torsdag 19 november 2015
FESTLIGA MOCKARUTOR 16 ST. GLUTENFRIA .
HEJSAN !
Det här är en riktig dröm för alla
Choklad- och Kaffe- älskare !
VARSÅGODA !
HÄR ÄR RECEPTET :
2 DL SÖTMANDEL ,
200 G MÖRK CHOKLAD ,
3/4 MSK FRYSTORKAT KAFFEPULVER ,
200 G SMÖR/MARGARIN,- RUMSVARMT ,
3 DL FARINSOCKER ,
4 ÄGG ,
1 TSK VANILJSOCKER ,
2 1/4 DL MAJSMJÖL ,
SMAKSÄTTNING OCH GARNERING :
1 MSK KALLT KAFFE ,
CA 2 1/2 DL VISPGRÄDDE ,
SIKTAT KAKAOPULVER ,
UGN : 175 GRADER .
SÅ HÄR GÖR DU :
MAL mandeln .
Smält chokladen tillsammans med kaffepulvret
och låt det svalna något .
RÖR smör och farinsocker poröst .
Tillsätt äggen ett i taget under kraftig vispning .
Rör ner mandel , vaniljsocker, majsmjöl och
den smälta chokladen .
HÄLL smeten i en bakpappersklädd eller smord form 25x25 cm.
GRÄDDA i nedre delen av ugnen i 30-40 minuter .
Låt svalna .
GÖR små hål i kakan med en provsticka och häll kaffet
över kakan . LÅT kakan stå och dra ca 1 timma .
SKÄR kakan i rutor . Spritsa grädde och sikta kakaopulver
över kakan före servering .
mmm...Ni ångrar er inte !
LYCKA TILL !
VÅRA JÄTTEGODA MUFFINS , 12 ST.
HEJSAN !
Idag ska vi baka MUFFINS , passa på Ni också !
HÄR ÄR RECEPTET :
75 G SMÖR ,
2 ÄGG ,
2 DL RÅRÖRSOCKER ,
1 KRM SALT ,
1 1/2 DL GRÄDDFIL ,
3 1/2 DL VETEMJÖL ,
1 1/2 TSK BAKPULVER ,
LITE FÄRSKRIVEN MUSKOTNÖT ELLER 1 KNIVSUDD MUSKOTKRYDDA ,
1 1/2 DL + 1/2 DL FRYSTA BLÅBÄR ,
1 MSK POTATISMJÖL ,
1-2 MSK RÅRÖRSOCKER ,
GARNERING:
1 DL VISPGRÄDDE ,
12 HALLON ,
NÅGRA KVISTAR CITRONMELISS ,
UGN 225 GRADER .
SÅ HÄR GÖR DU :
SMÄLT matfettet och låt det svalna .
VISPA ägg och socker vitt och pösigt .
Rör ner salt, gräddfil, och matfett .
Tillsätt vetemjölet blandat med bakpulver
och muskotnöt .
Blanda till en smet .
BLANDA den större mängden frysta bär med
potatismjöl och råsocker och vänd hastigt
ner i smeten .
Fördela smeten i pappers-formar eller i en
smord muffinsplåt .
Fördela resten av blåbären, på toppen av muffinsen
och grädda mitt i ugnen 20-25 minuter .
Känn mitt på att smeten har stannat .
VISPA grädden och spritsa eller klicka lite på muffinsen .
GARNERA MED HALLON OCH CITRONMELISS .
LYCKA TILL !
måndag 16 november 2015
KORGBRÖD MED POLENTA , ÄPPLE OCH ÖRTER . 2 BRÖD.
HEJSAN !
Nu ska vi baka Bröd...å ..mmm, det här är jättegott !
HÄR ÄR RECEPTET :
3 DL POLENTAGRYN .
5 DL VATTEN .
25 G JÄST .
2 TSK SALT .
2 MSK OLIVOLJA .
2 MSK HONUNG ELLER SIRAP .
2 GROVRIVNA ÄPPLEN .
1/2 DL FÄRSK ROSMARIN OCH OREGANO HACKAT .
CA 13 DL LJUST OCH MILT FULLKORNSVETEMJÖL .
UGN :175 GRADER .
SÅ HÄR GÖR DU :
LÄGG Polentagrynen i en degbunke .
Koka upp vattnet och häll det över grynen .
Rör om och låt svalna till 37 grader .
SMULA ner jästen och tillsätt salt, olivolja,
honung ,rivna äpplen ,och nästan allt fullkornsvetemjöl .
