onsdag 30 september 2015

PÄRONPAJ MED CHOKLAD 8 - 10 BITAR.

HEJSAN! DEN HÄR GJORDE JAG FÖR FLERA ÅR SEN OCH DEN FICK BJUDAS PÅ FÖDELSEDAGEN SOM VAR NU I SEPTEMBER. KÖP EN FÄRDIG MÖRDEG. 200 g MÖRK CHOKLAD 2 DL CREME FRAICHE 3 PÄRON 2 ÄGG 1 1/4 DL STRÖSOCKER 1 DL MANDELMJÖL. SÅ HÄR GÖR DU: SÄTT UGNEN PÅ 200 GRADER. KLÄ EN RUND FORM MED LÖSTAGBAR KANT MED MÖRDEGEN. HACKA CHOKLADEN OCH SMÄLT I VATTENBAD,TILLSÄTT 1 MSK CREME FRAICHE OCH BRED BLANDNINGEN I PAJSKALET. SKALA PÄRONEN OCH DELA I KVARTAR, SKÄR SEDAN I SMALA SKIVOR OCH LÄGG VACKERT I PAJSKALET . VISPA ÄGG OCH SOCKER VITT OCH PÖSIGT, TILLSÄTT RESTEN AV CREME FRAICHE OCH MANDELMJÖLET. HÄLL BLANDNINGEN ÖVER PAJEN OCH GRÄDDA I 25 MINUTER. SERVERA,MED VANILJSÅS, BLANDAT MED LITE VISPGRÄDDE. DU ÅNGRAR DIG INTE! LYCKA TILL!

ÄPPLEKAKA MED MANDELMASSA 4 - 6 PORTIONER.

HEJSAN ! Den här är god ! 4 ÄPPLEN 200 g MANDELMASSA 3 ÄGG 250 g KESELLA 50 g HACKAD SÖTMANDEL SÅ HÄR GÖR DU: SÄTT UGNEN PÅ 200 GRADER. KÄRNA UR OCH SKÄR ÄPPLENA I KLYFTOR LÄGG I EN SMORD UGNSFORM. RIV MANDELMASSAN GROVT. VISPA SAMMAN ÄGG, KESELLA,OCH MANDELMASSA. HÄLL BLANDNINGEN ÖVER ÄPPLENA,STRÖ ÖVER HACKAD SÖTMANDEL OCH BAKA I 30 MINUTER. DEN HÄR ÄR ENKEL ATT GÖRA OCH HIMLA GOD ! LYCKA TILL !

tisdag 22 september 2015

LAMMFÄRSGRATÄNG 4 PERSONER

HEJSAN! Jättegott - eller ? Här är receptet: 3 ÄGG, 1/2 DL OLIVOLJA, 1/2 TSK PAPRIKAPULVER, 4-5 SKIVOR LJUST LANTBRÖD, 400 G LAMFÄRS, 2 VITLÖKSKLYFTOR, SALT, PEPPAR, 10 CM PURJOLÖK, 1/2 DL HACKAD BASILIKA, 2 MSK TOMATPURE', 1 DL OLIVER UTAN KÄRNA, 150 G FETAOST, GARNERING: 2-3 TOMATER, 2 MSK HACKAD BASILIKA. SÅ HÄR GÖR DU: SÄTT UGNEN PÅ 225 GRADER. VISPA samman ägg, olivolja, paprikapulver och lägg i brödet, låt stå och suga upp vätskan. LÄGG brödet i en ugnsform. BRYN LAMMFÄRSEN, pressa i vitlöksklyftorna, salta och peppra. SKIVA purjolöken och rör i den tillsammans med basilika och TOMATPURE'. LÄGG färsen i formen. STRÖ över hackade oliver och fetaost. STÄLL in i ugnen ca 15 minuter. LÄGG tärnad tomat och basilika runt kanten. HOPPAS ATT DET SMAKAR!

MATJESGRATÄNG . 4 PERSONER.

HEJSAN! DET är alltid käckt att ha några burkar MATJESILL hemma. Enkelt och fort gör DU detta recept. 1 BURK MATJESILL. 500 G KOKT POTATIS. 4 KOKTA ÄGG. 3 ÄGG. 2 DL CRE'ME FRAICHE. 2 DL MATLAGNINGSGRÄDDE. 1/2 DL HACKAD GRÄSLÖK. 2 DL RIVEN PRÄSTOST. SÅ HÄR GÖR DU: SÄTT UGNEN PÅ 225 GRADER. TÄRNA MATJESILLEN, tärna potatisen, och skala och tärna äggen. LÄGG alltsammans i en smord ugnsform. VISPA SAMMAN ägg, CREME fraiche, och grädde. TILLSÄTT gräslök och slå blandningen i formen. STRÖ över riven ost och gratinera ca 20 minuter, tills gratängen fått fin färg. SMAKLIG MÅLTID!

