fredag 18 september 2015
BÄRTOPPADE MANDELMJÖLS MUFFINS 8 NORMALSTORA .
HEJSAN!
DE HÄR MÅSTE JAG FÅ DELA MED MIG AV, SÅ HIMLA GODA !
Jag har bakat dem med MANDELMJÖL.
2 dl MANDELMJÖL.
1 tsk bakpulver.
1 tsk vaniljpulver.
2 bananer.
2 ägg.
20 frysta hallon eller blåbär.
SÄTT UGNEN PÅ 200 GRADER.
Blanda alla torra ingredienser i en skål.
MOSA bananerna och rör ihop med Äggen.
Rör ner banan och ägg i de torra ingredienserna.
KLICKA upp smeten i små smorda formar.
Toppa varje muffins med frysta hallon eller några blåbär.
GRÄDDA i ugnen i ca 10 minuter om Du gör minimuffins,
15 - 20 minuter om Du gör normalstora.
Jag tog blåbär ...mmm, jättegoda!
LYCKA TILL !
tisdag 15 september 2015
HÖSTGRYTA MED SVAMP 6 PORT.
HEJSAN!
Nu verkar det väl som om Hösten är här ?
Färsk svamp är extra härligt, särskilt om man
har plockat den själv. Men visst blir grytan god
även med torkad eller konserverad svamp.
NU TAR VI RECEPTET, FÖR 6 PERSONER:
ca 1 kg benfritt nötkött, högrev eller bog .
1-2 gula lökar, tärnade
Smör eller margarin till stekning, 1/2 dl Sky
ca 2 dl Mörkt öl eller köttbuljong (tärning)
2 msk Tomat-pure, 1 msk Soja, 1/2 -1 tsk salt.
1 tsk rosmarin eller timjan, 6-7 enbär, krossade,
2 krm svartpeppar, 2-3 morötter, slantade.
1 dl vispgrädde, 200 g trattkantareller eller
gula kantareller, smör, 1 msk vetemjöl+ vatten till redning.
GARNERING: persilja, kvistar eller hackad.
SERVERING: kokt potatis, haricots Verts, RÖNNBÄRSGELE.
SÅ HÄR GÖR DU: SKÄR köttet i ca 2 cm stora tärningar.
FRÄS löken i matfett i en gryta. BRYN köttet i en stekpanna
och lägg över i grytan efter hand. SKÖLJ ur stekpannan med
ca 1/2 dl hett vatten och sila ner skyn i grytan. TILLSÄTT
öl och rör ner TOMATPURE, soja, salt och kryddor. KOKA grytan
ca 45 minuter. LÄGG I morötterna, häll på grädden och blanda
ner den smörfrästa svampen. KOKA sakta ytterligare ca 10 minuter
eller tills morötterna känns mjuka. RED AV med mjölet utrört i
vattnet och koka några minuter till. SMAKA AV. GARNERA: MED
KVISTAR AV PERSILJA ELLER STRÖ ÖVER HACKAD. LYCKA TILL !
måndag 14 september 2015
SKINK- OCH OSTPAJ FÖR MÅNGA 10 - 12 PORTIONER.
HEJSAN!
Den här är jättegod och jag har fått mycket beröm för den.
PAJDEG:
4 dl Vetemjöl.
2 dl Grahamsmjöl.
250 g Smör /Margarin.
1 dl kallt Vatten.
FYLLNING:
3 gula Lökar.
2 msk Smör/Margarin.
200 g frysta Champinjoner
eller annan Svamp.
300 g rökt Skinka eller Kassler.
2 tsk Timjan.
6 dl riven lagrad Ost.
1 dl hackad Persilja.
ÄGGSTANNING:
6 Ägg.
6 dl MJÖLK 3%.
1 tsk Salt.
2 krm Svartpeppar.
SÅ HÄR GÖR DU: SÄTT ugnen på 225 GRADER.
FINFÖRDELA SMÖRET i MJÖLET. TILLSÄTT kallt VATTEN.
Arbeta samman till en deg. SNABBAST går det i matberedaren.
LÅT degen vila kallt i en halvtimme.
SKALA och hacka LÖKARNA. STEK LÖKEN mjuk på svag värme i SMÖR.
TILLSÄTT CHAMPINJONERNA. BLANDA ner tärningar av SKINKA eller KASSLER.
LÅT allt fräsa några minuter. TAG fram en långpanna. KAVLA och
tryck ut degen så att långpannan blir täckt av deg. NAGGA botten
med en gaffel och förgrädda skalet i 10 minuter. BRED ut fyllningen
på pajskalet. STRÖ över TIMJAN, riven OST och PERSILJA. VISPA samman
ÄGG, MJÖLK, SALT och PEPPAR. HÄLL i PAJSKALET. GRÄDDA mitt i ugnen i
ca 20 minuter eller tills ÄGGSTANNINGEN har stelnat. SKÄR Pajen i bitar
och SERVERA direkt ur långpannan. EN råkost sallad är gott därtill.
