Hej igen !
Det här måste Ni prova till MIDSOMMARAFTON
det tar inte lång tid att göra och det ser elegant ut !
Och jättegott !
500 g färskpotatis
2 kokta ägg
200 g Matjessill
2 dl GRÄDDFIL
2 stjälkar salladslök
Så här gör DU:
SKRUBBA POTATISEN
och koka i lättsaltat vatten.
Häll av vattnet och låt svalna.
TÄRNA potatis , ägg och Matjessill
och blanda ner Gräddfil och strimlad
salladslök .
Lägg upp i GLAS PÅ FOT och servera .
DEKORERA med salladslök .
LYCKA TILL !
onsdag 17 juni 2015
RÄKPAJ MED PEPPARROTSSTING ...4 PORT.
Hej igen !
Den här pajen kan ätas varm eller kall ,
med sallad och kanske lite nygräddat
bröd och ost .
PAJDEG:
3 dl vetemjöl
150 g smör
2 msk KALLT vatten
FYLLNING:
500 g oskalade räkor
1 purjolök
2 msk smör
4 ägg
2 dl gräddfil
2 dl vispgrädde
1 1/2 dl lagrad riven ost
2 msk finhackad dill
1 dl gröna ärter
80 g röd Stenbitsrom
3 msk färsk riven pepparrot
GARNERING:
räkor
dill
citron
UGN: 225 GRADER.
Så här gör DU:
BLANDA MJÖL och smör , gärna i en matberedare .
Tillsätt vatten och arbeta ihop till en deg - boll.
Låt vila i kylen ca 10 minuter .
TRYCK eller kavla ut degen i en smord pajform ,
ca 24 cm i diameter .
Nagga pajskalet och förgrädda mitt i ugnen ca 10 min.
FYLLNING :
SKALA RÄKORNA .
Strimla purjolöken , fräs den blank i smör .
VISPA ÄGG , Gräddfil , grädde och riven ost.
Tillsätt dill , ärter och Stenbitsrom.
Salta och peppra .
FÖRDELA PURJOLÖK , pepparrot och räkor ,
spara något till garnering, i det förgräddade pajskalet.
HÄLL ÄGGSTANNING över räkorna och löken , peta
med en gaffel så att det rinner ner .
GRÄDDA PAJEN mitt i ugnen ca 40 min , tills den är
fast och fint gyllene .
GARNERA med räkor , dill och citron .
LYCKA TILL !
Den här pajen kan ätas varm eller kall ,
med sallad och kanske lite nygräddat
bröd och ost .
PAJDEG:
3 dl vetemjöl
150 g smör
2 msk KALLT vatten
FYLLNING:
500 g oskalade räkor
1 purjolök
2 msk smör
4 ägg
2 dl gräddfil
2 dl vispgrädde
1 1/2 dl lagrad riven ost
2 msk finhackad dill
1 dl gröna ärter
80 g röd Stenbitsrom
3 msk färsk riven pepparrot
GARNERING:
räkor
dill
citron
UGN: 225 GRADER.
Så här gör DU:
BLANDA MJÖL och smör , gärna i en matberedare .
Tillsätt vatten och arbeta ihop till en deg - boll.
Låt vila i kylen ca 10 minuter .
TRYCK eller kavla ut degen i en smord pajform ,
ca 24 cm i diameter .
Nagga pajskalet och förgrädda mitt i ugnen ca 10 min.
FYLLNING :
SKALA RÄKORNA .
Strimla purjolöken , fräs den blank i smör .
VISPA ÄGG , Gräddfil , grädde och riven ost.
Tillsätt dill , ärter och Stenbitsrom.
Salta och peppra .
FÖRDELA PURJOLÖK , pepparrot och räkor ,
spara något till garnering, i det förgräddade pajskalet.
HÄLL ÄGGSTANNING över räkorna och löken , peta
med en gaffel så att det rinner ner .
GRÄDDA PAJEN mitt i ugnen ca 40 min , tills den är
fast och fint gyllene .
GARNERA med räkor , dill och citron .
LYCKA TILL !
tisdag 16 juni 2015
MATJESTÅTA - MIDSOMMARAFTON.
Hej igen !
Den här får Du inte missa , en riktig höjdare !
BOTTEN:
75 g smör
225 g kavring utan kanter.
FYLLNING:
2 GELANTINBLAD
2 burkar matjessill 200 g /ST.
1 rödlök
3 msk finhackad gräslök
3 msk finhackad dill
3 dl CREME fraiche
150 g krämig färskost
GARNERING:
1 burk ansjovis a' 100 g
1/2 rödlök finhackad
2 msk klippt gräslök
citron
Så här gör DU:
SMÄLT smöret.
