torsdag 19 november 2015

FESTLIGA MOCKARUTOR 16 ST. GLUTENFRIA .

HEJSAN ! Det här är en riktig dröm för alla Choklad- och Kaffe- älskare ! VARSÅGODA ! HÄR ÄR RECEPTET : 2 DL SÖTMANDEL , 200 G MÖRK CHOKLAD , 3/4 MSK FRYSTORKAT KAFFEPULVER , 200 G SMÖR/MARGARIN,- RUMSVARMT , 3 DL FARINSOCKER , 4 ÄGG , 1 TSK VANILJSOCKER , 2 1/4 DL MAJSMJÖL , SMAKSÄTTNING OCH GARNERING : 1 MSK KALLT KAFFE , CA 2 1/2 DL VISPGRÄDDE , SIKTAT KAKAOPULVER , UGN : 175 GRADER . SÅ HÄR GÖR DU : MAL mandeln . Smält chokladen tillsammans med kaffepulvret och låt det svalna något . RÖR smör och farinsocker poröst . Tillsätt äggen ett i taget under kraftig vispning . Rör ner mandel , vaniljsocker, majsmjöl och den smälta chokladen . HÄLL smeten i en bakpappersklädd eller smord form 25x25 cm. GRÄDDA i nedre delen av ugnen i 30-40 minuter . Låt svalna . GÖR små hål i kakan med en provsticka och häll kaffet över kakan . LÅT kakan stå och dra ca 1 timma . SKÄR kakan i rutor . Spritsa grädde och sikta kakaopulver över kakan före servering . mmm...Ni ångrar er inte ! LYCKA TILL !

VÅRA JÄTTEGODA MUFFINS , 12 ST.

HEJSAN ! Idag ska vi baka MUFFINS , passa på Ni också ! HÄR ÄR RECEPTET : 75 G SMÖR , 2 ÄGG , 2 DL RÅRÖRSOCKER , 1 KRM SALT , 1 1/2 DL GRÄDDFIL , 3 1/2 DL VETEMJÖL , 1 1/2 TSK BAKPULVER , LITE FÄRSKRIVEN MUSKOTNÖT ELLER 1 KNIVSUDD MUSKOTKRYDDA , 1 1/2 DL + 1/2 DL FRYSTA BLÅBÄR , 1 MSK POTATISMJÖL , 1-2 MSK RÅRÖRSOCKER , GARNERING: 1 DL VISPGRÄDDE , 12 HALLON , NÅGRA KVISTAR CITRONMELISS , UGN 225 GRADER . SÅ HÄR GÖR DU : SMÄLT matfettet och låt det svalna . VISPA ägg och socker vitt och pösigt . Rör ner salt, gräddfil, och matfett . Tillsätt vetemjölet blandat med bakpulver och muskotnöt . Blanda till en smet . BLANDA den större mängden frysta bär med potatismjöl och råsocker och vänd hastigt ner i smeten . Fördela smeten i pappers-formar eller i en smord muffinsplåt . Fördela resten av blåbären, på toppen av muffinsen och grädda mitt i ugnen 20-25 minuter . Känn mitt på att smeten har stannat . VISPA grädden och spritsa eller klicka lite på muffinsen . GARNERA MED HALLON OCH CITRONMELISS . LYCKA TILL !

måndag 16 november 2015

KORGBRÖD MED POLENTA , ÄPPLE OCH ÖRTER . 2 BRÖD.

HEJSAN ! Nu ska vi baka Bröd...å ..mmm, det här är jättegott ! HÄR ÄR RECEPTET : 3 DL POLENTAGRYN . 5 DL VATTEN . 25 G JÄST . 2 TSK SALT . 2 MSK OLIVOLJA . 2 MSK HONUNG ELLER SIRAP . 2 GROVRIVNA ÄPPLEN . 1/2 DL FÄRSK ROSMARIN OCH OREGANO HACKAT . CA 13 DL LJUST OCH MILT FULLKORNSVETEMJÖL . UGN :175 GRADER . SÅ HÄR GÖR DU : LÄGG Polentagrynen i en degbunke . Koka upp vattnet och häll det över grynen . Rör om och låt svalna till 37 grader . SMULA ner jästen och tillsätt salt, olivolja, honung ,rivna äpplen ,och nästan allt fullkornsvetemjöl . Arbeta ihop till en smidig deg . Låt den jäsa under bakduk , ca 40 minuter . ARBETA ihop degen på mjölat bakbord och forma den till 2 bröd. Mjöla 2 brödkorgar och tryck ner degen i dem . Låt jäsa 15-20 minuter . VÄND upp bröden ur korgarna på plåt med bakplåtspapper . Låt bröden jäsa i ytterligare 20 minuter . GRÄDDA bröden i nedre delen av ugnen, ca 40 minuter . Låt bröden kallna på galler . LYCKA TILL !

