onsdag 10 juni 2015

MAUDS CRABFISHPAJ 4 PERSONER.

Hej  igen !

Den här pajen gjorde jag ,  när vi skulle arbeta
helg på sjukhuset  .

PAJDEG:
12 msk vetemjöl
8 tsk smör /margarin
4 msk lättfil

FYLLNING:
200 g  KRABFISH
100 g skalade räkor
1 purjolök
3 tomater
3 små ägg
2 dl lättmjölk
1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar
25 g riven ost
finklippt dill

Så här gör DU:
HACKA ingredienserna till pajdegen.
Tryck ihop till en deg och klä en pajform
med degen.
NAGGA botten med en gaffel.

FÖRGRÄDDA  pajskalet  i 200 grader  10 minuter.
Har Du mixer gör Du naturligtvis pajdegen i den.

VISPA ägg, mjölk, salt och  peppar .
Skär tomaterna i klyftor och strimla purjolöken.
Lägg tomater , purjolök, CRABFISH  och  räkor
i pajskalet och häll  äggblandningen över.

 TOPPA  med  riven ost .
GRÄDDA  i 200 grader  20 - 25 minuter
tills äggblandningen stelnat  och pajen fått fin färg .
STRÖ  lite dill över och servera med tomatsallad .

När allt lugnat sig på avd. - satte vi 4 oss ner för att äta
- samtidigt som vi svarade på ringningar.

LYCKA TILL !

KIWITÅRTA ...

Hej igen !

...En fröjd för både öga och gom är Barbros  tårta
med härlig mandelbotten med vispgrädde ,
krönt av kiwi , som sprudlar av vitaminer.

5 ägg vitor
100 g mandel
2 dl socker

FYLLNING:
3 dl vispgrädde
ca 3 stycken  kiwifrukter
frysta  hallon eller jordgubbar

Så här gör DU:
SÄTT ugnen på  175 grader.
Mal mandeln -  men inte i  mixer,
då blir smeten för lös .
Vispa äggvitorna hårt .
BLANDA socker och mandel och
rör försiktigt ner det i de styva äggvitorna.
Bred ut i en cirkel , ca 22 - 25 cm i diameter
på  bakplåtspapper.
GRÄDDA  CA 20 MIN.
Låt tårtbottnen kallna.
Vispa grädden.
Skala och skiva kiwifrukterna.
Bred ut grädden över tårtbottnen och
täck med kiwiskivor .

DEKORERA :
MED TINADE HALLON  ELLER JORDGUBBAR .

Tårtbottnen kan göras i förväg , men garneringen
ska göras strax före serveringen.

Nu kan kalaset börja !
LYCKA TILL !

tisdag 9 juni 2015

SYSTERKAKA ...ETT SNABBVETEBRÖD !

Hej igen !

Det här bakades när jag var liten tös !
Så receptet har några år på nacken ...  .
Det är bakat på bakpulver och det kan
sparas några dagar , tack vare den saftiga
fyllningen.

Så var så goda !

7 dl vetemjöl
4 tsk bakpulver
4 msk strösocker
100 g smör /margarin
1 1/2 dl mjölk
1 ägg
FYLLNING:
3 msk smält smör /margarin
3 msk strösocker
4 msk hackat apelsinskal
TILL PENSLING:
1 ägg
TILL GARNERING:
1 påse mandelspån

Så här gör DU:
BLANDA de torra ingredienserna i en bunke.
SKIVA ner fettet , slå i mjölken och ägget och
arbeta snabbt ihop degen .
TAG upp den på mjölat bakbord och kavla ut
den till en avlång kaka.
BLANDA  ihop fyllningen och bred på degen ,
rulla ihop den från LÅNGSIDAN och
skär rullen i 14 bitar.
STÄLL dem i en smord RUND bakform .
PENSLA med uppvispat ägg  och strö på
mandelspånen .

GRÄDDA på nedersta falsen i 200 grader
ca 30 minuter.
LÅT bullkakan kallna med formen över sig .

...  mmm så gott,  med ett glas kall mjölk till ..
eller  1 kopp kaffe !
LYCKA TILL !

NAMNSDAGSHJÄRTA ELLER ... ?

Hej igen!

Ett sätt att fira den man tycker om .

