fredag 11 september 2015

HAVSGRYTA FRÅN SMÖGEN 4 PORT.

HEJSAN ! mmm...så gott ! 4 hg torsk 1 purjolök 2 msk smör /margarin 1 msk vetemjöl 2 dl vispgrädde 1 tsk salt 1 krm svartpeppar 11/2 dl chilisås 1 msk pressad citron 1 burk musslor 5 hg oskalade räkor SÅ HÄR GÖR DU: SKÄR fisken i bitar. Ansa och strimla purjolöken. Fräs den i smör /margarin och strö över mjölet. LÄGG i fisken samt tillsätt grädde, salt, peppar, chilisås och citronsaft. Låt fisken koka på svag värme ca 6-8 minuter. SKALA räkorna och blanda ner dem tillsammans med musslorna utan spad i grytan. Låt allt bli genomvarmt men inte koka. SERVERA grytan med kokt ris eller potatis. TILL EFTERRÄTT smakar det bra med vaniljglass och varm chokladsås. SÅ HÄR GÖR DU SÅSEN: 1/2 dl kakao, 1/2 dl socker och 1/2 dl vatten i en kastrull. KOKA upp under omrörning och såsen är klar. HOPPAS ATT DET SMAKAR !

BÄR-KUBBAR CA 30 BITAR.

HEJSAN! Mandelkubbsdeg gräddar jag här bekvämt i långpanna. Hallon och blåbär ger god sommarsmak . 125 g smör/margarin 1 dl mjölk 1 litet ägg 4 rivna bittermandlar (eller mald) 6 dl vetemjöl 1 1/2 dl socker 1 1/2 tsk bakpulver 1 tsk Hjorthornssalt ATT STRÖ ÖVER: Färska blåbär och hallon, pärlsocker och hackad mandel. SÅ HÄR GÖR DU: SMÄLT smöret och låt det svalna lite . Tillsätt mjölk, ägg och riven bittermandel. BLANDA mjöl, socker, bakpulver och Hjorthornssalt i en bunke . Rör ner smörblandningen och arbeta snabbt ihop till en deg, som skall vara ganska lös . PLATTA ut degen i en långpanna klädd med bakplåtspapper, ca 25x35 cm. Strö över ganska rikligt med bär och lite pärlsocker och hackad mandel. GRÄDDA strax under mitten i 225 grader 15-20 minuter. Skär kakan i rutor och låt svalna något. HIMLA GO' ! HOPPAS ATT DEN SMAKAR !

fredag 4 september 2015

JORDNÖTSKEX.

HEJSAN !
Ibland kommer "godis-suget" över mig
då tar jag 2 sådana till kaffet.

3 ägg
1/2 dl socker
1/2 dl jordnötssmör
2 tsk citronsaft
2 dl mjöl
2 dl vetekli

Så här gör Du :
Vispa äggulor, jordnötssmör och
socker pösigt .
Tillsätt mjöl, kli och citronsaft.
Vispa äggvitorna till hårt skum
och vänd försiktigt ned i smeten.
Klicka ut degen på en plåt klädd
med bakplåtspapper.
Platta till degklickarna med en sked
doppad i vatten .
KEXEN bakas i 200 graders värme
i ca 15 minuter eller tills de har fått
fin färg.
mmm....
LYCKA TILL !

KYCKLING MED STEKT POTATIS .

HEJSAN !
Är det någon som har kvar sin LERGRYTA- ROMARGRYTA ?
GLÖM INTE, att lägga den i vatten ,
1 TIMMA före användning.

1 hel kyckling(ca 1 250 g)
salt, peppar
grillkrydda
50 g smör
750 g potatis

Så här gör du:
Gnid in kycklingen med salt och grillkrydda ,
pensla den med smält smör och lägg den i
mitten av den fuktade, smörade grytan .
Placera den tillslutna grytan i KALL ugn
ställ in denna på 250 grader och låt
kycklingen steka i 30 minuter .
Lägg därefter den skivade potatisen
runt om kycklingen, strö salt och peppar
över potatisen och droppa över resten av smöret.
Låt kyckling och potatis stekas tillsammans
under ytterligare 45 minuter i den tillslutna grytan.

Så himla gott...mmm !
glöm inte salladen !

LYCKA TILL och SMAKLIG MÅLTID !

CITRONPINNAR .

HEJSAN !
Vi fortsätter med småkakor.
Dessa är så frasiga å goda,

2 1/2 dl vetemjöl
1 dl strösocker
1/2 tsk bakpulver
rivet skal av 1 citron
75 g mjukt smör /margarin
1 ägg
PENSLING: UPPVISPAT ÄGG

Så här gör DU:
Blanda samman mjöl, socker, bakpulver
och citronskal.
Finfördela fettet i blandningen .
Tillsätt  ägget och arbeta snabbt samman
till en deg .
Låt den vila kallt 1 timme .
Sätt ugnen på 200 grader .
Rulla ut degen till smala stänger
och skär dem i ca 8 cm långa bitar.
Lägg dem på smord eller
bakpappersklädd plåt .
Pensla med ägg .

Grädda mitt i ugnen tills kakorna
fått fin färg , ca 8 minuter .
Låt dem kallna på galler.

Ställ pinnarna i en vacker skål
eller kopp ,vid servering .
Himla fint blir det .

LYCKA TILL !

SMÅKAKOR.

HEJSAN !
Vi fortsätter med småkakor.

FÖRFINADE HAVREKAKOR :
3 dl havregryn
125 g smör/margarin
1 1/2 strösocker
3 msk vatten
2 dl vetemjöl
1 1/2 tsk bakpulver
sötmandlar till garnering
Så här gör DU:
Smält fettet och häll det över grynen.
Blanda sedan ner de övriga ingredienserna
och klicka ut smeten på smord plåt .
Tryck ner en mandel i varje kaka  och
GRÄDDA  i mitten av ugnen i 200 grader
ca 10 minuter .
mmm....

LYCKA TILL !
1

SMÅKAKOR.

HEJSAN !

Vi skulle ha kaffekalas här hemma, inga jämna år.
Så det skulle vara enkelt !
Vi börjar med :

MIA KAKOR 10 ST.
1 paket färdigköpta havreflarn(20 ST i en paket)
1 dl CREME Fraiche
100 g mörk choklad
Så här gör DU:
Häll CREME Fraiche i en kastrull,
bryt ner chokladen och låt den smälta sakta.
Ställ krämen att kallna .
Bred den på hälften av flarnen, lägg på de övriga
och låt kakorna ligga kallt en stund
före servering .

LYCKA TILL !