söndag 11 oktober 2015

MARÄNG-TOPPAD HALLONKRÄM. 4 PORT.

HEJSAN! Det här får Ni inte MISSA - SÅ HIMLA GOTT ! HÄR ÄR RECEPTET: Fördela 5 dl HALLONKRÄM i fyra värmetåliga glas eller koppar. Vispa 2 ÄGGVITOR, 2 msk STRÖSOCKER, och 1 KNIVSUDD SALT, till hårt skum. Klicka ut MARÄNG-VISPET över HALLONKRÄMEN. Ställ i ugnen UNDER GRILLELEMENTET på 250 grader, en kort stund. TITTA HELA TIDEN SÅ MARÄNGEN INTE BLIR BRÄND. SERVERA GENAST. (HALLONKRÄM = FÄRDIGKÖPT) LYCKA TILL!

GRATINERAD GURKA 4 PERSONER.

HEJSAN! Detta är kanske lite ovanligt, men GRATINERAD GURKA, passar bra att servera som förrätt med SPRÖDVÄRMT BRÖD, gott är det också. HÄR ÄR RECEPTET: 2 GURKOR, ej för tjocka, ca 750 g, 1 1/2 kryddmått NYMALD SVARTPEPPAR, 2 dl CREME' FRAICHE, 1 - 2 dl LAGRAD OST, t ex SVECIA. SÅ HÄR GÖR DU: SÄTT ugnen på 225 grader. Skär GURKAN i ca 5 cm breda bitar. KOKA GURKBITARNA i lättsaltat vatten tills de är nätt och jämt mjuka 6-8 min. Låt dem rinna av väl. LÄGG GURKAN i en smord ugnssäker form och strö över PEPPARN. Fördela CREME FRAICHE över och strö på OSTEN. GRATINERA på galler mitt i ugnen tills rätten fått fin färg, ca 15 minuter. SERVERA, som ensamrätt med BRÖD eller som tillbehör till KÖTT. HOPPAS ATT DET SMAKAR ! LYCKA TILL !

BANAN - DESSERT 4-5 PERSONER.

HEJSAN! När jag var liten flicka, då serverades ibland denna dessert, mmm...så gott. Vi barn åt extra sakta... HÄR ÄR RECEPTET: 6- 8 knappt mogna BANANER 1 msk pressad CITRONSAFT 125 g SMÖR eller MARGARIN 1 1/4 dl STRÖSOCKER(RÖRSOCKER) 3 ÄGGULOR 75 g SÖTMANDEL 3 ÄGGVITOR SÅ här gör DU: SÄTT UGNEN PÅ 200 GRADER. RÖR SMÖR och SOCKER vitt och pösigt. Blanda ner en ÄGGULA i taget. SKÅLLA MANDLARNA och hacka dem. Rör ner dem i smeten. SKALA BANANERNA och dela dem på längden i två halvor. Lägg dem i en smord ugnssäker form och droppa över CITRONSAFTEN. VISPA ÄGGVITORNA till hårt skum. Rör först ner hälften i smeten och vänd därefter försiktigt ner resten. FÖRDELA smeten BANANERNA. GRÄDDA, på galler mitt i ugnen tills rätten fått fin färg, ca 20 minuter. SERVERA, BANANDESSERTEN, ljummen, med vispad grädde eller vaniljsås. HOPPAS ATT DET SMAKAR! ALL LYCKA TILL!

lördag 10 oktober 2015

MAJONNÄSGRATINERADE GRÖNSAKER. 4 PERSONER.

HEJSAN! Smaka på detta! ca 1 kg SOMMARGRÖNSAKER (eller vilka Du gillar) SMÖR eller MARGARIN 1 tsk TIMJAN 1 1/2 dl MAJONNÄS 3 ÄGGULOR 3 ÄGGVITOR Så här gör DU: SÄTT ugnen på 225 grader. Koka GRÖNSAKERNA på 2 min. Låt dem rinna av och lägg dem i en smord ugnssäker form. Strö över TIMJAN. BLANDA MAJONNÄS och ÄGGULOR. VISPA ÄGGVITORNA till hårt skum. Rör först ner hälften av ÄGGVITORNA i MAJONNÄSSMETEN och vänd därefter försiktigt ner resten. BRED smeten över GRÖNSAKERNA. GRATINERA omedelbart på galler lite över mitten i ugnen tills GRATÄNGEN fått fin färg, 10 - 15 minuter. SERVERA MED SPRÖDVÄRMT BRÖD. OCH något gott att dricka. LYCKA TILL!

