söndag 10 maj 2015

CHOKLAD OCH KOKOSRUTA MED APELSIN . 30 - 40 BITAR.

Hej igen !

Nu är jag sugen på något gott till kaffet !
Så då gör  jag  den här !

KAKA:
3 dl vetemjöl (180 g )
1 1/2 dl kakao
2 tsk vaniljsocker
2 tsk ingefära (malen)
1/2 tsk salt
1 apelsin
200 g smör /margarin
4 ägg
4 dl  rörsocker eller strösocker

KOKOSTOPPING:
125 g  smör
1 dl mörk sirap
1 dl färskpressad  apelsinsaft
2 dl socker
6 dl kokos

Så här gör DU:
SÄTT UGNEN PÅ 200 GRADER.

Lägg ett bakplåtspapper i en långpanna , ca  30 x 40cm .
KAKA :
BLANDA mjöl, kakao ,Vaniljsocker ,ingefära och salt
i en bunke.
SKÖLJ apelsinen , riv skalet och pressa  ur saften .
SMÄLT smöret  i en kastrull.
Rör ihop ägg , socker och smör .
Sikta ner mjölblandningen  i äggsmeten  och rör till
en jämn smet.
Vänd ner apelsinskalet.
BRED ut smeten i långpannan och GRÄDDA
MITT i ugnen ca 10 minuter.

KOKOSTOPPING:
SMÄLT smöret i en vid kastrull .
Rör ner övriga ingredienser och låt KOKA  ca 5 minuter.
BRED ut blandningen jämt över kakan och
GRÄDDA  ytterligare ca 10 minuter.

Låt kakan svalna lite , skär den sedan i rutor.

(Det går lika bra att grädda kakan i två formar  )

LYCKA TILL!

KNÄCKEMIX 1 PLÅT.

Hej igen !

Nu ska vi baka KNÄCKEBRÖD - det gillar Ni väl ?

2 tsk fänkålsfrö
1 dl sesamfrö
1 dl pumpakärnor
1 dl solroskärnor
1 dl RIS eller MAJSMJÖL
1/2 dl linfrö  - hela
1/2 tsk salt
1/2 dl rapsolja
2 dl kokande vatten

Så här gör DU:

SÄTT UGNEN PÅ 150 GRADER.

LÄGG ett bakplåtspapper på en plåt  ca 30 x 40 cm .
BLANDA alla torra ingredienser.
Rör ner olja och vatten och låt smeten svälla i 15 min.
BRED ut smeten  tunt på plåten  ELLER  lägg ett bakplåts-
papper på  smeten  och tryck eller kavla ut den jämt över
hela plåten.
GRÄDDA  mitt i  ugnen ca 1 TIMME .
Dra över bakplåtspappret med knäcket,  på ett galler
och låt svalna .

BRYT BITAR och LÄGG i EN  BURK.

LYCKA TILL !

 -det tar en stund , men det är det värt !

MANDELBRÖD 4 MINDRE bröd

Hej igen !

Nu ska  vi baka bröd - det här är riktigt gott !

6 dl rågsikt   (330 g)
6 dl vetemjöl (360 g)
3 dl grovt rågmjöl (165 g )
3 tsk kardemumma  eller  3- 5 tsk  malen  pomerans
1 msk salt
50 g färsk  jäst
5  dl vatten, 37 grader
2 dl ljus sirap
1 msk olivolja
3 dl  HEL sötmandel

Så här gör Du:
MÄT upp alla torra ingredienser i en degbunke
och smula i jästen.
BLANDA  samman vatten,sirap  och  olivolja .
Tillsätt  vätskan  och arbeta  ihop till en jämn deg
och låt gå ca 5 minuter i en hushållsmaskin  .
BLANDA  ner mandeln .  Den ska vara HEL när Du blandar  ner .
TÄCK degen med en bakduk och låt den  jäsa i 30 min.
HÄLL  upp degen på oljat bakbord och dela den i
4  jämnstora bitar .
Arbeta ihop till ovala små limpor .
Vänd överdelen i grovt rågmjöl och lägg på mjölad plåt.
LÅT jäsa ytterligare 30 - 40 min.

SÄTT UGNEN på 200 GRADER.

SKÄR lite snitt i varje limpa
GRÄDDA i nedre delen av ugnen  ca 15 min.
SÄNK SEDAN VÄRMEN  till 175 grader och
grädda ytterligare i 15 minuter .
LÅT bröden svalna på galler.

LYCKA TILL!

fredag 8 maj 2015

FISK I FORM med ÄPPLE , LÖK OCH CURRY 4 PORT.

Hej igen !

Här är en snabb och enkel Fiskrätt -  å fisk är ju så himla gott ..eller hur ?

2 äpplen
3-4 schalottenlökar ca 150 g
500 g TORSKFILE'ER
1 tsk salt
1 krm peppar
2 tomater
50 g smör /bordsmargarin
2 tsk curry

SÅ HÄR GÖR DU:
SKALA  äpplena och löken och skär i skivor.
Lägg dem i botten i en  lättsmord ugnssäker form.
Spara lite av löken att strö över .
Lägg i de sköljda och avtorkade FISKFILE'ERNA.
Krydda  dem  med salt och peppar.
Skölj  tomaterna  och skär i klyftor.
Lägg dem över fisken och strö på resten av löken.
RÖR  samman smör/bordsmargarin  och curry
och klicka  på överst i formen.

