tisdag 25 augusti 2015

NYPONBRÖD 2 STYCKEN .

HEJSAN !

Här är ett gott och lite annorlunda MATBRÖD ,
som passar bra med smör och pålägg .

50 g margarin /smör
5 dl lättmjölk
50 g jäst
1 dl NYPONPULVER( hälsokost)
1 dl vetegroddar
2 tsk salt
cirka  12 dl lantvetemjöl

Så här gör DU:
SMÄLT margarinet/smöret  och tillsätt mjölken.
Låt blandningen bli fingervarm.
Rör ut jästen med degsbadet .
TILLSÄTT nyponpulver , vetegroddar , salt och
sist lantvetemjöl .
ARBETA degen smidig i bunken och jäs den
övertäckt omkring en halvtimme .
TA upp degen på bakbordet och arbeta den smidig .
Dela degen i två delar och forma varje del till en
rund bulle .
Lägg  bullarna på smord plåt och platta till dem något .
Jäs dem under duk  30 minuter.
SÄTT UGNEN PÅ 200 GRADER .
PENSLA  bröden  med ljummet vatten och strö  på
sammanlagt 1/2 msk vetegroddar .
GRÄDDA  på nedersta falsen  ca 35 minuter.
Lägg folie över 20 minuter  så att bröden inte blir
alltför mörka .
Låt dem svalna på galler under bakduk .

LYCKA TILL !

VETESNITT .

HEJSAN !

Smaka på denna !
En gång i tiden vann den  första pris i en tävling !

1/2 hg jäst
5 dl mjölk
1 1/2 hg margarin/smör
1 dl socker
ca 15 dl vetemjöl
FYLLNING :
2 stycken syrliga äpplen , skalade och tunnskivade
2 dl russin
1 dl strösocker
1/2 hg margarin/smör
1-2 ägg till pensling

Så här gör DU :
LÖS jästen i lite av mjölken .
Smält margarinet /smöret och slå över mjölken .
Blanda det med jästen.
Tillsätt strösocker och mjöl och arbeta degen smidig.
Låt degen jäsa övertäckt till dubbel storlek .

TA upp degen på mjölat bakbord och kavla ut den
till 2 plattor , ca 1/2 cm tjocka .
Täck en plåt med bak-papper och lägg ena plattan
på plåten .
SÄTT UGEN PÅ 200 GRADER.

BRED på margarinet , lägg på äppelskivorna och russinen .
Strö över sockret.
Lägg den andra plattan över och tryck till ordentligt runt kanten .

PENSLA kakan med ägg och grädda cirka 20 minuter, eller
tills den har fått fin färg .
Skär den i LAGOM stora rutor när den har svalnat .

Kakan kan också frysas i större bitar och delas efter hand .

LYCKA TILL !

måndag 24 augusti 2015

ISCHOKLADKAKA .

HEJSAN  !

En läcker kaka till kaffet kan du göra utan ugn .
Den behöver inte gräddas - efter att ha stått kallt
några timmar i  kylen är vår ischokladkaka färdig
att serveras .

250 g kokosfett
2 ägg
2 1/2 dl florsocker
3 - 4 msk kakaopulver
2 tsk rivet apelsinskal
25 söta kex, helst fyrkantiga (typ , Marie kex)

Så här gör DU :

SMÄLT kokosfettet och låt det  svalna.
KLÄ en avlång bakform med smörpapper eller aluminiumfolie .
Vispa ägg och socker pösigt .
Sikta ner kakaon och rör ner det svalnande kokosfettet .
Tillsätt rivna apelsinskalet .

VARVA KEX OCH CHOKLADKRÄM i JÄMNA LAGER
MED KRÄM ÖVERST OCH UNDERST .

Ställ kakan i kylskåpet tills krämen stelnat så att kakan kan
skäras i skivor .
Förvaras kallt .

Så himla god , måste provas !

LYCKA TILL !

söndag 23 augusti 2015

PLOMMONPAJ 4-6 PERSONER.

