fredag 31 juli 2015

DAJMGLASS - TÅRTA 6 - 8 BITAR

HEJSAN !

FÖDELSEDAGARNA  AVLÖSER VARANDRA
SÅ NU FÅR DET BLI DENNA mmm....HIMLA GODA TÅRTA !
EN RIKTIGT SMASKIG TÅRTA , SOM GÖRS BLIXTSNABBT
AV VANILJVISP ,DAJM OCH FÄRDIG MARÄNG-BOTTEN.

SÅ HÄR GÖR DU :
4 DUBBELDAJM
1 PAKET VANILJVISP , 2 1/2 DL
1 MARÄNGBOTTEN CA 24 CM I DIAMETER.
VINBÄR TILL GARNERING.

HACKA ALL DAJM .
LÄGG UNDAN 1/4 TILL GARNERING.
VISPA VANILJVISPEN FLUFFIG .
VÄND NER DAJMHACKET .

LÄGG MARÄNGBOTTNEN I EN SPRINGFORM
CA 24 CM I DIAMETER, MED SMÖRPAPPER
FASTKLÄMT I BOTTEN .
HÄLL I SMETEN OCH STRÖ ÖVER DET SPARADE
DAJMHACKET .

LÅT STÅ I FRYSEN MINST 3 TIMMAR .

SÄTT SEDAN IN TÅRTAN I KYLEN NÅGON
HALVTIMME OCH YTTERLIGARE 10 MINUTER
I RUMSTEMPERATUR INNAN DEN SERVERAS.

TA BORT KANTEN PÅ FORMEN OCH LÄGG TÅRTAN
PÅ UPPLÄGGNINGSFAT .

GARNERA MED FÄRSKA BÄR .

LYCKA TILL !

PLOMMONMARMELAD CA 2 BURKAR .

HEJSAN !

I ÅR HAR JAG INGET PLOMMON-TRÄD,
MEN DET GER SIG , JAG MÅSTE GÖRA DENNA
SUPERGODA MARMELAD .
MED SYLTSOCKER ÄR DET ENKELT ATT GÖRA ÄVEN EN LITEN SATS .

SÅ HÄR GÖR DU :

SKÅLLA , SKALA OCH KÄRNA UR 1 KG PLOMMON.
SKÄR I SMÅBITAROCH LÄGG I KASTRULL MED
3 STJÄRNANIS .
LÅT KOKA LÅÅNGSAMT 10 - 15 MINUTER UNDER
OMRÖRNING .
TILLSÄTT 1 KG SYLTSOCKER (500 G FÖR LÄTTSOCKRAD SYLT )
LÅT KOKA LIVLIGT 5 MIN.
SKUMMA AV OCH HÄLL UPP PÅ VARMA , RENA  BURKAR.
FÖRVARA MÖRKT OCH SVALT .

LYCKA TILL !

tisdag 28 juli 2015

JORDGUBBSSMOTHIE 1 PERSON.

HEJSAN !

IDAG ÄR DET 5:2.

SÅ HÄR GÖR JAG;

MIXA 1 BANAN MED :
1,5 DL LÄTTYOGHURT
OCH 50 G JORDGUBBAR   ( FRUSNA = INGEN IS )
LITE VATTEN .
DETTA ÄR MIN FRUKOST.


MIDDAG :
150 G TORSKFILE'
200 G BLOMKÅL
1 MSK GRÖN PESTO
CITRON

SÅ HÄR GÖR DU :
SJUD TORSKFILE'N I LITE VATTEN.
KRYDDA MED SALT Å PEPPAR + LITE PRESSAD CITRON.

SKÄR BLOMKÅLEN I SMÅ BUKETTER OCH
KOKA DEN MJUK I LÄTTSALTAT VATTEN .
KÄNN EFTER MED EN STICKA SÅ ATT DEN ÄR FÄRDIG .

HÄLL AV VATTNET OCH TILLSÄTT PESTON.
ANVÄND STAVMIXER OCH MIXA TILL MOS.

