måndag 5 oktober 2015

KANTARELLSOPPA 4 PERSONER.

HEJSAN! Har Ni varit ute och plockat svamp? Jag har ett par goda Kantarell - recept. mmm... Nu blir det soppa. ca 300 g KANTARELLER 1 GUL LÖK 2 VITLÖKSKLYFTOR 2 msk MATOLJA till stekning SALT och PEPPAR 2 LAGERBLAD 1/2 liter KYCKLINGBULJONG 5 dl MATLAGNINGSGRÄDDE 1 1/2 dl finriven PARMESANOST GARNERING: 1/2 dl riven PARMESANOST eventuellt färska ÖRTER. SÅ HÄR GÖR DU: ANSA svampen samt skala och finhacka lök och vitlök. Hetta upp en kastrull med 2 msk olja. Rör ner svampen, löken och vitlöken och fräs runt i 5-6 minuter. Smaka av med salt och peppar och ta upp ungefär 1/3 av kantarellfräset och lägg åt sidan för garnering. TILLSÄTT lagerblad, kycklingbuljong och grädde och låt det koka upp. Låt det sedan småputtra i ca 15 minuter och skumma av då och då. HÄLL soppan i en matberedare, tillsätt parmesan och kör runt tills du får en slät soppa. Smaka av med salt å peppar. FÖRDELA soppan i uppvärmda skålar. GARNERA med den stekta svampen, parmesan och färska örter. OM DU VILL GÅR DET BRA ATT BYTA UT EN DEL AV GRÄDDEN MOT VATTEN ELLER MJÖLK. Hoppas att det smakar! LYCKA TILL !

fredag 2 oktober 2015

VARMA LAXMACKOR. 4 PORTIONER.

HEJSAN! NU FÅR VI TA NÅGOT SOM ÄR LITE NYTTIGARE. MEN ACK SÅ GODA! 500 g VARMRÖKT LAX 1 RÖDLÖK 2 MSK MAJONNÄS 8 SKIVOR FORMBRÖD (LJUST ELLER MÖRKT VÄLJ SJÄLV) CA 40 g BABYSPENAT SALT å PEPPAR 6 ÄGG 1 DL MJÖLK SÅ HÄR GÖR DU: RENSA LAXEN FRÅN SKINN OCH BEN. DELA FISKKÖTTET I MINDRE BITAR. SKIVA LÖKEN TUNT. BRED LITE MAJONNÄS PÅ 4 AV BRÖDEN OCH FÖRDELA LAXEN OVANPÅ. LÄGG PÅ SPENAT OCH RÖDLÖK. SALTA OCH PEPPRA LÄTT. LÄGG PÅ DE RESTERANDE BRÖDEN OCH TRYCK IHOP DEM LITE. VISPA UPP ÄGG OCH MÖLK I EN BUNKE. LÄGG EN DUBBELMACKA I TAGET I ÄGGVISPET CA 20 SEKUNDER. VÄND OCH GÖR SAMMA SAK PÅ ANDRA SIDAN. SMÖRSTEK DEM ETT PAR MINUTER PÅ VARJE SIDA I TVÅ STEKPANNOR. SALTA OCH PEPPRA. LÅT DEM VILA NÅGON MINUT. DELA DEM PÅ DIAGONALEN FÖRE SERVERING. HOPPAS DET BLIR LYCKAT!

onsdag 30 september 2015

PÄRONPAJ MED CHOKLAD 8 - 10 BITAR.

HEJSAN! DEN HÄR GJORDE JAG FÖR FLERA ÅR SEN OCH DEN FICK BJUDAS PÅ FÖDELSEDAGEN SOM VAR NU I SEPTEMBER. KÖP EN FÄRDIG MÖRDEG. 200 g MÖRK CHOKLAD 2 DL CREME FRAICHE 3 PÄRON 2 ÄGG 1 1/4 DL STRÖSOCKER 1 DL MANDELMJÖL. SÅ HÄR GÖR DU: SÄTT UGNEN PÅ 200 GRADER. KLÄ EN RUND FORM MED LÖSTAGBAR KANT MED MÖRDEGEN. HACKA CHOKLADEN OCH SMÄLT I VATTENBAD,TILLSÄTT 1 MSK CREME FRAICHE OCH BRED BLANDNINGEN I PAJSKALET. SKALA PÄRONEN OCH DELA I KVARTAR, SKÄR SEDAN I SMALA SKIVOR OCH LÄGG VACKERT I PAJSKALET . VISPA ÄGG OCH SOCKER VITT OCH PÖSIGT, TILLSÄTT RESTEN AV CREME FRAICHE OCH MANDELMJÖLET. HÄLL BLANDNINGEN ÖVER PAJEN OCH GRÄDDA I 25 MINUTER. SERVERA,MED VANILJSÅS, BLANDAT MED LITE VISPGRÄDDE. DU ÅNGRAR DIG INTE! LYCKA TILL!

