måndag 9 november 2015

SÖNDAGSGRYTA 6 PERSONER.

HEJSAN ! Smaka på denna...mmm! HÄR ÄR RECEPTET : 900g FLÄSKFILE , 4 Starka KORVAR , 1 1/2 tsk SALT , 2 krm SVARTPEPPAR , 1 tsk MEJRAM , 1 msk VETEMJÖL , 1 burk SYLTLÖK , 1095 g. 1 burk SVARTA urkärnade OLIVER 227 g. 1 dl hackad ÄTTIKSGURKA , 1 röd PAPRIKA , 4 dl VSPGRÄDDE. SÅ HÄR GÖR DU : PUTSA FILE'N , skär den i tjocka skivor och bulta dessa lätt . SKÄR KORVEN , i skivor och bryn utan fett i en tjockbottnad gryta . Ta upp KORVEN , och lägg den åt sidan . BRYN KÖTTET , KORVFETTET, strö på SALT , PEPPAR och MEJRAM , dofta över VETEMJÖLET och rör om . LÄGG i SYLTLÖKEN men spara spadet . Dela OLIVERNA , hacka GURKAN och strimla PAPRIKAN. Häll alltsammans i grytan och rör om . Slå över GRÄDDEN , rör om , koka upp och lägg i KORVEN . Sjud grytan i 20min. Smaka av och krydda lite extra med SYTLÖKSSPADET . SERVERA MED VILDRISLANDNING. LYCKA TILL OCH SMAKLIG MÅLTID !

FAMILJENS JÄTTEGODA KÖTTBULLAR , 4 PERSONER.

HEJSAN ! Här är receptet: 1 kg POTATIS , OLIVOLJA eller annan olja , SALT å grovmalen SVARTPEPPAR , 1 msk OREGANO , 2 tsk PAPRIKAPULVER , 1 smulat LAGERBLAD , saften av en CITRON , 1 burk koncentrerad TOMATPURE (50g) 2 dl VATTEN , TILL KÖTTBULLARNA : 400 g BLANDFÄRS , 1 dl smulat vitt BRÖD , eller HAVREKLI , 1dl MJÖLK eller VATTEN , 1 ÄGG , 1 gul LÖK , 2-3VITLÖKSKLYFTOR , SALT och SVARTPEPPAR . SÅ HÄR GÖR DU : Sätt ugnen på 175 grader . Skala POTATISEN och skär den i klyftor . OLJA en stor form eller långpanna och lägg i POTATISEN . Strö över SALT , PEPPAR , OREGANO , PAPRIKAPULVER och smulat LAGERBLAD . VÄND POTATISEN stek ordentligt , så att den blandas med KRYDDORNA . Häll över CITRONSAFTEN , droppa på lite olja och sätt in formen i ugnen . RÖR ut TOMATPUREN med ca 2 dl VATTEN till en lös TOMATSÅS. KÖTTBULLARNA : Lägg BRÖDET i blöt i VATTEN eller MJÖLK och vispat ÄGG i 10 minuter . BLANDA FÄRSEN med ÄGG , MJÖLK och BRÖD och rör den smidig . Smaksätt med hackad LÖK , pressad VITLÖK , SALT och SVARTPEPPAR . FORMA till ganska stora KÖTTBULLAR . NÄR POTATISEN stekt 20-25 minuter , vänd den då med ett par skedar . Så hälls TOMASÅSEN försiktigt ned längs kanten , så det blir en dryg bottenskyla . LÄGG KÖTTBULLARNA på POTATISBÄDDEN och fortsätt att steka , tills KÖTTBULLARNA är färdiga , ca 20 minuter , det beror på hur stora Du har gjort dem . Vänd KÖTTBLLARNA ett par gånger under stekningen . SERVERA DIREKT UR FORMEN ELLER LÅNGPANNAN . LYCKA TILL, HOPPAS ATT DET SMAKAR !

fredag 6 november 2015

LINGONKAKA MED VISPGRÄDDE , 10-15 PERSONER.

