tisdag 5 maj 2015

FÄRSBIFFAR MED PEPPARROTSSTING . 4 PORT.

Hej igen !

Den här gillar till och med barnen !

700 g blandfärs
1/2 gul lök
1 msk Dijonsenap
2 msk CREME Fraiche
3 msk finriven pepparrot
smör till stekning
3 dl oxbuljong
1/2 dl rött vin
1 msk balsamvinäger
VARM BÖNSALLAD:
125 g Haricots Verts
ca 10 små rödlökar
1 msk olivolja
SERVERING:
ett gott mos.

SÅ HÄR GÖR DU:
FINRIV den gula löken .
Blanda med färs, senap, CREME Fraiche
och pepparrot .
Salta och peppra.
Forma till små biffar.

KOKA Haricots Verts mjuka i lättsaltat vatten
ca 4 minuter .
Skala de röda smålökarna  och skär i klyftor .
Blanda bönorna och rödlöken med olivoljan,
salta och peppra .

HETTA upp smöret i en stekpanna och stek
biffarna  på medelvärme ca 2-3 minuter på
var sida .
Plocka upp och håll varma .
Koka ur pannan med buljong, vin och balsamvinäger
tills skyn blir simmig .
Sila skyn .
HETTA  upp lite olja i en stekpanna  och stek rödlöks-
klyftorna lite lätt .
Salta och peppra.

SERVERA  biffarna med bönsalladen , sky och gärna
ett gott mos.

SMAKLIG MÅLTID !

VITA CHOKLADTRIANGLAR . 30 ST.

Hej igen !

Smaka på dessa!
Lyxigt gott med vit choklad i både smet och glasyr.
Kakorna kan frysas , men lägg på glasyren strax
före serveringen !

200 g smör
200 g vit choklad
4 ägg
2 1/2 dl strösocker
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
VIT CHOKLADGLASYR :
3/4 dl vispgrädde
200 g vit choklad
GARNERING:
Blåbär.
UGN: 150 GRADER.

SÅ HÄR GÖR DU:
SMÄLT smör och choklad över vattenbad .
Vispa ägg och socker pösigt.
Blanda mjöl och bakpulver och sikta ner
blandningen i äggvispet .
Rör i  chokladsmeten .
HÄLL  smeten i en liten bakpappersklädd
långpanna (22x 30 cm).
GRÄDDA kakan i nedre delen av ugnen
35-40 min .
Låt svalna .
VIT CHOKLADGLASYR:
KOKA upp grädden i en kastrull .
Ta kastrullen från värmen .
Hacka chokladen och SMÄLT den i  grädden.
BRED glasyren på kakan .
Låt stelna och skär i trianglar.

GARNERA med färska blåbär .

LYCKA TILL!

ESS , EN BRA START PÅ DAGEN.

Hej igen !

250 g morötter
saften av 1 apelsin
saften av 1/2 citron

GÖR SÅ HÄR :
Pressa morötterna
Tillsätt apelsin och citronsaften, blanda väl.

Den här juicen är fullproppad med antioxidanter
som hjälper kroppen att bekämpa infektioner .

LYCKA TILL !

JORDGUBBSSHAKE 1 PERS.

HEJSAN !

mmm...smaka på detta !
En underbar start på dagen !

10 st. jordgubbar , snoppade
1 msk sojayoghurt
1 tsk honung (eller 1 msk  lönnsirap)
en nypa vaniljsocker
1 kvist färsk mynta

GÖR SÅ HÄR :
Vispa ihop ingredienserna i ca 30 sekunder.
Garnera med ett myntablad , och servera .

LYCKA TILL!

måndag 4 maj 2015

FETAOSTRISOTTO. 4 PORT.

Hej igen !

Smaka på denna !

3 dl AVORIORIS
4 - 5 dl grönsaksbuljong
1 dl torrt vin
1 dl CREME FRAICHE  Gourmet
saffran och tomat
2 dl svarta oliver
200 g cocktailtomater
200 g FETAOST
salt & peppar.

