tisdag 16 juni 2015

MATJESTÅTA - MIDSOMMARAFTON.

Hej igen !

Den här får Du inte missa , en riktig höjdare !

BOTTEN:
75 g smör
225 g kavring utan kanter.
FYLLNING:
2 GELANTINBLAD
2 burkar matjessill  200 g /ST.
1 rödlök
3 msk finhackad gräslök
3 msk finhackad dill
3 dl CREME fraiche
150 g krämig färskost
GARNERING:
1 burk ansjovis a' 100 g
1/2 rödlök finhackad
2 msk klippt gräslök
citron

Så här gör DU:
SMÄLT smöret.
Mixa brödet till smulor och häll i smöret.
Spänn fast ett bakpapper över bottnen i en form
med löstagbar kant ca 24 cm i diameter.
Tryck ut brödmassan i formen  .
Låt stå kallt ca 30 minuter.
LÅT GELANTINBLADEN  ligga i rikligt med
vatten  ca 5 - 10 minuter.
Låt sillen rinna av och skär den i små sneda bitar.
Skala och finhacka löken .
Blanda sill och lök  med gräslök och dill .
BLANDA  CREME Fraiche och färskost .
Låt GELANTINET smälta på låg värme tillsammans
med en liten klick av blandningen.
Vänd ner sill - röran i resten av CREME Fraiche - blandningen.
BRED ut fyllningen  på brödbottnen och släta till ytan .
Låt stå KALLT MINST 6 TIMMAR , GÄRNA ÖVER NATTEN.
GARNERA  TÅRTAN  inför serveringen .

TREVLIG MIDSOMMARAFTON !

torsdag 11 juni 2015

GAMMALDAGS JÄRPAR 4 PORTIONER.

Hej igen  !

När jag ändå är igång med "gammaldags" mat
vill jag även bjuda på denna  FESTRÄTT - BJUDRÄTT.

Det här behöver DU:
1 dl havregryn
2 dl mjölk
500 g nötfärs
1 ägg
1 1/2 tsk salt
1 krm vitpeppar

FYLLNING:
1 äpple
kärnfria plommon

SÅS :
4 dl sky eller buljong
2 msk vetemjöl + 1/2 dl vatten
salt , peppar
1/2 dl grädde

Så här gör DU:
BLANDA havregryn och mjölk .
Låt det stå och svälla ca 10 min.

BLANDA ner färs, ägg, salt och peppar .
Arbeta färsen smidig.

BRED  ut färsen på en vattensköljd skärbräda
och skär färsen i rutor .
Lägg en tunn äppelklyfta och ett katrinplommon
på varje ruta .
Rulla ihop dem till avlånga rulader .

BRYN lite margarin/smör i en stekpanna och
bryn järparna - ruladerna gyllenbruna runtom.
Flytta över järparna i en kastrull och vispa ur
stekpannan med vatten eller buljong.
Häll det över järparna och låt dem  sjuda  på
svag värme  ca 10 minuter.

TA UPP  järparna och blanda vetemjöl och 1/2 dl
vatten och rör ner det i  skyn.
Tillsätt grädde och låt såsen koka på svag värme
ca 5 minuter .
Smaka av med salt å peppar .
KOKT potatis och vitkålslingon smakar gott till .

SMAKLIG MÅLTID!

FRIKADELLER I CITRONSÅS 4 PORT.

Hej igen!

Det här är barndoms mat för mig och min lilla-syster .
Så det vill jag bjuda på !

Det här behöver DU:
1/2 dl ströbröd
1 dl vatten
500 g fläskfärs
1 ägg
1 tsk salt
1 krm kryddpeppar
1 liter buljong av tärning

SÅS:
2 msk smör /margarin
3 msk vetemjöl
ca 4 dl buljong
saften av 1/2 - 1 citron
salt å peppar
1 äggula

GARNERING :
Tunna citronskal
krasse

Så här gör DU:
BLANDA samman ströbröd och vatten .
Låt stå och svälla ca 10 minuter.

TILLSÄTT färs, ägg, salt och kryddpeppar.
Arbeta färsen smidig .
Forma den till runda bullar .

KOKA upp buljongen och lägg ner frikadellerna .
Låt dem koka ca 20 minuter .
Ta upp dem och sila buljongen .

SMÄLT margarin/smör i en kastrull utan att det får färg .
Rör ner vetemjölet  - RÖR RUNT.
Späd med buljongen i omgångar och låt såsen koka upp .
Låt såsen koka på svag värme ca 5 minuter .

SMAKA av med salt å peppar och citronsaft.
Ta såsen ifrån värmekällan och rör ner äggulan .

BLANDA ned frikadellerna och låt allt bli genomvarmt
men inte koka .

GARNERA med tunna citronstrimlor och var generös
med krasse över det hela .
KOKT potatis och gröna ärtor smakar bra till .

SMAKLIG MÅLTID !
mmm....jag känner smaken än.. .

onsdag 10 juni 2015

MAUDS CRABFISHPAJ 4 PERSONER.

