Hej igen !
När jag ändå är igång med "gammaldags" mat
vill jag även bjuda på denna FESTRÄTT - BJUDRÄTT.
Det här behöver DU:
1 dl havregryn
2 dl mjölk
500 g nötfärs
1 ägg
1 1/2 tsk salt
1 krm vitpeppar
FYLLNING:
1 äpple
kärnfria plommon
SÅS :
4 dl sky eller buljong
2 msk vetemjöl + 1/2 dl vatten
salt , peppar
1/2 dl grädde
Så här gör DU:
BLANDA havregryn och mjölk .
Låt det stå och svälla ca 10 min.
BLANDA ner färs, ägg, salt och peppar .
Arbeta färsen smidig.
BRED ut färsen på en vattensköljd skärbräda
och skär färsen i rutor .
Lägg en tunn äppelklyfta och ett katrinplommon
på varje ruta .
Rulla ihop dem till avlånga rulader .
BRYN lite margarin/smör i en stekpanna och
bryn järparna - ruladerna gyllenbruna runtom.
Flytta över järparna i en kastrull och vispa ur
stekpannan med vatten eller buljong.
Häll det över järparna och låt dem sjuda på
svag värme ca 10 minuter.
TA UPP järparna och blanda vetemjöl och 1/2 dl
vatten och rör ner det i skyn.
Tillsätt grädde och låt såsen koka på svag värme
ca 5 minuter .
Smaka av med salt å peppar .
KOKT potatis och vitkålslingon smakar gott till .
SMAKLIG MÅLTID!
torsdag 11 juni 2015
FRIKADELLER I CITRONSÅS 4 PORT.
Hej igen!
Det här är barndoms mat för mig och min lilla-syster .
Så det vill jag bjuda på !
Det här behöver DU:
1/2 dl ströbröd
1 dl vatten
500 g fläskfärs
1 ägg
1 tsk salt
1 krm kryddpeppar
1 liter buljong av tärning
SÅS:
2 msk smör /margarin
3 msk vetemjöl
ca 4 dl buljong
saften av 1/2 - 1 citron
salt å peppar
1 äggula
GARNERING :
Tunna citronskal
krasse
Så här gör DU:
BLANDA samman ströbröd och vatten .
Låt stå och svälla ca 10 minuter.
TILLSÄTT färs, ägg, salt och kryddpeppar.
Arbeta färsen smidig .
Forma den till runda bullar .
KOKA upp buljongen och lägg ner frikadellerna .
Låt dem koka ca 20 minuter .
Ta upp dem och sila buljongen .
SMÄLT margarin/smör i en kastrull utan att det får färg .
Rör ner vetemjölet - RÖR RUNT.
Späd med buljongen i omgångar och låt såsen koka upp .
Låt såsen koka på svag värme ca 5 minuter .
SMAKA av med salt å peppar och citronsaft.
Ta såsen ifrån värmekällan och rör ner äggulan .
BLANDA ned frikadellerna och låt allt bli genomvarmt
men inte koka .
GARNERA med tunna citronstrimlor och var generös
med krasse över det hela .
KOKT potatis och gröna ärtor smakar bra till .
SMAKLIG MÅLTID !
mmm....jag känner smaken än.. .
Det här är barndoms mat för mig och min lilla-syster .
Så det vill jag bjuda på !
Det här behöver DU:
1/2 dl ströbröd
1 dl vatten
500 g fläskfärs
1 ägg
1 tsk salt
1 krm kryddpeppar
1 liter buljong av tärning
SÅS:
2 msk smör /margarin
3 msk vetemjöl
ca 4 dl buljong
saften av 1/2 - 1 citron
salt å peppar
1 äggula
GARNERING :
Tunna citronskal
krasse
Så här gör DU:
BLANDA samman ströbröd och vatten .
Låt stå och svälla ca 10 minuter.
TILLSÄTT färs, ägg, salt och kryddpeppar.
Arbeta färsen smidig .
Forma den till runda bullar .
KOKA upp buljongen och lägg ner frikadellerna .
Låt dem koka ca 20 minuter .
Ta upp dem och sila buljongen .
SMÄLT margarin/smör i en kastrull utan att det får färg .
