onsdag 30 september 2015
PÄRONPAJ MED CHOKLAD 8 - 10 BITAR.
HEJSAN!
DEN HÄR GJORDE JAG FÖR FLERA ÅR SEN
OCH DEN FICK BJUDAS PÅ FÖDELSEDAGEN
SOM VAR NU I SEPTEMBER.
KÖP EN FÄRDIG MÖRDEG.
200 g MÖRK CHOKLAD
2 DL CREME FRAICHE
3 PÄRON
2 ÄGG
1 1/4 DL STRÖSOCKER
1 DL MANDELMJÖL.
SÅ HÄR GÖR DU:
SÄTT UGNEN PÅ 200 GRADER.
KLÄ EN RUND FORM MED LÖSTAGBAR KANT MED MÖRDEGEN.
HACKA CHOKLADEN OCH SMÄLT I VATTENBAD,TILLSÄTT
1 MSK CREME FRAICHE OCH BRED BLANDNINGEN I PAJSKALET.
SKALA PÄRONEN OCH DELA I KVARTAR, SKÄR SEDAN I SMALA
SKIVOR OCH LÄGG VACKERT I PAJSKALET .
VISPA ÄGG OCH SOCKER VITT OCH PÖSIGT, TILLSÄTT
RESTEN AV CREME FRAICHE OCH MANDELMJÖLET.
HÄLL BLANDNINGEN ÖVER PAJEN OCH GRÄDDA I 25 MINUTER.
SERVERA,MED VANILJSÅS, BLANDAT MED LITE VISPGRÄDDE.
DU ÅNGRAR DIG INTE!
LYCKA TILL!
ÄPPLEKAKA MED MANDELMASSA 4 - 6 PORTIONER.
HEJSAN !
Den här är god !
4 ÄPPLEN
200 g MANDELMASSA
3 ÄGG
250 g KESELLA
50 g HACKAD SÖTMANDEL
SÅ HÄR GÖR DU:
SÄTT UGNEN PÅ 200 GRADER.
KÄRNA UR OCH SKÄR ÄPPLENA I KLYFTOR
LÄGG I EN SMORD UGNSFORM.
RIV MANDELMASSAN GROVT.
VISPA SAMMAN ÄGG, KESELLA,OCH MANDELMASSA.
HÄLL BLANDNINGEN ÖVER ÄPPLENA,STRÖ ÖVER
HACKAD SÖTMANDEL OCH BAKA I 30 MINUTER.
DEN HÄR ÄR ENKEL ATT GÖRA OCH HIMLA GOD !
LYCKA TILL !
tisdag 22 september 2015
LAMMFÄRSGRATÄNG 4 PERSONER
HEJSAN!
Jättegott - eller ?
Här är receptet:
3 ÄGG,
1/2 DL OLIVOLJA,
1/2 TSK PAPRIKAPULVER,
4-5 SKIVOR LJUST LANTBRÖD,
400 G LAMFÄRS,
2 VITLÖKSKLYFTOR,
SALT, PEPPAR,
10 CM PURJOLÖK,
1/2 DL HACKAD BASILIKA,
2 MSK TOMATPURE',
1 DL OLIVER UTAN KÄRNA,
150 G FETAOST,
GARNERING:
2-3 TOMATER,
2 MSK HACKAD BASILIKA.
SÅ HÄR GÖR DU:
SÄTT UGNEN PÅ 225 GRADER.
VISPA samman ägg, olivolja, paprikapulver och
lägg i brödet, låt stå och suga upp vätskan.
LÄGG brödet i en ugnsform.
BRYN LAMMFÄRSEN, pressa i vitlöksklyftorna,
salta och peppra.
SKIVA purjolöken och rör i den tillsammans med
basilika och TOMATPURE'.
LÄGG färsen i formen.
STRÖ över hackade oliver och fetaost.
STÄLL in i ugnen ca 15 minuter.
LÄGG tärnad tomat och basilika runt kanten.
HOPPAS ATT DET SMAKAR!
MATJESGRATÄNG . 4 PERSONER.
HEJSAN!
DET är alltid käckt att ha några burkar MATJESILL hemma.
Enkelt och fort gör DU detta recept.
1 BURK MATJESILL.
500 G KOKT POTATIS.
4 KOKTA ÄGG.
3 ÄGG.
2 DL CRE'ME FRAICHE.
2 DL MATLAGNINGSGRÄDDE.
1/2 DL HACKAD GRÄSLÖK.
2 DL RIVEN PRÄSTOST.
SÅ HÄR GÖR DU:
SÄTT UGNEN PÅ 225 GRADER.
TÄRNA MATJESILLEN, tärna potatisen,
och skala och tärna äggen.