Hej  igen !

Den här pajen gjorde jag ,  när vi skulle arbeta
helg på sjukhuset  .

PAJDEG:
12 msk vetemjöl
8 tsk smör /margarin
4 msk lättfil

FYLLNING:
200 g  KRABFISH
100 g skalade räkor
1 purjolök
3 tomater
3 små ägg
2 dl lättmjölk
1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar
25 g riven ost
finklippt dill

Så här gör DU:
HACKA ingredienserna till pajdegen.
Tryck ihop till en deg och klä en pajform
med degen.
NAGGA botten med en gaffel.

FÖRGRÄDDA  pajskalet  i 200 grader  10 minuter.
Har Du mixer gör Du naturligtvis pajdegen i den.

VISPA ägg, mjölk, salt och  peppar .
Skär tomaterna i klyftor och strimla purjolöken.
Lägg tomater , purjolök, CRABFISH  och  räkor
i pajskalet och häll  äggblandningen över.

 TOPPA  med  riven ost .
GRÄDDA  i 200 grader  20 - 25 minuter
tills äggblandningen stelnat  och pajen fått fin färg .
STRÖ  lite dill över och servera med tomatsallad .

När allt lugnat sig på avd. - satte vi 4 oss ner för att äta
- samtidigt som vi svarade på ringningar.

LYCKA TILL !

KIWITÅRTA ...

Hej igen !

...En fröjd för både öga och gom är Barbros  tårta
med härlig mandelbotten med vispgrädde ,
krönt av kiwi , som sprudlar av vitaminer.

5 ägg vitor
100 g mandel
2 dl socker

FYLLNING:
3 dl vispgrädde
ca 3 stycken  kiwifrukter
frysta  hallon eller jordgubbar

Så här gör DU:
SÄTT ugnen på  175 grader.
Mal mandeln -  men inte i  mixer,
då blir smeten för lös .
Vispa äggvitorna hårt .
BLANDA socker och mandel och
rör försiktigt ner det i de styva äggvitorna.
Bred ut i en cirkel , ca 22 - 25 cm i diameter
på  bakplåtspapper.
GRÄDDA  CA 20 MIN.
Låt tårtbottnen kallna.
Vispa grädden.
Skala och skiva kiwifrukterna.
Bred ut grädden över tårtbottnen och
täck med kiwiskivor .

DEKORERA :
MED TINADE HALLON  ELLER JORDGUBBAR .

Tårtbottnen kan göras i förväg , men garneringen
ska göras strax före serveringen.

Nu kan kalaset börja !
LYCKA TILL !

tisdag 9 juni 2015

SYSTERKAKA ...ETT SNABBVETEBRÖD !

Hej igen !

Det här bakades när jag var liten tös !
Så receptet har några år på nacken ...  .
Det är bakat på bakpulver och det kan
sparas några dagar , tack vare den saftiga
fyllningen.

Så var så goda !

7 dl vetemjöl
4 tsk bakpulver
4 msk strösocker
100 g smör /margarin
1 1/2 dl mjölk
1 ägg
FYLLNING:
3 msk smält smör /margarin
3 msk strösocker
4 msk hackat apelsinskal
TILL PENSLING:
1 ägg
TILL GARNERING:
1 påse mandelspån

Så här gör DU:
BLANDA de torra ingredienserna i en bunke.
SKIVA ner fettet , slå i mjölken och ägget och
arbeta snabbt ihop degen .
TAG upp den på mjölat bakbord och kavla ut
den till en avlång kaka.
BLANDA  ihop fyllningen och bred på degen ,
rulla ihop den från LÅNGSIDAN och
skär rullen i 14 bitar.
STÄLL dem i en smord RUND bakform .
PENSLA med uppvispat ägg  och strö på
mandelspånen .

GRÄDDA på nedersta falsen i 200 grader
ca 30 minuter.
LÅT bullkakan kallna med formen över sig .

...  mmm så gott,  med ett glas kall mjölk till ..
eller  1 kopp kaffe !
LYCKA TILL !

NAMNSDAGSHJÄRTA ELLER ... ?

Hej igen!

Ett sätt att fira den man tycker om .

3 dl strösocker
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
2 msk kakao
150 g smör /margarin
2 ägg
3/4 dl mjölk
3/4 dl kokande vatten
GLASYR:
2 dl florsocker
1 tsk kakao
2 msk vatten
GARNERING:
färgat strössel

Så här gör DU:
BLANDA  alla torra ingredienser i en skål.
Smält fettet .
Vispa äggen och blanda med mjölken.
Rör ner äggsmeten i skålen, slå  i fettet och
det kokande vattnet .
HÄLL i smeten i en smord och bröad HJÄRT - FORM
ca 1 liter  och grädda på nedersta falsen i 175 grader
i 40 minuter ..
Låt kakan kallna på galler med formen över sig.
RÖR  ihop glasyren och bred på den kalla kakan .

GARNERA  med färgat strössel på ovansidan runt hjärtat .

LYCKA TILL !