onsdag 15 juli 2015

SMÖGENS LÄTTA .

HEJSAN !

Till en smörgås behövs :
1 skiva bröd
250 g räkor
1/2 dl keso
2 msk hackad dill
1/2 tsk fransk senap
1 hårdkokt ägg
2 citronskivor
några dillkvistar

Så här gör Du :
Skala räkorna .
Blanda keso , dill och senap .
bred det på brödet, lägg på s kivat ägg och räkor .
Garnera med citronskivor och dillkvistar ,            
gott till en blandad sallad .

HOPPAS ATT DET SMAKAR !

SMÖRBULLAR MED VANILJSMAK 20 STYCKEN .

hejsan !

mmm....jättegoda bullar smaka själv !

6 dl vetemjöl
2 msk socker
1/2 tsk salt
150 g kallt smör
50 g jäst
1 dl kall mjölk
fyllning :
75 g rumsvarmt smör
2 msk socker
1 tsk vaniljsocker

SÅ HÄR GÖR DU :
Blanda vetemjöl, socker , salt och finfördela
det kalla smöret däri.
rör ut jästen i den kalla mjölken , blanda en fyllning
av  smör , socker och vaniljsocker.
STJÄLP UPP  degen på mjölat bakbord och kavla ut
den till en tunn platta , eventuellt i två omgångar .
Sporra fyrkanter 8x8 cm och lägg en klick fyllning
på varje ruta .
Vik upp  hörnen mot mitten och tryck till ordentligt .
Lägg bullarna i pappers-formar på plåt och täck med
bakduk
Låt dem jäsa 1 1/2 timme .
Pensla med uppvispat ägg och strö på flagad mandel.
Grädda mitt i 250 graders varm ugn i 7 - 8 minuter
tills lagom färg.

HOPPAS ATT NI GILLAR DOM, ÄT DEM GÄRNA LITE LJUMMA !

måndag 29 juni 2015

ROSTBIFF MED PASTASALLAD 4 PERSONER.

Hejsan, hejsan !

Det här var då himla gott !
Det tycker jag att Ni ska göra !

50 g pinjenötter
120 g spagetti
250 g champinjoner
250 g broccoli
250 g körsbärstomater
1 dl böngroddar
300 g rostbiff i tunna skivor
BARBECUESÅS:
4 schalottenlökar
1 klyfta vitlök
1 tsk olivolja
3 msk balsamvinäger
1 msk farin
2 msk honung
1 dl hönsbuljong
3 1/2 msk tomatpure
1/2 msk dijonsenap
1 msk worcestersås
cayennepeppar
salt å peppar

SÅ HÄR GÖR DU:
BÖRJA med  barbecuesåsen .
Bryn  finhackad lök och vitlök i en panna med olivolja
och tillsätt resten av ingredienserna .
Låt såsen sjuda ca 30 min. tills den fått såskonsistens .
ROSTA pinjenötterna i en torr panna.
KOKA pastan enligt anvisning på paketet.
Låt rinna av .
BRYN de skivade champinjonerna och tillsätt broccoli-
buketter så att allt  blir genomvarmt.
Tillsätt tomater , böngroddar och den avrunna pastan
och servera med  rostbiff  och sås .

LYCKA TILL !
mmm...

RÅ RÖDBETSSALLAD MED PEPPARROT . 4 PERSONER.

Hejsan, hejsan !

Gillar Ni detta ?

2 rödbetor, 400 g
1 stort äpple
1 msk citronsaft
1 msk neutral olja
salt å peppar
PEPPARROTSKRÄM:
1 1/2 dl CREME fraiche ( mini-eller vanlig)
1 bit hel pepparrot
salt å peppar

SÅ HÄR GÖR DU:
SKALA RÖDBETOR och äpplen , riv dem grovt
och häll i en skål med citronsaft, olja ,salt och peppar .
BLANDA  CREME fraiche med finriven pepparrot ,
salt å peppar .
SERVERA.

Jag har smakat men....

kanske till grillat ?

LYCKA TILL !

KORNGRYNSSALLAD MED APRIKOS OCH MYNTA . 4 PERSONER.

Hejsan ,hejsan !

Det här är godis, det måste Ni smaka .

200 g korngryn
100 g torkade aprikoser
1 bunt vårlök
färsk mynta
DRESSING:
3 msk citronsaft
3 msk olivolja
1/4 tsk stött spiskummin
salt å peppar

SÅ HÄR GÖR DU:
LÅT APRIKOSERNA  ligga i blöt i kallt vatten över natten.
Tillaga korngrynen enligt anvisning på förpackningen.
BLANDA korngrynen i en skål tillsammans med skivade
aprikoser, finskuren vårlök och hackad mynta .
RÖR samman dressingen och häll ner den i salladen.
LÅT DRA MINST 30 MIN.FÖRE SERVERING.

SMAKLIG MÅLTID !

söndag 28 juni 2015

GAMLA FRIHERRINNANS SANDKRANSAR. CA 20 ST.

Hej igen !

Här behöver Du ha  KRANSFORMAR .

200 g smör
2 dl socker
3 ägg
2 msk madeira  eller portvin
1 1/4 dl potatismjöl
1 1/4 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
4 rivna bittermandlar
smör och siktat skorpmjöl
till formarna
GARNERING:
florsockerglasyr
strössel i pastellfärger

SÅ HÄR GÖR DU :
PENSLA formarna med mjukt smör
och strö på siktat skorpmjöl.
RÖR RUMSMJUKT smör och socker vitt och poröst.
Tillsätt ett helt ägg i sänder och vispa smeten hårt
mellan varje ägg.
Blanda ner vinet .
SIKTA MJÖL och bakpulver och blanda med finriven
bittermandel .
Rör ned mjölblandningen i smeten och vispa ytterligare
en stund .
Fyll smeten i de preparerade formarna och grädda 
10 - 15 minuter i 225 graders ugn på nedersta falsen .
Tag ut så snart kakorna släpper formarna .
Stjälp upp och låt kakorna svalna innan de glaseras
med vit florsockerglasyr och omedelbart garneras med
vackert strössel.

recept från Kulltorps Herrgård .
 LYCKA TILL !

söndag 21 juni 2015

FRUKOST - SCONES 16 BITAR.

Hej igen !

Nu är det vardag igen !
Semester ?
Då är det väl gott med nybakta scones på morgonen.
om man har tid  förstås !

Jag gjorde dessa på prov , om jag gillade dem ...mmm
så himla goda .

Blanda  3 dl  GLUTENFRI  MJÖLMIX
1 dl POFIBER
2 1/2 tsk BAKPULER
och 1/2 tsk SALT
Smula ner 50 g SMÖR i mjölblandningen.
Arbeta snabbt in 2 1/2 dl GRÄDDFIL i degen.
Klicka ut 4 deg - högar på en plåt med bakpapper.
Forma till runda kakor (använd lite Glutenfritt mjöl på händerna )
skåra bröden med en vass kniv  och nagga dem med en gaffel.
GRÄDDA MITT I UGNEN  225 GRADER CA 15 MINUTER.

Du ångrar dig inte, så himla goda med smör och ost !

LYCKA TILL !