HOPPAS ATT DET SMAKAR !
söndag 13 september 2015
SILLGRATÄNG 4 PORT.
HEJSAN!
Det här är absolut det allra godaste just nu!
1 burk urvattnad steksill
8 stora kokta potatisar
3 gula lökar
smör
1 burk (2 dl) CREME Fraiche
2 msk klippt dill
vitpeppar
SÅ HÄR GÖR DU:
ÖPPNA sillburken och skölj sillen.
Skala och skiva potatisen.
Skala, skiva och fräs löken mjuk
i matfett.
Varva sill, potatis och smörfräst lök
i en ugnsfast form.
ÖVERSTA lagret ska vara potatis.
Mal lite peppar mellan varven.
Salt brukar inte behövas, sillen
ger tillräcklig sälta.
BLANDA CREME Fraiche och dill.
Bred blandningen över sill och potatis.
GRÄDDA i 200 GRADER UNDER 20 MINUTER.
HOPPAS ATT DET SMAKAR !
lördag 12 september 2015
RÅRIS-RISOTTO 4 PORT.
HEJSAN !
Något har hänt, från BLOGSPOT
Recepten står inte uppdelade i den ordning
som jag brukar ha det .
Hoppas att ni har överseende med detta .
Nu tar vi receptet:
2 lökar
1 msk smör
2 tsk curry
2 dl Råris
4 dl buljong(tärning)
1 liten stekt eller grillad kyckling
100-200 g rökt skinka
1 dl gröna Ärter
1 liten paprika
10 sötmandlar
SÅ HÄR GÖR DU:
HACKA lökarna och fräs dem i smör och curry.
Blanda ner riset och slå på buljongen.
Koka sakta under lock tills riset är mjukt,
eller ca 40 minuter.
BEFRIA kycklingen från skinn och ben.
Skär köttet i bitar.
Strimla skinkan och skär paprikan i bitar.
Skålla, skala och klyv mandlarna.
Blanda alltsammans med riset.
SERVERA salladen varm eller kall med Mango Chutney.
En klick gräddfil är också gott tillsammans
med Mango Chutneyn.
HOPPAS PÅ EN SMAKLIG MÅLTID !
fredag 11 september 2015
HAVSGRYTA FRÅN SMÖGEN 4 PORT.
HEJSAN !
mmm...så gott !
4 hg torsk
1 purjolök
2 msk smör /margarin
1 msk vetemjöl
2 dl vispgrädde
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
11/2 dl chilisås
1 msk pressad citron
1 burk musslor
5 hg oskalade räkor
SÅ HÄR GÖR DU:
SKÄR fisken i bitar.
Ansa och strimla purjolöken.
Fräs den i smör /margarin och
strö över mjölet.
LÄGG i fisken samt tillsätt
grädde, salt, peppar, chilisås
och citronsaft.
Låt fisken koka på svag värme
ca 6-8 minuter.
SKALA räkorna och blanda ner
dem tillsammans med musslorna
utan spad i grytan.
Låt allt bli genomvarmt men
inte koka.
SERVERA grytan med kokt ris
eller potatis.
TILL EFTERRÄTT smakar det bra med
vaniljglass och varm chokladsås.
SÅ HÄR GÖR DU SÅSEN:
1/2 dl kakao,
1/2 dl socker och 1/2 dl vatten
i en kastrull.
KOKA upp under omrörning och
såsen är klar.
HOPPAS ATT DET SMAKAR !
BÄR-KUBBAR CA 30 BITAR.
HEJSAN!
Mandelkubbsdeg gräddar jag här bekvämt i långpanna.
Hallon och blåbär ger god sommarsmak .
125 g smör/margarin
1 dl mjölk
1 litet ägg
4 rivna bittermandlar (eller mald)
6 dl vetemjöl
1 1/2 dl socker
1 1/2 tsk bakpulver
1 tsk Hjorthornssalt
ATT STRÖ ÖVER:
Färska blåbär och hallon,
pärlsocker och hackad mandel.
SÅ HÄR GÖR DU:
SMÄLT smöret och låt det svalna lite .
Tillsätt mjölk, ägg och riven bittermandel.
BLANDA mjöl, socker, bakpulver och Hjorthornssalt
i en bunke .
Rör ner smörblandningen och arbeta snabbt ihop
till en deg, som skall vara ganska lös .
PLATTA ut degen i en långpanna klädd med
bakplåtspapper, ca 25x35 cm.
Strö över ganska rikligt med bär och lite
pärlsocker och hackad mandel.
GRÄDDA strax under mitten i 225 grader
15-20 minuter.
Skär kakan i rutor och låt svalna något.
HIMLA GO' !
HOPPAS ATT DEN SMAKAR !
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)