söndag 30 augusti 2015

PERSIKOKAKA MED KARDEMUMMA . 8 BITAR.

HEJSAN !

Det här är en vacker och god gå - bort - kaka.

75 g smör, mjukt
2 dl strösocker
2 ägg
1/2 dl mjölk
1 tsk vaniljsocker
1 tsk kardemummakärnor,
stötta
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 persikor
1 msk pärlsocker
1 msk flagad mandel

Så här gör DU:
SÄTT ugnen på 175 grader.
Smörj och bröa en avlång form  som rymmer 1 liter.
Vispa smör och socker poröst .
Vispa i äggen ett i taget.
Tillsätt mjölken .
BLANDA samman vaniljsocker , kardemumma ,mjöl
och bakpulver och vänd ner i smeten .
HÄLL upp smeten i formen .
Kärna ur och skär persikorna i klyftor.
Lägg klyftorna på kakan och strö över pärlsocker
och mandel .
GRÄDDA MITT I UGNEN CA 45 MIN.
Låt svalna i formen.
Använder man en plåt-form så kan kakan vändas
upp på galler efter 5 minuter .

LYCKA TILL !

BLÅBÄRSRUTOR MED LIME 20 BITAR .

HEJSAN !

Den här är jättegod , den härligt syrliga fyllningen
ger en fin balans åt sötman i denna kaka .

BOTTEN:
5 dl mjöl
1 dl socker
1 tsk vaniljsocker
BLÅBÄRSFYLLNING:
3 dl blåbär
1 msk MAIZENA  eller potatismjöl
2 msk socker
LIMEFYLLNING :
4 ägg
3 dl strösocker
1 dl vetemjöl
2 lime , saft + finrivet skal
2 - 3 msk florsocker
till garnering

Så här gör DU:
SÄTT UGNEN PÅ 200 GRADER .
Smörj en plåt stor som 1/2 långpanna
eller lägg i ett bakplåtspapper .
BLANDA hastigt ihop alla ingredienser
till botten och låt degen vila i en plast -
påse i kylen  1 timme.
KAVLA ut degen och lägg i formen .
Nagga botten och grädda mitt i ugnen
10 minuter .
BLANDA blåbär , Maizena och socker
i en bunke .
Fördela blandningen över botten och sätt
tillbaka in i ugnen  5 minuter .
VISPA ihop ägg och socker lätt .
Vispa i mjöl , limesaft och skal i smeten .
Häll fyllningen i kakan och grädda ytterligare
20 minuter mitt i ugnen .
LÅT kakan svalna , pudra över med florsocker
och skär upp den i bitar med en vass kniv .

TREVLIG KAFFESTUND !

PASTAGRATÄNG MED GORGONZOLATÄCKE 4 PORT

HEJSAN !

mm...
Allt gott i en form - pasta , kassler, broccoli och ost !

400 g pasta , t ex PENNE
250 g broccoli
500 g kassler
3 dl mjölk
3 dl vispgrädde
3 1/2 msk vetemjöl
140 g GORGONZOLAOST
1 krm salt
1 krm svartpeppar
1 dl riven lagrad ost
GARNERING:
Basilika
SERVERING:
Grönsallad
UGN 225 GRADER.

Så här gör DU:
Koka pastan enligt anvisning på paketet,
spola genast av i kallt vatten .
Dela broccolin i små buketter.
Koka den i lättsaltat vatten i 3 minuter låt rinna av .
Tärna kasslern .
Blanda mjölk och grädde .
Vispa ihop halva mängden  gräddmjölk  med
mjölet i en kastrull.
Tillsätt  resterande gräddmjölk och låt det koka upp
under omrörning .
Låt sjuda ca 5 minuter under omrörning.
Ta kastrullen från plattan och klicka ner GORGON-
ZOLAOSTEN , låt smälta .
Smak av med salt och peppar .
Blanda pasta , broccoli och kassler.
Fördela i en smord  ugnsform .
Häll såsen över .
Peta med en gaffel så att såsen fördelas jämt i gratängen .
Toppa med riven ost .

GRATINERA  MITT I UGNEN  15 - 20 MIN.
Gratängen ska vara gyllene , täck med folie om det behövs .

GARNERA med basilika och servera med en fräsch grönsallad .

