söndag 2 augusti 2015

LUNCHSMÖRGÅS 1 PERSON.

HEJSAN !

NU VAR DET LÄNGESEN, MEN FÖRR HADE JAG
MED EN SÅ'N HÄR MACKA TILL ARBETET .
DÅ GJORDE JAG EN STOR SATS
MOROTSMAJONNÄS, - DEN HÅLLER SIG FRÄSCH
I KYLEN ETT PAR DAGAR .

2 ROSTADE BRÖDSKIVOR

MOROTSMAJONNÄS :
1/2 MEDELSTOR MOROT
2 MSK CREME FRAICHE
2 MSK MAJONNÄS
SALT Å PEPPAR

FYLLNING:
SALLAD
1 - 2  TJOCKA SKIVOR OST
1 STEKT ÄGG

SKALA OCH RIV MOROTEN  GROVT.
BLANDA DEN MED CREME FRAICHE
OCH  MAJONNÄS.
KRYDDA .
LÄGG ETT SALLADSBLAD PÅ EN AV
BRÖDSKIVORNA .
FÖRDELA MOROTSMAJONNÄSEN PÅ
BRÖDET OCH LÄGG SEDAN PÅ OST
OCH ETT VÄNDSTEKT ÄGG .
AVSLUTA MED EN BRÖDSKIVA TILL .

SMAKLIG MÅLTID !

RISBOLLAR 14 ST.

HEJSAN !

NU KÄNNER JAG FÖR VEGETARISK KOST
VI PROVAR !

JASMINRIS , mmm...SÅ HIMLA GOTT !
DET KOKAR SNABBT OCH SKA  VARA
LITE KLIBBIGA.

1 MEDELSTOR GUL LÖK
LITE OLJA
4 DL KOKT KALLT JASMINRIS
3 ÄGG
2 1/2 DL RIVEN OST
1 DL FINT RIVEN PARMESAN
1 DL SKORPMJÖL
SALT,PEPPAR
SKORPMJÖL TILL PANERING
2 LIER MATOLJA

SÅ HÄR GÖR DU :
SKALA OCH FINHACKA LÖKEN .
FRÄS DEN I LITE OLJA NÅGRA MINUTER
TILLS DEN MJUKNAT MEN INTE FÅTT FÄRG .
BLANDA LÖKEN MED RIS, ÄGG,OST OCH SKORPMJÖL .
KRYDDA .
FORMA TILL BOLLAR SOM DU RULLAR I SKORPMJÖL .

HETTA UPP OLJAN .
PROVA OM DEN ÄR VARM NOG GENOM ATT SLÄPPA
NER EN BIT BRÖD.
DET SKA FRÄSA RUNT BRÖDBITEN OCH DEN SKA
SNABBT FÅ FÄRG .
FRITERA  BOLLARNA  ETT PAR MINUTER TILLS
 DE ÄR GYLLENE .

SERVERA RISBOLLARNA MED EN SVAMPSÅS .
så himla gott !

LYCKA TILL !

MAUDS GODA PASTEJER . 10 - 12 ST.

HEJSAN !

NÄR JAG SKA GÖRA DE HÄR PASTEJERNA, SÅ HAR JAG INTE PAJDEG,
UTAN HAR ISTÄLLET OMELETTSMET -DET GÅR FORTARE OCH ÄR
EKLARE ATT ANVÄNDA.

SÅ HÄR GÖR DU :
4 ÄGG
1,5 DL VISPGRÄDDE
1,5 DL VATTEN
1/2 TSK SALT

FYLLNING:
VARMRÖKT LAX
OCH
SPARRISKNOPP

VISPA IHOP OMELETTSMETEN.
LÄGG VARMRÖKT LAX I NÅGRA FOLIEFORMAR
OCH SPARRISKNOPP I DE ANDRA 
(KOKA UPP LÄTTSALTAT VATTEN LÄGG I SPARRISEN
NÄR VATTNET KOKAR UPP PÅ NYTT STÄNG PLATTAN
OCH TA BORT KASTRULLEN - LÅT SPARRISEN DRA ,
KOLLA MED STICKA  NÄR DEN ÄR KLAR)

FYLL PÅ MED OMELETTSMET NÄR DU LAGT I SPARRIS ELLER LAX
I FOLIEFORMARNA .
STÄLL FORMARNA I EN LITEN LÅNGPANNA OCH IN I UGNEN I 20 MIN.
UGN : 200 GRADER .

SERVERA MED EN GOD SALLAD OCH NÅGOT GOTT ATT DRICKA .
LYCKA TILL !

fredag 31 juli 2015

DAJMGLASS - TÅRTA 6 - 8 BITAR

HEJSAN !

FÖDELSEDAGARNA  AVLÖSER VARANDRA
SÅ NU FÅR DET BLI DENNA mmm....HIMLA GODA TÅRTA !
EN RIKTIGT SMASKIG TÅRTA , SOM GÖRS BLIXTSNABBT
AV VANILJVISP ,DAJM OCH FÄRDIG MARÄNG-BOTTEN.

SÅ HÄR GÖR DU :
4 DUBBELDAJM
1 PAKET VANILJVISP , 2 1/2 DL
1 MARÄNGBOTTEN CA 24 CM I DIAMETER.
VINBÄR TILL GARNERING.

