måndag 8 juni 2015

SMÖRDEGSINBAKADE ÄPPLEN MED MANDEL. 4 PORT.

Hej ,hej!
Nu tar vi några efterrätter eller hur?

1 färsk smördegsplatta,   250 g
4 äpplen ca 600 g

FYLLNING:
100 g mandelmassa
1/2 - 1 tsk kanel

PENSLING:
1 ägg
pärlsocker

Så här gör DU:
SÄTT ugnen på 200 grader.
Skala äpplena och ta ut kärnhuset.
Riv mandelmassan  och blanda den med kanel
eller kardemumma .
Fyll hålet på äpplena med kanel eller kardemumma.
RULLA ut degen , dela den i 4 lika stora  bitar.
STÄLL ett äpple på varje smördegsplatta.
Pensla kanterna på degen med uppvispat ägg.
Vik upp hörnen runt varje äpple och tryck till .
Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.
Pensla med uppvispat ägg och strö på pärlsocker.

GRÄDDA mitt i ugnen ca 20 minuter.

SERVERA ÄPPLENA NÅGOT  AVSVALNANDE
MED GLASS ELLER VANILJSÅS .

LYCKA TILL !

STEKTA RISNUDLAR MED GRÖNSAKER 4 PORT.

Hej , hej !

Det här är jättegott !

300 g Risnudlar , smala
2 morötter
1/2 kinakål
1 röd lök
1 gul lök
1/2 purjolök
1 ask (ca 150 g) groddar av mungbönor
2 msk matolja
1 tsk vitlökspulver
1/2 tsk svartpeppar
salt

Så här gör DU:
LÄGG nudlarna att svälla i ljummet vatten ca 10 min.
Låt rinna av i en sil .
SKALA och skär morötterna i tunna strimlor,
strimla kinakålen, skala och skär löken i tunna ringar.
Skölj groddarna och låt droppa av i en sil.
HETTA upp oljan i en wok eller stekpanna med hög kant.
Lägg i nudlarna och stek några minuter tills de är mjuka.
Ta upp nudlarna på en tallrik .
STEK morötter, kinakål  och  lökringar tills de är blanka
och börjar sjunka ihop en aning .
Krydda med vitlökspulver och peppar .
SMAKA av med salt .

SERVERA  Genast med sötsur sås till .

HOPPAS ATT DET SMAKAR !

söndag 7 juni 2015

FESTFILE' MED LIME OCH MANGO 4 PORT.

Hej , hej !

Limemarinerad kyckling  på spett- fräscht
exotiskt och underbart gott !
Ris med tärnad mango och lite SWEET Chilisås
smakar gott till .

2 lime
2 pressade vitlöksklyftor
1/2 dl olivolja
salt å peppar
4  KYCKLINGFILE'ER
300 g basmatiris
1 mango
1 msk smör /margarin
1 dl SWEET chilisås

UGN :175 GRADER.

Så här gör DU:
TVÄTTA limerna och skär av det yttersta skalet.
Skär det i strimlor och ställ åt sidan.
PRESSA ner limesaften i en skål med pressad
vitlök och olivolja .
Salta och peppra .
Skär varje FILE i tre delar och lägg dem i marinaden .
Låt stå SVALT i 2 TIMMAR.

KOKA riset enligt anvisning på förpackningen .
Skär mangon i tärningar och fräs den i matfettet.
Rör ner mangon och limeskal i riset .

BRYN kycklingen i en stekpanna tills de får
fin färg.
Lägg dem i en ugnsfast form och låt dem steka
klart i ugnen ca 15 minuter.
Trä upp på SPETT  och servera med mangoriset
och SWEET chilisås .

SMAKLIG MÅLTID !

KYCKLINGKLUBBA PÅ TOMATBÄDD 4 PORT.

Hejsan !

Det här var gott !
Krydda kycklingskinnet med ett gott FLINGSALT -
det ger fin smak åt kycklingköttet.

4 kycklingklubbor
2 msk FLINGSALT
2 msk olivolja
250 g gula cocktailtomater
250 g röda cocktailtomater2 msk olivolja
1 msk balsamvinäger
1/2 dl hackad basilika

UGN:225 GRADER

Så här gör DU:
GNID in kycklingklubborna  med FLINGSALT och olivolja.
Lägg dem i en ugnsfast form och ställ in i ugnen ca 25 min.
HALVERA  cocktailtomaterna och låt dem bli ljumma i en
kastrull med olja, vinäger och basilika .

Jättegott !

SERVERA kycklingklubborna på en bädd av tomater.

LYCKA TILL !

LÄCKRA SMÅPAJER MED ÄDELOST. 4 PORT.

Hejsan, nu är jag igång igen !

Ljuvliga kycklingpajer i portionsformar - vad sägs om det ?
Det är en fin smakbrytning mellan ädelost och valnötter.

PAJDEG:
3 dl vetemjöl
115 g smör /margarin
2 msk ISKALLT vatten

FYLLNING:
2 KYCKLINGFILE'ER
1 msk smör /margarin
salt å peppar
100 g ädelost
10 hackade valnötter
2 ägg
2 dl matlagningsgrädde
2 dl riven ost

Så här gör DU:
MIXA ingredienserna till pajdegen.
Tryck ut den i 4 portionspaj formar.
Låt stå kallt en stund .
SKÄR kycklingen i tärningar och bryn
dem i matfettet i en stekpanna.
Krydda med salt å peppar.
Fördela kycklingköttet i pajskalen .
Smula över ädelost och strö över valnötter.
VISPA samman ägg,  matlagningsgrädde
och ost och häll över pajerna .

GRÄDDA ca 20 min.

SERVERA med kokt sparris till !

LYCKA TILL !

lördag 6 juni 2015

NÖTKNÄCKARE 20 ST.

Hejsan !

Nötknäckare  är perfekta att göra en regnig dag
i sommarstugan eller för den delen hemma också .
Det blir minimalt med disk och de går ruskigt
fort att göra .

Så då sätter vi igång!

100 g smör /margarin
2 dl florsocker
1 dl vaniljsås-pulver
100 g grovhackade nötter.

Så här gör DU:

RÖR  samman florsocker och smör, blanda i
vaniljsås - pulver och  hackade nötter.
FORMA  till bollar och lägg dem glest på en plåt.

GRÄDDA i 175 GRADER i 10 minuter.

mmm...så goda kan Du tro !

LYCKA TILL !

fredag 5 juni 2015

MAJSKOLV MED RÖKSMAK , 6 PERS.

Hejsan !

Å ..det här var gott , prova Ni också !

2 majskolvar
2 msk smör
1 krm rökessens
(rökessens innehåller vatten och kondens från hickoryträd)        
FLING salt  med röksmak

Så här gör DU:
FÖRKOKA majsen 5 minuter i lättsaltat vatten.
Smält smöret i en kastrull tills det slutar fräsa,
låt det stå ett par minuter till.
RÖR ner rökessensen.

DELA varje majskolv i 3 delar .
Grilla ett par minuter för att få lite färg,
lägg på ett fat och häll över röksmöret
och FLING saltet.

mmm...så himla gott !

Hoppas att NI gillar det !