SÅ HÄR GÖR DU:
HÄLL ris, buljong och vin i en kastrull .
Låt det sjuda under lock i 30 minuter tills
riset har mjuknat .
Späd eventuellt med mer buljong.

RÖR ner CREME FRAICHE, oliver och tomater
och låt det bli genomvarmt .
Smula  ner fetaosten och smaka av med salt &peppar.

HOPPAS ATT DET SMAKAR !

KONFEKTKAKA MED CHOKLAD 12-16 BITAR.

Hej igen !

Mäktig apelsindoftande  Mandelkaka
med mörk chokladglasyr - njut den i
små bitar , gärna till en kopp kaffe.
mmm... så himla god !

100 g smör /margarin
1 tvättad STOR apelsin
300 g mandelmassa
3 ägg
2 dl vetemjöl

GARNERING:
125 g mörk choklad
1 msk smör /margarin
2-3 msk SYLTAT APELSINSKAL
eller SUCKAT.

UGN: 175 GRADER.

SÅ HÄR GÖR DU:
SMÄLT smöret och låt det svalna .
Lägg apelsinen i VARMT vatten.
Spänn fast ett  bakpapper i botten på en rund form ,
ca 22-23 cm  i diameter med löstagbar kant.
Smöra och mjöla eller bröa hela formen .
RIV MANDELMASSAN .
Tillsätt ett ägg i taget och vispa smeten fluffig.
RIV det yttersta apelsinskalet.
Blanda ner det tillsammans med mjöl och smör
i äggsmeten .
Häll smeten i formen.

GRÄDDA i 33-35 minuter.

LÅT  kakan stå i 5 minuter i formen .
Stjälp upp den på fat .
Dra loss pappret.
PRESSA ut ca 1dl apelsinsaft och skeda över kakan.
LÅT KAKAN KALLNA .

GARNERING:
BRYT CHOKLADEN i bitar och lägg på stor djup
tallrik tillsammans med smöret .
Smält chokladen  över kastrull med  varmt vatten.
Häll chokladen över kakan och dra ut chokladen
mot kanterna med BAKSIDAN av en sked så att
det blir fina Vågmönster .
STRÖSSLA lite  syltat  apelsinskal eller suckat över.
LÅT kakan kallna helt.

ALL LYCKA TILL !

UP-SIDE-DOWN-KAKA .10 BITAR.

Hej igen !

Har Du aldrig provat den här typen av kakor förr
så är det kanske dags nu !
Kakan är inte alls svår att göra och blir mycket god .

50 g smör/margarin
2 ägg
1 1/2 dl rörsocker
1 tsk vaniljsocker
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver3/4 dl ananas spad

TILL FORMEN :
2 msk smör
4-5 ananasringar i eget spad
2-3 msk BRUN FARIN
1påse  röda cocktailbär
UGN:175 GRADER

SÅ HÄR GÖR DU :
SMÄLT smör eller margarin och låt det svalna av.

TILL FORMEN:
Lägg smöret i en form , ca 20-22 cm i diameter
och ställ på ljummen platta  så att smöret precis smälter.
Låt ananasen rinna av  och SPARA SPADET .
STRÖSSLA  farinsocker över det smälta smöret
i formen .
LÄGG ut ananasringarna i  formen  med de röda
cocktailbären  i hålen och mellanrummen.
VISPA  ägg , socker och vanilj riktigt vitt och pösigt.
Blanda vetemjöl och bakpulver .
Blanda ANANAS-SPADET MED DET SMÄLTA SMÖRET.
Rör ner allt i äggsmeten och ringla smeten ner i formen.

GRÄDDA   kakan på nedersta falsen i ca 45 minuter.
KÄNN  med en sticka MITT PÅ att smeten stelnat.
Låt kakan STÅ  i formen  2-3 minuter.
VÄND sedan snabbt upp den på ett serveringsfat.

Gott med en klick vispad grädde till !
LYCKA TILL !