TILLAGA  mitt i ugnen i  200 grader  ca 20 minuter.

SERVERA  Fiskrätten  med ett grönt potatismos,
det vill säga  med kryddgrönt eller   finhackad
kokt broccoli i moset.
Rårivna morötter är gott till .

SMAKLIG MÅLTID.

onsdag 6 maj 2015

DUBBELT GODA KOKOSKAKOR 18 ST.

Hej igen!

Smaka på dessa , INGET VETEMJÖL .

200 g kokosflingor
2 ägg
1 1/2 dl socker
50 g smör /margarin.

FYLLNING:
100 g mörk choklad
1/2 dl vispgrädde
1 msk smör /margarin

SÅ HÄR GÖR DU:
BLANDA kokosflingor, ägg och socker i en bunke.
Smält matfettet och häll ner i kaksmeten.
Rör om .
STÄLL bunken över ett sjudande vattenbad och
värm smeten under sporadisk omrörning i ca 5 min.
eller tills den börjar bli lite seg .
Ta upp bunken och ställ smeten åt sidan att svälla
i ca 30 minuter .
SÄTT  UGNEN på 200 GRADER.
NYP bitar av smeten och rulla till runda bollar .
Det  går lättast om händerna sköljs i lite kallt vatten.
Lägg  bollarna på bakpappersklädd plåt och platta
ut till runda kakor, ca 4 cm i diameter .
GRÄDDA  kakorna på  DUBBEL BAKPLÅT
i mitten av ugnen i 6-8 minuter eller tills de börjar
få svagt gyllene färg.
Ta  ut kakorna och dra över bakpappret på bakgaller.
Lossa kakorna då de kallnat .
FYLLNING:
BRYT chokladen i mindre bitar.
Ge vispgrädden  och matfettet  ett snabbt uppkok.
Ta därefter kastrullen från värmen , tillsätt chokladen
och rör om tills den smält och krämen är slät och jämn.
STÄLL KYLSKÅPSKALLT en stund , men rör om då
och då  tills krämen stelnat till krämig konsistens.
HINNER den stelna för mycket, värm bara upp den på
mycket svag värme  under  omrörning.
LÄGG  samman  kakorna två och två  med chokladkrämen
emellan.

mmm...så himla goda!
LYCKA TILL!

tisdag 5 maj 2015

FÄRSBIFFAR MED PEPPARROTSSTING . 4 PORT.

Hej igen !

Den här gillar till och med barnen !

700 g blandfärs
1/2 gul lök
1 msk Dijonsenap
2 msk CREME Fraiche
3 msk finriven pepparrot
smör till stekning
3 dl oxbuljong
1/2 dl rött vin
1 msk balsamvinäger
VARM BÖNSALLAD:
125 g Haricots Verts
ca 10 små rödlökar
1 msk olivolja
SERVERING:
ett gott mos.

SÅ HÄR GÖR DU:
FINRIV den gula löken .
Blanda med färs, senap, CREME Fraiche
och pepparrot .
Salta och peppra.
Forma till små biffar.

KOKA Haricots Verts mjuka i lättsaltat vatten
ca 4 minuter .
Skala de röda smålökarna  och skär i klyftor .
Blanda bönorna och rödlöken med olivoljan,
salta och peppra .

HETTA upp smöret i en stekpanna och stek
biffarna  på medelvärme ca 2-3 minuter på
var sida .
Plocka upp och håll varma .
Koka ur pannan med buljong, vin och balsamvinäger
tills skyn blir simmig .
Sila skyn .
HETTA  upp lite olja i en stekpanna  och stek rödlöks-
klyftorna lite lätt .
Salta och peppra.

SERVERA  biffarna med bönsalladen , sky och gärna
ett gott mos.

SMAKLIG MÅLTID !

VITA CHOKLADTRIANGLAR . 30 ST.

Hej igen !

Smaka på dessa!
Lyxigt gott med vit choklad i både smet och glasyr.
Kakorna kan frysas , men lägg på glasyren strax
före serveringen !

200 g smör
200 g vit choklad
4 ägg
2 1/2 dl strösocker
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
VIT CHOKLADGLASYR :
3/4 dl vispgrädde
200 g vit choklad
GARNERING:
Blåbär.
UGN: 150 GRADER.

SÅ HÄR GÖR DU:
SMÄLT smör och choklad över vattenbad .
Vispa ägg och socker pösigt.
Blanda mjöl och bakpulver och sikta ner
blandningen i äggvispet .
Rör i  chokladsmeten .
HÄLL  smeten i en liten bakpappersklädd
långpanna (22x 30 cm).
GRÄDDA kakan i nedre delen av ugnen
35-40 min .
Låt svalna .
VIT CHOKLADGLASYR:
KOKA upp grädden i en kastrull .
Ta kastrullen från värmen .
Hacka chokladen och SMÄLT den i  grädden.
BRED glasyren på kakan .
Låt stelna och skär i trianglar.

GARNERA med färska blåbär .

LYCKA TILL!