måndag 23 november 2015
STORBULLE MED KARDEMUMMA OCH RUSSIN 2 ST.
HEJSAN !
Det är ju inte alla som gillar Saffran, så jag tänkte bjuda
denna storbulle, saftig och jättegod .
HÄR ÄR RECEPTET :
50 G JÄST ,
200 G SMÖR/MARGARIN ,
5 DL MJÖLK ,
1/2 TSK SALT ,
1 ÄGG ,
2-3 STÖTTA KARDEMUMMAKÄRNOR ,
2 DL RUSSIN ,
SÅ HÄR GÖR DU:
SMULA jästen i en degbunke.
Smält fettet , häll på mjölken och
låt blandningen bli fingervarm ca 37 grader.
Häll blandningen på jästen och rör om tills
den löst sig .
TILLSÄTT stött kardemumma , salt, socker, ägget,
och sist vetemjölet- spara någon dl till UT-BAKET.
Arbeta degen smidig, tillsätt, om det behövs mera mjöl.
Strö lite mjöl över degen och låt den jäsa till
dubbel storlek ca 40 minuter .
ARBETA sedan in 2 dl Russin i den färdigjästa degen .
Forma 2 stora bullar, som får jäsa ca 30 minuter på
bakpappersklädd plåt. PENSLA med uppvispat ägg och
grädda i ca 200 grader 20-30 minuter eller tills
bröden känns färdiga.(Bullen ska kännas ihålig när
man knackar det i botten).
LÅT kallna på bakgaller . Pensla de kalla bullarna
innan de ska ätas med lite smält smör och strö på socker.
mmm...så saftiga och goda .
LYCKA TILL ! TREVLIG ADVENT !
söndag 22 november 2015
JULTRÄD - GRAN
HEJSAN !
IDAG känner jag lite stämnings-känsla , inför ADVENT.
Till varje FÖRSTA ADVENT, bakar jag ett julträd - barnen kallar det för
JULGRAN .
Den är enkel att göra,- till JULAFTON gör jag också en .
Bara att få se barnens Tindrande ögon när BULLE-GRANEN är tänd är
värt allt .
HÄR ÄR RECEPTET :
50 G JÄST ,
200 G SMÖR/MARGARIN ,
5 DL MJÖLK ,
2 PÅSAR SAFFRAN (istället för SAFFRAN, 1 MSK MALEN KARDEMUMMA)
2 DL RÖRSOCKER , STRÖSOCKER ,
1/2 TSK SALT ,
1 ÄGG ,
CA 1 1/2 LITER VETEMJÖL ,
TILLBEHÖR : RUSSIN, UPPVISPAT ÄGG , PÄRLSOCKER .
SÅ HÄR GÖR DU:
SMULA jästen i en bunke . Smält smöret, häll i mjölken
och låt blandningen bli fingervarm ca 37 grader .
Häll degspadet över jästen och rör tills den är löst .
Tillsätt stött Saffran, Socker, Salt, och Ägg .
Blanda i nästan allt Mjöl och arbeta degen smidig .
Jäs i 30 minuter .
ARBETA degen på mjölat bakbord . Dela den i 4 delar ,
och baka ut varje del, 1JULTRÄD-GRAN = 25 BULLAR .
Några LUSSEKATTER blir det också .
UTBAKNING av JULTRÄD-GRAN:
LÄGG SMÅ RUNDA BULLAR SOM I EN TRIANGEL,FYLL och längst ner ska det vara 6
bullar Och med 2-3 bullar som skaft . JÄS , pensla med Ägg , strö på Pärlsocker
GRÄDDA i 200 grader , 20-25 minuter .
När Gräddningen är klar, låt JULGRANEN svalna tills Ni ska servera den .
SÄTT ETT "Födelsedagsljus" i VARJE BULLE - TÄND LJUSEN VID BORDET på JULGRANEN .
Det blir en stilla stund i förundran .
BLÅS UT ALLA LJUSEN , INNAN MAN FÅR TA VARSIN BULLE .
VAR AKTSAM !
LYCKA TILL ! TREVLIG ADVENT .
lördag 21 november 2015
SMÖRDEGS- PUFFAR MED LÄCKER FYLLNING , 4 PERSONER.
HEJSAN !
Det här måste Ni smaka ...mmm så himla gott !
HÄR ÄR RECEPTET :
2 FRYSTA SMÖRDEGSPLATTOR ,
FYLLNING :
1 BURK KRABBA + SPADET ,
2 MSK HACKAD DILL ,
2 MSK SMÖR/MARGARIN ,
1 1/2 MSK MJÖL ,
1 MSK SHERRY , ELLER CITRONSAFT ,
3 DL KAFFEGRÄDDE ,
SALT OCH VITPEPPAR .
SÅ HÄR GÖR DU :
DELA smördegsplattorna på mitten .
Sätt in dem i ugnen i ca 225 graders värme i 10 min.
SMÄLT smöret i en kastrull och rör ner mjölet .
Späd med krabbspadet , grädden , och sherryn / citronsaften .
Rör ner dillen och krydda med salt å vitpeppar .
DELA puffarna på mitten och häll i fyllningen .
SERVERA GENAST MED SALLAD TILL.!
LYCKA TILL !
torsdag 19 november 2015
FESTLIGA MOCKARUTOR 16 ST. GLUTENFRIA .
HEJSAN !
Det här är en riktig dröm för alla
Choklad- och Kaffe- älskare !
