Hej igen !
Tänkte bjuda på lite Risotto!
Använd den viltkorv Du tycker bäst om .
250 g AVORIORIS
3/4 dl torkad svamp , kantarell eller karljohansvamp
2 schalottenlökar finhackade
70 g rökt viltkorv , finhackad
olivolja
1 tsk rosmarin
1 dl vitt vin
7-9 dl vatten
2 dl gröna ärter
1 1/2 dl finriven parmesanost
salt , svartpeppar
örter till garnering
Så här gör Du :
FRÄS ris , svamp, lök och korv i rikligt med
olivolja i en stor vid panna.
Tillsätt rosmarin , vitt vin och hälften av vattnet.
Sjud 5 minuter under omrörning och tillsätt
resten av vattnet .
Sjud ytterligare 10 minuter på svag värme under
omrörning .
TILLSÄTT ärter och parmesanost och smaka av
med salt och peppar .
Toppa med örterna och servera omgående .
SMAKLIG MÅLTID !
onsdag 15 april 2015
tisdag 14 april 2015
FÄNKÅLSDOFTANDE SPENATSOPPA 6 POT.
Hej igen !
En gäng i veckan har jag SOPPA ,
denna veckan blir det den här .
1/2 purjolök
1 gul lök
3 msk smör / margarin
4 msk vetemjöl
1 1/2 liter buljong
375 g hackad spenat
1 tsk MALEN Fänkål
salt och peppar
Så här gör Du:
ANSA och strimla purjolöken .
Skala och hacka den gula löken .
Smält matfett i en gryta .
Lägg i löken och låt den bli mjuk.
Strö över vetemjölet och häll på buljongen.
Koka tills löken är riktigt mjuk .
Sila buljongen och tillsätt spenat och fänkål .
Smaka av med salt och peppar .
SERVERA soppan med förlorade ägg .
FÖRLORADE ÄGG :
Koka upp vatten i en låg vid kastrull.
Tillsätt 2 tsk ättika och 1 tsk salt per liter vatten .
Slå upp ägget i en kopp.
Se till att gulan är hel .
Låt ägget försiktigt glida ner i det sjudande vattnet.
Ägget är färdigt efter ett par minuter.
Ta upp det med hålslev.
SMAKLIG MÅLTID !
En gäng i veckan har jag SOPPA ,
denna veckan blir det den här .
1/2 purjolök
1 gul lök
3 msk smör / margarin
4 msk vetemjöl
1 1/2 liter buljong
375 g hackad spenat
1 tsk MALEN Fänkål
salt och peppar
Så här gör Du:
ANSA och strimla purjolöken .
Skala och hacka den gula löken .
Smält matfett i en gryta .
Lägg i löken och låt den bli mjuk.
Strö över vetemjölet och häll på buljongen.
Koka tills löken är riktigt mjuk .
Sila buljongen och tillsätt spenat och fänkål .
Smaka av med salt och peppar .
SERVERA soppan med förlorade ägg .
FÖRLORADE ÄGG :
Koka upp vatten i en låg vid kastrull.
Tillsätt 2 tsk ättika och 1 tsk salt per liter vatten .
Slå upp ägget i en kopp.
Se till att gulan är hel .
Låt ägget försiktigt glida ner i det sjudande vattnet.
Ägget är färdigt efter ett par minuter.
Ta upp det med hålslev.
SMAKLIG MÅLTID !
BANANPLÄTTAR a' la PINOCCHIO 4 PORT.
Hej igen !
Smaka dessa goda plättar !
4 stora bananer väl mogna
4 - 5 msk Maizena
örtsalt eller salt å peppar
3 - 4 msk olja
Så här gör Du:
MOSA bananerna och blanda dem väl med Maizena .
Smaka av med salt å peppar eller örtsalt .
Hetta upp oljan i en stekpanna.
Klicka ut smeten , den flyter ut till tjocka plättar .
Stek dem läckert bruna på båda sidor .
Gott att servera med råris , stekt palsternacka
och en stark tomatsås .
Eller kanske på bröd med ett stekt ägg över
likt parisare .
SMAKLIG MÅLTID !
Smaka dessa goda plättar !