LYCKA  TILL !


lördag 29 augusti 2015

SMULPAJ MED PÄRON OCH LINGON 4 PORT.

HEJSAN  !

När man har ätit soppa till förrätt är det
gott med något mera "fast" till efterrätt.

Vi provar med denna ,mmm...

SMULDEG:
1dl vetemjöl
1 1/2 dl havregryn
1/2 dl socker
100 g smör

FYLLNING:
4 päron ca 600 g
2 dl lingon , färska eller frysta
3/4 dl råsocker
1 tsk kanel
2 tsk potatismjöl

TILL SERVERING:
Vaniljglass eller lättvispad grädde

Sätt ugnen på 225 grader.

SYRLIG RÖDBETSSALLAD 4-6 PERS.

HEJSAN !

Här är en fräsch och vacker sallad som
är godast UTAN dressing .

3 rödbetor
3 syrliga äpplen
3 msk sesamfrön

Så här gör DU:
Skala de råa rödbetorna och riv dem fint.
Skala och kärna ur äpplena och riv dem grovt.
Blanda ihop och strö över sesamfrön.

HOPPAS ATT DU GILLAR DET!

VITKÅLSSALLAD MED VARM DRESSING 12 PERSONER.

HEJSAN !

Gör en stor sats , den här salladen blir nämligen bara godare
ju längre den får stå till sig (upp till en vecka i alla fall) och
passar till det mesta.

1 stort vitkålshuvud (ca 2 kg)
2 gula lökar
2 paprikor
2-3 morötter

LAG:
1 dl vinäger eller pressad citron
1 dl vatten
1 1/2 dl rapsolja
2 tsk salt
grovmalen svartpeppar

Så här gör DU:
Strimla vitkålen med hjälp av en osthyvel , rivjärn
eller matberedare.
Koka ingredienserna till lagen några minuter.
Lägg vitkålen i en skål , slå över den heta lagen och
ställ att svalna övertäckt med en tallrik.

Strimla lök tunt , skiva paprika och grov-riv morötterna.
Blanda med den avsvalnade  vitkålen och krydda med
grovmalen svartpeppar .
Lägg en tallrik över och låt stå kallt under press några timmar .

Löken , paprikorna  och morötterna är goda och vackra,
men salladen smakar bra även  utan dem .

LYCKA TILL !

fredag 28 augusti 2015

LINUS JORDÄRTSKOCKSPAJ 4 PERSONER.

HEJSAN !

Den här var längesen jag gjorde , men den är lyxigt god .

PAJSKAL:
1 1/2 dl FULLKORNSDINKEL
2 dl DINKELSIKT
1/2 tsk salt
50 g smör
100 g kokta kalla potatisar
2 msk kallt vatten.

FYLLNING:
500 g  jordärtskockor
2  ägg
2 dl riven ost , gärna stark
1 1/2 dl vatten , mjölk eller havredryck
2 tsk grönsaksbuljongpulver
eller 1 tärning
som löses upp i lite kokande vatten

Så här gör DU:
Vi börjar med Pajskalet :
Blanda mjöl och salt .
Tillsätt smöret och finfördela det med fingrarna .
Mosa potatisarna med en gaffel och rör i .
Blanda till sist i vattnet och forma en deg.
Låt degen vila i kylen minst en halvtimme.
Tryck sedan ut den i en smord pajform och
nagga bottnen med en gaffel .
FÖRGRÄDDA pajskalet i 200 grader tills det
fått lite färg , ungefär 15 minuter.
FYLLNING.:
Koka jordärtskockorna i saltat vatten tills de blivit mjuka,
när de är nyskördade tar det 5 - 15 minuter.
Är skockorna fina behöver de inte skalas .
Är skalet tråkigt så spola de nykokta skockorna i kallt  vatten
tills de svalnat tillräckligt för att kunna skalas .
Mosa skockorna med en gaffel eller potatisstöt .
Blanda i ägg , riven ost , vatten eller mjölk och buljong.
Häll smeten i pajskalet och grädda igen i ca en 1/2 timme,
tills pajen blivit lite brun på ovansidan .
Känn med gaffel att den är genomgräddad .
SERVERA , med sallad .

LYCKA TILL !