söndag 11 oktober 2015
MARÄNG-TOPPAD HALLONKRÄM. 4 PORT.
HEJSAN!
Det här får Ni inte MISSA - SÅ HIMLA GOTT !
HÄR ÄR RECEPTET:
Fördela 5 dl HALLONKRÄM i fyra värmetåliga glas eller koppar.
Vispa 2 ÄGGVITOR, 2 msk STRÖSOCKER, och 1 KNIVSUDD SALT, till hårt skum.
Klicka ut MARÄNG-VISPET över HALLONKRÄMEN.
Ställ i ugnen UNDER GRILLELEMENTET på 250 grader, en kort stund.
TITTA HELA TIDEN SÅ MARÄNGEN INTE BLIR BRÄND.
SERVERA GENAST. (HALLONKRÄM = FÄRDIGKÖPT)
LYCKA TILL!
GRATINERAD GURKA 4 PERSONER.
HEJSAN!
Detta är kanske lite ovanligt, men GRATINERAD GURKA, passar bra att
servera som förrätt med SPRÖDVÄRMT BRÖD, gott är det också.
HÄR ÄR RECEPTET:
2 GURKOR, ej för tjocka, ca 750 g,
1 1/2 kryddmått NYMALD SVARTPEPPAR,
2 dl CREME' FRAICHE,
1 - 2 dl LAGRAD OST, t ex SVECIA.
SÅ HÄR GÖR DU:
SÄTT ugnen på 225 grader.
Skär GURKAN i ca 5 cm breda bitar.
KOKA GURKBITARNA i lättsaltat vatten tills de är nätt och jämt mjuka 6-8 min.
Låt dem rinna av väl.
LÄGG GURKAN i en smord ugnssäker form och strö över PEPPARN.
Fördela CREME FRAICHE över och strö på OSTEN.
GRATINERA på galler mitt i ugnen tills rätten fått fin färg, ca 15 minuter.
SERVERA, som ensamrätt med BRÖD eller som tillbehör till KÖTT.
HOPPAS ATT DET SMAKAR ! LYCKA TILL !
BANAN - DESSERT 4-5 PERSONER.
HEJSAN!
När jag var liten flicka, då serverades ibland denna dessert,
mmm...så gott. Vi barn åt extra sakta...
HÄR ÄR RECEPTET:
6- 8 knappt mogna BANANER
1 msk pressad CITRONSAFT
125 g SMÖR eller MARGARIN
1 1/4 dl STRÖSOCKER(RÖRSOCKER)
3 ÄGGULOR
75 g SÖTMANDEL
3 ÄGGVITOR
SÅ här gör DU:
SÄTT UGNEN PÅ 200 GRADER.
RÖR SMÖR och SOCKER vitt och pösigt.
Blanda ner en ÄGGULA i taget.
SKÅLLA MANDLARNA och hacka dem.
Rör ner dem i smeten.
SKALA BANANERNA och dela dem på längden i två halvor.
Lägg dem i en smord ugnssäker form och droppa över CITRONSAFTEN.
VISPA ÄGGVITORNA till hårt skum.
Rör först ner hälften i smeten och vänd därefter försiktigt ner resten.
FÖRDELA smeten BANANERNA.
GRÄDDA, på galler mitt i ugnen tills rätten fått fin färg, ca 20 minuter.
SERVERA, BANANDESSERTEN, ljummen, med vispad grädde eller vaniljsås.
HOPPAS ATT DET SMAKAR! ALL LYCKA TILL!
lördag 10 oktober 2015
MAJONNÄSGRATINERADE GRÖNSAKER. 4 PERSONER.
HEJSAN!
Smaka på detta!
ca 1 kg SOMMARGRÖNSAKER (eller vilka Du gillar)
SMÖR eller MARGARIN
1 tsk TIMJAN
1 1/2 dl MAJONNÄS
3 ÄGGULOR
3 ÄGGVITOR
Så här gör DU:
SÄTT ugnen på 225 grader.
Koka GRÖNSAKERNA på 2 min.
Låt dem rinna av och lägg dem i en smord ugnssäker form.
Strö över TIMJAN.
BLANDA MAJONNÄS och ÄGGULOR.
VISPA ÄGGVITORNA till hårt skum.
Rör först ner hälften av ÄGGVITORNA i MAJONNÄSSMETEN och
vänd därefter försiktigt ner resten.
BRED smeten över GRÖNSAKERNA.
GRATINERA omedelbart på galler lite över mitten i ugnen
tills GRATÄNGEN fått fin färg, 10 - 15 minuter.
SERVERA MED SPRÖDVÄRMT BRÖD.