HEJSAN ! NU ÄR DET HELG IGEN , VÄRST VAD TIDEN GÅR FORT . SNART ÄR DET FÖRSTA ADVENT OCH DÅ PASSAR DENNA UNDERBART GODA KAKA . HÄR ÄR RECEPTET : 4 1/2dl VETEMJÖL , 1 1/2 dl RÖRSOCKER , 3 tsk BAKPULVER , 150 g RUMSTEMPERERAT SMÖR , 1 ÄGG , 2 dl RÅRÖRDA LINGON , SMET : 1 1/2 dl HAVREGRYN , 50 g RUMSTEMPERERAT SMÖR ,SOCKER 1 dl SOCKER , 1 tsk VANILJSOCKER , 2 dl VISPGRÄDDE , SÅ HÄR GÖR DU : SÄTT UGNEN på 175 GRADER . BLANDA VETEMJÖL , SOCKER ,BAKPULVER , SMÖR och ÄGG , till SMULIG KONSISTENS , INTE SLÄT . FÖRDELA detta i en smord form med LÖSTAGBAR kant . BRED över LINGONEN . BLANDA RESTEN TILL EN SMET . KLICKA den över och GRÄDDA tills kakan fått fin färg . VISPA GRÄDDEN , OCH SPRITSA PÅ DEN , LÄGG ETT LINGON PÅVARJE GRÄDD-TOPP - DEKORATIVT. ELLR SERVERA GRÄDDEN VID SIDAN OM . LYCKA TILL !

onsdag 4 november 2015

MOROTS - OCH PURJOSOPPA MED BRÖD 2 PERSONER.

HEJSAN ! IDAG BLIR DET SOPPA , MED JÄTTGOTT BRÖD ! HÄR ÄR RECEPTET : 1 STOR MOROT , 1- 2 POTATISAR , 6 dl VATTEN , 1 - 2 BULJONGTÄRNINGAR , 1 BIT PURJOLÖK , SVARTPEPPAR , TIMJAN . SÅ HÄR GÖR DU : SKALA och RIV MOROT OCH POTATIS . KOKA upp VATTEN och BULJONGTÄRNING , lägg i det RIVNA och låt soppan koka 4 - 5 minuter . Detta kan med fördel göras i mikron . SKÖLJ och SKÄR PURJON i tunna skivor , lägg i dem , och låt SOPPAN koka ytterligare 3 min . SMAKSÄTT . SERVERA , SOPPAN MED CREME FRAICHE , OCH BRÖD . GRAHAMS - STÄNGER , 8 - 10 ST . 2 dl GRAHAMMJÖL , 2 dl VETEMJÖL , 2 tsk BAKPULVER , 50 g SMÖR / MARGARIN , 2 krm SALT , 1 tsk SOCKER , drygt 2 dl A-FIL EKO , eller vanlig FILMJÖLK . SÅ HÄR GÖR DU: SÄTT UGNEN PÅ 250 GRADER . BLANDA alla TORRA INGREDIENSER i MJÖLBLANDNINGEN och FINFÖRDELA MATFETTET i MJÖLBLANDNINGEN , gärna i MATBEREDARE . TILLSÄTT , MJÖLKEN och arbeta snabbt ihop degen . DELA DEN I 2 DELAR , FORMA TILL SMALA LÄNGDER och SKÄR DEM i 8 - 10 BITAR . LÄGG GRAHAMSSTÄNGERNA PÅ BAKPLÅTSPAPPER . GRÄDDA GENAST , MITT i UGNEN , CA 10 MINUTER . SERVERA BRÖDEN LITE VARMA till SOPPAN . HOPPAS ATT DET SMAKAR OCH LYCKA TILL !

måndag 2 november 2015

ÖRTPASTA MED KYCKLING. 2 PORT.

