , ITALIENSK FÄRSKOST
1 1/2 dl socker
3 msk grädde
1 msk mannagryn
3 äggulor
2 dl frysta bär  t ex hallon och blåbär
1 -2 msk florsocker

Så är gör Du:
MIXA smör och mjöl till en smulig massa i matberedare .
Tillsätt ägget och kör till en smidig deg .
TRYCK ut degen direkt i pajformen , nagga bottenplattan
och kanterna .
Låt vila kallt ca 30 minuter .
SÄTT ugnen på 225 grader.
Förgrädda pajskalet i nedre delen av ugnen ca 15 minuter .
Sänk värmen till 175 grader .
VISPA  äggvitorna till hårt skum .
Vispa färskost och socker .
Blanda i grädde och mannagryn .
Rör i gulorna en i taget .
Vänd ner äggvitorna försiktigt med en slickepott .
Häll ostblandningen  i pajskalet .
Strö över frysta bär .
GRÄDDA pajen i nedre delen av ugnen ca 40 minuter
tills pajen stelnat och fått fin färg ca 40 min .
SIKTA  över florsockret .

LYCKA TILL !

MINIPAJER MED LYXIG VANILJKRÄM .5 ST .

Hej igen !

Önskas något utöver det vanliga i PÅSK
prova att göra dessa till kaffet .

5 små pajformar
3 dl vetemjöl
150 g smör,  kallt
1 ägg
KRÄM:
1 dl  v- grädde
1 dl mjölk
2 msk MAISENA
1 msk socker
2 msk vaniljsocker
TILL SERVERING :
1 dl grädde 2 - 3 dl TRÄDGÅRDSBÄR
fin-strimlat  citronskal

Så här gör DU:
MIXA mjöl  och smör till  en smulig massa i en matberedare .
Tillsätt ägget och kör till en smidig deg.
Tryck ut i pajformarna  och ställ kallt ca 30 minuter .
Värm ugnen till 225 grader .
Grädda pajskalen ca 15 minuter .
Låt kallna .
KRÄM:
BLANDA allt utom vaniljsockret  i en liten kastrull.
SJUD blandningen på svag värme under konstant vispning
tills krämen tjocknat , men låt den inte koka.
SMAKA av med  vaniljsocker och låt svalna .

VID SERVERING:
Vispa  grädden  och vänd ner den i  vaniljkrämen med slickepott .
Fördela  krämen i pajskalen och toppa med bär .
GARNERA med strimlat citronskal .

SÅ HIMLA GODA !
LYCKA TILL !

söndag 29 mars 2015

VIT CHOKLADFORM . 20 ST.

Hej igen !

Smaka dessa, perfekta att ta med ut på picknick , till kaffet.

PAJDEG:
200 g rumsvarmt smör
1 dl strösocker
1 dl potatismjöl
4 dl vetemjöl
1 msk vaniljsocker
smör till folieformarna (lättast att använda)
FYLLNING:
150 g vit choklad
125 g smör
2 ägg
1 1/2 dl strösocker
hallon , färska eller tinade

Så här gör DU:
SÄTT ugnen på  175 grader.
Nyp ihop ingredienserna till pajdegen .
Låt degen vila i kylen en stund.
Smöra folieformarna och tryck ut
degen i formarna .
FYLLNING:
HACKA  den vita chokladen grovt .
Smält smöret och rör ner chokladen
i det varma smöret tills den har smält .
Blanda chokladsmeten  med ägg och socker .
FÖRDELA  fyllningen i formarna och lägg
några hallon i varje form .
GRÄDDA mitt i ugnen  i ca 20 - 25 min.

LYCKA TILL!

onsdag 25 mars 2015

PLÅTBRÖD MED HAVRE 1stort bröd.

Hej igen !
I morgon blir det oväder , så då ska jag baka detta jättegoda bröd .
Prova Du också !

2 dl havrekross
2 dl havregryn
3 dl kokande vatten
50 g jäst
5 dl ljummet vatten
1/2 dl rapsolja
1 1/2 tsk salt
1 msk rörsocker
2 1/2 dl grahamsmjöl
10 - 11 dl vetemjöl  (gärna ekologiskt)
eller vetemjöl special

Så här gör Du:
BLANDA havrekross och havregryn , häll det kokande
vattnet över och låt stå i ca 30 minuter.
LÖS upp jästen i det ljumma vattnet .
Tillsätt olja , salt , socker , grahamsmjöl
och havreblandningen.
Tillsätt vetemjölet i omgångar och arbeta degen
i ca 5 minuter i bunken.
Degen ska vara ganska lös och kladdig .
Strö över en näve mjöl och låt jäsa under bakduk i 1 timme.
SÄTT  ugnen på 275 grader .
Klä en plåt eller långpanna med bakplåtspapper.
Stjälp försiktigt ut degen på plåten , pudra över mjöl och
låt stå i  5- 10 minuter .
SÄTT  in plåten i den varma ugnen på näst nedersta falsen.
Efter 10 minuter , sänk värmen  till 200 grader och
grädda  till gyllenbrun färg 25 - 30 minuter.
LÅT svalna på galler och skär sedan brödet i 4 kvartar .

