onsdag 14 oktober 2015

LÄTTBAKAT BRÖD MED FRUKT 2 BRÖD.

HEJSAN! Det här är ett jättegott bröd-prova att göra det. HÄR ÄR RECEPTET : 5 dl VETEMJÖL, 1 dl HAVREKLI, 2 dl GROVT RÅGMJÖL, 2 dl BOVETEFLINGOR, 1 dl LINFRÖ, 2 dl GRAHAMSMJÖL, 2 tsk SALT, 1 MSK BIKARBONAT, 3-4 dl HASSELNÖTTER, APRIKOSER, i mindre bitar, och TRANBÄR blandat. 1 1/2 dl MÖRK SIRAP, 8 dl A-FIL, 2 ÄPPLEN, GARNERING: ÄGGVITA till PENSLING, och PUMPAFRÖN. Så här gör DU: BLANDA alla torra ingredienser. Rör ner SIRAP,OCH A-FIL. Riv ner ÄPPLET. Blanda allt. HÄLL degen i 2 brödformar(1 liter) Täckta med bakplåtspapper. PENSLA med ÄGGVITA och strö över PUMPAFRÖN. GRÄDDA i 175 grader ca 1 TIMMA. LÅT svalna utan bakduk innan BRÖDET skivas. HIMLA GOTT BRÖD GÄRNA MED SMÖR OCH OST PÅ....mmm. LYCKA TILL!

tisdag 13 oktober 2015

KNAPRIG PEKANPAJ, 8 - 10 BITAR.

HEJSAN! mmm...Så himla god! HÄR ÄR RECEPTET: 2 1/2 dl VETEMJÖL, 1 krm SALT, 125 g SMÖR/MARGARIN, 1 msk KALLT VATTEN, FYLLNING: 4 ÄGG, 3 dl RÅSOCKER, 1 krm SALT, 1/2 tsk BOURBON VANILLA POWDER, ELLER 1 tsk VANILJSOCKER, 2 msk SMÄLT SMÖR, 200 g PEKANKÄRNOR, TILL SERVERING: VANILJGLASS ELLER VISPAD GRÄDDE. SÅ HÄR GÖR DU: SÄTT UGNEN PÅ 225 GRADER. Nyp ihop MJÖL, SALT och TÄRNAT SMÖR/MARGARIN. Tillsätt vattnet och arbeta till en deg. TRYCK ut degen i en pajform och förgrädda ca 10 - 12 minuter. Ta ut och sänk värmen till 175 grader. VISPA ihop ÄGG, SOCKER, SALT och VANILLA POWDER. Rör i det SMÄLTA SMÖRET. FÖRDELA smeten i PAJSKALET och arrangera NÖTTERNA ovanpå. GRÄDDA ca 20 minuter tills smeten stannat. SERVERA LJUMMEN MED VANILJGLASS ELLER VISPAD GRÄDDE. LYCKA TILL!

RÅRIVEN ÄPPLEKRÄM 4 PORT.

HEJSAN! Här är ett recept från mina gömmor! 3 ÄPPLEN, 5 dl VATTEN, 1/2 dl RÅSOCKER, 1 msk POTATISMJÖL, SÅ HÄR GÖR DU: BLANDA VATTEN, SOCKER och POTATISMJÖL i en kastrull. Koka upp under omrörning. Ta från värmen. RIV ÄPPLENA GROVT och blanda dem direkt i redningen. HÄLL upp krämen och servera med mjölk. Snabbt och enkelt. LYCKA TILL!

måndag 12 oktober 2015

RÖDBETSPAJ MED OST OCH PISTASCHNÖTTER. 4 PERS.

HEJSAN! Jag såg i en av mat- affärerna att det finns FÖRKOKTA RÖDBETOR i plastförpackning. HÄR ÄR RECEPTET: 3 dl VETEMJÖL, 125 g SMÖR/MARGARIN, 2 msk ISKALLT VATTEN. FYLLNING: 3 ÄGG, 3 dl MATLAGNINGSGRÄDDE, ELLER CREME FRAICHE, 150 g RIVEN VÄSTERBOTTENOST, SALT å PEPPAR, 400 g RÖDBETOR, KOKTA, SKALADE 3 msk HACKADE PISTASCHNÖTTER. SÅ HÄR GÖR DU: SÄTT UGNEN PÅ 225 GRADER: NYP ihop ingredienserna till pajdegen eller kör i matberedare, tryck ut i en pajform, gärna med löstagbar kant. STÄLL KALLT. RÖR samman ÄGG, GRÄDDE, OST, SALT och PEPPAR. HÄLL fyllningen i pajskalet. DELA RÖDBETORNA mitt itu. LÄGG dem vackert och strö över PISTASCHNÖTTERNA. GRÄDDA MITT I UGNEN CA 35 MINUTER. LYCKA TILL!

TORTILLA MED PLOMMON OCH ÄDELOST 4 PERS.

HEJSAN! Å, mmm...underbart gott! HÄR ÄR RECEPTET: 4 SKIVOR VITT BRÖD, 8 ÄGG, 2 dl MATLAGNINGSGRÄDDE, 1 NÄVE RUCOLASALLAD, hackad, 3-4 PLOMMON, tärnade, 140 g ÄDELOST, GARNERING: FÄRSK TIMJAN eller annat GRÖNT. SÅ HÄR GÖR DU: SÄTT ugnen på 225 grader. Tärna BRÖDET och stek i rikligt med SMÖR/MARGARIN. Vispa äggen med MATLAGNINGSGRÄDDEN. LÄGG ett bakplåtspapper i bottnen av en ugnsform, lägg i BRÖDTÄRNINGARNA, strö över RUCOLA och PLOMMON. HÄLL över ÄGGSMETEN, smula över ÄDELOSTEN och in i ugn ca 15 minuter. LÅT kallna, ta upp och skär i fyrkanter, strö över TIMJAN. HOPPAS DET SMAKAR OCH LYCKA TILL!

PÄRONSALLAD.

HEJSAN! Denna sallad gillar vi till olika kötträtter. SÅ HÄR ÄR RECEPTET: 4 PÄRON, 4 ANANASRINGAR, 1/2 dl grovhackade VALNÖTTER, 1/2 dl ANANASSPAD ELLER APLSINJUICE. SÅ HÄR GÖR DU: Skala eventuellt PÄRONEN och skär dem i tärningar. Skär ANANASSEN i bitar. Blanda alla ingredienserna i en skål. SERVERA SALLADEN VÄL KYLD. HOPPAS DET SMAKAR, LYCKA TILL!

FRUKTYOGHURT - MELLANMÅL 4 PERS.

HEJSAN! Så enkelt det är att göra egen FRUKTYOGHURT, men man tänker inte på det. HÄR ÄR RECEPTET: 4 dl NATURELL YOGHURT, 1 ÄPPLE, 1 PÄRON, 1 BANAN. SÅ HÄR GÖR DU: Skär frukten i bitar och kör den med YOGHURTEN, i MIXER tills allt finfördelats. KLART, LYCKA TILL!