måndag 24 augusti 2015

ISCHOKLADKAKA .

HEJSAN  !

En läcker kaka till kaffet kan du göra utan ugn .
Den behöver inte gräddas - efter att ha stått kallt
några timmar i  kylen är vår ischokladkaka färdig
att serveras .

250 g kokosfett
2 ägg
2 1/2 dl florsocker
3 - 4 msk kakaopulver
2 tsk rivet apelsinskal
25 söta kex, helst fyrkantiga (typ , Marie kex)

Så här gör DU :

SMÄLT kokosfettet och låt det  svalna.
KLÄ en avlång bakform med smörpapper eller aluminiumfolie .
Vispa ägg och socker pösigt .
Sikta ner kakaon och rör ner det svalnande kokosfettet .
Tillsätt rivna apelsinskalet .

VARVA KEX OCH CHOKLADKRÄM i JÄMNA LAGER
MED KRÄM ÖVERST OCH UNDERST .

Ställ kakan i kylskåpet tills krämen stelnat så att kakan kan
skäras i skivor .
Förvaras kallt .

Så himla god , måste provas !

LYCKA TILL !

söndag 23 augusti 2015

PLOMMONPAJ 4-6 PERSONER.

HEJSAN !

En klassisk paj , lika god till kaffet som till dessert,
servera den gärna med halvsmält glass till .

PAJDEG :
3 dl vetemjöl
125 g smör /margarin
2 - 3 msk vatten

FYLLNING :
1/2 kg plommon
3 - 4 msk socker

PENSLING:
ÄGG

SÅ HÄR GÖR DU :
SMULA fettet i mjölet till n grynig massa.
Tillsätt vatten och arbeta snabbt ihop till en deg .
Låt den vila kallt minst en timme .
SÄTT ugnen på 225 grader och kläd en pajform
med löstagbar botten med hälften av degen.
Kärna ur frukten och lägg den i formen .
Strö på socker .
KAVLA  ut resten av degen och sporra  remsor,
som läggs som ett galler över fyllningen .
PENSLA med ägg och grädda i nedre delen av
ugnen i ca 35 minuter.

Pajen går bra att frysa  !

LYCKA TILL

TOSCAPÄRON MED CITRON 4 PERSONER.

HEJSAN !

En riktig kalaskaka  att bjuda gäster på .
God med vaniljglass och vispad grädde till .

4 stora päron
saft och rivet skal av 1 citron
1 påse mandelspån  (50 g )
1/2 dl strösocker
50 g margarin /smör
1 msk kaffegrädde
1 msk vetemjöl

SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT ugnen på 225 grader .
Skala och kärna ur päronen och dela
dem i halvor .
Lägg ut dem i en smord form , droppa
citronsaften över och strö på det rivna
skalet .
BLANDA  de övriga ingredienserna i en
kastrull och rör så att smeten blandas .
Bred den över päronhalvorna och sätt in
formen i ugnen  15- 20 minuter eller tills
päronen är mjuka och glasyren har fin färg .

HOPPAS ATT DET SMAKAR !

ÄPPL ERIS MED KARAMELLSÅS . 4 PERS.

HEJSAN !

Här kommer en lättlagad efterrätt, som kanske några av oss
minns sen förr .

1 1/2 dl rundkornigt ris
1 liter vatten  (EV hälften lättmjölk)
2 msk smör /margarin
3 msk sirap
4 - 5 äpplen
kanel eller ingefära
2 dl vispgrädde

SÅ HÄR GÖR DU :
KOKA riset i vatten  eller  med  hälften  mjölk
tills  det  är  mjukt.
SMÄLT smöret  i  en  stekpanna  eller  kastrull
och  ringla   ner  sirapen.
Rör om  med  en  träsked  och  låt  det  hela  koka
några  minuter .
RÅRIV  äpplena  och  vänd  ner  dem  och  karamell-
såsen i riset .

SERVERA  äppleriset  pudrat  med  kanel  eller
ingefära och  med  vispgrädde  till .

SÅ HIMLA GOTT !

LYCKA TILL !

FRANSK ÄPPELKAKA MED MANDEL 6-8 PERSONER.

HEJSAN !

Den här äppelkakan är  försvinnande  god ,
passa på  nu  när äpplena mognar .

6 fasta syrliga äpplen
5 dl vatten
1 1/2 dl strösocker

100 g smör/margarin
1 1/2 dl strösocker
150 g skållad  och grovmald  sötmandel
rivet skal och saft av 1 citron
2 ägg

SÅ HÄR GÖR  DU :
KOKA upp vatten och socker i en låg, vid kastrull  .
Skala och kärna  ur  äpplena och dela dem i halvor .
Koka dem halvmjuka , ta upp dem med en  hålslev
och låt dem rinna av .
Lägg över i en smord ugnsform .
RÖR smör och socker pösigt och tillsätt mandel ,
citron och gulorna en i sänder .
VISPA upp vitorna  hårt , vänd ner dem i smeten
och bred över äpplena .

GRÄDDA  i 225 GRADER  CA  20 MIN.

SERVERA EV LÄTTVISPAD GRÄDDE TILL .

LYCKA TILL !

onsdag 19 augusti 2015

RÅDAS OFÖRGLÖMLIGA BULLAR .

HEJSAN !

De här bullarna glömmer jag aldrig,
men jag gör dem alltför sällan , för
det går inte att sluta äta dem när man
väl har börjat .

50 g jäst
2 dl socker
2 ägg
2 hg smör /margarin
2 dl tunn grädde
2 dl vatten
10 - 12 dl vetemjöl
FYLLNING:
50 g  mjukt smör
1 hg färdigköpt mandelmassa
PENSLING:
1 uppvispat ägg

SÅ HÄR GÖR DU :
SMULA  jästen och rör ut den med sockret och äggen
-allt på en gång.
SMÄLT smöret och häll grädde och vatten i kastrullen.
Låt allt bli  ljummet och blanda med socker/ägg.
Tillsätt mjölet efter hand .
Låt jäsa 30 minuter .

KAVLA ut degen till en avlång platta.
Stryk på smöret  och grov-riv mandelmassan över.
VIK degen dubbel .
SKÄR ca 2 cm breda remsor och forma  till  SNURROR.
LÄGG dem på bakplåtspapper eller smord plåt och
låt jäsa  20 - 30 minuter.
PENSLAS  med ägg och
GRÄDDAS  i 225 - 250 graders varm ugn 8 - 10 minuter.
När bullarna  är färdiga , penslas de med lite  smör
och vänds i strösocker.

mmm....himla gott !
LYCKA TILL !

ÄPPLEKAKA MED FIBERHAVREGRYN.

HEJSAN !

Äppelkaka är ju alltid äppelkaka ,
med vaniljsås till (Ekströms)
mmm...så himla gott !

Sätt  ugnen på 225 grader .
SKALA och skär äpplena i klyftor
eller  bitar och lägg dem i en smord
ugnssäker form.

SÄTT in äpplena i ugnen ca 10 min
tills de har blivit lite mjuka.
SMÄLT  fettet i en kastrull  och blanda
i socker och havregryn.
RÖR om ordentligt och bred massan
över äpplena .

GRÄDDA mitt i ugnen ca 20 minuter
tills kakan är vackert guldbrun.

LYCKA TILL !