3 dl strösocker
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
2 msk kakao
150 g smör /margarin
2 ägg
3/4 dl mjölk
3/4 dl kokande vatten
GLASYR:
2 dl florsocker
1 tsk kakao
2 msk vatten
GARNERING:
färgat strössel

Så här gör DU:
BLANDA  alla torra ingredienser i en skål.
Smält fettet .
Vispa äggen och blanda med mjölken.
Rör ner äggsmeten i skålen, slå  i fettet och
det kokande vattnet .
HÄLL i smeten i en smord och bröad HJÄRT - FORM
ca 1 liter  och grädda på nedersta falsen i 175 grader
i 40 minuter ..
Låt kakan kallna på galler med formen över sig.
RÖR  ihop glasyren och bred på den kalla kakan .

GARNERA  med färgat strössel på ovansidan runt hjärtat .

LYCKA TILL !

måndag 8 juni 2015

SMÖRDEGSINBAKADE ÄPPLEN MED MANDEL. 4 PORT.

Hej ,hej!
Nu tar vi några efterrätter eller hur?

1 färsk smördegsplatta,   250 g
4 äpplen ca 600 g

FYLLNING:
100 g mandelmassa
1/2 - 1 tsk kanel

PENSLING:
1 ägg
pärlsocker

Så här gör DU:
SÄTT ugnen på 200 grader.
Skala äpplena och ta ut kärnhuset.
Riv mandelmassan  och blanda den med kanel
eller kardemumma .
Fyll hålet på äpplena med kanel eller kardemumma.
RULLA ut degen , dela den i 4 lika stora  bitar.
STÄLL ett äpple på varje smördegsplatta.
Pensla kanterna på degen med uppvispat ägg.
Vik upp hörnen runt varje äpple och tryck till .
Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.
Pensla med uppvispat ägg och strö på pärlsocker.

GRÄDDA mitt i ugnen ca 20 minuter.

SERVERA ÄPPLENA NÅGOT  AVSVALNANDE
MED GLASS ELLER VANILJSÅS .

LYCKA TILL !

STEKTA RISNUDLAR MED GRÖNSAKER 4 PORT.

Hej , hej !

Det här är jättegott !

300 g Risnudlar , smala
2 morötter
1/2 kinakål
1 röd lök
1 gul lök
1/2 purjolök
1 ask (ca 150 g) groddar av mungbönor
2 msk matolja
1 tsk vitlökspulver
1/2 tsk svartpeppar
salt

Så här gör DU:
LÄGG nudlarna att svälla i ljummet vatten ca 10 min.
Låt rinna av i en sil .
SKALA och skär morötterna i tunna strimlor,
strimla kinakålen, skala och skär löken i tunna ringar.
Skölj groddarna och låt droppa av i en sil.
HETTA upp oljan i en wok eller stekpanna med hög kant.
Lägg i nudlarna och stek några minuter tills de är mjuka.
Ta upp nudlarna på en tallrik .
STEK morötter, kinakål  och  lökringar tills de är blanka
och börjar sjunka ihop en aning .
Krydda med vitlökspulver och peppar .
SMAKA av med salt .

SERVERA  Genast med sötsur sås till .

HOPPAS ATT DET SMAKAR !

söndag 7 juni 2015

FESTFILE' MED LIME OCH MANGO 4 PORT.

Hej , hej !

Limemarinerad kyckling  på spett- fräscht
exotiskt och underbart gott !
Ris med tärnad mango och lite SWEET Chilisås
smakar gott till .

2 lime
2 pressade vitlöksklyftor
1/2 dl olivolja
salt å peppar
4  KYCKLINGFILE'ER
300 g basmatiris
1 mango
1 msk smör /margarin
1 dl SWEET chilisås

UGN :175 GRADER.

Så här gör DU:
TVÄTTA limerna och skär av det yttersta skalet.
Skär det i strimlor och ställ åt sidan.
PRESSA ner limesaften i en skål med pressad
vitlök och olivolja .
Salta och peppra .
Skär varje FILE i tre delar och lägg dem i marinaden .
Låt stå SVALT i 2 TIMMAR.

KOKA riset enligt anvisning på förpackningen .
Skär mangon i tärningar och fräs den i matfettet.
Rör ner mangon och limeskal i riset .

BRYN kycklingen i en stekpanna tills de får
fin färg.
Lägg dem i en ugnsfast form och låt dem steka
klart i ugnen ca 15 minuter.
Trä upp på SPETT  och servera med mangoriset
och SWEET chilisås .

SMAKLIG MÅLTID !