Hejsan !
Smaka på den här !
Jättegod mmm...
DEG:
75 g margarin/smör
3 dl vetemjöl
2 msk socker
1 ägg
2 - 3 msk vatten
KRÄM:
1 1/2 dl vatten
2 msk majsenamjöl
2 citroner
6 msk socker
2 äggulor
MARÄNG:
2 äggvitor
1 1/4 dl socker
Så här gör DU:
SMULA smöret i mjölet.
Tillsätt socker , ägg och vatten och
knåda lätt ihop degen.
Låt degen vila i kylskåpet ca 1/2 timme.
Vispa ut majsenamjölet i vattnet i en
kastrull .
Riv citronskalet fint och pressa citronerna.
ca 1 dl saft.
Tillsätt skal och saft i kastrullen och värm
upp blandningen under vispning tills den
tjocknar.
TA kastrullen från värmen .
Vispa ner socker och äggulor.
Kavla ut degen och klä en pajform
med degen.
Pricka bottnen med en gaffel.
Låt degen vila ca 10 min. i kylskåpet
innan den gräddas.
GRÄDDNINGSTID:
Ca 20 minuter i 200 grader .
HÄLL citronkrämen i det gräddade pajskalet .
VISPA vitorna till hårt skum och vispa ner
sockret i dem.
FÖRDELA marängmassan över pajen .
Låt pajen stå i 150 GRADERS UGNSVÄRME
ca 40 MINUTER , tills marängen är guldgul
och knaprig .
LYCKA TILL !
torsdag 4 juni 2015
BOVETEGRÖT 4 PESONER.
Hej igen !
Jag måste få dela med mig - så himla gott !
2 dl krossat bovete
6 + 6 dl vatten
1/2 tsk salt
2 äpplen
4 torkade fikon
4 torkade aprikoser
Så här gör DU:
KOKA upp bovetet med vatten
slå bort det och skölj och häll
på nytt vatten.
TILLSÄTT salt.
Låt gröten koka 6- 8 minuter.
KÄRNA ur äpplena.
skär äpplen, fikon och aprikoser
i bitar.
LÅT frukten koka med i gröten 1 min.
på slutet .
Låt gärna svälla någon minut också .
SERVERA med mjölk eller havredryck
kanel och honung.
Den här gröten är till för alla
även gluten , mjölk och ägg- fri .
HOPPAS ATT NI GILLAR DEN !
Jag måste få dela med mig - så himla gott !
2 dl krossat bovete
6 + 6 dl vatten
1/2 tsk salt
2 äpplen
4 torkade fikon
4 torkade aprikoser
Så här gör DU:
KOKA upp bovetet med vatten
slå bort det och skölj och häll
på nytt vatten.
TILLSÄTT salt.
Låt gröten koka 6- 8 minuter.
KÄRNA ur äpplena.
skär äpplen, fikon och aprikoser
i bitar.
LÅT frukten koka med i gröten 1 min.
på slutet .
Låt gärna svälla någon minut också .
SERVERA med mjölk eller havredryck
kanel och honung.
Den här gröten är till för alla
även gluten , mjölk och ägg- fri .
HOPPAS ATT NI GILLAR DEN !
lördag 30 maj 2015
MAKARONILÅDA 2 PERSONER.
Hej igen !
mmm... det här längtar jag efter ibland !
Koka 2 dl fullkornsmakaroner enligt
anvisningen på förpackningen.
Vispa 2 ägg och 1 1/2 dl mjölk,
smaka av med 2 krm salt å peppar
Tärna 100 g rökt skinka i bit och
strimla 1/2 purjolök
Blanda allt med 1 dl majskorn och
2 msk hackad blad persilja i en
smord form ugnsform .
Strö över 1 dl riven ost 17%
och grädda i 200 grader ca 25 min.
SERVERA med sallad.
SMAKLIG MÅLTID !
mmm... det här längtar jag efter ibland !
Koka 2 dl fullkornsmakaroner enligt
anvisningen på förpackningen.
Vispa 2 ägg och 1 1/2 dl mjölk,
smaka av med 2 krm salt å peppar
Tärna 100 g rökt skinka i bit och
strimla 1/2 purjolök
Blanda allt med 1 dl majskorn och
2 msk hackad blad persilja i en
smord form ugnsform .
Strö över 1 dl riven ost 17%
och grädda i 200 grader ca 25 min.
SERVERA med sallad.
SMAKLIG MÅLTID !
MARÄNGTÅRTA FÖR MÅNGA - MORSDAGSTÅRTA.
Hej igen !
