onsdag 19 augusti 2015

ÄPPLEKAKA MED FIBERHAVREGRYN.

HEJSAN !

Äppelkaka är ju alltid äppelkaka ,
med vaniljsås till (Ekströms)
mmm...så himla gott !

Sätt  ugnen på 225 grader .
SKALA och skär äpplena i klyftor
eller  bitar och lägg dem i en smord
ugnssäker form.

SÄTT in äpplena i ugnen ca 10 min
tills de har blivit lite mjuka.
SMÄLT  fettet i en kastrull  och blanda
i socker och havregryn.
RÖR om ordentligt och bred massan
över äpplena .

GRÄDDA mitt i ugnen ca 20 minuter
tills kakan är vackert guldbrun.

LYCKA TILL !

HALLONKAKA 10-12 BITAR .

HEJSAN !

Smaka denna till eftermiddags-kaffet!
mmm...jättegod !

125 g smör/margarin
1 dl socker
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 ägg

FYLLNING:
1 1/2 dl fast hallonsylt
gärna, 1 dl tinade frysta hallon

PENSLING:
1 ägg

SÅ HÄR GÖR DU :
Sätt ugnen på 200 grader .
BÖRJA  med att snabbt hacka samman
ingredienserna  till degen .
TRYCK  ut 3/4 av degen i en smord bak-
form med löstagbar botten, ca 23 cm i diameter.
Låt degen gå en liten bit upp på kanten.
BRED  ut hallonsylt och tinade hallon på kakan.
KAVLA ut den sparade degen och sporra upp
den i remsor  som läggs i ett rutmönster över  sylten.
PENSLA med lätt uppvispat ägg.
GRÄDDA kakan i 20 minuter.

SERVERA GÄRNA MED LÄTT VISPAD GRÄDDE TILL .

HOPPAS  ATT DEN SMAKAR !

KALL YOGHURTSOPPA 4 PORT.

HEJSAN !

Den  här soppan kan Du ha till både lunch eller middag.
Jättegott när det är så varmt  som idag.

1 gurka
8 dl mild yoghurt
2 dl matyoghurt
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
2 pressade vitlöksklyftor
1 dl grovhackade valnötskärnor
2 msk hackad färsk mynta

SÅ HÄR GÖR DU :

Dela gurkan i halvor på längden.
Skrapa bort kärnorna med en tesked.
Skär gurkan i små tärningar .
Vispa ihop yoghurt och matyoghurt
i en stor skål .
Rör i salt , peppar, vitlök och gurka.
Vänd ner valnötter och mynta
precis vid serveringen, men spar lite
att strö över som garnering .

SMAKLIG MÅLTID !

fredag 14 augusti 2015

KOLAPAJ MED RÖDA VINBÄR 8 - 10 port.

HEJSAN !

Det här måste Ni smaka ....mmm!

100 g smör
2 1/2 dl vetemjöl
1 msk vatten

FYLLNING :
2 dl vispgrädde
1 dl sirap
1 dl socker
1 krm salt
3 - 4 dl röda vinbär

SÄTT ugnen på 200 grader.
Hacka ihop smör och mjöl.
Häll i vattnet och arbeta ihop till en deg .
Tryck ut degen i en form med löstagbar botten (ca 24 cm i diameter).
Låt formen stå i kylen ca 30 minuter .
Nagga med en gaffel .
Förgrädda pajen ca 10 min.

BLANDA  grädde, sirap , socker och salt i en vid kastrull .
Låt det koka utan lock till en simmig konsistens 20 min.
Lägg vinbären i pajskalet och häll över smeten .
GRÄDDA I MITTEN AV UGNEN  CA 20 MIN.
Låt pajen kallna .
Garnera med några vinbärsklasar och servera med
vispad grädde och / eller glass .

från Ester Mosessons gymnasium /Annelie Andreasson

HIMLA GO' KAN NI TRO  !
LYCKA TILL !

FESTLIG SKALDJURSPAJ - 5 - 6 PORT.

HEJSAN !

Här får du recept på en paj som går bra att
förbereda  och är festlig att bjuda på  i
många  sammanhang .

PAJDEG:
3 dl vetemjöl
125 g smör/margarin
2-3 msk vatten

FYLLNING:
1 paket bladspenat (eller färsk)
2 burkar krabba ca 170 g  ELLER
1 burk krabba  och 4 hg räkor
2 dl riven ost
4 ägg
4 dl gräddmjölk
1 tsk salt

SÅ HÄR GÖR DU :
SMULA fettet i mjölet, tillsätt vattnet och arbeta
samman till en deg, som får vila kallt a 1 tim.

KAVLA eller kläm ut degen i en pajform, nagga
och förgrädda den i 10 min i 225 grader .
(hit går pajen bra att förbereda)

LÄGG spenatbladen i botten på formen och
fördela skaldjuren över ytan .

VISPA samman ägg, ost, salt och gräddmjölken
över pajen .
GRÄDDA ca 25 min  och servera pajen (varm eller kall)
med  en fräsch sallad till .

HOPPAS ATT DU GILLAR DEN !

söndag 9 augusti 2015

NEKTARINSALSA 4 PORT.

HEJSAN !

FÖRVANDLA SOMMARENS GODA
NEKTARINER TILL EN FRUKTIG
GRILLSALSA MED STING.

2 MOGNA NEKTARINER
2 DL MATLAGNINGSYOGHURT
2 MSK STARK MANGO CHUTNEY
2 MSK HACKAD SALLADSLÖK
1/2 TSK SALT

SÅ HÄR GÖR DU :
DELA OCH KÄRNA UR NEKTARINERNA.
HACKA  FRUKTKÖTTET GROVT .
BLANDA IHOP ALLA INGREDIENSER .

GOTTTILL GRILLAD LAX OCH KYCKLING .

LYCKA TILL !

RÄKRÖRA 4 PORT.

HEJSAN !

BABY LIGHT MY FIRE !

MED TVÅ INGREDIENSER ÄR DEN
SÖT - HETA  RÄKRÖRAN KLAR

2 DL SKALADE RÄKOR , CA 150 G
2 1/2 DL KALL SÅS ,  SWEET CHILI

DELA RÄKORNA I HALVOR  OCH
BLANDA MED SÅSEN.
GOTT TILL GRILLAD FISK ,
 GRÖNSAKER OCH BRÖD .

 MMM....SÅ HIMLA GOTT !

LYCKA TILL !