HAVTORNSBRÖD MED RÅG - & GRAHAMSMJÖL 1 BRÖD.

HEJSAN! SMAKA på detta, gärna med lite HAVTORNSSYLT på ...mmm, så gott! 50 g jäst, 5 dl vatten fingervarmt, 5 dl rågsikt, 5 dl vetemjöl, 3 dl grahamsmjöl, 2 tsk salt, 1 msk honung, 1 dl havtorn, frysta, 3 msk yoghurt. GARNERING: RÅGFLINGOR, GRAHAMSMJÖL. SÅ HÄR GÖR DU: SMULA ner JÄSTEN i en bunke. Lös upp den med VATTNET. TILLSÄTT de övriga ingredienserna och arbeta degen smidig. TÄCK bunken med plastfolie och låt den jäsa under bakduk i 45 minuter. SÄTT UGNEN på 180 GRADER. SMÖRA OCH BRÖA en bakform ca 2 Liter, med RÅGFLINGOR. Häll i smeten och toppa med lite GRAHAMSMJÖL OCH RÅGFLINGOR. LÅT brödet jäsa under bakduk ytterligare 30 minuter. GRÄDDA brödet mitt i ugnen i 180 grader i ca 60 minuter. Låt det svalna på galler. LYCKA TILL!

fredag 9 oktober 2015

BROWNIES 24 ST. - VANSINNIGT GODA!

HEJSAN! Det här receptet hittade jag i ett löst blad från någon Veckotidning. Jag bakade det hemma och tog med till barn å barnbarn,- SUPERGODA ! 200 g SMÖR, 3 1/2 dl STRÖSOCKER, 1 1/2 dl KAKAO, 2 krm SALT, 1 1/2 tsk VANILJSOCKER, 3 ÄGG, 2 dl VETEMJÖL, 100 g HACKAD MÖRK CHOKLAD. UGN:175 GRADER, 20 MINUTER. SÅ HÄR GÖR DU: SMÄLT SMÖRET. Ta kastrullen från värmen. Rör i SOCKER, KAKAO, SALT, och VANILJSOCKER. RÖR i ÄGGEN ett i taget. Vänd i MJÖLET och CHOKLADEN. Blanda samman till en smet och bred ut i en form ca 20 x 30 cm, klädd med BAKPAPPER. GRÄDDA i mitten av ugnen ca 20 minuter. Låt kakan svalna och skär upp den i rutor. Det går snabbt att göra dessa, dessutom är de VANSINNIGT GODA ! LYCKA TILL!

torsdag 8 oktober 2015

FRASIG RÄKRÄTT 4 PERSONER.

HEJSAN! Var på en bjudning härom veckan och blev serverad denna kulinariska höjdare. Perfekt bjudmat eftersom mycket kan förberedas. HÄR ÄR RECEPTET: 1 ST FORMFRANSKA, (HELST MED RAKA,HÖGA KANTER-SIDOR) 3 MSK BORDS-SMÖR 2 MSK HACKAD DILL RIVET SKAL AV 1/2 APELSIN 1 LITEN PRESSAD VITLÖKSKLYFTA 1 KG STORA FINA RÄKOR MED SKAL 1 DL SMÅ FRYSTA ÄRTER 3 MSK MAJONNÄS SERVERING: SALLAT, GURKA, CITRON SÅ HÄR GÖR DU: SKÄR LOCK AV BRÖDET OCH GRÖP UR 3/4 AV INNEHÅLLET. BLANDA BORDS- SMÖRET MED DILL, RIVET APELSINSKAL, OCH PRESSAD VITLÖK. BRED BLANDNINGEN PÅ INSIDAN AV BRÖDET OCH PÅ INSIDAN AV LOCKET. SKALA RÄKORNA OCH BLANDA DEM MED ÄRTER OCH MAJONNÄS I EN SKÅL. FYLL RÄKBLANDNINGEN I BRÖDET OCH SÄTT PÅ LOCKET. SVEP IN ALLTSAMMANS I ALUMINIUMFOLIE. VÄRM PAKETET I UGNEN I 250 GRADER I 20 MIN. MAN KAN FÖRBEREDA SÅ LÅNGT ATT SMÖRBLANDNINGEN OCH RÄKFYLLNINGEN STÅR KLARA I KYLSKÅPET OCH BRÖDET FÖRVARAS URGRÖPT I PLASTPÅSE. ALL LYCKA TILL!