Rör ner vetemjölet - RÖR RUNT.
Späd med buljongen i omgångar och låt såsen koka upp .
Låt såsen koka på svag värme ca 5 minuter .
SMAKA av med salt å peppar och citronsaft.
Ta såsen ifrån värmekällan och rör ner äggulan .
BLANDA ned frikadellerna och låt allt bli genomvarmt
men inte koka .
GARNERA med tunna citronstrimlor och var generös
med krasse över det hela .
KOKT potatis och gröna ärtor smakar bra till .
SMAKLIG MÅLTID !
mmm....jag känner smaken än.. .
onsdag 10 juni 2015
MAUDS CRABFISHPAJ 4 PERSONER.
Hej igen !
Den här pajen gjorde jag , när vi skulle arbeta
helg på sjukhuset .
PAJDEG:
12 msk vetemjöl
8 tsk smör /margarin
4 msk lättfil
FYLLNING:
200 g KRABFISH
100 g skalade räkor
1 purjolök
3 tomater
3 små ägg
2 dl lättmjölk
1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar
25 g riven ost
finklippt dill
Så här gör DU:
HACKA ingredienserna till pajdegen.
Tryck ihop till en deg och klä en pajform
med degen.
NAGGA botten med en gaffel.
FÖRGRÄDDA pajskalet i 200 grader 10 minuter.
Har Du mixer gör Du naturligtvis pajdegen i den.
VISPA ägg, mjölk, salt och peppar .
Skär tomaterna i klyftor och strimla purjolöken.
Lägg tomater , purjolök, CRABFISH och räkor
i pajskalet och häll äggblandningen över.
TOPPA med riven ost .
GRÄDDA i 200 grader 20 - 25 minuter
tills äggblandningen stelnat och pajen fått fin färg .
STRÖ lite dill över och servera med tomatsallad .
När allt lugnat sig på avd. - satte vi 4 oss ner för att äta
- samtidigt som vi svarade på ringningar.
LYCKA TILL !
Den här pajen gjorde jag , när vi skulle arbeta
helg på sjukhuset .
PAJDEG:
12 msk vetemjöl
8 tsk smör /margarin
4 msk lättfil
FYLLNING:
200 g KRABFISH
100 g skalade räkor
1 purjolök
3 tomater
3 små ägg
2 dl lättmjölk
1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar
25 g riven ost
finklippt dill
Så här gör DU:
HACKA ingredienserna till pajdegen.
Tryck ihop till en deg och klä en pajform
med degen.
NAGGA botten med en gaffel.
FÖRGRÄDDA pajskalet i 200 grader 10 minuter.
Har Du mixer gör Du naturligtvis pajdegen i den.
VISPA ägg, mjölk, salt och peppar .
Skär tomaterna i klyftor och strimla purjolöken.
Lägg tomater , purjolök, CRABFISH och räkor
i pajskalet och häll äggblandningen över.
TOPPA med riven ost .
GRÄDDA i 200 grader 20 - 25 minuter
tills äggblandningen stelnat och pajen fått fin färg .
STRÖ lite dill över och servera med tomatsallad .
När allt lugnat sig på avd. - satte vi 4 oss ner för att äta
- samtidigt som vi svarade på ringningar.
LYCKA TILL !
KIWITÅRTA ...
Hej igen !
...En fröjd för både öga och gom är Barbros tårta
med härlig mandelbotten med vispgrädde ,
krönt av kiwi , som sprudlar av vitaminer.
5 ägg vitor
100 g mandel
2 dl socker
FYLLNING:
3 dl vispgrädde
ca 3 stycken kiwifrukter
frysta hallon eller jordgubbar
Så här gör DU:
SÄTT ugnen på 175 grader.
Mal mandeln - men inte i mixer,
då blir smeten för lös .
Vispa äggvitorna hårt .
BLANDA socker och mandel och
rör försiktigt ner det i de styva äggvitorna.
Bred ut i en cirkel , ca 22 - 25 cm i diameter
på bakplåtspapper.
GRÄDDA CA 20 MIN.
Låt tårtbottnen kallna.
Vispa grädden.
Skala och skiva kiwifrukterna.