Mixa brödet till smulor och häll i smöret.
Spänn fast ett bakpapper över bottnen i en form
med löstagbar kant ca 24 cm i diameter.
Tryck ut brödmassan i formen .
Låt stå kallt ca 30 minuter.
LÅT GELANTINBLADEN ligga i rikligt med
vatten ca 5 - 10 minuter.
Låt sillen rinna av och skär den i små sneda bitar.
Skala och finhacka löken .
Blanda sill och lök med gräslök och dill .
BLANDA CREME Fraiche och färskost .
Låt GELANTINET smälta på låg värme tillsammans
med en liten klick av blandningen.
Vänd ner sill - röran i resten av CREME Fraiche - blandningen.
BRED ut fyllningen på brödbottnen och släta till ytan .
Låt stå KALLT MINST 6 TIMMAR , GÄRNA ÖVER NATTEN.
GARNERA TÅRTAN inför serveringen .
TREVLIG MIDSOMMARAFTON !
Den här får Du inte missa , en riktig höjdare !
BOTTEN:
75 g smör
225 g kavring utan kanter.
FYLLNING:
2 GELANTINBLAD
2 burkar matjessill 200 g /ST.
1 rödlök
3 msk finhackad gräslök
3 msk finhackad dill
3 dl CREME fraiche
150 g krämig färskost
GARNERING:
1 burk ansjovis a' 100 g
1/2 rödlök finhackad
2 msk klippt gräslök
citron
Så här gör DU:
SMÄLT smöret.
Mixa brödet till smulor och häll i smöret.
Spänn fast ett bakpapper över bottnen i en form
med löstagbar kant ca 24 cm i diameter.
Tryck ut brödmassan i formen .
Låt stå kallt ca 30 minuter.
LÅT GELANTINBLADEN ligga i rikligt med
vatten ca 5 - 10 minuter.
Låt sillen rinna av och skär den i små sneda bitar.
Skala och finhacka löken .
Blanda sill och lök med gräslök och dill .
BLANDA CREME Fraiche och färskost .
Låt GELANTINET smälta på låg värme tillsammans
med en liten klick av blandningen.
Vänd ner sill - röran i resten av CREME Fraiche - blandningen.
BRED ut fyllningen på brödbottnen och släta till ytan .
Låt stå KALLT MINST 6 TIMMAR , GÄRNA ÖVER NATTEN.
GARNERA TÅRTAN inför serveringen .
TREVLIG MIDSOMMARAFTON !
torsdag 11 juni 2015
GAMMALDAGS JÄRPAR 4 PORTIONER.
Hej igen !
När jag ändå är igång med "gammaldags" mat
vill jag även bjuda på denna FESTRÄTT - BJUDRÄTT.
Det här behöver DU:
1 dl havregryn
2 dl mjölk
500 g nötfärs
1 ägg
1 1/2 tsk salt
1 krm vitpeppar
FYLLNING:
1 äpple
kärnfria plommon
SÅS :
4 dl sky eller buljong
2 msk vetemjöl + 1/2 dl vatten
salt , peppar
1/2 dl grädde
Så här gör DU:
BLANDA havregryn och mjölk .
Låt det stå och svälla ca 10 min.
BLANDA ner färs, ägg, salt och peppar .
Arbeta färsen smidig.
BRED ut färsen på en vattensköljd skärbräda
och skär färsen i rutor .
Lägg en tunn äppelklyfta och ett katrinplommon
på varje ruta .
Rulla ihop dem till avlånga rulader .
BRYN lite margarin/smör i en stekpanna och
bryn järparna - ruladerna gyllenbruna runtom.
Flytta över järparna i en kastrull och vispa ur
stekpannan med vatten eller buljong.
Häll det över järparna och låt dem sjuda på
svag värme ca 10 minuter.
TA UPP järparna och blanda vetemjöl och 1/2 dl
vatten och rör ner det i skyn.
Tillsätt grädde och låt såsen koka på svag värme
ca 5 minuter .
Smaka av med salt å peppar .
KOKT potatis och vitkålslingon smakar gott till .
SMAKLIG MÅLTID!
När jag ändå är igång med "gammaldags" mat
vill jag även bjuda på denna FESTRÄTT - BJUDRÄTT.
Det här behöver DU:
1 dl havregryn
2 dl mjölk
500 g nötfärs
1 ägg
1 1/2 tsk salt
1 krm vitpeppar
FYLLNING:
1 äpple
kärnfria plommon
SÅS :
4 dl sky eller buljong
2 msk vetemjöl + 1/2 dl vatten
salt , peppar
1/2 dl grädde
Så här gör DU:
BLANDA havregryn och mjölk .
