torsdag 8 oktober 2015
FRASIG RÄKRÄTT 4 PERSONER.
HEJSAN!
Var på en bjudning härom veckan och blev serverad denna
kulinariska höjdare. Perfekt bjudmat eftersom mycket kan förberedas.
HÄR ÄR RECEPTET:
1 ST FORMFRANSKA, (HELST MED RAKA,HÖGA KANTER-SIDOR)
3 MSK BORDS-SMÖR
2 MSK HACKAD DILL
RIVET SKAL AV 1/2 APELSIN
1 LITEN PRESSAD VITLÖKSKLYFTA
1 KG STORA FINA RÄKOR MED SKAL
1 DL SMÅ FRYSTA ÄRTER
3 MSK MAJONNÄS
SERVERING:
SALLAT, GURKA, CITRON
SÅ HÄR GÖR DU:
SKÄR LOCK AV BRÖDET OCH GRÖP UR 3/4 AV INNEHÅLLET.
BLANDA BORDS- SMÖRET MED DILL, RIVET APELSINSKAL, OCH PRESSAD VITLÖK.
BRED BLANDNINGEN PÅ INSIDAN AV BRÖDET OCH PÅ INSIDAN AV LOCKET.
SKALA RÄKORNA OCH BLANDA DEM MED ÄRTER OCH MAJONNÄS I EN SKÅL.
FYLL RÄKBLANDNINGEN I BRÖDET OCH SÄTT PÅ LOCKET.
SVEP IN ALLTSAMMANS I ALUMINIUMFOLIE.
VÄRM PAKETET I UGNEN I 250 GRADER I 20 MIN.
MAN KAN FÖRBEREDA SÅ LÅNGT ATT SMÖRBLANDNINGEN OCH RÄKFYLLNINGEN STÅR
KLARA I KYLSKÅPET OCH BRÖDET FÖRVARAS URGRÖPT I PLASTPÅSE.
ALL LYCKA TILL!
onsdag 7 oktober 2015
RÖD BÖNSALLAD 4 PERSONER.
HEJSAN!
I DAG TÄNKTE JAG MIG KOKA RÖDA BÖNOR, VAD SÄGES OM DET ?
OM DU INTE HAR TID OCH LUST MED DET, FINNS DET JU ALLTID PÅ BURK.
TILL 4 PERSONER BEHÖVS :
200 g kokta RÖDA BÖNOR
1 dl skivad PURJOLÖK
200 g MAJSKORN
12 COCKTAILTOMATER eller 3-4 vanliga klyftade
2 dl ALFA-ALFAGRODDAR
SÅ HÄR GÖR DU:
BLANDA alla ingredienser i en salladsskål och SERVERA dressingen till.
TOMATDRESSING: 2 msk CHILISÅS, 1 msk TOMATPURE', 1/2 dl OLJA, 1/2- 1dl varm grönsaksbuljong
1 tsk PAPRIKA, 1 tsk VINÄGER, ÖRTSALT, PEPPAR, eller TABASCO.
SÅ HÄR GÖR DU: VISPA ihop oljan med CHILISÅS, VINÄGER och TOMATPURE'. SPÄD med VATTNET-BULJONGEN, KRYDDA.
LYCKA TILL! HOPPAS ATT DET SMAKAR.
tisdag 6 oktober 2015
TARTELETTER TOPPADE MED KANTARELLER 4 PERSONER.
HEJSAN!
mmm... det här var väldigt smaskens!
1 paket KYLD SMÖRDEG på rulle, ca 250 g
MATOLJA
1 GUL LÖK
ca 200 g KANTARELLER
2 ÄGG
1 msk GRÄDDE
salt å peppar
1 RÖKT MAKRILLFILE'
1 dl riven VÄSTERBOTTENOST
GARNERING:
1/2 dl finriven PARMESANOST
SÅ HÄR GÖR DU:
SÄTT ugnen på 200 grader.
TRYCK ut fyra cirklar, ca 10 cm i diameter, av smördegen.