Bred ut grädden över tårtbottnen och
täck med kiwiskivor .
DEKORERA :
MED TINADE HALLON ELLER JORDGUBBAR .
Tårtbottnen kan göras i förväg , men garneringen
ska göras strax före serveringen.
Nu kan kalaset börja !
LYCKA TILL !
...En fröjd för både öga och gom är Barbros tårta
med härlig mandelbotten med vispgrädde ,
krönt av kiwi , som sprudlar av vitaminer.
5 ägg vitor
100 g mandel
2 dl socker
FYLLNING:
3 dl vispgrädde
ca 3 stycken kiwifrukter
frysta hallon eller jordgubbar
Så här gör DU:
SÄTT ugnen på 175 grader.
Mal mandeln - men inte i mixer,
då blir smeten för lös .
Vispa äggvitorna hårt .
BLANDA socker och mandel och
rör försiktigt ner det i de styva äggvitorna.
Bred ut i en cirkel , ca 22 - 25 cm i diameter
på bakplåtspapper.
GRÄDDA CA 20 MIN.
Låt tårtbottnen kallna.
Vispa grädden.
Skala och skiva kiwifrukterna.
Bred ut grädden över tårtbottnen och
täck med kiwiskivor .
DEKORERA :
MED TINADE HALLON ELLER JORDGUBBAR .
Tårtbottnen kan göras i förväg , men garneringen
ska göras strax före serveringen.
Nu kan kalaset börja !
LYCKA TILL !
tisdag 9 juni 2015
SYSTERKAKA ...ETT SNABBVETEBRÖD !
Hej igen !
Det här bakades när jag var liten tös !
Så receptet har några år på nacken ... .
Det är bakat på bakpulver och det kan
sparas några dagar , tack vare den saftiga
fyllningen.
Så var så goda !
7 dl vetemjöl
4 tsk bakpulver
4 msk strösocker
100 g smör /margarin
1 1/2 dl mjölk
1 ägg
FYLLNING:
3 msk smält smör /margarin
3 msk strösocker
4 msk hackat apelsinskal
TILL PENSLING:
1 ägg
TILL GARNERING:
1 påse mandelspån
Så här gör DU:
BLANDA de torra ingredienserna i en bunke.
SKIVA ner fettet , slå i mjölken och ägget och
arbeta snabbt ihop degen .
TAG upp den på mjölat bakbord och kavla ut
den till en avlång kaka.
BLANDA ihop fyllningen och bred på degen ,
rulla ihop den från LÅNGSIDAN och
skär rullen i 14 bitar.
STÄLL dem i en smord RUND bakform .
PENSLA med uppvispat ägg och strö på
mandelspånen .
GRÄDDA på nedersta falsen i 200 grader
ca 30 minuter.
LÅT bullkakan kallna med formen över sig .
... mmm så gott, med ett glas kall mjölk till ..
eller 1 kopp kaffe !
LYCKA TILL !
Det här bakades när jag var liten tös !
Så receptet har några år på nacken ... .
Det är bakat på bakpulver och det kan
sparas några dagar , tack vare den saftiga
fyllningen.
Så var så goda !
7 dl vetemjöl
4 tsk bakpulver
4 msk strösocker
100 g smör /margarin
1 1/2 dl mjölk
1 ägg
FYLLNING:
3 msk smält smör /margarin
3 msk strösocker
4 msk hackat apelsinskal
TILL PENSLING:
1 ägg
TILL GARNERING:
1 påse mandelspån
Så här gör DU:
BLANDA de torra ingredienserna i en bunke.
SKIVA ner fettet , slå i mjölken och ägget och
arbeta snabbt ihop degen .
TAG upp den på mjölat bakbord och kavla ut
den till en avlång kaka.
BLANDA ihop fyllningen och bred på degen ,
rulla ihop den från LÅNGSIDAN och
skär rullen i 14 bitar.
STÄLL dem i en smord RUND bakform .
PENSLA med uppvispat ägg och strö på
mandelspånen .
GRÄDDA på nedersta falsen i 200 grader
ca 30 minuter.
LÅT bullkakan kallna med formen över sig .