Låt det stå och svälla ca 10 min.
BLANDA ner färs, ägg, salt och peppar .
Arbeta färsen smidig.
BRED ut färsen på en vattensköljd skärbräda
och skär färsen i rutor .
Lägg en tunn äppelklyfta och ett katrinplommon
på varje ruta .
Rulla ihop dem till avlånga rulader .
BRYN lite margarin/smör i en stekpanna och
bryn järparna - ruladerna gyllenbruna runtom.
Flytta över järparna i en kastrull och vispa ur
stekpannan med vatten eller buljong.
Häll det över järparna och låt dem sjuda på
svag värme ca 10 minuter.
TA UPP järparna och blanda vetemjöl och 1/2 dl
vatten och rör ner det i skyn.
Tillsätt grädde och låt såsen koka på svag värme
ca 5 minuter .
Smaka av med salt å peppar .
KOKT potatis och vitkålslingon smakar gott till .
SMAKLIG MÅLTID!
FRIKADELLER I CITRONSÅS 4 PORT.
Hej igen!
Det här är barndoms mat för mig och min lilla-syster .
Så det vill jag bjuda på !
Det här behöver DU:
1/2 dl ströbröd
1 dl vatten
500 g fläskfärs
1 ägg
1 tsk salt
1 krm kryddpeppar
1 liter buljong av tärning
SÅS:
2 msk smör /margarin
3 msk vetemjöl
ca 4 dl buljong
saften av 1/2 - 1 citron
salt å peppar
1 äggula
GARNERING :
Tunna citronskal
krasse
Så här gör DU:
BLANDA samman ströbröd och vatten .
Låt stå och svälla ca 10 minuter.
TILLSÄTT färs, ägg, salt och kryddpeppar.
Arbeta färsen smidig .
Forma den till runda bullar .
KOKA upp buljongen och lägg ner frikadellerna .
Låt dem koka ca 20 minuter .
Ta upp dem och sila buljongen .
SMÄLT margarin/smör i en kastrull utan att det får färg .
Rör ner vetemjölet - RÖR RUNT.
Späd med buljongen i omgångar och låt såsen koka upp .
Låt såsen koka på svag värme ca 5 minuter .
SMAKA av med salt å peppar och citronsaft.
Ta såsen ifrån värmekällan och rör ner äggulan .
BLANDA ned frikadellerna och låt allt bli genomvarmt
men inte koka .
GARNERA med tunna citronstrimlor och var generös
med krasse över det hela .
KOKT potatis och gröna ärtor smakar bra till .
SMAKLIG MÅLTID !
mmm....jag känner smaken än.. .
Det här är barndoms mat för mig och min lilla-syster .
Så det vill jag bjuda på !
Det här behöver DU:
1/2 dl ströbröd
1 dl vatten
500 g fläskfärs
1 ägg
1 tsk salt
1 krm kryddpeppar
1 liter buljong av tärning
SÅS:
2 msk smör /margarin
3 msk vetemjöl
ca 4 dl buljong
saften av 1/2 - 1 citron
salt å peppar
1 äggula
GARNERING :
Tunna citronskal
krasse
Så här gör DU:
BLANDA samman ströbröd och vatten .
Låt stå och svälla ca 10 minuter.
TILLSÄTT färs, ägg, salt och kryddpeppar.
Arbeta färsen smidig .
Forma den till runda bullar .
KOKA upp buljongen och lägg ner frikadellerna .
Låt dem koka ca 20 minuter .
Ta upp dem och sila buljongen .
SMÄLT margarin/smör i en kastrull utan att det får färg .
Rör ner vetemjölet - RÖR RUNT.
Späd med buljongen i omgångar och låt såsen koka upp .
Låt såsen koka på svag värme ca 5 minuter .
SMAKA av med salt å peppar och citronsaft.
Ta såsen ifrån värmekällan och rör ner äggulan .
BLANDA ned frikadellerna och låt allt bli genomvarmt
men inte koka .
GARNERA med tunna citronstrimlor och var generös
med krasse över det hela .
KOKT potatis och gröna ärtor smakar bra till .
SMAKLIG MÅLTID !
mmm....jag känner smaken än.. .
onsdag 10 juni 2015
MAUDS CRABFISHPAJ 4 PERSONER.
Hej igen !
Den här pajen gjorde jag , när vi skulle arbeta
helg på sjukhuset .
PAJDEG:
12 msk vetemjöl
8 tsk smör /margarin
4 msk lättfil
FYLLNING:
200 g KRABFISH
100 g skalade räkor
1 purjolök
3 tomater
3 små ägg
2 dl lättmjölk
1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar
25 g riven ost
finklippt dill
Så här gör DU:
HACKA ingredienserna till pajdegen.
