fredag 13 november 2015
INGEFÄRS- KARAMELL MED VALNÖTTER . 40 ST.
HEJSAN !
Smaka på detta, underbart, snabbgjort godis .
HÄR ÄR RECEPTET :
2 dl VALNÖTTER ,
100 g SMÖR ,
3/4 dl LJUS SIRAP ,
1/2 dl STRÖSOCKER ,
2 tsk MALEN INGEFÄRA ,
SÅ HÄR GÖR DU :
ROSTA NÖTTERNA i varm torr panna .
Ta upp och hacka dem grovt .
SMÄLT SMÖRET i pannan .
RÖR i SIRAP , SOCKER och INGEFÄRA .
Låt koka på medelvärme 4-5 minuter
tills gyllenbrun färg .
BLANDA ner NÖTTERNA .
Häll smeten på ett bakplåtspapper .
Låt svalna och skär i bitar.
Tips! Du kan variera med andra nötter eller mandel.
mmm... så GÖRGO'A , LYCKA TILL !
ENKEL SCHWARZWALDTÅRTA 6 PORT.
HEJSAN !
Har Ni något att fira , prova då att göra denna
suveränt goda tårta - det går inte att misslyckas !
HÄR ÄR RECEPTET :
2 STORA MARÄNGBOTTNAR ,
1dl fint hackade NÖTKÄRNOR ,
3 dl VISPGRÄDDE ,
2 tsk VANILA eller VANILJSOCKER ,
100 g MÖRK CHOKLAD ,
KAKAO ,
SÅ HÄR GÖR DU :
Smält CHOKLADEN i ett vattenbad och bred sedan ut smeten
tunt på ett smörpapper .
Låt den stelna i kylen så att den går att bryta i lagom
stora bitar för att kunna klä in tårtan .
Vispa GRÄDDEN med VANILJSOCKRET och blanda med NÖTTERNA .
Varva hälften av GRÄDDEN med BOTTNARNA och fördela resten
på och runt tårtan .
Pudra KAKAO över och DEKORERA med CHOKLADPLATTORNA runtom
och ovanpå .
ALL LYCKA TILL !
måndag 9 november 2015
SÖNDAGSGRYTA 6 PERSONER.
HEJSAN !
Smaka på denna...mmm!
HÄR ÄR RECEPTET :
900g FLÄSKFILE ,
4 Starka KORVAR ,
1 1/2 tsk SALT ,
2 krm SVARTPEPPAR ,
1 tsk MEJRAM ,
1 msk VETEMJÖL ,
1 burk SYLTLÖK , 1095 g.
1 burk SVARTA urkärnade OLIVER 227 g.
1 dl hackad ÄTTIKSGURKA ,
1 röd PAPRIKA ,
4 dl VSPGRÄDDE.
SÅ HÄR GÖR DU :
PUTSA FILE'N , skär den i tjocka skivor och
bulta dessa lätt .
SKÄR KORVEN , i skivor och bryn utan fett i en
tjockbottnad gryta .
Ta upp KORVEN , och lägg den åt sidan .
BRYN KÖTTET , KORVFETTET, strö på SALT , PEPPAR
och MEJRAM , dofta över VETEMJÖLET och rör om .
LÄGG i SYLTLÖKEN men spara spadet .
Dela OLIVERNA , hacka GURKAN och strimla PAPRIKAN.
Häll alltsammans i grytan och rör om .
Slå över GRÄDDEN , rör om , koka upp och lägg i KORVEN .
Sjud grytan i 20min.
Smaka av och krydda lite extra med SYTLÖKSSPADET .
SERVERA MED VILDRISLANDNING.
LYCKA TILL OCH SMAKLIG MÅLTID !
FAMILJENS JÄTTEGODA KÖTTBULLAR , 4 PERSONER.
HEJSAN !