FISK UNDER MANDELTÄCKE 4 PERSONER.

HEJSAN! Det här åt vi häromdagen, riktigt gott! 600 g TORSKFILE' eller annan vit fisk. MARINAD: 1/2 tsk salt,1/2 dl olivolja, 1 krm spiskummin, 2 tsk SAMBAL OELEK, rivet skal och saft av 1 lime, 1 msk finhackad persilja, 1 krm malen koriander. SERVERING: 1dl flagad mandel, 6 salladslökar, 120 g färsk spenat, olivolja till stekning salt å peppar, 1 lime, kokt potatis. SÅ HÄR GÖR DU: SÄTT ugnen på 175 grader. Blanda ingredienserna till marinaden i en bunke. Lägg i fisken. Vänd den ordentligt så att marinaden täcker överallt. Låt marinera i ca 30 minuter i rumstemperatur. ROSTA mandeln, gyllenbrun i torr stekpanna. SKÄR Salladslöken tunt. Stek den och spenaten mjuk i olivolja. Krydda med salt och peppar. LÄGG FISKEN, med marinaden i en eldfast form och ställ in i ugnen ca 15 min. Lägg på spenatfräset och tillaga ytterligare 5 minuter i ugnen. TA UT FISKEN, och garnera med mandel och limeklyftor. SERVERA, MED KOKT POTATIS. LYCKA TILL!

fredag 18 september 2015

BÄRTOPPADE MANDELMJÖLS MUFFINS 8 NORMALSTORA .

HEJSAN! DE HÄR MÅSTE JAG FÅ DELA MED MIG AV, SÅ HIMLA GODA ! Jag har bakat dem med MANDELMJÖL. 2 dl MANDELMJÖL. 1 tsk bakpulver. 1 tsk vaniljpulver. 2 bananer. 2 ägg. 20 frysta hallon eller blåbär. SÄTT UGNEN PÅ 200 GRADER. Blanda alla torra ingredienser i en skål. MOSA bananerna och rör ihop med Äggen. Rör ner banan och ägg i de torra ingredienserna. KLICKA upp smeten i små smorda formar. Toppa varje muffins med frysta hallon eller några blåbär. GRÄDDA i ugnen i ca 10 minuter om Du gör minimuffins, 15 - 20 minuter om Du gör normalstora. Jag tog blåbär ...mmm, jättegoda! LYCKA TILL !

tisdag 15 september 2015

HÖSTGRYTA MED SVAMP 6 PORT.

HEJSAN! Nu verkar det väl som om Hösten är här ? Färsk svamp är extra härligt, särskilt om man har plockat den själv. Men visst blir grytan god även med torkad eller konserverad svamp. NU TAR VI RECEPTET, FÖR 6 PERSONER: ca 1 kg benfritt nötkött, högrev eller bog . 1-2 gula lökar, tärnade Smör eller margarin till stekning, 1/2 dl Sky ca 2 dl Mörkt öl eller köttbuljong (tärning) 2 msk Tomat-pure, 1 msk Soja, 1/2 -1 tsk salt. 1 tsk rosmarin eller timjan, 6-7 enbär, krossade, 2 krm svartpeppar, 2-3 morötter, slantade. 1 dl vispgrädde, 200 g trattkantareller eller gula kantareller, smör, 1 msk vetemjöl+ vatten till redning. GARNERING: persilja, kvistar eller hackad. SERVERING: kokt potatis, haricots Verts, RÖNNBÄRSGELE. SÅ HÄR GÖR DU: SKÄR köttet i ca 2 cm stora tärningar. FRÄS löken i matfett i en gryta. BRYN köttet i en stekpanna och lägg över i grytan efter hand. SKÖLJ ur stekpannan med ca 1/2 dl hett vatten och sila ner skyn i grytan. TILLSÄTT öl och rör ner TOMATPURE, soja, salt och kryddor. KOKA grytan ca 45 minuter. LÄGG I morötterna, häll på grädden och blanda ner den smörfrästa svampen. KOKA sakta ytterligare ca 10 minuter eller tills morötterna känns mjuka. RED AV med mjölet utrört i vattnet och koka några minuter till. SMAKA AV. GARNERA: MED KVISTAR AV PERSILJA ELLER STRÖ ÖVER HACKAD. LYCKA TILL !