SERVERA PESTOMOSET TILL FISKEN
OCH EN GRÖN KVIST AV NÅGOT SLAG .

LYCKA TILL .

söndag 26 juli 2015

ÄNGAMAT I UGNEN . 4 PERSONER .

HEJSAN !

MIN MAKE GILLAR INTE  ÄNGAMAT SOM SOPPA !
MEN IN I UGNEN ÄR GOTT, DET ÄRSAMMA GRÖNSAKER SOM TILL SOPPA !

300 G  MORÖTTER
300 G  PALSTERNACKOR
1 LITET BLOMKÅLSHUVUD *
ELLER  ROMANESCO
50 G SUGARSNAPS
ELLER SOCKERÄRTER
3 SALLADSLÖKAR
3 DL MATLAGNINGSGRÄDDE
2 ÄGG
2 DL RIVEN OST
1 DL HACKAD PERSILJA
RÄDISOR

SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT UGNEN PÅ 200 GRADER.
SKALA OCH SKÄR MORÖTTER OCH PALSTERNACKOR
I STAVAR , FÖRVÄLL NÅGRA MINUTER I LÄTTSALTAT
VATTEN .
LÄGG I SMORD UGNSFAST FORM, DELA BLOMKÅLEN I
BUKETTER OCH LÄGG I FORMEN .
STRÖ ÖVER STRIMLADE  SUGARSNAPS OCH SALLADS -
LÖKAR .
RÖR IHOP MATLAGNINGSGRÄDDE , ÄGG , RIVEN OST  ,
HÄLL ÖVER GRATÄNGEN OCH STRÖ ÖVER HACKAD
PERSILJA .
STÄLL IN I MITTEN AV UGNEN  CA 25 MINUTER.
SERVERA MED  RÄDISOR.

*NÄR DU KOKAR BLOMKÅL :
KOKA UPP VATTEN .
LÄGG I BLOMKÅLEN.
STÄNG AV PLATTAN MED EN GÅNG.
TA UPP  BLOMKÅLEN
      NÄR
VATTNET SLUTAT BUBBLA .

LYCKA  TILL !

SALLAD MED MARINERADE BETOR , ÄDELOST OCH PINJENÖTTER . 4-6 PERSONER.

HEJSAN !
SMAKA DENNA NYTTIGA SALLAD - SÅ HIMLA GO' !

5 KOKTA FÄRSKA RÖDBETOR
5 KOKTA FÄRSKA GULBETOR

MARINAD :
4 MSK FLYTANDE HONUNG (JAG BRUKAR ANVÄNDA, AKACIA HONUNG )
2 MSK VITVINSVINÄGER
2 MSK RAPSOLJA
1 CITRON , SAFTEN
2 MSK FINHACKAD DILL

TOPPING:
200 G ÄDELOST /GRÖNMÖGELOST
AV VALFRI SORT
2 MSK ROSTADE PINJEKÄRNOR
3 DL MINISALLADSBLAD

SÅ HÄR GÖR DU :
RÖR SAMMAN MARINADEN TILL BETORNA.
DELA BETORNA I KLYFTOR OCH PLACERA
I TVÅ OLIKA SKÅLAR.
HÄLL HALVA MÄNGDEN MARINAD ÖVER
VARJE SKÅL .
LÅT BETORNA MARINERAS EN STUND, CA 15 MIN.
LÄGG BETORNA PÅ ETT GENERÖST FAT.
SMULA OSTEN ÖVER BETORNA .
ROSTA PINJEKÄRNORNA I EN TORR STEKPANNA
OCH STRÖ ÖVER DEM TILLSAMMANS MED SALLADEN .

VÄND OM ALLT OCH SERVERA .

LYCKA TILL !

lördag 25 juli 2015

HELGRILLAD LAX FYLLD MED CHILI, CITRON OCH ÖRTER. 4 - 6 PERSONER.

HALLÅ , HALLÅ !