HEJSAN! DET HÄR TAR INTE LÅNG TID, å JÄTTEGOTT ÄR DET ! HÄR ÄR RECEPTET: 200 g PASTA, T EX PASTASKRUVAR, 250 g KYCKLINGFILE', SALT å PEPPAR, 1 msk SMÖR eller MARGARIN, 1 VITLÖKSKLYFTA, 1/2 RÖD CHILIPEPPAR, 1 msk OLIVOLJA, 2 msk PERSILJA, 1/2 dl PESTO = FÄRDIGKÖPT, 1/2 CITRON, RIVET SKAL, 2 msk RIVEN PARMESANOST, 10 KÖRSBÄRSTOMATER. SÅ HÄR GÖR DU: KOKA PASTAN och låt den rinna av . KRYDDA KYCKLINGEN med SALT å PEPPAR och stek i en stekpanna med SMÖR ca 5 minuter per sida . Låt eftersteka gärna under lock, tills köttsaften är ofärgad . SKALA och SKIVA VITLÖKEN . KÄRNA UR och HACKA CHILIN . FRÄS VITLÖK och CHILI någon minut i en stekpanna med OLJA . BLANDA fräset med PASTAN . RÖR i PERSILJA , PESTO , och CITRONSKAL . Strö över PARMESAN och PEPPAR . SERVERA , med skivad KYCKLINGFILE' och delade TOMATER . SMAKLIG MÅLTID !

ITALIENSK KYCKLINGGRYTA MED CITRON. 4 PERS.

HEJSAN! Nu var det längesen vi hade KYCKLING, så nu blir det några sådana recept. DET HÄR ÄR EN FESTGOD GRYTA MED FRISK SMAK AV ÖRTKRYDDOR OCH CITRON. KOKT RIS ELLER KOKT PRESSAD POTATIS SMAKAR BRA TILL. HÄR ÄR RECEPTET: 1 STOR HEL KYCKLING, HELST FÄRSK, SALT, SVARTPEPPAR, 100 g SMÖR, 5 KLYFTOR VITLÖK, 1/2 tsk SALVIA, 1/2 tsk TIMJAN, eller 2 KVISTAR, 2 små CITRONER, SÅ GÄR GÖR DU: DELA KYCKLINGEN, i mindre delar. Krydda med SALT å PEPPAR och lägg delarna i en smörad ugnsform. Strö på ÖRTKRYDDORNA och fördela de skalade VITLÖKSKLYFTORNA ÖVER. PRESSA, den ena CITRONEN och häll saften över KYCKLINGDELARNA. Skiva den andra CITRONEN och LÄGG över. Fördela SMÖRET i klickar och täck med FOLIE. SÄTT in KYCKLINGEN MITT i UGNEN i 200 GRADER CA 50-60 MINUTER. Tag bort FOLIEN, och HÖJ till 250 GRADERS ÖVERVÄRME, de sista 10 min. SERVERA, DIREKT UR GRYTAN, MED TILLBEHÖREN. (vill Du frysa grytan, tag först bort Citronen). LYCKA TILL !

söndag 1 november 2015

MUSSLOR PÅ SPENATBÄDD 4 PORT.

HEJSAN! Det här är en snabb rätt som jag tar till emellanåt. Inte dumt alls, servera med bröd till. HÄR ÄR RECEPTET: 1 PAKET (ca 250 g ) FRYST HEL SPENAT, 1 BURK (225 g)MUSSLOR, 4 dl MJÖLK, 4 ÄGG, 2 dl LAGRAD OST, 1/2 tsk SALT. SÅ HÄR GÖR DU: TINA SPENATEN,DET GÅR SNABBT I MIKROVÅGSUGN. FÖRDELA SPENATEN, i en lätt smord ugnssäker form. LÅT MUSSLORNA rinna av. Fördela dem ovanpå SPENATEN. KOKA UPP MJÖLKEN, och låt den svalna. Vispa sönder ÄGGEN. TILLSÄTT MJÖLKEN, OSTEN och SALTET. HÄLL äggstanningen över MUSSLORNA. GRÄDDA i 200 GRADER i 30 MINUTER eller tills äggstanningen stelnat. SERVERA med ett gott BRÖD. HOPAS ATT DET SMAKAR OCH LYCKA TILL!