4 stora bananer väl mogna
4 - 5 msk Maizena
örtsalt eller salt å peppar
3 - 4 msk olja
Så här gör Du:
MOSA bananerna och blanda dem väl med Maizena .
Smaka av med salt å peppar eller örtsalt .
Hetta upp oljan i en stekpanna.
Klicka ut smeten , den flyter ut till tjocka plättar .
Stek dem läckert bruna på båda sidor .
Gott att servera med råris , stekt palsternacka
och en stark tomatsås .
Eller kanske på bröd med ett stekt ägg över
likt parisare .
SMAKLIG MÅLTID !
söndag 12 april 2015
KANELÄPPLEN MED MARÄNG .
Hej !
Nu kom jag på , att det här
ska vi ha till efterrätt idag.
4 syrliga äpplen
1 dl vatten
1/2 dl vatten
1 kanelstång
3 äggvitor
1/2 dl socker
flagad mandel
Så här gör DU:
KOKA upp vatten , socker och kanelstång .
Skala och klyfta äpplena och koka dem
lätt i lagen .
Lägg blandningen i en ugnsfast form .
VISPA äggvitorna till skum .
Tillsätt sockret och vispa till HÅRT skum.
Lägg smeten över äpplena .
Strö över mandelflarn .
GRÄDDA i 175 GRADER CA 10 MIN.
eller tills marängen fått färg .
mmm... så himla gott !
LYCKA TILL !
Nu kom jag på , att det här
ska vi ha till efterrätt idag.
4 syrliga äpplen
1 dl vatten
1/2 dl vatten
1 kanelstång
3 äggvitor
1/2 dl socker
flagad mandel
Så här gör DU:
KOKA upp vatten , socker och kanelstång .
Skala och klyfta äpplena och koka dem
lätt i lagen .
Lägg blandningen i en ugnsfast form .
VISPA äggvitorna till skum .
Tillsätt sockret och vispa till HÅRT skum.
Lägg smeten över äpplena .
Strö över mandelflarn .
GRÄDDA i 175 GRADER CA 10 MIN.
eller tills marängen fått färg .
mmm... så himla gott !
LYCKA TILL !
GYLLENE BULLAR 24 ST.
Hej !
Här är ett annat recept på BRÖD - BULLAR .
Med rivna MORÖTTER och HAVREKLI .
50g jäst
5 dl mjölk
5 dl fint rivna morötter
2 msk olja
2 tsk salt
3 dl Havrekli
10 - 12 dl vetemjöl
Så här gör DU:
SMULA jästen i en bunke .
Värm mjölken till 37 grader .
Häll over mjölken och rör tills
jästen löser sig .
Tillsätt övriga ingredienser .
ARBETA ihop till en smidig deg .
Låt jäsa under bakduk ca 30 min.
SÄTT ugnen på 225 grader .
Knåda degen på mjölat bakbord .
FORMA till 24 bullar .
Låt jäsa 20 - 30 min. på plåt .
GRÄDDA 10 - 15 min.
Låt svalna på galler under bakduk .
Jättegoda , gula och saftiga av morötterna .
LYCKA TILL !
Här är ett annat recept på BRÖD - BULLAR .
Med rivna MORÖTTER och HAVREKLI .
50g jäst
5 dl mjölk
5 dl fint rivna morötter
2 msk olja
2 tsk salt
3 dl Havrekli
10 - 12 dl vetemjöl
Så här gör DU:
SMULA jästen i en bunke .
Värm mjölken till 37 grader .
Häll over mjölken och rör tills
jästen löser sig .
Tillsätt övriga ingredienser .
ARBETA ihop till en smidig deg .
Låt jäsa under bakduk ca 30 min.
SÄTT ugnen på 225 grader .
Knåda degen på mjölat bakbord .
FORMA till 24 bullar .
Låt jäsa 20 - 30 min. på plåt .
GRÄDDA 10 - 15 min.
Låt svalna på galler under bakduk .
Jättegoda , gula och saftiga av morötterna .
LYCKA TILL !
SNABBA SLARVBULLAR 12 - 15 ST .
Hej !
Bröd som inte behöver knådas - låter
inte det bra !