Arbeta ihop till en smidig deg .
Låt den jäsa under bakduk , ca 40 minuter .
ARBETA ihop degen på mjölat bakbord och forma den till 2 bröd.
Mjöla 2 brödkorgar och tryck ner degen i dem .
Låt jäsa 15-20 minuter .
VÄND upp bröden ur korgarna på plåt med bakplåtspapper .
Låt bröden jäsa i ytterligare 20 minuter .
GRÄDDA bröden i nedre delen av ugnen, ca 40 minuter .
Låt bröden kallna på galler .
LYCKA TILL !
HALLONSMOOTHIE 2 GLAS.
HEJSAN !
När jag har bestämt mig för att baka
lite av varje , då ställer jag mig inte ,
för att laga mat. Istället kan det bli en
SMOOTHIE , prova Ni också !
HÄR ÄR RECEPTET :
MIXA 300 g Hallon ,
med 2 dl Tranbärsjuice .
TILLSÄTT 2 dl Vaniljyoghurt ,
och kör några varv med mixern .
Häll upp i glas.
Det gick väl snabbt eller ?
LYCKA TILL !
KOKOSKAKOR MED LIME 20 ST.
HEJSAN !
mmm...HIMLA GOA' !
50 G SMÖR ,
1 1/2 DL FLAGAD MANDEL ,
RIVET SKAL av 1 LIME' ,
1 DL STRÖSOCKER ,
1 TSK BAKPULVER ,
3 DL KOKOSFLINGOR ,
1 ÄGG , UGN: 175 GRADER .
SÅ HÄR GÖR DU :
SMÄLT SMÖRET, i en kastrull, ta
kastrullen från värmen .
TILLSÄTT flagad MANDEL , LIMESKAL ,
och STRÖSOCKER .
BLANDA BAKPULVER och KOKOS . VÄND ner
i det SMÄLTA SMÖRET och tillsätt ÄGGET .
KLICKA ut smeten på Bakplåtspapper och
Grädda mitt i ugnen ca 7 minuter .
HOPPAS ATT DE FALLER ER I SMAKEN !
SAFFRANS-KAKA MED SÖTNINGSMEDEL 8 - 10 BITAR.
HEJSAN!
Nu närmar sig ADVENT, med stormsteg.
Det här är en saftig och fin kaka med härlig
smak av SAFFRAN, som passar fint till en
kopp nybryggt kaffe eller te .
HÄR ÄR RECEPTET :
4 DL VETEMJÖL ,
1 DL STRÖSÖTNINGSMEDEL ,
2 TSK BAKPULVER ,
1/2 FÖRPACKNING SAFFRAN 0,5 G
100 G SMÖR/MARGARIN ,
1 ÄGG , 1 1/2 DL MJÖLK .
UGN 200 GRADER .
SÅ HÄR GÖR DU:
SMÖRJ och BRÖA en kakform ca 1,5 liter .
BLANDA MJÖL, SÖTNINGSMEDEL, BAKPULVER
och SAFFRAN i en skål , gärna i matberedaren.
FINFÖRDELA SMÖRET i blandningen till en grynig massa .
TILLSÄTT ÄGG, och MJÖLK och arbeta ihop till en smet .
KLICKA ut smeten i formen och GRÄDDA i nedre delen av
ugnen ca 30 minuter .
LÅT svalna något innan den stjälps upp .
TREVLIG FIKASTUND !
fredag 13 november 2015
INGEFÄRS- KARAMELL MED VALNÖTTER . 40 ST.
HEJSAN !
Smaka på detta, underbart, snabbgjort godis .
HÄR ÄR RECEPTET :
2 dl VALNÖTTER ,
100 g SMÖR ,
3/4 dl LJUS SIRAP ,
1/2 dl STRÖSOCKER ,
2 tsk MALEN INGEFÄRA ,
SÅ HÄR GÖR DU :
ROSTA NÖTTERNA i varm torr panna .
Ta upp och hacka dem grovt .
SMÄLT SMÖRET i pannan .
RÖR i SIRAP , SOCKER och INGEFÄRA .
Låt koka på medelvärme 4-5 minuter
tills gyllenbrun färg .
BLANDA ner NÖTTERNA .
Häll smeten på ett bakplåtspapper .
Låt svalna och skär i bitar.
Tips! Du kan variera med andra nötter eller mandel.
mmm... så GÖRGO'A , LYCKA TILL !
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)