HEJSAN !
Här är ett gott och lite annorlunda MATBRÖD ,
som passar bra med smör och pålägg .
50 g margarin /smör
5 dl lättmjölk
50 g jäst
1 dl NYPONPULVER( hälsokost)
1 dl vetegroddar
2 tsk salt
cirka 12 dl lantvetemjöl
Så här gör DU:
SMÄLT margarinet/smöret och tillsätt mjölken.
Låt blandningen bli fingervarm.
Rör ut jästen med degsbadet .
TILLSÄTT nyponpulver , vetegroddar , salt och
sist lantvetemjöl .
ARBETA degen smidig i bunken och jäs den
övertäckt omkring en halvtimme .
TA upp degen på bakbordet och arbeta den smidig .
Dela degen i två delar och forma varje del till en
rund bulle .
Lägg bullarna på smord plåt och platta till dem något .
Jäs dem under duk 30 minuter.
SÄTT UGNEN PÅ 200 GRADER .
PENSLA bröden med ljummet vatten och strö på
sammanlagt 1/2 msk vetegroddar .
GRÄDDA på nedersta falsen ca 35 minuter.
Lägg folie över 20 minuter så att bröden inte blir
alltför mörka .
Låt dem svalna på galler under bakduk .
LYCKA TILL !
tisdag 25 augusti 2015
VETESNITT .
HEJSAN !
Smaka på denna !
En gång i tiden vann den första pris i en tävling !
1/2 hg jäst
5 dl mjölk
1 1/2 hg margarin/smör
1 dl socker
ca 15 dl vetemjöl
FYLLNING :
2 stycken syrliga äpplen , skalade och tunnskivade
2 dl russin
1 dl strösocker
1/2 hg margarin/smör
1-2 ägg till pensling
Så här gör DU :
LÖS jästen i lite av mjölken .
Smält margarinet /smöret och slå över mjölken .
Blanda det med jästen.
Tillsätt strösocker och mjöl och arbeta degen smidig.
Låt degen jäsa övertäckt till dubbel storlek .
TA upp degen på mjölat bakbord och kavla ut den
till 2 plattor , ca 1/2 cm tjocka .
Täck en plåt med bak-papper och lägg ena plattan
på plåten .
SÄTT UGEN PÅ 200 GRADER.
BRED på margarinet , lägg på äppelskivorna och russinen .
Strö över sockret.
Lägg den andra plattan över och tryck till ordentligt runt kanten .
PENSLA kakan med ägg och grädda cirka 20 minuter, eller
tills den har fått fin färg .
Skär den i LAGOM stora rutor när den har svalnat .
Kakan kan också frysas i större bitar och delas efter hand .
LYCKA TILL !
Smaka på denna !
En gång i tiden vann den första pris i en tävling !
1/2 hg jäst
5 dl mjölk
1 1/2 hg margarin/smör
1 dl socker
ca 15 dl vetemjöl
FYLLNING :
2 stycken syrliga äpplen , skalade och tunnskivade
2 dl russin
1 dl strösocker
1/2 hg margarin/smör
1-2 ägg till pensling
Så här gör DU :
LÖS jästen i lite av mjölken .
Smält margarinet /smöret och slå över mjölken .
Blanda det med jästen.
Tillsätt strösocker och mjöl och arbeta degen smidig.
Låt degen jäsa övertäckt till dubbel storlek .
TA upp degen på mjölat bakbord och kavla ut den
till 2 plattor , ca 1/2 cm tjocka .
Täck en plåt med bak-papper och lägg ena plattan
på plåten .
SÄTT UGEN PÅ 200 GRADER.
BRED på margarinet , lägg på äppelskivorna och russinen .
Strö över sockret.
Lägg den andra plattan över och tryck till ordentligt runt kanten .
PENSLA kakan med ägg och grädda cirka 20 minuter, eller
tills den har fått fin färg .
Skär den i LAGOM stora rutor när den har svalnat .
Kakan kan också frysas i större bitar och delas efter hand .
LYCKA TILL !
måndag 24 augusti 2015
ISCHOKLADKAKA .
HEJSAN !
En läcker kaka till kaffet kan du göra utan ugn .
Den behöver inte gräddas - efter att ha stått kallt
några timmar i kylen är vår ischokladkaka färdig
att serveras .
250 g kokosfett
2 ägg
2 1/2 dl florsocker
3 - 4 msk kakaopulver
2 tsk rivet apelsinskal
25 söta kex, helst fyrkantiga (typ , Marie kex)
Så här gör DU :
SMÄLT kokosfettet och låt det svalna.