HALLONSMOOTHIE 2 GLAS.

HEJSAN ! När jag har bestämt mig för att baka lite av varje , då ställer jag mig inte , för att laga mat. Istället kan det bli en SMOOTHIE , prova Ni också ! HÄR ÄR RECEPTET : MIXA 300 g Hallon , med 2 dl Tranbärsjuice . TILLSÄTT 2 dl Vaniljyoghurt , och kör några varv med mixern . Häll upp i glas. Det gick väl snabbt eller ? LYCKA TILL !

KOKOSKAKOR MED LIME 20 ST.

HEJSAN ! mmm...HIMLA GOA' ! 50 G SMÖR , 1 1/2 DL FLAGAD MANDEL , RIVET SKAL av 1 LIME' , 1 DL STRÖSOCKER , 1 TSK BAKPULVER , 3 DL KOKOSFLINGOR , 1 ÄGG , UGN: 175 GRADER . SÅ HÄR GÖR DU : SMÄLT SMÖRET, i en kastrull, ta kastrullen från värmen . TILLSÄTT flagad MANDEL , LIMESKAL , och STRÖSOCKER . BLANDA BAKPULVER och KOKOS . VÄND ner i det SMÄLTA SMÖRET och tillsätt ÄGGET . KLICKA ut smeten på Bakplåtspapper och Grädda mitt i ugnen ca 7 minuter . HOPPAS ATT DE FALLER ER I SMAKEN !

SAFFRANS-KAKA MED SÖTNINGSMEDEL 8 - 10 BITAR.

HEJSAN! Nu närmar sig ADVENT, med stormsteg. Det här är en saftig och fin kaka med härlig smak av SAFFRAN, som passar fint till en kopp nybryggt kaffe eller te . HÄR ÄR RECEPTET : 4 DL VETEMJÖL , 1 DL STRÖSÖTNINGSMEDEL , 2 TSK BAKPULVER , 1/2 FÖRPACKNING SAFFRAN 0,5 G 100 G SMÖR/MARGARIN , 1 ÄGG , 1 1/2 DL MJÖLK . UGN 200 GRADER . SÅ HÄR GÖR DU: SMÖRJ och BRÖA en kakform ca 1,5 liter . BLANDA MJÖL, SÖTNINGSMEDEL, BAKPULVER och SAFFRAN i en skål , gärna i matberedaren. FINFÖRDELA SMÖRET i blandningen till en grynig massa . TILLSÄTT ÄGG, och MJÖLK och arbeta ihop till en smet . KLICKA ut smeten i formen och GRÄDDA i nedre delen av ugnen ca 30 minuter . LÅT svalna något innan den stjälps upp . TREVLIG FIKASTUND !

fredag 13 november 2015

INGEFÄRS- KARAMELL MED VALNÖTTER . 40 ST.

HEJSAN ! Smaka på detta, underbart, snabbgjort godis . HÄR ÄR RECEPTET : 2 dl VALNÖTTER , 100 g SMÖR , 3/4 dl LJUS SIRAP , 1/2 dl STRÖSOCKER , 2 tsk MALEN INGEFÄRA , SÅ HÄR GÖR DU : ROSTA NÖTTERNA i varm torr panna . Ta upp och hacka dem grovt . SMÄLT SMÖRET i pannan . RÖR i SIRAP , SOCKER och INGEFÄRA . Låt koka på medelvärme 4-5 minuter tills gyllenbrun färg . BLANDA ner NÖTTERNA . Häll smeten på ett bakplåtspapper . Låt svalna och skär i bitar. Tips! Du kan variera med andra nötter eller mandel. mmm... så GÖRGO'A , LYCKA TILL !