fredag 14 augusti 2015

KOLAPAJ MED RÖDA VINBÄR 8 - 10 port.

HEJSAN !

Det här måste Ni smaka ....mmm!

100 g smör
2 1/2 dl vetemjöl
1 msk vatten

FYLLNING :
2 dl vispgrädde
1 dl sirap
1 dl socker
1 krm salt
3 - 4 dl röda vinbär

SÄTT ugnen på 200 grader.
Hacka ihop smör och mjöl.
Häll i vattnet och arbeta ihop till en deg .
Tryck ut degen i en form med löstagbar botten (ca 24 cm i diameter).
Låt formen stå i kylen ca 30 minuter .
Nagga med en gaffel .
Förgrädda pajen ca 10 min.

BLANDA  grädde, sirap , socker och salt i en vid kastrull .
Låt det koka utan lock till en simmig konsistens 20 min.
Lägg vinbären i pajskalet och häll över smeten .
GRÄDDA I MITTEN AV UGNEN  CA 20 MIN.
Låt pajen kallna .
Garnera med några vinbärsklasar och servera med
vispad grädde och / eller glass .

från Ester Mosessons gymnasium /Annelie Andreasson

HIMLA GO' KAN NI TRO  !
LYCKA TILL !

FESTLIG SKALDJURSPAJ - 5 - 6 PORT.

HEJSAN !

Här får du recept på en paj som går bra att
förbereda  och är festlig att bjuda på  i
många  sammanhang .

PAJDEG:
3 dl vetemjöl
125 g smör/margarin
2-3 msk vatten

FYLLNING:
1 paket bladspenat (eller färsk)
2 burkar krabba ca 170 g  ELLER
1 burk krabba  och 4 hg räkor
2 dl riven ost
4 ägg
4 dl gräddmjölk
1 tsk salt

SÅ HÄR GÖR DU :
SMULA fettet i mjölet, tillsätt vattnet och arbeta
samman till en deg, som får vila kallt a 1 tim.

KAVLA eller kläm ut degen i en pajform, nagga
och förgrädda den i 10 min i 225 grader .
(hit går pajen bra att förbereda)

LÄGG spenatbladen i botten på formen och
fördela skaldjuren över ytan .

VISPA samman ägg, ost, salt och gräddmjölken
över pajen .
GRÄDDA ca 25 min  och servera pajen (varm eller kall)
med  en fräsch sallad till .

HOPPAS ATT DU GILLAR DEN !

söndag 9 augusti 2015

NEKTARINSALSA 4 PORT.

HEJSAN !

FÖRVANDLA SOMMARENS GODA
NEKTARINER TILL EN FRUKTIG
GRILLSALSA MED STING.

2 MOGNA NEKTARINER
2 DL MATLAGNINGSYOGHURT
2 MSK STARK MANGO CHUTNEY
2 MSK HACKAD SALLADSLÖK
1/2 TSK SALT

SÅ HÄR GÖR DU :
DELA OCH KÄRNA UR NEKTARINERNA.
HACKA  FRUKTKÖTTET GROVT .
BLANDA IHOP ALLA INGREDIENSER .

GOTTTILL GRILLAD LAX OCH KYCKLING .

LYCKA TILL !

RÄKRÖRA 4 PORT.

HEJSAN !

BABY LIGHT MY FIRE !

MED TVÅ INGREDIENSER ÄR DEN
SÖT - HETA  RÄKRÖRAN KLAR

2 DL SKALADE RÄKOR , CA 150 G
2 1/2 DL KALL SÅS ,  SWEET CHILI

DELA RÄKORNA I HALVOR  OCH
BLANDA MED SÅSEN.
GOTT TILL GRILLAD FISK ,
 GRÖNSAKER OCH BRÖD .

 MMM....SÅ HIMLA GOTT !

LYCKA TILL !

FISK - OCH RÄKPAKET PÅ GRILLEN . 4 PORT.

HEJSAN !

FISK SAMSAS BRA MED KÖTT PÅ GRILLEN,
NÄR DU LÄGGER DEN I SMARTA FOLIEPAKET .