(NÄR BRÖDET SKA JÄSA ANDRA GÅNGEN, BRUKAR JAG
MJÖLA EN BRÖDKORG OCH LÅTA BRÖDET JÄSA DÄRI,
DÅ BLIR DET SÅ VACKERT MÖNSTER PÅ BRÖDET ,
NÄR DU STJÄLPER UPP DET PÅ PLÅTEN )

HOPPAS PÅ LYCKAT BRÖDBAK !

tisdag 24 mars 2015

MORS LILLA OLLES BLÅBÄRSMUFFINS med sötningsmedel 8 - 11 st

Hej igen !

De här är jättegoda , jag har använt
STEVIA SOCKER - sötningsmedel .

2 ägg
1 dl sötningsmedel , strö
1/2 tsk vaniljsocker,  eller
2 krm torkade vaniljfrön - VANILLA POWDER
50 g smör
2 dl vetemjöl special
1 tsk bakpulver
2 msk mjölk
2 dl blåbär - frysta

Så här gör Du:
SÄTT ugnen på 200 grader.
Vispa ägg,  sötningsmedel och vaniljsocker fluffigt.
Smält smör och häll i mjölk.
BLANDA ner vetemjöl , bakpulver samt smör - och
mjölkblandningen  i äggsmeten .
Vänd i blåbären -  eller häll i smeten först i formarna
och skeda ner blåbären .

GRÄDDA  mitt i ugnen ca 20 minuter .
Låt svalna på ett galler.
Pudra ev. över lite florsocker.

TREVLIG FIKASTUND !

måndag 23 mars 2015

FLÄSKFILE'GRYTA 4 PORT.

Hej igen !

Det här måste Du smaka !
Så himla gott .. med kryddstarka korvar
och FLÄSKFILE',  går snabbt att laga
men  kan också förberedas .

600 g FLÄSKFILE'
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
2 kryddstarka korvar  t ex chorizo
1 vitlöksklyfta
3 dl vatten
2 dl rött vin
3 msk Kalvfond
3 morötter
8 smålökar
200 g champinjoner
200 g tärnat bacon
1 - 2 msk  finhackad timjan
GARNERING:
Kryddgrönt

Så här gör DU:
PUTSA och skiva köttet.
Salta och peppra runt om .
BRYN  köttet på båda sidor i smör i stekpanna .
Slanta korvarna och bryn dem hastigt .
Skala och finhacka vitlöken .
Lägg  över kött , korv och vitlök i en stekgryta .
Tillsätt vatten , vin och fond .
SKALA och skiva morötterna .
Lägg ner dem i grytan och koka samman i 10 min.
SKALA  smålökarna .
Ansa  svampen .
Fräs  svamp och lök tillsammans i smör .
Stek  bacontärningarna  knapriga .
TILLSÄTT  lök , svamp , bacon och timjan i grytan
och låt allt koka vidare i 10 minuter .
Smaka av och garnera med valfritt kryddgrönt .
SERVERA  MED KOKT RIS .

SMAKLIG MÅLTID !

torsdag 19 mars 2015

FÄRSLIMPA MED BACON & CURRYSÅS 4 PORT.

Hej !

Det här gillar Barnen , vet jag !
Snabbt och bekvämt !

3 skivor formbröd
2 dl mjölk
500 g köttfärs
1 ägg
1 1/2 tsk salt
2 krm peppar
1 vitlöksklyfta
1 paket bacon
CURRYSÅS:
2 msk smör
1 msk curry
3 msk vetemjöl
3 dl matlagningsgrädde
3 dl köttbuljong
2 msk mango chutney
1 tsk kinesisk soja
SERVERING:
kokt ris
MANGORAJA (färdigköpt )mmm.. så himla gott!
UGN:200 GRADER.

Så här gör DU:
SMULA brödet i en skål .
Häll över mjölk och låt svälla i 5 minuter .
Tillsätt färs , ägg , salt och peppar .
Pressa i vitlök.
Forma färssmeten till en limpa.
Vira runt bacon och lägg den i en smord form .
Stek limpan mitt i ugnen ca 45 minuter eller
till 70 grader innertemperatur .
CURRYSÅS:
FRÄS curryn snabbt i smör i en kastrull.
Vispa i mjöl.
Späd med  grädde och buljong och vispa såsen slät .
LÅT sjuda   ca 5 minuter.
Tillsätt  mango chutney och soja.
Smaka av med salt och peppar om det behövs .
SERVERA MED KOKT RIS OCH MANGORAJA.
GÄRNA NÅGRA GRÖNA BLAD .

SMAKLIG MÅLTID !