lördag 30 maj 2015

MAKARONILÅDA 2 PERSONER.

Hej igen !

mmm... det här längtar jag efter ibland !

Koka 2 dl fullkornsmakaroner  enligt
anvisningen på förpackningen.
Vispa 2 ägg  och 1 1/2 dl mjölk,
smaka av med 2 krm salt å peppar
Tärna 100 g rökt skinka i bit och
strimla 1/2 purjolök
Blanda allt med 1 dl majskorn och
2 msk hackad  blad persilja i en
smord form ugnsform .
Strö över 1 dl riven ost  17%
och grädda i 200 grader ca 25 min.
SERVERA med sallad.

SMAKLIG MÅLTID !

MARÄNGTÅRTA FÖR MÅNGA - MORSDAGSTÅRTA.

Hej igen !

Kanske lite nyttigare ,men ack så god .

Fluffig yoghurtgrädde, sommar - bär och kokos
på spröd nötmaräng .
Är Ni många så blir detta ett bra alternativ
till MORS DAGS TÅRTA.

BOTTEN:
2 dl rostade hasselnötter
6 äggvitor
3 dl strösocker
TOPPING:
3 dl vispgrädde
1 msk vaniljsocker
2 dl Turkisk Yoghurt
2 liter bär, t ex hallon ,
blåbär och vinbär
1 dl kokosflingor
citronmeliss
UGN 100 GRADER.

Så här gör Du:
BOTTEN:
HACKA nötterna.
Vispa vitorna till ett fast skum i en bunke.
Tillsätt sockret lite i taget och fortsätt att vispa
tills smeten är tjock .
(vänd bunken upp å ner för att se om det räcker att vispa )
Vänd snabbt ner de hackade nötterna .
BRED ut smeten jämt i en bakpappersklädd långpanna.
ca 30 x 40 cm.
GRÄDDA 5 TIMMAR  mitt i ugnen tills bottnen känns
torr och släpper pappret .
LÅT KALLNA .

TOPPING:
VISPA  grädden fluffig och smaksätt den med vaniljsocker.
RÖR  ner Yoghurten .
Strö rikligt med bär över grädden  och garnera med
kokosflingor och citronmeliss .

LYCKA TILL !








MORS DAGS TÅRTA .

Hej igen !

När jag var liten flicka , då bakade jag och min syster
MORS DAGS TÅRTA  till Mamma .

Det var en vanlig sockerkaka , som var smaksatt med rivet
apelsinskal  och saft .
När kakan var klar i ugnen fick den svalna .
Sedan la' vi på vispad grädde med en nypa socker i
och krossad
ananas från burk , däröver riven choklad .


(mamma bakade kakan dagen innan och vi ,
 min syster å jag, "bakade" la' på garneringen)

Å Mamma blev så glad ,
som fick Kaffe på Sängen och MORSDASTÅRTA
och en liten teckning som vi gjort .

LYCKA TILL !.




fredag 29 maj 2015

NÖTCHOKLADKAKA MED KOLA. CA 12 BITAR.

Hej igen !

Den här blev jag bjuden på häromdagen.
Ni måste bara smaka -...mmm,så  himla god 1
Underbar  smak av rostade hasselnötter och kola
har den här lyxiga kladdkakan .

100 g smör
100 g mörk choklad
100 g ljus choklad
2 dl strösocker
1 msk ljus sirap
3 ägg
1 1/2 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
1/2 krm salt

GARNERING:
100 g rostade hela hasselnötter
1 - 2 msk kolasås
 UGN 175 GRADER.

Så  här gör DU:
SMÄLT smöret i en kastrull.
Hacka all choklad .
Ta kastrullen från värmen och
låt chokladen smälta i det heta
smöret under omrörning.
Låt blandningen svalna.
RÖR i resten av ingredienserna
till smeten.
Bred ut smeten i en form, ca
24 cm i diameter, med löstagbar botten.
GARNERING:
STRÖ på nötter och ringla över kolasås.
GRÄDDA i nedre delen av ugnen
17-20 minuter.
Låt svalna.
Ringla över lite mer kolasås före servering.
ROSTADE  HASSELNÖTTER :
ROSTA nötterna på svag värme i stekpanna
utan fett tills skalen börjar få färg.
Gnugga av skalen i en ren handduk .