VARSÅGODA !
HÄR ÄR RECEPTET :
2 DL SÖTMANDEL ,
200 G MÖRK CHOKLAD ,
3/4 MSK FRYSTORKAT KAFFEPULVER ,
200 G SMÖR/MARGARIN,- RUMSVARMT ,
3 DL FARINSOCKER ,
4 ÄGG ,
1 TSK VANILJSOCKER ,
2 1/4 DL MAJSMJÖL ,
SMAKSÄTTNING OCH GARNERING :
1 MSK KALLT KAFFE ,
CA 2 1/2 DL VISPGRÄDDE ,
SIKTAT KAKAOPULVER ,
UGN : 175 GRADER .
SÅ HÄR GÖR DU :
MAL mandeln .
Smält chokladen tillsammans med kaffepulvret
och låt det svalna något .
RÖR smör och farinsocker poröst .
Tillsätt äggen ett i taget under kraftig vispning .
Rör ner mandel , vaniljsocker, majsmjöl och
den smälta chokladen .
HÄLL smeten i en bakpappersklädd eller smord form 25x25 cm.
GRÄDDA i nedre delen av ugnen i 30-40 minuter .
Låt svalna .
GÖR små hål i kakan med en provsticka och häll kaffet
över kakan . LÅT kakan stå och dra ca 1 timma .
SKÄR kakan i rutor . Spritsa grädde och sikta kakaopulver
över kakan före servering .
mmm...Ni ångrar er inte !
LYCKA TILL !
VÅRA JÄTTEGODA MUFFINS , 12 ST.
HEJSAN !
Idag ska vi baka MUFFINS , passa på Ni också !
HÄR ÄR RECEPTET :
75 G SMÖR ,
2 ÄGG ,
2 DL RÅRÖRSOCKER ,
1 KRM SALT ,
1 1/2 DL GRÄDDFIL ,
3 1/2 DL VETEMJÖL ,
1 1/2 TSK BAKPULVER ,
LITE FÄRSKRIVEN MUSKOTNÖT ELLER 1 KNIVSUDD MUSKOTKRYDDA ,
1 1/2 DL + 1/2 DL FRYSTA BLÅBÄR ,
1 MSK POTATISMJÖL ,
1-2 MSK RÅRÖRSOCKER ,
GARNERING:
1 DL VISPGRÄDDE ,
12 HALLON ,
NÅGRA KVISTAR CITRONMELISS ,
UGN 225 GRADER .
SÅ HÄR GÖR DU :
SMÄLT matfettet och låt det svalna .
VISPA ägg och socker vitt och pösigt .
Rör ner salt, gräddfil, och matfett .
Tillsätt vetemjölet blandat med bakpulver
och muskotnöt .
Blanda till en smet .
BLANDA den större mängden frysta bär med
potatismjöl och råsocker och vänd hastigt
ner i smeten .
Fördela smeten i pappers-formar eller i en
smord muffinsplåt .
Fördela resten av blåbären, på toppen av muffinsen
och grädda mitt i ugnen 20-25 minuter .
Känn mitt på att smeten har stannat .
VISPA grädden och spritsa eller klicka lite på muffinsen .
GARNERA MED HALLON OCH CITRONMELISS .
LYCKA TILL !
måndag 16 november 2015
KORGBRÖD MED POLENTA , ÄPPLE OCH ÖRTER . 2 BRÖD.
HEJSAN !
Nu ska vi baka Bröd...å ..mmm, det här är jättegott !
HÄR ÄR RECEPTET :
3 DL POLENTAGRYN .
5 DL VATTEN .
25 G JÄST .
2 TSK SALT .
2 MSK OLIVOLJA .
2 MSK HONUNG ELLER SIRAP .
2 GROVRIVNA ÄPPLEN .
1/2 DL FÄRSK ROSMARIN OCH OREGANO HACKAT .
CA 13 DL LJUST OCH MILT FULLKORNSVETEMJÖL .
UGN :175 GRADER .
SÅ HÄR GÖR DU :
LÄGG Polentagrynen i en degbunke .
Koka upp vattnet och häll det över grynen .
Rör om och låt svalna till 37 grader .
SMULA ner jästen och tillsätt salt, olivolja,
honung ,rivna äpplen ,och nästan allt fullkornsvetemjöl .
Arbeta ihop till en smidig deg .
Låt den jäsa under bakduk , ca 40 minuter .
ARBETA ihop degen på mjölat bakbord och forma den till 2 bröd.
Mjöla 2 brödkorgar och tryck ner degen i dem .
Låt jäsa 15-20 minuter .
VÄND upp bröden ur korgarna på plåt med bakplåtspapper .
Låt bröden jäsa i ytterligare 20 minuter .
GRÄDDA bröden i nedre delen av ugnen, ca 40 minuter .
Låt bröden kallna på galler .
LYCKA TILL !
HALLONSMOOTHIE 2 GLAS.
HEJSAN !
När jag har bestämt mig för att baka
lite av varje , då ställer jag mig inte ,
för att laga mat. Istället kan det bli en
SMOOTHIE , prova Ni också !
HÄR ÄR RECEPTET :
MIXA 300 g Hallon ,
med 2 dl Tranbärsjuice .
TILLSÄTT 2 dl Vaniljyoghurt ,
och kör några varv med mixern .
Häll upp i glas.
Det gick väl snabbt eller ?
LYCKA TILL !
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)