HEJSAN !

En klassisk paj , lika god till kaffet som till dessert,
servera den gärna med halvsmält glass till .

PAJDEG :
3 dl vetemjöl
125 g smör /margarin
2 - 3 msk vatten

FYLLNING :
1/2 kg plommon
3 - 4 msk socker

PENSLING:
ÄGG

SÅ HÄR GÖR DU :
SMULA fettet i mjölet till n grynig massa.
Tillsätt vatten och arbeta snabbt ihop till en deg .
Låt den vila kallt minst en timme .
SÄTT ugnen på 225 grader och kläd en pajform
med löstagbar botten med hälften av degen.
Kärna ur frukten och lägg den i formen .
Strö på socker .
KAVLA  ut resten av degen och sporra  remsor,
som läggs som ett galler över fyllningen .
PENSLA med ägg och grädda i nedre delen av
ugnen i ca 35 minuter.

Pajen går bra att frysa  !

LYCKA TILL

TOSCAPÄRON MED CITRON 4 PERSONER.

HEJSAN !

En riktig kalaskaka  att bjuda gäster på .
God med vaniljglass och vispad grädde till .

4 stora päron
saft och rivet skal av 1 citron
1 påse mandelspån  (50 g )
1/2 dl strösocker
50 g margarin /smör
1 msk kaffegrädde
1 msk vetemjöl

SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT ugnen på 225 grader .
Skala och kärna ur päronen och dela
dem i halvor .
Lägg ut dem i en smord form , droppa
citronsaften över och strö på det rivna
skalet .
BLANDA  de övriga ingredienserna i en
kastrull och rör så att smeten blandas .
Bred den över päronhalvorna och sätt in
formen i ugnen  15- 20 minuter eller tills
päronen är mjuka och glasyren har fin färg .

HOPPAS ATT DET SMAKAR !

ÄPPL ERIS MED KARAMELLSÅS . 4 PERS.

HEJSAN !

Här kommer en lättlagad efterrätt, som kanske några av oss
minns sen förr .

1 1/2 dl rundkornigt ris
1 liter vatten  (EV hälften lättmjölk)
2 msk smör /margarin
3 msk sirap
4 - 5 äpplen
kanel eller ingefära
2 dl vispgrädde

SÅ HÄR GÖR DU :
KOKA riset i vatten  eller  med  hälften  mjölk
tills  det  är  mjukt.
SMÄLT smöret  i  en  stekpanna  eller  kastrull
och  ringla   ner  sirapen.
Rör om  med  en  träsked  och  låt  det  hela  koka
några  minuter .
RÅRIV  äpplena  och  vänd  ner  dem  och  karamell-
såsen i riset .

SERVERA  äppleriset  pudrat  med  kanel  eller
ingefära och  med  vispgrädde  till .

SÅ HIMLA GOTT !

LYCKA TILL !

FRANSK ÄPPELKAKA MED MANDEL 6-8 PERSONER.

HEJSAN !

Den här äppelkakan är  försvinnande  god ,
passa på  nu  när äpplena mognar .

6 fasta syrliga äpplen
5 dl vatten
1 1/2 dl strösocker

100 g smör/margarin
1 1/2 dl strösocker
150 g skållad  och grovmald  sötmandel
rivet skal och saft av 1 citron
2 ägg

SÅ HÄR GÖR  DU :
KOKA upp vatten och socker i en låg, vid kastrull  .
Skala och kärna  ur  äpplena och dela dem i halvor .
Koka dem halvmjuka , ta upp dem med en  hålslev
och låt dem rinna av .
Lägg över i en smord ugnsform .
RÖR smör och socker pösigt och tillsätt mandel ,
citron och gulorna en i sänder .
VISPA upp vitorna  hårt , vänd ner dem i smeten
och bred över äpplena .

GRÄDDA  i 225 GRADER  CA  20 MIN.

SERVERA EV LÄTTVISPAD GRÄDDE TILL .

LYCKA TILL !