ÄPPLEKAKA MED MANDELMASSA 4 - 6 PORTIONER.

HEJSAN ! Den här är god ! 4 ÄPPLEN 200 g MANDELMASSA 3 ÄGG 250 g KESELLA 50 g HACKAD SÖTMANDEL SÅ HÄR GÖR DU: SÄTT UGNEN PÅ 200 GRADER. KÄRNA UR OCH SKÄR ÄPPLENA I KLYFTOR LÄGG I EN SMORD UGNSFORM. RIV MANDELMASSAN GROVT. VISPA SAMMAN ÄGG, KESELLA,OCH MANDELMASSA. HÄLL BLANDNINGEN ÖVER ÄPPLENA,STRÖ ÖVER HACKAD SÖTMANDEL OCH BAKA I 30 MINUTER. DEN HÄR ÄR ENKEL ATT GÖRA OCH HIMLA GOD ! LYCKA TILL !

tisdag 22 september 2015

LAMMFÄRSGRATÄNG 4 PERSONER

HEJSAN! Jättegott - eller ? Här är receptet: 3 ÄGG, 1/2 DL OLIVOLJA, 1/2 TSK PAPRIKAPULVER, 4-5 SKIVOR LJUST LANTBRÖD, 400 G LAMFÄRS, 2 VITLÖKSKLYFTOR, SALT, PEPPAR, 10 CM PURJOLÖK, 1/2 DL HACKAD BASILIKA, 2 MSK TOMATPURE', 1 DL OLIVER UTAN KÄRNA, 150 G FETAOST, GARNERING: 2-3 TOMATER, 2 MSK HACKAD BASILIKA. SÅ HÄR GÖR DU: SÄTT UGNEN PÅ 225 GRADER. VISPA samman ägg, olivolja, paprikapulver och lägg i brödet, låt stå och suga upp vätskan. LÄGG brödet i en ugnsform. BRYN LAMMFÄRSEN, pressa i vitlöksklyftorna, salta och peppra. SKIVA purjolöken och rör i den tillsammans med basilika och TOMATPURE'. LÄGG färsen i formen. STRÖ över hackade oliver och fetaost. STÄLL in i ugnen ca 15 minuter. LÄGG tärnad tomat och basilika runt kanten. HOPPAS ATT DET SMAKAR!

MATJESGRATÄNG . 4 PERSONER.

HEJSAN! DET är alltid käckt att ha några burkar MATJESILL hemma. Enkelt och fort gör DU detta recept. 1 BURK MATJESILL. 500 G KOKT POTATIS. 4 KOKTA ÄGG. 3 ÄGG. 2 DL CRE'ME FRAICHE. 2 DL MATLAGNINGSGRÄDDE. 1/2 DL HACKAD GRÄSLÖK. 2 DL RIVEN PRÄSTOST. SÅ HÄR GÖR DU: SÄTT UGNEN PÅ 225 GRADER. TÄRNA MATJESILLEN, tärna potatisen, och skala och tärna äggen. LÄGG alltsammans i en smord ugnsform. VISPA SAMMAN ägg, CREME fraiche, och grädde. TILLSÄTT gräslök och slå blandningen i formen. STRÖ över riven ost och gratinera ca 20 minuter, tills gratängen fått fin färg. SMAKLIG MÅLTID!

FISK UNDER MANDELTÄCKE 4 PERSONER.

HEJSAN! Det här åt vi häromdagen, riktigt gott! 600 g TORSKFILE' eller annan vit fisk. MARINAD: 1/2 tsk salt,1/2 dl olivolja, 1 krm spiskummin, 2 tsk SAMBAL OELEK, rivet skal och saft av 1 lime, 1 msk finhackad persilja, 1 krm malen koriander. SERVERING: 1dl flagad mandel, 6 salladslökar, 120 g färsk spenat, olivolja till stekning salt å peppar, 1 lime, kokt potatis. SÅ HÄR GÖR DU: SÄTT ugnen på 175 grader. Blanda ingredienserna till marinaden i en bunke. Lägg i fisken. Vänd den ordentligt så att marinaden täcker överallt. Låt marinera i ca 30 minuter i rumstemperatur. ROSTA mandeln, gyllenbrun i torr stekpanna. SKÄR Salladslöken tunt. Stek den och spenaten mjuk i olivolja. Krydda med salt och peppar. LÄGG FISKEN, med marinaden i en eldfast form och ställ in i ugnen ca 15 min. Lägg på spenatfräset och tillaga ytterligare 5 minuter i ugnen. TA UT FISKEN, och garnera med mandel och limeklyftor. SERVERA, MED KOKT POTATIS. LYCKA TILL!