Tryck ihop till en deg och klä en pajform
med degen.
NAGGA botten med en gaffel.
FÖRGRÄDDA pajskalet i 200 grader 10 minuter.
Har Du mixer gör Du naturligtvis pajdegen i den.
VISPA ägg, mjölk, salt och peppar .
Skär tomaterna i klyftor och strimla purjolöken.
Lägg tomater , purjolök, CRABFISH och räkor
i pajskalet och häll äggblandningen över.
TOPPA med riven ost .
GRÄDDA i 200 grader 20 - 25 minuter
tills äggblandningen stelnat och pajen fått fin färg .
STRÖ lite dill över och servera med tomatsallad .
När allt lugnat sig på avd. - satte vi 4 oss ner för att äta
- samtidigt som vi svarade på ringningar.
LYCKA TILL !
Den här pajen gjorde jag , när vi skulle arbeta
helg på sjukhuset .
PAJDEG:
12 msk vetemjöl
8 tsk smör /margarin
4 msk lättfil
FYLLNING:
200 g KRABFISH
100 g skalade räkor
1 purjolök
3 tomater
3 små ägg
2 dl lättmjölk
1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar
25 g riven ost
finklippt dill
Så här gör DU:
HACKA ingredienserna till pajdegen.
Tryck ihop till en deg och klä en pajform
med degen.
NAGGA botten med en gaffel.
FÖRGRÄDDA pajskalet i 200 grader 10 minuter.
Har Du mixer gör Du naturligtvis pajdegen i den.
VISPA ägg, mjölk, salt och peppar .
Skär tomaterna i klyftor och strimla purjolöken.
Lägg tomater , purjolök, CRABFISH och räkor
i pajskalet och häll äggblandningen över.
TOPPA med riven ost .
GRÄDDA i 200 grader 20 - 25 minuter
tills äggblandningen stelnat och pajen fått fin färg .
STRÖ lite dill över och servera med tomatsallad .
När allt lugnat sig på avd. - satte vi 4 oss ner för att äta
- samtidigt som vi svarade på ringningar.
LYCKA TILL !
KIWITÅRTA ...
Hej igen !
...En fröjd för både öga och gom är Barbros tårta
med härlig mandelbotten med vispgrädde ,
krönt av kiwi , som sprudlar av vitaminer.
5 ägg vitor
100 g mandel
2 dl socker
FYLLNING:
3 dl vispgrädde
ca 3 stycken kiwifrukter
frysta hallon eller jordgubbar
Så här gör DU:
SÄTT ugnen på 175 grader.
Mal mandeln - men inte i mixer,
då blir smeten för lös .
Vispa äggvitorna hårt .
BLANDA socker och mandel och
rör försiktigt ner det i de styva äggvitorna.
Bred ut i en cirkel , ca 22 - 25 cm i diameter
på bakplåtspapper.
GRÄDDA CA 20 MIN.
Låt tårtbottnen kallna.
Vispa grädden.
Skala och skiva kiwifrukterna.
Bred ut grädden över tårtbottnen och
täck med kiwiskivor .
DEKORERA :
MED TINADE HALLON ELLER JORDGUBBAR .
Tårtbottnen kan göras i förväg , men garneringen
ska göras strax före serveringen.
Nu kan kalaset börja !
LYCKA TILL !
...En fröjd för både öga och gom är Barbros tårta
med härlig mandelbotten med vispgrädde ,
krönt av kiwi , som sprudlar av vitaminer.
5 ägg vitor
100 g mandel
2 dl socker
FYLLNING:
3 dl vispgrädde
ca 3 stycken kiwifrukter
frysta hallon eller jordgubbar
Så här gör DU:
SÄTT ugnen på 175 grader.
Mal mandeln - men inte i mixer,
då blir smeten för lös .
Vispa äggvitorna hårt .
BLANDA socker och mandel och
rör försiktigt ner det i de styva äggvitorna.
Bred ut i en cirkel , ca 22 - 25 cm i diameter
på bakplåtspapper.
GRÄDDA CA 20 MIN.
Låt tårtbottnen kallna.
Vispa grädden.
Skala och skiva kiwifrukterna.
Bred ut grädden över tårtbottnen och
täck med kiwiskivor .
DEKORERA :
MED TINADE HALLON ELLER JORDGUBBAR .
Tårtbottnen kan göras i förväg , men garneringen
ska göras strax före serveringen.
Nu kan kalaset börja !
LYCKA TILL !
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)