KLÄ en avlång bakform med smörpapper eller aluminiumfolie .
Vispa ägg och socker pösigt .
Sikta ner kakaon och rör ner det svalnande kokosfettet .
Tillsätt rivna apelsinskalet .
VARVA KEX OCH CHOKLADKRÄM i JÄMNA LAGER
MED KRÄM ÖVERST OCH UNDERST .
Ställ kakan i kylskåpet tills krämen stelnat så att kakan kan
skäras i skivor .
Förvaras kallt .
Så himla god , måste provas !
LYCKA TILL !
En läcker kaka till kaffet kan du göra utan ugn .
Den behöver inte gräddas - efter att ha stått kallt
några timmar i kylen är vår ischokladkaka färdig
att serveras .
250 g kokosfett
2 ägg
2 1/2 dl florsocker
3 - 4 msk kakaopulver
2 tsk rivet apelsinskal
25 söta kex, helst fyrkantiga (typ , Marie kex)
Så här gör DU :
SMÄLT kokosfettet och låt det svalna.
KLÄ en avlång bakform med smörpapper eller aluminiumfolie .
Vispa ägg och socker pösigt .
Sikta ner kakaon och rör ner det svalnande kokosfettet .
Tillsätt rivna apelsinskalet .
VARVA KEX OCH CHOKLADKRÄM i JÄMNA LAGER
MED KRÄM ÖVERST OCH UNDERST .
Ställ kakan i kylskåpet tills krämen stelnat så att kakan kan
skäras i skivor .
Förvaras kallt .
Så himla god , måste provas !
LYCKA TILL !
söndag 23 augusti 2015
PLOMMONPAJ 4-6 PERSONER.
HEJSAN !
En klassisk paj , lika god till kaffet som till dessert,
servera den gärna med halvsmält glass till .
PAJDEG :
3 dl vetemjöl
125 g smör /margarin
2 - 3 msk vatten
FYLLNING :
1/2 kg plommon
3 - 4 msk socker
PENSLING:
ÄGG
SÅ HÄR GÖR DU :
SMULA fettet i mjölet till n grynig massa.
Tillsätt vatten och arbeta snabbt ihop till en deg .
Låt den vila kallt minst en timme .
SÄTT ugnen på 225 grader och kläd en pajform
med löstagbar botten med hälften av degen.
Kärna ur frukten och lägg den i formen .
Strö på socker .
KAVLA ut resten av degen och sporra remsor,
som läggs som ett galler över fyllningen .
PENSLA med ägg och grädda i nedre delen av
ugnen i ca 35 minuter.
Pajen går bra att frysa !
LYCKA TILL
En klassisk paj , lika god till kaffet som till dessert,
servera den gärna med halvsmält glass till .
PAJDEG :
3 dl vetemjöl
125 g smör /margarin
2 - 3 msk vatten
FYLLNING :
1/2 kg plommon
3 - 4 msk socker
PENSLING:
ÄGG
SÅ HÄR GÖR DU :
SMULA fettet i mjölet till n grynig massa.
Tillsätt vatten och arbeta snabbt ihop till en deg .
Låt den vila kallt minst en timme .
SÄTT ugnen på 225 grader och kläd en pajform
med löstagbar botten med hälften av degen.
Kärna ur frukten och lägg den i formen .
Strö på socker .
KAVLA ut resten av degen och sporra remsor,
som läggs som ett galler över fyllningen .
PENSLA med ägg och grädda i nedre delen av
ugnen i ca 35 minuter.
Pajen går bra att frysa !
LYCKA TILL
TOSCAPÄRON MED CITRON 4 PERSONER.
HEJSAN !
En riktig kalaskaka att bjuda gäster på .
God med vaniljglass och vispad grädde till .
4 stora päron
saft och rivet skal av 1 citron
1 påse mandelspån (50 g )
1/2 dl strösocker
50 g margarin /smör
1 msk kaffegrädde
1 msk vetemjöl
SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT ugnen på 225 grader .
Skala och kärna ur päronen och dela
dem i halvor .
Lägg ut dem i en smord form , droppa
citronsaften över och strö på det rivna
skalet .
BLANDA de övriga ingredienserna i en
kastrull och rör så att smeten blandas .
Bred den över päronhalvorna och sätt in
formen i ugnen 15- 20 minuter eller tills
päronen är mjuka och glasyren har fin färg .
HOPPAS ATT DET SMAKAR !
En riktig kalaskaka att bjuda gäster på .