Olja fyra små formar, t ex muffinsformar, och klä dem med smördegen.
Nagga botten och FRYS ner i 30 minuter.
SKALA och finhacka löken samt ansa svampen.
Vispa ihop ägg och grädde till en äggstanning.
Smaka av med salt å peppar.
DELA MAKRILLEN i bitar.
Fyll varje form med några bitar rökt makrill, skeda i äggstanning
och toppa med riven ost.
GRÄDDA TARTELETTERNA I UGNEN I CA 20 MINUTER.
HETTA upp en stekpanna med 2 msk olja.
Rör ner svampen och fräs runt i 3-4 minuter.
Tillsätt löken och låt det fräsa med i några minuter.
Smaka av med salt å peppar och håll det varmt.
TA ut tarteletterna från ugnen och toppa med de stekta
kantarellerna, strö på riven parmesan och servera.
HOPPAS PÅ SMAKLIG MÅLTID! LYCKA TILL!
LASAGNE MED FÄRS OCH KANTARELLER 4 PERSONER.
HEJSAN !
Det här var lyckat!
Smaka själva !
1 paket FÄRSKA LASAGNE plattor, ca 200 g
1 GUL LÖK
2 VITLÖKSKLYFTOR
300 g KANTARELLER
matolja till stekning
200 g BLANDFÄRS
salt å peppar
100 g BABYSPENAT
2 LAGERBLAD
1 dl VITT VIN eller vatten
2 dl GRÄDDE
200 g FÄRSKOST
200 g RIVEN LAGRAD OST,
t ex PRÄSTOST
SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT UGNEN PÅ 200 GRADER.
SKALA och finhacka lök och vitlök samt ansa svampen.
HETTA upp en stekpanna med 2 msk olja och fräs färsen
tills den ändrat färg.
Smaka av med salt och peppar och ta upp färsen ur pannan.
SKÖLJ pannan och hetta upp den med 2 msk olja.
Rör ner svampen och fräs runt i 3-4 minuter.
TILLSÄTT spenat, lagerblad, vin och grädde.
Låt koka upp och småputtra i några minuter.
Smaka av med salt å peppar och ta av pannan från plattan.
Rör ner färskost och 2/3 av den rivna osten och blanda väl.
BOTTNA en ugnsfast form, 35x20 cm med lite av kantarellfräset.
Lägg på lasagneplattor, strö på färs och klicka på kantarellfräs.
Fortsätt varva fyllningen med lasagneplattor och avsluta med
resten av den rivna osten.
GRÄDDA lasagnen i mitten av ugnen i ca 20 minuter.
SMAKSÄTT GÄRNA MED LITE KANTARELLFOND OM DU ANVÄNDER
VATTEN I STÄLLET FÖR VITT VIN.
LYCKA TILL !
måndag 5 oktober 2015
KANTARELLSOPPA 4 PERSONER.
HEJSAN!
Har Ni varit ute och plockat svamp?
Jag har ett par goda Kantarell - recept.
mmm... Nu blir det soppa.
ca 300 g KANTARELLER
1 GUL LÖK
2 VITLÖKSKLYFTOR
2 msk MATOLJA till stekning
SALT och PEPPAR
2 LAGERBLAD
1/2 liter KYCKLINGBULJONG
5 dl MATLAGNINGSGRÄDDE
1 1/2 dl finriven PARMESANOST
GARNERING:
1/2 dl riven PARMESANOST
eventuellt färska ÖRTER.
SÅ HÄR GÖR DU:
ANSA svampen samt skala och finhacka lök och vitlök.
Hetta upp en kastrull med 2 msk olja.
Rör ner svampen, löken och vitlöken och fräs runt i 5-6 minuter.
Smaka av med salt och peppar och ta upp ungefär 1/3 av kantarellfräset
och lägg åt sidan för garnering.
TILLSÄTT lagerblad, kycklingbuljong och grädde och låt det koka upp.