DET HÄR LUKTAR LJUVLIGT, OCH SMAKAR ÄNNU MER ÄN LJUVLIGT !

1,2 KG HEL URBENAD LAXFILE'
1 DL GROVHACKAD DILL
1 KNIPPE GRÄSLÖK, HACKAD
2 CITRONER , SKIVADE
1 RÖD CHILI , FINHACKAD
5  SALLADSLÖKAR , STRIMLADE
1 TSK SALT
1 KRM SVARTPEPPAR
OLIVOLJA

GARNERING:
KRYDDGRÖNT
CITRONKLYFTOR

SÅ HÄR GÖR DU :
PUTSA LAXEN OCH DELA DEN LÄNGS MED, I TVÅ LIKA LÅNGA BITAR .
SALTA  Å PEPPRA.
LÄGG DILL, GRÄSLÖK , CITRONSKIVOR , CHILI OCH SALLADSLÖK
PÅ ENA LAXSIDAN .
LÄGG  PÅ  DEN  ANDRA LAXSIDAN MED FILE'SIDAN NEDÅT .
BIND IHOP LAXSIDORNA MED HJÄLP AV  ETT STEKSNÖRE .
STICK IN EN TERMOMETER  OCH GRILLA PÅ INDIREKT GLÖD
TILLS LAXEN HAR EN INNERTEMPERATUR  PÅ 55 GRADER.

I UGN:
SÄTT UGNEN PÅ 150 GRADER.
PENSLA LAXEN MED LITE OLJA OCH LÄGG I EN UGNSFORM.
BAKA I UGNEN TILLS LAXEN HAR EN INNERTEMPERATUR
PÅ 55 GRADER (CA 20 MINUTER).
KLIPP UPP STEKSNÖRET OCH SERVERA LAXEN MED
KRYDDGRÖNT OC CITRON.

SMAKLIG MÅLTID  OCH TREVLIG SAMVARO !

onsdag 22 juli 2015

KRÄFTCOCKTAIL 4 PORT.

HEJSAN  !

GÄSTER PÅ VÄG MEN INGEN MIDDAG BESTÄMD  ?
DET GÅR LIKA BRA MED RÄKOR - ELLER KANSKE BÅDE OCH ?

400 G DJUPFRYSTA KRÄFTSTJÄRTAR
300 G RÄKOR
2 AVOKADOR
10 CM GURKA
2 - 3 SALLADSBLAD
1 RÖD PAPRIKA
1 CITRON

SAFFRANSSÅS:
1 DL CREME FRAICHE
1/2 PÅSE SAFFRAN  1/2 G
2 MSK HACKAD DILL

SERVERING:
2 SKIVOR VITT BRÖD
2 MSK OLIVOLJA
FLINGSALT 

SÅ HÄR GÖR DU:
LÅT KRÄFTSTJÄRTARNA TINA OCH RINNA AV ORDENTLIGT.
DELA AVOKADON OCH SKÄR FRUKTKÖTTET I BITAR.
FINHACKA GURKAN .
STRIMLA SALLAD OCH PAPRIKA.
SKÄR HALVA CITRONEN I KLYFTOR TILL GARNERING , PRESSA
SAFTEN UR DEN ANDRA HALVAN .
BLANDA SAMTLIGA INGREDIENSER MEN SPARA 1 MSK PRESSAD
CITRON TILL SÅSEN.
SALTA Å PEPPRA OCH FÖRDELA RÖRAN I FYRA GLAS.
BLANDA CREME FRAICHE , SAFFRAN OCH DILL TILL SÅSEN.
SMAKA AV MED CITRON,SALT Å PEPPAR.
KLICKA ÖVER KRÄFTRÖRAN.
GARNERA MED CITRON OCH EV DILL .
DELA BRÖDSKIVORNA , PENSLA MED OLJA OCH STRÖ PÅ SALT.
ROSTA HÖGT UPP I UGNEN  CA 5 MINUTER.

LYCKA TILL !