50 g jäst
5 dl vatten
2 tsk salt
2 1/2 dl havregryn
ca 9 dl vetemjöl
Så här gör DU:
SMULA jästen i en bunke .
Häll på fingervarmt vatten och
rör tills jästen löser sig .
ARBETA in salt , havregryn och mjöl .
Degen ska vara ganska lös .
Arbeta degen länge och låt den jäsa
minst en timme .
SÄTT ugnen på 200 grader .
LÄGG upp degen på mjölat bakbord
UTAN ATT KNÅDA .
Skär " BULLSTORA" bitar och lägg
över direkt på bakpappersklädd plåt .
LÅT jäsa 20 minuter .
GRÄDDA i 10 MINUTER .
Bullarna är goda att äta även utan matfett !
LYCKA TILL!
Bröd som inte behöver knådas - låter
inte det bra !
50 g jäst
5 dl vatten
2 tsk salt
2 1/2 dl havregryn
ca 9 dl vetemjöl
Så här gör DU:
SMULA jästen i en bunke .
Häll på fingervarmt vatten och
rör tills jästen löser sig .
ARBETA in salt , havregryn och mjöl .
Degen ska vara ganska lös .
Arbeta degen länge och låt den jäsa
minst en timme .
SÄTT ugnen på 200 grader .
LÄGG upp degen på mjölat bakbord
UTAN ATT KNÅDA .
Skär " BULLSTORA" bitar och lägg
över direkt på bakpappersklädd plåt .
LÅT jäsa 20 minuter .
GRÄDDA i 10 MINUTER .
Bullarna är goda att äta även utan matfett !
LYCKA TILL!
VRIDNA DINKELBAGUETTER 8 ST.
Hej!
I dag var det så kallt ute , så jag bestämde mig för att
baka dessa bröd , när jag kom hem igen .
Så vi sätter väl igång !!
50 g jäst
1 msk honung
3 tsk salt
1 liter vatten
2 dl mjölk
1 liter FULLKORNSDINKEL
1liter DINKELSIKT
8 dl vetemjöl
Så här gör Du :
RÖR ut jästen i honungen .
Tillsätt salt och fingervarm degvätska .
Rör ner DINKELMJÖLET lite i sänder och
fortsätt med vetemjölet .
Arbeta ihop den lösa degen .
Strö över lite vetemjöl .
Täck med en bakduk och låt jäsa i ca 1 1/2 timme.
TIPPA ut degen på mjölat bakbord , platta till den
(knåda inte ) och strö över lite vetemjöl .
Skär till långa baguetter .
VRID dem till spiraler och lägg på en plåt .
Sätt in i ugnen och häll samtidigt ut 1/2 dl vatten
i bottnen av ugnen .
GRÄDDA i 250 GRADER i ca 12 minuter
eller tills Baguetterna fått fin färg .
LÅT svalna under bakduk för att bevara den
knapriga brödskorpan .
LYCKA TILL !
I dag var det så kallt ute , så jag bestämde mig för att
baka dessa bröd , när jag kom hem igen .
Så vi sätter väl igång !!
50 g jäst
1 msk honung
3 tsk salt
1 liter vatten
2 dl mjölk
1 liter FULLKORNSDINKEL
1liter DINKELSIKT
8 dl vetemjöl
Så här gör Du :
RÖR ut jästen i honungen .
Tillsätt salt och fingervarm degvätska .
Rör ner DINKELMJÖLET lite i sänder och
fortsätt med vetemjölet .
Arbeta ihop den lösa degen .
Strö över lite vetemjöl .
Täck med en bakduk och låt jäsa i ca 1 1/2 timme.
TIPPA ut degen på mjölat bakbord , platta till den
(knåda inte ) och strö över lite vetemjöl .
Skär till långa baguetter .
VRID dem till spiraler och lägg på en plåt .
Sätt in i ugnen och häll samtidigt ut 1/2 dl vatten
i bottnen av ugnen .
GRÄDDA i 250 GRADER i ca 12 minuter
eller tills Baguetterna fått fin färg .
LÅT svalna under bakduk för att bevara den
knapriga brödskorpan .
LYCKA TILL !
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)