400 G FISKFILE', T EX TORSK
1/2 TSK SALT
2-3 VITLÖKSKLYFTOR
200 G SKALADE RÄKOR
50 G KRYDDAT SMÖR
ITALIENSKA KRYDDOR,
TOMAT & CHILI.

SÅ HÄR GÖR DU :
DELA FISKEN I 4 BITAR OCH SALTA DEM .
SKALA OCH SKIVA VITLÖKEN.
LÄGG FISKEN PÅ 4 ALUMINIUM- FOLIEARK.
LÄGG PÅ VITLÖK OCH RÄKORNA .
KLICKA PÅ SMÖRET .
VIK IHOP PAKETEN ORDENTLIGT SÅ ATT
INGET RINNER UT .

LÅT PAKETEN LIGGA PÅ GRILLEN 10-15 MIN .
FISKEN ÄR FÄRDIG NÄR DEN ÄR VIT OCH FAST .
SERVERA MED FÄRSKPOTATIS .

LYCKA TILL !

NIZZASALLAD MED KALL SÅS . 4 PORT.

HEJSAN !

HÄR ÄR EN KLASSISK SALLAD FRÅN FRANSKA REVIERAN.
NJUT AV LÄCKRA  SMAKKOMBINATIONER  OCH VACKRA
FÄRGER .

4-6 FÄRSKPOTATISAR
250 G HARICOTS VERTS
1/2 RÖDLÖK
2 TOMATER
4 DL GRÖNSALLAD
2 KOKTA ÄGG
2 BURKAR TONFISK I OLJA , 200 G
1 BURK SARDELLER
20 SVARTA OLIVER
2 1/2  DL KALL SÅS ,
VITLÖK & GRÄSLÖK

SÅ HÄR GÖR DU :
KOKA POTATISEN , LÅT SVALNA.
KOKA HARICOTS VERTS OCH
SPOLA DEM  KALLA .
SKALA LÖKEN .
SKÄR POTATIS , LÖK OCH TOMATER
I SKIVOR .
DELA SALLADEN I BITAR.
SKALA ÄGGEN OCH SKÄR I KLYFTOR.
LÅT TONFISK OCH SARDELLER RINNA AV
MEN SPARA 3 MSK AV OLJAN.

BLANDA ALLA GRÖNSAKER MED OLJAN I
EN VID SKÅL.
LÄGG I ÄGGKLYFTOR , TONFISK, SARDELLER
OCH OLIVER .
RINGLA ÖVER LITE AV DEN KALLA SÅSEN .
SERVERA RESTEN TILL .

SMAKLIG MÅLTID !

GRILLAD FISK MED KRÄFTTSATSIKI 4 PORT.

HEJSAN !

KAN DET HÄR  PASSA MÅNTRO ?

4 FISKFILE'ER MED SKINN
T EX GÖS, ELLER  REGNBÅGE
1 MSK SMÖR/RAPSOLJA
1 TSK SALT
1 KRM SVARTPEPPAR

KRÄFTTSATSIKI :
1/2 GURKA
1/2 TSK SALT
150 G KOKTA KRÄFTSTJÄRTAR
2 DL MATYOGHURT
1 PRESSAD VITLÖKSKLYFTA
1 KRM SVARTPEPPAR

SÅ HÄR GÖR DU :
RIV GURKAN GROVT PÅ HUSHÅLLSPAPPER.
STRÖ ÖVER SALT OCH LÅT DRA I 15 MINUTER .
LÅT KRÄFTSTJÄRTARNA RINNA AV OCH GROV-
HACKA DEM .
PRESSA UR GURKSAFTEN , BLANDA MED KRÄFTOR,
MATYOGHURT, VITLÖK OCH PEPPAR .

PENSLA FISKEN MED SMÖR & RAPSOLJA  OCH KRYDDA
MED SALT OCH PEPPAR .
GRILLA FISKEN 3-4 MIN PÅ VARJE SIDA.

SERVERA FISKEN  MED KRÄFTTSATSIKI  OCH GRÖNSAKER .
GÄRNA GRILLADE TOMATER TILL.

HOPPAS ATT DET SMAKAR !