Här är receptet:
1 kg POTATIS ,
OLIVOLJA eller annan olja ,
SALT å grovmalen SVARTPEPPAR ,
1 msk OREGANO ,
2 tsk PAPRIKAPULVER ,
1 smulat LAGERBLAD ,
saften av en CITRON ,
1 burk koncentrerad TOMATPURE (50g)
2 dl VATTEN ,
TILL KÖTTBULLARNA :
400 g BLANDFÄRS ,
1 dl smulat vitt BRÖD ,
eller HAVREKLI ,
1dl MJÖLK eller VATTEN ,
1 ÄGG ,
1 gul LÖK ,
2-3VITLÖKSKLYFTOR ,
SALT och SVARTPEPPAR .
SÅ HÄR GÖR DU :
Sätt ugnen på 175 grader .
Skala POTATISEN och skär den i klyftor .
OLJA en stor form eller långpanna och lägg i POTATISEN .
Strö över SALT , PEPPAR , OREGANO , PAPRIKAPULVER
och smulat LAGERBLAD .
VÄND POTATISEN stek ordentligt , så att den blandas
med KRYDDORNA .
Häll över CITRONSAFTEN , droppa på lite olja och sätt
in formen i ugnen .
RÖR ut TOMATPUREN med ca 2 dl VATTEN till en lös TOMATSÅS.
KÖTTBULLARNA :
Lägg BRÖDET i blöt i VATTEN eller MJÖLK och vispat ÄGG i 10 minuter .
BLANDA FÄRSEN med ÄGG , MJÖLK och BRÖD och rör den smidig .
Smaksätt med hackad LÖK , pressad VITLÖK , SALT och SVARTPEPPAR .
FORMA till ganska stora KÖTTBULLAR .
NÄR POTATISEN stekt 20-25 minuter , vänd den då med ett par skedar .
Så hälls TOMASÅSEN försiktigt ned längs kanten , så det blir en
dryg bottenskyla .
LÄGG KÖTTBULLARNA på POTATISBÄDDEN och fortsätt att steka , tills
KÖTTBULLARNA är färdiga , ca 20 minuter , det beror på hur stora Du
har gjort dem .
Vänd KÖTTBLLARNA ett par gånger under stekningen .
SERVERA DIREKT UR FORMEN ELLER LÅNGPANNAN .
LYCKA TILL, HOPPAS ATT DET SMAKAR !
fredag 6 november 2015
LINGONKAKA MED VISPGRÄDDE , 10-15 PERSONER.
HEJSAN !
NU ÄR DET HELG IGEN , VÄRST VAD TIDEN GÅR FORT .
SNART ÄR DET FÖRSTA ADVENT OCH DÅ PASSAR DENNA
UNDERBART GODA KAKA .
HÄR ÄR RECEPTET :
4 1/2dl VETEMJÖL ,
1 1/2 dl RÖRSOCKER ,
3 tsk BAKPULVER ,
150 g RUMSTEMPERERAT SMÖR ,
1 ÄGG ,
2 dl RÅRÖRDA LINGON ,
SMET :
1 1/2 dl HAVREGRYN ,
50 g RUMSTEMPERERAT SMÖR ,SOCKER
1 dl SOCKER ,
1 tsk VANILJSOCKER ,
2 dl VISPGRÄDDE ,
SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT UGNEN på 175 GRADER .
BLANDA VETEMJÖL , SOCKER ,BAKPULVER , SMÖR och ÄGG ,
till SMULIG KONSISTENS , INTE SLÄT .
FÖRDELA detta i en smord form med LÖSTAGBAR kant .
BRED över LINGONEN .
BLANDA RESTEN TILL EN SMET .
KLICKA den över och GRÄDDA tills kakan fått fin färg .
VISPA GRÄDDEN , OCH SPRITSA PÅ DEN ,
LÄGG ETT LINGON PÅVARJE GRÄDD-TOPP - DEKORATIVT.
ELLR SERVERA GRÄDDEN VID SIDAN OM .
