måndag 23 november 2015

STORBULLE MED KARDEMUMMA OCH RUSSIN 2 ST.

HEJSAN ! Det är ju inte alla som gillar Saffran, så jag tänkte bjuda denna storbulle, saftig och jättegod . HÄR ÄR RECEPTET : 50 G JÄST , 200 G SMÖR/MARGARIN , 5 DL MJÖLK , 1/2 TSK SALT , 1 ÄGG , 2-3 STÖTTA KARDEMUMMAKÄRNOR , 2 DL RUSSIN , SÅ HÄR GÖR DU: SMULA jästen i en degbunke. Smält fettet , häll på mjölken och låt blandningen bli fingervarm ca 37 grader. Häll blandningen på jästen och rör om tills den löst sig . TILLSÄTT stött kardemumma , salt, socker, ägget, och sist vetemjölet- spara någon dl till UT-BAKET. Arbeta degen smidig, tillsätt, om det behövs mera mjöl. Strö lite mjöl över degen och låt den jäsa till dubbel storlek ca 40 minuter . ARBETA sedan in 2 dl Russin i den färdigjästa degen . Forma 2 stora bullar, som får jäsa ca 30 minuter på bakpappersklädd plåt. PENSLA med uppvispat ägg och grädda i ca 200 grader 20-30 minuter eller tills bröden känns färdiga.(Bullen ska kännas ihålig när man knackar det i botten). LÅT kallna på bakgaller . Pensla de kalla bullarna innan de ska ätas med lite smält smör och strö på socker. mmm...så saftiga och goda . LYCKA TILL ! TREVLIG ADVENT !

söndag 22 november 2015

JULTRÄD - GRAN

HEJSAN ! IDAG känner jag lite stämnings-känsla , inför ADVENT. Till varje FÖRSTA ADVENT, bakar jag ett julträd - barnen kallar det för JULGRAN . Den är enkel att göra,- till JULAFTON gör jag också en . Bara att få se barnens Tindrande ögon när BULLE-GRANEN är tänd är värt allt . HÄR ÄR RECEPTET : 50 G JÄST , 200 G SMÖR/MARGARIN , 5 DL MJÖLK , 2 PÅSAR SAFFRAN (istället för SAFFRAN, 1 MSK MALEN KARDEMUMMA) 2 DL RÖRSOCKER , STRÖSOCKER , 1/2 TSK SALT , 1 ÄGG , CA 1 1/2 LITER VETEMJÖL , TILLBEHÖR : RUSSIN, UPPVISPAT ÄGG , PÄRLSOCKER . SÅ HÄR GÖR DU: SMULA jästen i en bunke . Smält smöret, häll i mjölken och låt blandningen bli fingervarm ca 37 grader . Häll degspadet över jästen och rör tills den är löst . Tillsätt stött Saffran, Socker, Salt, och Ägg . Blanda i nästan allt Mjöl och arbeta degen smidig . Jäs i 30 minuter . ARBETA degen på mjölat bakbord . Dela den i 4 delar , och baka ut varje del, 1JULTRÄD-GRAN = 25 BULLAR . Några LUSSEKATTER blir det också . UTBAKNING av JULTRÄD-GRAN: LÄGG SMÅ RUNDA BULLAR SOM I EN TRIANGEL,FYLL och längst ner ska det vara 6 bullar Och med 2-3 bullar som skaft . JÄS , pensla med Ägg , strö på Pärlsocker GRÄDDA i 200 grader , 20-25 minuter . När Gräddningen är klar, låt JULGRANEN svalna tills Ni ska servera den . SÄTT ETT "Födelsedagsljus" i VARJE BULLE - TÄND LJUSEN VID BORDET på JULGRANEN . Det blir en stilla stund i förundran . BLÅS UT ALLA LJUSEN , INNAN MAN FÅR TA VARSIN BULLE . VAR AKTSAM ! LYCKA TILL ! TREVLIG ADVENT .

lördag 21 november 2015

SMÖRDEGS- PUFFAR MED LÄCKER FYLLNING , 4 PERSONER.

HEJSAN ! Det här måste Ni smaka ...mmm så himla gott ! HÄR ÄR RECEPTET : 2 FRYSTA SMÖRDEGSPLATTOR , FYLLNING : 1 BURK KRABBA + SPADET , 2 MSK HACKAD DILL , 2 MSK SMÖR/MARGARIN , 1 1/2 MSK MJÖL , 1 MSK SHERRY , ELLER CITRONSAFT , 3 DL KAFFEGRÄDDE , SALT OCH VITPEPPAR . SÅ HÄR GÖR DU : DELA smördegsplattorna på mitten . Sätt in dem i ugnen i ca 225 graders värme i 10 min. SMÄLT smöret i en kastrull och rör ner mjölet . Späd med krabbspadet , grädden , och sherryn / citronsaften . Rör ner dillen och krydda med salt å vitpeppar . DELA puffarna på mitten och häll i fyllningen . SERVERA GENAST MED SALLAD TILL.! LYCKA TILL !

torsdag 19 november 2015

FESTLIGA MOCKARUTOR 16 ST. GLUTENFRIA .

