tisdag 19 maj 2015

DILLKÖTT AV KYCKLING 4 PORT.

Hej igen !

Förr var det kalvkött, som användes  till dillkött .

Idag är det kyckling , vi provar !
Gott är det i alla fall .
mmm....

600 g KYCKLINGFILE
2 1/2 dl vatten
2 msk MAIZENA, majsstärkelse
1 msk strösocker
1 msk ättikssprit 12%
1 hönsbuljongtärning
2 dl grädde
salt å peppar
3 morötter
1/2 dl hackad dill
SERVERA MED:
Kokt potatis

Så här gör DU:
SKÄR  kycklingen i mindre bitar.
Koka upp vatten , majsstärkelse, socker, ättikssprit,
buljongtärning och grädde i en gryta under omrörning.
LÄGG i kycklingen under kokning och låt sjuda
ca 15 minuter .
Smaka av med salt å peppar .
SKALA och skär morötterna i sneda skivor och koka
dem i en kastrull med lättsaltat vatten, ca 3 minuter  .

VID  SERVERINGEN,  tillsätt morötterna till grytan
och strö över dill .
SERVERA  med kokt potatis .

SMAKLIG MÅLTID !

KOKOSTOPPAR MED LIME CA 15 ST .

Hej igen!

Lättbakade, jättegoda toppar av lime .
Smaka Ni också !

1 dl vaniljkräm (av kok  marsanpulver )
200 g kokosflingor
1 1/2 dl strösocker
1 ägg
rivet skal a 1 lime
1 msk pressad limesaft
CHOKLADDOPP:
100 g vit choklad

UGN: 175 GRADER

Så här gör DU:
BLANDA samman ingredienserna till en smet .
Låt stå och svälla i 10 minuter .
Klicka ut smeten till toppar på en plåt med bakpapper.
GRÄDDA mitt i ugnen ca 12 minuter .
Låt svalna .
CHOKLADDOPP :
HACKA  och smält chokladen över vattenbad.
DOPPA kakorna i chokladen .
Låt stelna.

LYCKA TILL !




lördag 16 maj 2015

SMULPAJ MED ÄPPLEN 4 PORT.

Hej igen !

Vem gillar inte äpplepaj  ?
Den här har fått lite KANEL  i DEGEN !
mmm... jättegott !

SMULDEG:
75 g RUMSTEMPERERAT smör
75 g socker
2 1/2 dl vetemjöl
1 MSK KANEL

FYLLNING:
6 äpplen
3 msk socker
1 msk kanel
1 tsk kardemumma

SÅ HÄR GÖR DU:
SÄTT ugnen på 200 grader.
Arbeta ihop alla ingredienserna till degen
till en smulig massa .
SKALA  och skär äpple i klyftor .
Rör  samman socker , kanel och kardemumma.
LÄGG  äppelklyftorna  i en smord  ugnsfast form,
strö över sockerblandningen .
täck  med smuldegen och GRÄDDA i ca 20 min.
tills den fått fin färg .
SERVERA  gärna med vaniljsås.
Hoppas att det smakar.

LYCKA TILL !

torsdag 14 maj 2015

SALAMIFYLLDA BRÖD 2 STYCKEN .

Hej igen !

Underbart vackra bröd fyllda med
Salami och Mozzarella .
mmm....

2 dl fingervarm mjölk
50 g jäst
75 g smör /margarin
2 tsk salt
2 msk honung
13 dl vetemjöl
FYLLNING:
100 g salami
2 skivade mozzarellabollar
1/2 dl finhackade valfria örter
t ex: persilja, basilika , timjan
1/2 dl urkärnade oliver
FLINGSALT

Så här gör DU:
SMULA jästen, häll över mjölken och rör
tills jästen löst upp sig .
SMÄLT smöret och häll i degspadet .
Tillsätt salt, honung och nästan allt mjöl .
ARBETA degen smidig och låt jäsa övertäckt
och dragfritt i 45 minuter .
TAG upp på lätt mjölat bakbord.
Dela i 2 lika stora delar .
Kavla ut varje deg till 1/2 cm tjock platta .
Lägg ut salami på degplattan.
SKIVA mozzarellabollarna och oliverna och
fördela ovanpå, strö över finhackade örter.
RULLA samman som en rulltårta från långsidan
och forma till 2 bröd .
FLYTTA över bröden till plåtar med bakplåtspapper.
Låt jäsa övertäckta på dragfri plats ca 20 minuter.
VÄRM UGNEN TILL 250 GRADER.
SNITTA bröden , strö över lite FLINGSALT.
Grädda i nedre delen av ugnen ca 10 minuter,
sänk värmen till 200 grader och grädda vidare
i ca 25 minuter .
TA ut och låt svalna .
GARNERA med örter och servera .