... mmm så gott, med ett glas kall mjölk till ..
eller 1 kopp kaffe !
LYCKA TILL !
NAMNSDAGSHJÄRTA ELLER ... ?
Hej igen!
Ett sätt att fira den man tycker om .
3 dl strösocker
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
2 msk kakao
150 g smör /margarin
2 ägg
3/4 dl mjölk
3/4 dl kokande vatten
GLASYR:
2 dl florsocker
1 tsk kakao
2 msk vatten
GARNERING:
färgat strössel
Så här gör DU:
BLANDA alla torra ingredienser i en skål.
Smält fettet .
Vispa äggen och blanda med mjölken.
Rör ner äggsmeten i skålen, slå i fettet och
det kokande vattnet .
HÄLL i smeten i en smord och bröad HJÄRT - FORM
ca 1 liter och grädda på nedersta falsen i 175 grader
i 40 minuter ..
Låt kakan kallna på galler med formen över sig.
RÖR ihop glasyren och bred på den kalla kakan .
GARNERA med färgat strössel på ovansidan runt hjärtat .
LYCKA TILL !
Ett sätt att fira den man tycker om .
3 dl strösocker
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
2 msk kakao
150 g smör /margarin
2 ägg
3/4 dl mjölk
3/4 dl kokande vatten
GLASYR:
2 dl florsocker
1 tsk kakao
2 msk vatten
GARNERING:
färgat strössel
Så här gör DU:
BLANDA alla torra ingredienser i en skål.
Smält fettet .
Vispa äggen och blanda med mjölken.
Rör ner äggsmeten i skålen, slå i fettet och
det kokande vattnet .
HÄLL i smeten i en smord och bröad HJÄRT - FORM
ca 1 liter och grädda på nedersta falsen i 175 grader
i 40 minuter ..
Låt kakan kallna på galler med formen över sig.
RÖR ihop glasyren och bred på den kalla kakan .
GARNERA med färgat strössel på ovansidan runt hjärtat .
LYCKA TILL !
måndag 8 juni 2015
SMÖRDEGSINBAKADE ÄPPLEN MED MANDEL. 4 PORT.
Hej ,hej!
Nu tar vi några efterrätter eller hur?
1 färsk smördegsplatta, 250 g
4 äpplen ca 600 g
FYLLNING:
100 g mandelmassa
1/2 - 1 tsk kanel
PENSLING:
1 ägg
pärlsocker
Så här gör DU:
SÄTT ugnen på 200 grader.
Skala äpplena och ta ut kärnhuset.
Riv mandelmassan och blanda den med kanel
eller kardemumma .
Fyll hålet på äpplena med kanel eller kardemumma.
RULLA ut degen , dela den i 4 lika stora bitar.
STÄLL ett äpple på varje smördegsplatta.
Pensla kanterna på degen med uppvispat ägg.
Vik upp hörnen runt varje äpple och tryck till .
Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.
Pensla med uppvispat ägg och strö på pärlsocker.
GRÄDDA mitt i ugnen ca 20 minuter.
SERVERA ÄPPLENA NÅGOT AVSVALNANDE
MED GLASS ELLER VANILJSÅS .
LYCKA TILL !
Nu tar vi några efterrätter eller hur?
1 färsk smördegsplatta, 250 g
4 äpplen ca 600 g
FYLLNING:
100 g mandelmassa
1/2 - 1 tsk kanel
PENSLING:
1 ägg
pärlsocker
Så här gör DU:
SÄTT ugnen på 200 grader.
Skala äpplena och ta ut kärnhuset.
Riv mandelmassan och blanda den med kanel
eller kardemumma .
Fyll hålet på äpplena med kanel eller kardemumma.
RULLA ut degen , dela den i 4 lika stora bitar.
STÄLL ett äpple på varje smördegsplatta.
Pensla kanterna på degen med uppvispat ägg.
Vik upp hörnen runt varje äpple och tryck till .
Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.
Pensla med uppvispat ägg och strö på pärlsocker.
GRÄDDA mitt i ugnen ca 20 minuter.
SERVERA ÄPPLENA NÅGOT AVSVALNANDE
MED GLASS ELLER VANILJSÅS .
LYCKA TILL !
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)