HACKA ALL DAJM .
LÄGG UNDAN 1/4 TILL GARNERING.
VISPA VANILJVISPEN FLUFFIG .
VÄND NER DAJMHACKET .

LÄGG MARÄNGBOTTNEN I EN SPRINGFORM
CA 24 CM I DIAMETER, MED SMÖRPAPPER
FASTKLÄMT I BOTTEN .
HÄLL I SMETEN OCH STRÖ ÖVER DET SPARADE
DAJMHACKET .

LÅT STÅ I FRYSEN MINST 3 TIMMAR .

SÄTT SEDAN IN TÅRTAN I KYLEN NÅGON
HALVTIMME OCH YTTERLIGARE 10 MINUTER
I RUMSTEMPERATUR INNAN DEN SERVERAS.

TA BORT KANTEN PÅ FORMEN OCH LÄGG TÅRTAN
PÅ UPPLÄGGNINGSFAT .

GARNERA MED FÄRSKA BÄR .

LYCKA TILL !

PLOMMONMARMELAD CA 2 BURKAR .

HEJSAN !

I ÅR HAR JAG INGET PLOMMON-TRÄD,
MEN DET GER SIG , JAG MÅSTE GÖRA DENNA
SUPERGODA MARMELAD .
MED SYLTSOCKER ÄR DET ENKELT ATT GÖRA ÄVEN EN LITEN SATS .

SÅ HÄR GÖR DU :

SKÅLLA , SKALA OCH KÄRNA UR 1 KG PLOMMON.
SKÄR I SMÅBITAROCH LÄGG I KASTRULL MED
3 STJÄRNANIS .
LÅT KOKA LÅÅNGSAMT 10 - 15 MINUTER UNDER
OMRÖRNING .
TILLSÄTT 1 KG SYLTSOCKER (500 G FÖR LÄTTSOCKRAD SYLT )
LÅT KOKA LIVLIGT 5 MIN.
SKUMMA AV OCH HÄLL UPP PÅ VARMA , RENA  BURKAR.
FÖRVARA MÖRKT OCH SVALT .

LYCKA TILL !

tisdag 28 juli 2015

JORDGUBBSSMOTHIE 1 PERSON.

HEJSAN !

IDAG ÄR DET 5:2.

SÅ HÄR GÖR JAG;

MIXA 1 BANAN MED :
1,5 DL LÄTTYOGHURT
OCH 50 G JORDGUBBAR   ( FRUSNA = INGEN IS )
LITE VATTEN .
DETTA ÄR MIN FRUKOST.


MIDDAG :
150 G TORSKFILE'
200 G BLOMKÅL
1 MSK GRÖN PESTO
CITRON

SÅ HÄR GÖR DU :
SJUD TORSKFILE'N I LITE VATTEN.
KRYDDA MED SALT Å PEPPAR + LITE PRESSAD CITRON.

SKÄR BLOMKÅLEN I SMÅ BUKETTER OCH
KOKA DEN MJUK I LÄTTSALTAT VATTEN .
KÄNN EFTER MED EN STICKA SÅ ATT DEN ÄR FÄRDIG .

HÄLL AV VATTNET OCH TILLSÄTT PESTON.
ANVÄND STAVMIXER OCH MIXA TILL MOS.

SERVERA PESTOMOSET TILL FISKEN
OCH EN GRÖN KVIST AV NÅGOT SLAG .

LYCKA TILL .

söndag 26 juli 2015

ÄNGAMAT I UGNEN . 4 PERSONER .

HEJSAN !

MIN MAKE GILLAR INTE  ÄNGAMAT SOM SOPPA !
MEN IN I UGNEN ÄR GOTT, DET ÄRSAMMA GRÖNSAKER SOM TILL SOPPA !

300 G  MORÖTTER
300 G  PALSTERNACKOR
1 LITET BLOMKÅLSHUVUD *
ELLER  ROMANESCO
50 G SUGARSNAPS
ELLER SOCKERÄRTER
3 SALLADSLÖKAR
3 DL MATLAGNINGSGRÄDDE
2 ÄGG
2 DL RIVEN OST
1 DL HACKAD PERSILJA
RÄDISOR

SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT UGNEN PÅ 200 GRADER.
SKALA OCH SKÄR MORÖTTER OCH PALSTERNACKOR
I STAVAR , FÖRVÄLL NÅGRA MINUTER I LÄTTSALTAT
VATTEN .
LÄGG I SMORD UGNSFAST FORM, DELA BLOMKÅLEN I
BUKETTER OCH LÄGG I FORMEN .
STRÖ ÖVER STRIMLADE  SUGARSNAPS OCH SALLADS -
LÖKAR .
RÖR IHOP MATLAGNINGSGRÄDDE , ÄGG , RIVEN OST  ,
HÄLL ÖVER GRATÄNGEN OCH STRÖ ÖVER HACKAD
PERSILJA .
STÄLL IN I MITTEN AV UGNEN  CA 25 MINUTER.
SERVERA MED  RÄDISOR.

*NÄR DU KOKAR BLOMKÅL :
KOKA UPP VATTEN .
LÄGG I BLOMKÅLEN.
STÄNG AV PLATTAN MED EN GÅNG.
TA UPP  BLOMKÅLEN
      NÄR
VATTNET SLUTAT BUBBLA .

LYCKA  TILL !