Kanske lite nyttigare ,men ack så god .
Fluffig yoghurtgrädde, sommar - bär och kokos
på spröd nötmaräng .
Är Ni många så blir detta ett bra alternativ
till MORS DAGS TÅRTA.
BOTTEN:
2 dl rostade hasselnötter
6 äggvitor
3 dl strösocker
TOPPING:
3 dl vispgrädde
1 msk vaniljsocker
2 dl Turkisk Yoghurt
2 liter bär, t ex hallon ,
blåbär och vinbär
1 dl kokosflingor
citronmeliss
UGN 100 GRADER.
Så här gör Du:
BOTTEN:
HACKA nötterna.
Vispa vitorna till ett fast skum i en bunke.
Tillsätt sockret lite i taget och fortsätt att vispa
tills smeten är tjock .
(vänd bunken upp å ner för att se om det räcker att vispa )
Vänd snabbt ner de hackade nötterna .
BRED ut smeten jämt i en bakpappersklädd långpanna.
ca 30 x 40 cm.
GRÄDDA 5 TIMMAR mitt i ugnen tills bottnen känns
torr och släpper pappret .
LÅT KALLNA .
TOPPING:
VISPA grädden fluffig och smaksätt den med vaniljsocker.
RÖR ner Yoghurten .
Strö rikligt med bär över grädden och garnera med
kokosflingor och citronmeliss .
LYCKA TILL !
Kanske lite nyttigare ,men ack så god .
Fluffig yoghurtgrädde, sommar - bär och kokos
på spröd nötmaräng .
Är Ni många så blir detta ett bra alternativ
till MORS DAGS TÅRTA.
BOTTEN:
2 dl rostade hasselnötter
6 äggvitor
3 dl strösocker
TOPPING:
3 dl vispgrädde
1 msk vaniljsocker
2 dl Turkisk Yoghurt
2 liter bär, t ex hallon ,
blåbär och vinbär
1 dl kokosflingor
citronmeliss
UGN 100 GRADER.
Så här gör Du:
BOTTEN:
HACKA nötterna.
Vispa vitorna till ett fast skum i en bunke.
Tillsätt sockret lite i taget och fortsätt att vispa
tills smeten är tjock .
(vänd bunken upp å ner för att se om det räcker att vispa )
Vänd snabbt ner de hackade nötterna .
BRED ut smeten jämt i en bakpappersklädd långpanna.
ca 30 x 40 cm.
GRÄDDA 5 TIMMAR mitt i ugnen tills bottnen känns
torr och släpper pappret .
LÅT KALLNA .
TOPPING:
VISPA grädden fluffig och smaksätt den med vaniljsocker.
RÖR ner Yoghurten .
Strö rikligt med bär över grädden och garnera med
kokosflingor och citronmeliss .
LYCKA TILL !
MORS DAGS TÅRTA .
Hej igen !
När jag var liten flicka , då bakade jag och min syster
MORS DAGS TÅRTA till Mamma .
Det var en vanlig sockerkaka , som var smaksatt med rivet
apelsinskal och saft .
När kakan var klar i ugnen fick den svalna .
Sedan la' vi på vispad grädde med en nypa socker i
och krossad
ananas från burk , däröver riven choklad .
(mamma bakade kakan dagen innan och vi ,
min syster å jag, "bakade" la' på garneringen)
Å Mamma blev så glad ,
som fick Kaffe på Sängen och MORSDASTÅRTA
och en liten teckning som vi gjort .
LYCKA TILL !.
När jag var liten flicka , då bakade jag och min syster
MORS DAGS TÅRTA till Mamma .
Det var en vanlig sockerkaka , som var smaksatt med rivet
apelsinskal och saft .
När kakan var klar i ugnen fick den svalna .
Sedan la' vi på vispad grädde med en nypa socker i
och krossad
ananas från burk , däröver riven choklad .
(mamma bakade kakan dagen innan och vi ,
min syster å jag, "bakade" la' på garneringen)
Å Mamma blev så glad ,
som fick Kaffe på Sängen och MORSDASTÅRTA
och en liten teckning som vi gjort .
LYCKA TILL !.
fredag 29 maj 2015
NÖTCHOKLADKAKA MED KOLA. CA 12 BITAR.
Hej igen !
Den här blev jag bjuden på häromdagen.
Ni måste bara smaka -...mmm,så himla god 1
Underbar smak av rostade hasselnötter och kola
har den här lyxiga kladdkakan .
100 g smör
100 g mörk choklad
100 g ljus choklad
2 dl strösocker
1 msk ljus sirap
3 ägg
1 1/2 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
1/2 krm salt
GARNERING:
100 g rostade hela hasselnötter
1 - 2 msk kolasås
UGN 175 GRADER.