Låt det sedan småputtra i ca 15 minuter och skumma av då och då.
HÄLL soppan i en matberedare, tillsätt parmesan och kör runt
tills du får en slät soppa.
Smaka av med salt å peppar.
FÖRDELA soppan i uppvärmda skålar.
GARNERA med den stekta svampen, parmesan och färska örter.
OM DU VILL GÅR DET BRA ATT BYTA UT EN DEL AV GRÄDDEN MOT VATTEN ELLER MJÖLK.
Hoppas att det smakar!
LYCKA TILL !
fredag 2 oktober 2015
VARMA LAXMACKOR. 4 PORTIONER.
HEJSAN!
NU FÅR VI TA NÅGOT SOM ÄR LITE NYTTIGARE.
MEN ACK SÅ GODA!
500 g VARMRÖKT LAX
1 RÖDLÖK
2 MSK MAJONNÄS
8 SKIVOR FORMBRÖD (LJUST ELLER MÖRKT VÄLJ SJÄLV)
CA 40 g BABYSPENAT
SALT å PEPPAR
6 ÄGG
1 DL MJÖLK
SÅ HÄR GÖR DU:
RENSA LAXEN FRÅN SKINN OCH BEN.
DELA FISKKÖTTET I MINDRE BITAR.
SKIVA LÖKEN TUNT.
BRED LITE MAJONNÄS PÅ 4 AV BRÖDEN
OCH FÖRDELA LAXEN OVANPÅ.
LÄGG PÅ SPENAT OCH RÖDLÖK.
SALTA OCH PEPPRA LÄTT.
LÄGG PÅ DE RESTERANDE BRÖDEN OCH
TRYCK IHOP DEM LITE.
VISPA UPP ÄGG OCH MÖLK I EN BUNKE.
LÄGG EN DUBBELMACKA I TAGET I
ÄGGVISPET CA 20 SEKUNDER.
VÄND OCH GÖR SAMMA SAK PÅ ANDRA SIDAN.
SMÖRSTEK DEM ETT PAR MINUTER PÅ VARJE
SIDA I TVÅ STEKPANNOR.
SALTA OCH PEPPRA.
LÅT DEM VILA NÅGON MINUT.
DELA DEM PÅ DIAGONALEN FÖRE SERVERING.
HOPPAS DET BLIR LYCKAT!
onsdag 30 september 2015
PÄRONPAJ MED CHOKLAD 8 - 10 BITAR.
HEJSAN!
DEN HÄR GJORDE JAG FÖR FLERA ÅR SEN
OCH DEN FICK BJUDAS PÅ FÖDELSEDAGEN
SOM VAR NU I SEPTEMBER.
KÖP EN FÄRDIG MÖRDEG.
200 g MÖRK CHOKLAD
2 DL CREME FRAICHE
3 PÄRON
2 ÄGG
1 1/4 DL STRÖSOCKER
1 DL MANDELMJÖL.
SÅ HÄR GÖR DU:
SÄTT UGNEN PÅ 200 GRADER.
KLÄ EN RUND FORM MED LÖSTAGBAR KANT MED MÖRDEGEN.
HACKA CHOKLADEN OCH SMÄLT I VATTENBAD,TILLSÄTT
1 MSK CREME FRAICHE OCH BRED BLANDNINGEN I PAJSKALET.
SKALA PÄRONEN OCH DELA I KVARTAR, SKÄR SEDAN I SMALA
SKIVOR OCH LÄGG VACKERT I PAJSKALET .
VISPA ÄGG OCH SOCKER VITT OCH PÖSIGT, TILLSÄTT
RESTEN AV CREME FRAICHE OCH MANDELMJÖLET.
HÄLL BLANDNINGEN ÖVER PAJEN OCH GRÄDDA I 25 MINUTER.
SERVERA,MED VANILJSÅS, BLANDAT MED LITE VISPGRÄDDE.
DU ÅNGRAR DIG INTE!
LYCKA TILL!
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)