OCH något gott att dricka.
LYCKA TILL!
HAVTORNSBRÖD MED RÅG - & GRAHAMSMJÖL 1 BRÖD.
HEJSAN!
SMAKA på detta, gärna med lite HAVTORNSSYLT på ...mmm, så gott!
50 g jäst, 5 dl vatten fingervarmt, 5 dl rågsikt, 5 dl vetemjöl,
3 dl grahamsmjöl, 2 tsk salt, 1 msk honung, 1 dl havtorn, frysta, 3 msk yoghurt.
GARNERING: RÅGFLINGOR, GRAHAMSMJÖL.
SÅ HÄR GÖR DU:
SMULA ner JÄSTEN i en bunke.
Lös upp den med VATTNET.
TILLSÄTT de övriga ingredienserna och arbeta degen smidig.
TÄCK bunken med plastfolie och låt den jäsa under bakduk i 45 minuter.
SÄTT UGNEN på 180 GRADER.
SMÖRA OCH BRÖA en bakform ca 2 Liter, med RÅGFLINGOR.
Häll i smeten och toppa med lite GRAHAMSMJÖL OCH RÅGFLINGOR.
LÅT brödet jäsa under bakduk ytterligare 30 minuter.
GRÄDDA brödet mitt i ugnen i 180 grader i ca 60 minuter.
Låt det svalna på galler.
LYCKA TILL!
fredag 9 oktober 2015
BROWNIES 24 ST. - VANSINNIGT GODA!
HEJSAN!
Det här receptet hittade jag i ett löst blad från någon Veckotidning.
Jag bakade det hemma och tog med till barn å barnbarn,- SUPERGODA !
200 g SMÖR, 3 1/2 dl STRÖSOCKER, 1 1/2 dl KAKAO, 2 krm SALT,
1 1/2 tsk VANILJSOCKER, 3 ÄGG, 2 dl VETEMJÖL, 100 g HACKAD MÖRK CHOKLAD.
UGN:175 GRADER, 20 MINUTER.
SÅ HÄR GÖR DU: SMÄLT SMÖRET. Ta kastrullen från värmen. Rör i SOCKER, KAKAO,
SALT, och VANILJSOCKER. RÖR i ÄGGEN ett i taget. Vänd i MJÖLET och CHOKLADEN.
Blanda samman till en smet och bred ut i en form ca 20 x 30 cm, klädd med BAKPAPPER.
GRÄDDA i mitten av ugnen ca 20 minuter. Låt kakan svalna och skär upp den i rutor.
Det går snabbt att göra dessa, dessutom är de VANSINNIGT GODA !
LYCKA TILL!
torsdag 8 oktober 2015
FRASIG RÄKRÄTT 4 PERSONER.
HEJSAN!
Var på en bjudning härom veckan och blev serverad denna
kulinariska höjdare. Perfekt bjudmat eftersom mycket kan förberedas.
HÄR ÄR RECEPTET:
1 ST FORMFRANSKA, (HELST MED RAKA,HÖGA KANTER-SIDOR)
3 MSK BORDS-SMÖR
2 MSK HACKAD DILL
RIVET SKAL AV 1/2 APELSIN
1 LITEN PRESSAD VITLÖKSKLYFTA
1 KG STORA FINA RÄKOR MED SKAL
1 DL SMÅ FRYSTA ÄRTER
3 MSK MAJONNÄS
SERVERING:
SALLAT, GURKA, CITRON
SÅ HÄR GÖR DU:
SKÄR LOCK AV BRÖDET OCH GRÖP UR 3/4 AV INNEHÅLLET.
BLANDA BORDS- SMÖRET MED DILL, RIVET APELSINSKAL, OCH PRESSAD VITLÖK.
BRED BLANDNINGEN PÅ INSIDAN AV BRÖDET OCH PÅ INSIDAN AV LOCKET.
SKALA RÄKORNA OCH BLANDA DEM MED ÄRTER OCH MAJONNÄS I EN SKÅL.
FYLL RÄKBLANDNINGEN I BRÖDET OCH SÄTT PÅ LOCKET.
SVEP IN ALLTSAMMANS I ALUMINIUMFOLIE.
VÄRM PAKETET I UGNEN I 250 GRADER I 20 MIN.
MAN KAN FÖRBEREDA SÅ LÅNGT ATT SMÖRBLANDNINGEN OCH RÄKFYLLNINGEN STÅR
KLARA I KYLSKÅPET OCH BRÖDET FÖRVARAS URGRÖPT I PLASTPÅSE.
ALL LYCKA TILL!
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)