Så här gör DU:
SMÄLT smöret i en kastrull.
Hacka all choklad .
Ta kastrullen från värmen och
låt chokladen smälta i det heta
smöret under omrörning.
Låt blandningen svalna.
RÖR i resten av ingredienserna
till smeten.
Bred ut smeten i en form, ca
24 cm i diameter, med löstagbar botten.
GARNERING:
STRÖ på nötter och ringla över kolasås.
GRÄDDA i nedre delen av ugnen
17-20 minuter.
Låt svalna.
Ringla över lite mer kolasås före servering.
ROSTADE HASSELNÖTTER :
ROSTA nötterna på svag värme i stekpanna
utan fett tills skalen börjar få färg.
Gnugga av skalen i en ren handduk .
LYCKA TILL !
Den här blev jag bjuden på häromdagen.
Ni måste bara smaka -...mmm,så himla god 1
Underbar smak av rostade hasselnötter och kola
har den här lyxiga kladdkakan .
100 g smör
100 g mörk choklad
100 g ljus choklad
2 dl strösocker
1 msk ljus sirap
3 ägg
1 1/2 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
1/2 krm salt
GARNERING:
100 g rostade hela hasselnötter
1 - 2 msk kolasås
UGN 175 GRADER.
Så här gör DU:
SMÄLT smöret i en kastrull.
Hacka all choklad .
Ta kastrullen från värmen och
låt chokladen smälta i det heta
smöret under omrörning.
Låt blandningen svalna.
RÖR i resten av ingredienserna
till smeten.
Bred ut smeten i en form, ca
24 cm i diameter, med löstagbar botten.
GARNERING:
STRÖ på nötter och ringla över kolasås.
GRÄDDA i nedre delen av ugnen
17-20 minuter.
Låt svalna.
Ringla över lite mer kolasås före servering.
ROSTADE HASSELNÖTTER :
ROSTA nötterna på svag värme i stekpanna
utan fett tills skalen börjar få färg.
Gnugga av skalen i en ren handduk .
LYCKA TILL !
torsdag 28 maj 2015
KARDEMUMMA - GLASS 4 PORTIONER.
Hej igen !
Gillar Ni glass.... mmm så gott .
Smaka på denna .
Mest smak ger kardemumman om den är ny - stött.
2 äggulor
1/2 dl strösocker
1/2 tsk ny-stött kardemumma
eventuellt, 1 krm chiliflakes
2 dl vispgrädde
2 äggvitor
1/2 krm salt
TOPPING:
3 Passionsfrukter
25 g vit choklad
eventuellt , mynta
Så här gör DU:
VISPA äggulor, socker, kardemumma
och eventuellt chili pösigt.
Vispa grädden.
VISPA ÄGGVITORNA STYVA MED SALTET.
Blanda varsamt ägg - gule - smet och grädde,
vänd ner äggvitorna .
FÖRDELA smeten i fyra portionsskålar (fryståliga)
och låt stå i frysen i minst 3 timmar.
Ta fram ca 15 minuter före servering.
TOPPING:
DELA två av Passionsfrukterna och fördela fruktköttet
över de fyra portionerna .
Skär den sista i klyftor och lägg ovanpå.
Hyvla över vit choklad .
GARNERA eventuellt med lite mynta .
LYCKA TILL !
Gillar Ni glass.... mmm så gott .
Smaka på denna .
Mest smak ger kardemumman om den är ny - stött.
2 äggulor
1/2 dl strösocker
1/2 tsk ny-stött kardemumma
eventuellt, 1 krm chiliflakes
2 dl vispgrädde
2 äggvitor
1/2 krm salt
TOPPING:
3 Passionsfrukter
25 g vit choklad
eventuellt , mynta
Så här gör DU:
VISPA äggulor, socker, kardemumma
och eventuellt chili pösigt.
Vispa grädden.
VISPA ÄGGVITORNA STYVA MED SALTET.
Blanda varsamt ägg - gule - smet och grädde,
vänd ner äggvitorna .
FÖRDELA smeten i fyra portionsskålar (fryståliga)
och låt stå i frysen i minst 3 timmar.
Ta fram ca 15 minuter före servering.
TOPPING:
DELA två av Passionsfrukterna och fördela fruktköttet
över de fyra portionerna .
Skär den sista i klyftor och lägg ovanpå.
Hyvla över vit choklad .
GARNERA eventuellt med lite mynta .
LYCKA TILL !
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)