God med vaniljglass och vispad grädde till .
4 stora päron
saft och rivet skal av 1 citron
1 påse mandelspån (50 g )
1/2 dl strösocker
50 g margarin /smör
1 msk kaffegrädde
1 msk vetemjöl
SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT ugnen på 225 grader .
Skala och kärna ur päronen och dela
dem i halvor .
Lägg ut dem i en smord form , droppa
citronsaften över och strö på det rivna
skalet .
BLANDA de övriga ingredienserna i en
kastrull och rör så att smeten blandas .
Bred den över päronhalvorna och sätt in
formen i ugnen 15- 20 minuter eller tills
päronen är mjuka och glasyren har fin färg .
HOPPAS ATT DET SMAKAR !
ÄPPL ERIS MED KARAMELLSÅS . 4 PERS.
HEJSAN !
Här kommer en lättlagad efterrätt, som kanske några av oss
minns sen förr .
1 1/2 dl rundkornigt ris
1 liter vatten (EV hälften lättmjölk)
2 msk smör /margarin
3 msk sirap
4 - 5 äpplen
kanel eller ingefära
2 dl vispgrädde
SÅ HÄR GÖR DU :
KOKA riset i vatten eller med hälften mjölk
tills det är mjukt.
SMÄLT smöret i en stekpanna eller kastrull
och ringla ner sirapen.
Rör om med en träsked och låt det hela koka
några minuter .
RÅRIV äpplena och vänd ner dem och karamell-
såsen i riset .
SERVERA äppleriset pudrat med kanel eller
ingefära och med vispgrädde till .
SÅ HIMLA GOTT !
LYCKA TILL !
Här kommer en lättlagad efterrätt, som kanske några av oss
minns sen förr .
1 1/2 dl rundkornigt ris
1 liter vatten (EV hälften lättmjölk)
2 msk smör /margarin
3 msk sirap
4 - 5 äpplen
kanel eller ingefära
2 dl vispgrädde
SÅ HÄR GÖR DU :
KOKA riset i vatten eller med hälften mjölk
tills det är mjukt.
SMÄLT smöret i en stekpanna eller kastrull
och ringla ner sirapen.
Rör om med en träsked och låt det hela koka
några minuter .
RÅRIV äpplena och vänd ner dem och karamell-
såsen i riset .
SERVERA äppleriset pudrat med kanel eller
ingefära och med vispgrädde till .
SÅ HIMLA GOTT !
LYCKA TILL !
FRANSK ÄPPELKAKA MED MANDEL 6-8 PERSONER.
HEJSAN !
Den här äppelkakan är försvinnande god ,
passa på nu när äpplena mognar .
6 fasta syrliga äpplen
5 dl vatten
1 1/2 dl strösocker
100 g smör/margarin
1 1/2 dl strösocker
150 g skållad och grovmald sötmandel
rivet skal och saft av 1 citron
2 ägg
SÅ HÄR GÖR DU :
KOKA upp vatten och socker i en låg, vid kastrull .
Skala och kärna ur äpplena och dela dem i halvor .
Koka dem halvmjuka , ta upp dem med en hålslev
och låt dem rinna av .
Lägg över i en smord ugnsform .
RÖR smör och socker pösigt och tillsätt mandel ,
citron och gulorna en i sänder .
VISPA upp vitorna hårt , vänd ner dem i smeten
och bred över äpplena .
GRÄDDA i 225 GRADER CA 20 MIN.
SERVERA EV LÄTTVISPAD GRÄDDE TILL .
LYCKA TILL !
Den här äppelkakan är försvinnande god ,
passa på nu när äpplena mognar .
6 fasta syrliga äpplen
5 dl vatten
1 1/2 dl strösocker
100 g smör/margarin
1 1/2 dl strösocker
150 g skållad och grovmald sötmandel
rivet skal och saft av 1 citron
2 ägg
SÅ HÄR GÖR DU :
KOKA upp vatten och socker i en låg, vid kastrull .
Skala och kärna ur äpplena och dela dem i halvor .
Koka dem halvmjuka , ta upp dem med en hålslev
och låt dem rinna av .
Lägg över i en smord ugnsform .
RÖR smör och socker pösigt och tillsätt mandel ,
citron och gulorna en i sänder .
VISPA upp vitorna hårt , vänd ner dem i smeten
och bred över äpplena .
GRÄDDA i 225 GRADER CA 20 MIN.
SERVERA EV LÄTTVISPAD GRÄDDE TILL .
LYCKA TILL !
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)