Ett glas öl till är inte fel !
HOPPAS ATT DET SMAKAR !

RÅGRUTOR I LÅNGPANNA CA 20 BITAR.

Hej igen!

Det här är ett gott , snabb - bakat  bröd ,
hur det än är så brukar vi ju ha något bröd hemma.
Vi provar !

50 g jäst
5 dl fingervarm mjölk
2 msk honung
1/2 - 1 msk salt
1 dl linfrö
1/2 dl strimlade aprikoser
4 1/2 dl rågsikt
7 dl vetemjöl
TOPPING :
FLINGSALT
mjöl
rågkross

Så här gör DU:

SMULA jästen och lös upp i lite av den ljumma mjölken.
TILLSÄTT resten av mjölken , honung , salt ,linfrö ,
aprikoser , rågsikt och nästan allt vetemjöl .
ARBETA degen smidig  tills den släpper degbunken .
Tillsätt eventuellt  lite mer mjöl.
Låt jäsa övertäckt  på varm och dragfri plats ca 40 minuter .
TRYCK ut degen i en bakplåtspappersklädd långpanna ca 30 x40 cm.
Skär rutor med degskrapa  .
 Tryck ända ner i bottnen.
JÄS ytterligare  30 minuter på varm dragfri plats.
VÄRM UGNEN TILL 225 GRADER.
STRÖ FLINGSALT, mjöl och lite rågkross över.
GRÄDDA i nedre delen av ugnen ca 15 minuter.
TA ut och låt svalna på galler .

HOPPAS ATT DET SMAKAR !

söndag 10 maj 2015

CHOKLAD OCH KOKOSRUTA MED APELSIN . 30 - 40 BITAR.

Hej igen !

Nu är jag sugen på något gott till kaffet !
Så då gör  jag  den här !

KAKA:
3 dl vetemjöl (180 g )
1 1/2 dl kakao
2 tsk vaniljsocker
2 tsk ingefära (malen)
1/2 tsk salt
1 apelsin
200 g smör /margarin
4 ägg
4 dl  rörsocker eller strösocker

KOKOSTOPPING:
125 g  smör
1 dl mörk sirap
1 dl färskpressad  apelsinsaft
2 dl socker
6 dl kokos

Så här gör DU:
SÄTT UGNEN PÅ 200 GRADER.

Lägg ett bakplåtspapper i en långpanna , ca  30 x 40cm .
KAKA :
BLANDA mjöl, kakao ,Vaniljsocker ,ingefära och salt
i en bunke.
SKÖLJ apelsinen , riv skalet och pressa  ur saften .
SMÄLT smöret  i en kastrull.
Rör ihop ägg , socker och smör .
Sikta ner mjölblandningen  i äggsmeten  och rör till
en jämn smet.
Vänd ner apelsinskalet.
BRED ut smeten i långpannan och GRÄDDA
MITT i ugnen ca 10 minuter.

KOKOSTOPPING:
SMÄLT smöret i en vid kastrull .
Rör ner övriga ingredienser och låt KOKA  ca 5 minuter.
BRED ut blandningen jämt över kakan och
GRÄDDA  ytterligare ca 10 minuter.

Låt kakan svalna lite , skär den sedan i rutor.

(Det går lika bra att grädda kakan i två formar  )

LYCKA TILL!

KNÄCKEMIX 1 PLÅT.

Hej igen !

Nu ska vi baka KNÄCKEBRÖD - det gillar Ni väl ?

2 tsk fänkålsfrö
1 dl sesamfrö
1 dl pumpakärnor
1 dl solroskärnor
1 dl RIS eller MAJSMJÖL
1/2 dl linfrö  - hela
1/2 tsk salt
1/2 dl rapsolja
2 dl kokande vatten

Så här gör DU:

SÄTT UGNEN PÅ 150 GRADER.

LÄGG ett bakplåtspapper på en plåt  ca 30 x 40 cm .
BLANDA alla torra ingredienser.
Rör ner olja och vatten och låt smeten svälla i 15 min.
BRED ut smeten  tunt på plåten  ELLER  lägg ett bakplåts-
papper på  smeten  och tryck eller kavla ut den jämt över
hela plåten.
GRÄDDA  mitt i  ugnen ca 1 TIMME .
Dra över bakplåtspappret med knäcket,  på ett galler
och låt svalna .

BRYT BITAR och LÄGG i EN  BURK.

LYCKA TILL !

 -det tar en stund , men det är det värt !