LYCKA TILL !

torsdag 28 maj 2015

KARDEMUMMA - GLASS 4 PORTIONER.

Hej igen !

Gillar Ni glass.... mmm så gott .
Smaka på denna .

Mest smak ger kardemumman  om den är  ny - stött.

2 äggulor
1/2 dl strösocker
1/2 tsk ny-stött  kardemumma
eventuellt, 1 krm chiliflakes
2 dl vispgrädde
2 äggvitor
1/2 krm salt

TOPPING:
3 Passionsfrukter
25 g vit choklad
eventuellt , mynta

Så här gör DU:
VISPA  äggulor, socker, kardemumma
och eventuellt chili pösigt.
Vispa grädden.
VISPA ÄGGVITORNA STYVA MED SALTET.
Blanda varsamt ägg - gule  -  smet och grädde,
vänd ner äggvitorna .
FÖRDELA smeten i fyra portionsskålar (fryståliga)
och låt stå i frysen i minst 3 timmar.
Ta fram ca 15 minuter före servering.
TOPPING:
DELA två av Passionsfrukterna  och fördela fruktköttet
över de fyra portionerna .
Skär den sista i klyftor och lägg ovanpå.
Hyvla över vit choklad .
GARNERA  eventuellt med lite mynta .

LYCKA TILL !

BACONLINDADE RULLADER I GRÄDDSÅS. 4 PORT.

Hej igen !

mmm...så gott .
600 g lövbiff
salt å peppar
12 bitar soltorkade tomater i olja
100 g naturell färskost t ex CANTADOU
2 paket bacon  a' 140 g
2 msk smör

SÅS :
3 dl vatten
1/2 köttbuljongtärning
1 1/2 msk vetemjöl
1 1/2 dl grädde
soja

Så här gör DU:
LÄGG ut köttet på en skärbräda.
Salta och peppa på köttet.
Hacka tomaterna grovt .
Lägg klickar av färskosten på köttet,
toppa med tomathack  och rulla samman.
Linda baconskivor  runt rulladerna  och
fäst med  en tandpetare .
BRYN rulladerna runtom i smör tills de
får fin färg ,
Ta upp rulladerna  ur pannan .

SÅS:
HÄLL vattnet i stekpannan .
Smula ner buljongtärningen, låt koka upp.
Rör ut mjölet  i grädden och tillsätt i skyn.
Låt såsen koka samman  och lägg i rulladerna
som får puttra i såsen  5-10 minuter .
Smaka av med salt , peppar och soja.
SERVERA :  MED KOKT POTATIS OCH
SVARTVINBÄRSGELE'.
(finns att köpa i glas i affären )

LYCKA TILL !

Mors Dag . OST & SPENATPAJ MED LAX. 4 PORT.

Hej igen !

Vi tar väl en paj till för Mors Dag.
Smaka på denna !

Låt formen stå i frysen INNAN pajskalet gräddas
så håller sig degkanten på plats.

PAJDEG;
100 g smör /margarin
3 dl vetemjöl
2 msk vatten
FYLLNING;
300 g djupfryst tinad bladspenat.
1 msk smör
1 vitlöksklyfta
1/2 tsk salt
2 krm peppar
3 ägg
3 dl kaffegrädde
2 dl riven ost (ca 100 g )
200 g kallrökt lax

GARNERING:
100 g kallrökt lax i skivor
citron
dill
SERVERING:
NOBISÅS

UGN 200 GRADER

Så här gör DU:
ARBETA samman ingredienserna till degen i
matberedare eller för hand.
Kavla eller tryck ut den i en form med löstagbar
kant, ca 24 cm i diameter .
Låt stå i frysen eller kylen 20 minuter.
FÖRGRÄDDA pajskalet mitt i ugnen 12 minuter.
Krama ur och fräs spenaten i smör i en stekpanna.
Pressa över vitlök , salta och peppra.
Vispa samman ägg och grädde .
FÖRDELA osten i pajskalet.
Strimla och lägg på laxen , bred ut spenaten ovanpå.
Häll över äggblandningen.
GRÄDDA pajen mitt i ugnen ca 40 minuter.

GARNERA MED LAX , CITRON OCH DILL.
LYCKA  TILL !