LÄGG alltsammans i en smord ugnsform.
VISPA SAMMAN ägg, CREME fraiche, och grädde.
TILLSÄTT gräslök och slå blandningen i formen.
STRÖ över riven ost och gratinera ca 20 minuter,
tills gratängen fått fin färg.
SMAKLIG MÅLTID!
FISK UNDER MANDELTÄCKE 4 PERSONER.
HEJSAN!
Det här åt vi häromdagen, riktigt gott!
600 g TORSKFILE' eller annan vit fisk.
MARINAD: 1/2 tsk salt,1/2 dl olivolja,
1 krm spiskummin, 2 tsk SAMBAL OELEK,
rivet skal och saft av 1 lime,
1 msk finhackad persilja,
1 krm malen koriander.
SERVERING: 1dl flagad mandel, 6 salladslökar,
120 g färsk spenat, olivolja till stekning
salt å peppar, 1 lime, kokt potatis.
SÅ HÄR GÖR DU:
SÄTT ugnen på 175 grader.
Blanda ingredienserna till marinaden i en bunke.
Lägg i fisken. Vänd den ordentligt så att marinaden täcker överallt.
Låt marinera i ca 30 minuter i rumstemperatur.
ROSTA mandeln, gyllenbrun i torr stekpanna.
SKÄR Salladslöken tunt. Stek den och spenaten mjuk i olivolja.
Krydda med salt och peppar.
LÄGG FISKEN, med marinaden i en eldfast form och ställ in i ugnen ca 15 min.
Lägg på spenatfräset och tillaga ytterligare 5 minuter i ugnen.
TA UT FISKEN, och garnera med mandel och limeklyftor.
SERVERA, MED KOKT POTATIS.
LYCKA TILL!
fredag 18 september 2015
BÄRTOPPADE MANDELMJÖLS MUFFINS 8 NORMALSTORA .
HEJSAN!
DE HÄR MÅSTE JAG FÅ DELA MED MIG AV, SÅ HIMLA GODA !
Jag har bakat dem med MANDELMJÖL.
2 dl MANDELMJÖL.
1 tsk bakpulver.
1 tsk vaniljpulver.
2 bananer.
2 ägg.
20 frysta hallon eller blåbär.
SÄTT UGNEN PÅ 200 GRADER.
Blanda alla torra ingredienser i en skål.
MOSA bananerna och rör ihop med Äggen.
Rör ner banan och ägg i de torra ingredienserna.
KLICKA upp smeten i små smorda formar.
Toppa varje muffins med frysta hallon eller några blåbär.
GRÄDDA i ugnen i ca 10 minuter om Du gör minimuffins,
15 - 20 minuter om Du gör normalstora.
Jag tog blåbär ...mmm, jättegoda!
LYCKA TILL !
tisdag 15 september 2015
HÖSTGRYTA MED SVAMP 6 PORT.
HEJSAN!
Nu verkar det väl som om Hösten är här ?
Färsk svamp är extra härligt, särskilt om man
har plockat den själv. Men visst blir grytan god
även med torkad eller konserverad svamp.
NU TAR VI RECEPTET, FÖR 6 PERSONER:
ca 1 kg benfritt nötkött, högrev eller bog .
1-2 gula lökar, tärnade
Smör eller margarin till stekning, 1/2 dl Sky
ca 2 dl Mörkt öl eller köttbuljong (tärning)
2 msk Tomat-pure, 1 msk Soja, 1/2 -1 tsk salt.
1 tsk rosmarin eller timjan, 6-7 enbär, krossade,
2 krm svartpeppar, 2-3 morötter, slantade.
1 dl vispgrädde, 200 g trattkantareller eller
gula kantareller, smör, 1 msk vetemjöl+ vatten till redning.
GARNERING: persilja, kvistar eller hackad.
SERVERING: kokt potatis, haricots Verts, RÖNNBÄRSGELE.
SÅ HÄR GÖR DU: SKÄR köttet i ca 2 cm stora tärningar.
FRÄS löken i matfett i en gryta. BRYN köttet i en stekpanna
och lägg över i grytan efter hand. SKÖLJ ur stekpannan med
ca 1/2 dl hett vatten och sila ner skyn i grytan. TILLSÄTT
öl och rör ner TOMATPURE, soja, salt och kryddor. KOKA grytan
ca 45 minuter. LÄGG I morötterna, häll på grädden och blanda
ner den smörfrästa svampen. KOKA sakta ytterligare ca 10 minuter
eller tills morötterna känns mjuka. RED AV med mjölet utrört i
vattnet och koka några minuter till. SMAKA AV. GARNERA: MED
KVISTAR AV PERSILJA ELLER STRÖ ÖVER HACKAD. LYCKA TILL !
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)