HEJSAN ! Det här är en riktig dröm för alla Choklad- och Kaffe- älskare ! VARSÅGODA ! HÄR ÄR RECEPTET : 2 DL SÖTMANDEL , 200 G MÖRK CHOKLAD , 3/4 MSK FRYSTORKAT KAFFEPULVER , 200 G SMÖR/MARGARIN,- RUMSVARMT , 3 DL FARINSOCKER , 4 ÄGG , 1 TSK VANILJSOCKER , 2 1/4 DL MAJSMJÖL , SMAKSÄTTNING OCH GARNERING : 1 MSK KALLT KAFFE , CA 2 1/2 DL VISPGRÄDDE , SIKTAT KAKAOPULVER , UGN : 175 GRADER . SÅ HÄR GÖR DU : MAL mandeln . Smält chokladen tillsammans med kaffepulvret och låt det svalna något . RÖR smör och farinsocker poröst . Tillsätt äggen ett i taget under kraftig vispning . Rör ner mandel , vaniljsocker, majsmjöl och den smälta chokladen . HÄLL smeten i en bakpappersklädd eller smord form 25x25 cm. GRÄDDA i nedre delen av ugnen i 30-40 minuter . Låt svalna . GÖR små hål i kakan med en provsticka och häll kaffet över kakan . LÅT kakan stå och dra ca 1 timma . SKÄR kakan i rutor . Spritsa grädde och sikta kakaopulver över kakan före servering . mmm...Ni ångrar er inte ! LYCKA TILL !

VÅRA JÄTTEGODA MUFFINS , 12 ST.

HEJSAN ! Idag ska vi baka MUFFINS , passa på Ni också ! HÄR ÄR RECEPTET : 75 G SMÖR , 2 ÄGG , 2 DL RÅRÖRSOCKER , 1 KRM SALT , 1 1/2 DL GRÄDDFIL , 3 1/2 DL VETEMJÖL , 1 1/2 TSK BAKPULVER , LITE FÄRSKRIVEN MUSKOTNÖT ELLER 1 KNIVSUDD MUSKOTKRYDDA , 1 1/2 DL + 1/2 DL FRYSTA BLÅBÄR , 1 MSK POTATISMJÖL , 1-2 MSK RÅRÖRSOCKER , GARNERING: 1 DL VISPGRÄDDE , 12 HALLON , NÅGRA KVISTAR CITRONMELISS , UGN 225 GRADER . SÅ HÄR GÖR DU : SMÄLT matfettet och låt det svalna . VISPA ägg och socker vitt och pösigt . Rör ner salt, gräddfil, och matfett . Tillsätt vetemjölet blandat med bakpulver och muskotnöt . Blanda till en smet . BLANDA den större mängden frysta bär med potatismjöl och råsocker och vänd hastigt ner i smeten . Fördela smeten i pappers-formar eller i en smord muffinsplåt . Fördela resten av blåbären, på toppen av muffinsen och grädda mitt i ugnen 20-25 minuter . Känn mitt på att smeten har stannat . VISPA grädden och spritsa eller klicka lite på muffinsen . GARNERA MED HALLON OCH CITRONMELISS . LYCKA TILL !

måndag 16 november 2015

KORGBRÖD MED POLENTA , ÄPPLE OCH ÖRTER . 2 BRÖD.

HEJSAN ! Nu ska vi baka Bröd...å ..mmm, det här är jättegott ! HÄR ÄR RECEPTET : 3 DL POLENTAGRYN . 5 DL VATTEN . 25 G JÄST . 2 TSK SALT . 2 MSK OLIVOLJA . 2 MSK HONUNG ELLER SIRAP . 2 GROVRIVNA ÄPPLEN . 1/2 DL FÄRSK ROSMARIN OCH OREGANO HACKAT . CA 13 DL LJUST OCH MILT FULLKORNSVETEMJÖL . UGN :175 GRADER . SÅ HÄR GÖR DU : LÄGG Polentagrynen i en degbunke . Koka upp vattnet och häll det över grynen . Rör om och låt svalna till 37 grader . SMULA ner jästen och tillsätt salt, olivolja, honung ,rivna äpplen ,och nästan allt fullkornsvetemjöl . Arbeta ihop till en smidig deg . Låt den jäsa under bakduk , ca 40 minuter . ARBETA ihop degen på mjölat bakbord och forma den till 2 bröd. Mjöla 2 brödkorgar och tryck ner degen i dem . Låt jäsa 15-20 minuter . VÄND upp bröden ur korgarna på plåt med bakplåtspapper . Låt bröden jäsa i ytterligare 20 minuter . GRÄDDA bröden i nedre delen av ugnen, ca 40 minuter . Låt bröden kallna på galler . LYCKA TILL !

HALLONSMOOTHIE 2 GLAS.

HEJSAN ! När jag har bestämt mig för att baka lite av varje , då ställer jag mig inte , för att laga mat. Istället kan det bli en SMOOTHIE , prova Ni också ! HÄR ÄR RECEPTET : MIXA 300 g Hallon , med 2 dl Tranbärsjuice . TILLSÄTT 2 dl Vaniljyoghurt , och kör några varv med mixern . Häll upp i glas. Det gick väl snabbt eller ? LYCKA TILL !