LYCKA TILL !
onsdag 4 november 2015
MOROTS - OCH PURJOSOPPA MED BRÖD 2 PERSONER.
HEJSAN !
IDAG BLIR DET SOPPA , MED JÄTTGOTT BRÖD !
HÄR ÄR RECEPTET : 1 STOR MOROT ,
1- 2 POTATISAR ,
6 dl VATTEN , 1 - 2 BULJONGTÄRNINGAR , 1 BIT PURJOLÖK ,
SVARTPEPPAR , TIMJAN .
SÅ HÄR GÖR DU : SKALA och RIV MOROT OCH POTATIS .
KOKA upp VATTEN och BULJONGTÄRNING , lägg i det RIVNA
och låt soppan koka 4 - 5 minuter .
Detta kan med fördel göras i mikron .
SKÖLJ och SKÄR PURJON i tunna skivor , lägg i dem , och
låt SOPPAN koka ytterligare 3 min . SMAKSÄTT .
SERVERA , SOPPAN MED CREME FRAICHE , OCH BRÖD .
GRAHAMS - STÄNGER , 8 - 10 ST .
2 dl GRAHAMMJÖL ,
2 dl VETEMJÖL ,
2 tsk BAKPULVER ,
50 g SMÖR / MARGARIN ,
2 krm SALT , 1 tsk SOCKER ,
drygt 2 dl A-FIL EKO ,
eller vanlig FILMJÖLK .
SÅ HÄR GÖR DU: SÄTT UGNEN PÅ 250 GRADER .
BLANDA alla TORRA INGREDIENSER i MJÖLBLANDNINGEN och
FINFÖRDELA MATFETTET i MJÖLBLANDNINGEN , gärna i MATBEREDARE .
TILLSÄTT , MJÖLKEN och arbeta snabbt ihop degen .
DELA DEN I 2 DELAR , FORMA TILL SMALA LÄNGDER och SKÄR DEM i 8 - 10 BITAR .
LÄGG GRAHAMSSTÄNGERNA PÅ BAKPLÅTSPAPPER .
GRÄDDA GENAST , MITT i UGNEN , CA 10 MINUTER .
SERVERA BRÖDEN LITE VARMA till SOPPAN .
HOPPAS ATT DET SMAKAR OCH LYCKA TILL !
måndag 2 november 2015
ÖRTPASTA MED KYCKLING. 2 PORT.
HEJSAN!
DET HÄR TAR INTE LÅNG TID, å JÄTTEGOTT ÄR DET !
HÄR ÄR RECEPTET:
200 g PASTA, T EX PASTASKRUVAR,
250 g KYCKLINGFILE',
SALT å PEPPAR,
1 msk SMÖR eller MARGARIN,
1 VITLÖKSKLYFTA,
1/2 RÖD CHILIPEPPAR,
1 msk OLIVOLJA,
2 msk PERSILJA,
1/2 dl PESTO = FÄRDIGKÖPT,
1/2 CITRON, RIVET SKAL,
2 msk RIVEN PARMESANOST,
10 KÖRSBÄRSTOMATER.
SÅ HÄR GÖR DU:
KOKA PASTAN och låt den rinna av .
KRYDDA KYCKLINGEN med SALT å PEPPAR och stek i en stekpanna
med SMÖR ca 5 minuter per sida .
Låt eftersteka gärna under lock, tills köttsaften är ofärgad .
SKALA och SKIVA VITLÖKEN .
KÄRNA UR och HACKA CHILIN .
FRÄS VITLÖK och CHILI någon minut i en stekpanna med OLJA .
BLANDA fräset med PASTAN .
RÖR i PERSILJA , PESTO , och CITRONSKAL .
Strö över PARMESAN och PEPPAR .
SERVERA , med skivad KYCKLINGFILE' och delade TOMATER .
SMAKLIG MÅLTID !
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)