tisdag 24 november 2015

FARMORS SMÖRGÅS-PEPPARKAKOR CA 50 ST.

HEJSAN ! De här var ju extra goda , för då fick vi ha smör på ! HÄR ÄR RECEPTET : 3 DL SOCKER , 4 DL SIRAP , 150 G MARGARIN , 1 MSK INGEFÄRA , 1 MSK KANEL , 2 ÄGG , 2 ÄGGULOR - INGA VITOR , 1 DL MJÖLK , 2 TSK HJORTHORNSSALT , 2 TSK BIKARBONAT , CA 2 LITER VETEMJÖL . UGN :175 GRADER . SÅ HÄR GÖR DU : KOKA upp socker och sirap . Tillsätt margarinet och låt det smälta . Låt det hela kallna . TILLSÄTT kryddor, ägg, äggulor, hjorthornssalt, och bikarbonat . Rör om . TILLSÄTT det mesta av mjölet och arbeta ihop degen. Strö resten av mjölet över degen och täck den . Låt degen VILA KALLT 10-12 TIMMAR - GÄRNA ÖVER NATTEN . TA fram degen och arbeta den smidig på bakbordet . Forma stora runda bollar som plattas till ordentligt . Lägg kakorna glest på smord eller bakpappersklädd plåt . GRÄDDA kakorna i ca 15 minuter . LÅT dem kallna på galler under bakduk . FÖRVARA kakorna i burk med vitt matbröd så att de behåller sin mjuka sega konsistens . AVNJUT KAKORNA MED SMÖR ...mmm så HIMLA GO'A . ALL LYCKA TILL !

FARMORS MJUKA PEPPARKAKA.

HEJSAN ! HÄR ÄR RECEPTET : 3 DL FARINSOCKER , 2 ÄGG , 1 TSK BIKARBONAT , 1 TSK KANEL , 2 STÖTTA KARDEMUMMAKÄRNOR , 1 DL RÅRÖRD LINGONSYLT , 1 1/2 DL GRÄDDFIL , 3/4 DL SKIRAT SMÖR , 3 DL VETEMJÖL . SÅ HÄR GÖR DU : VISPA ägg och farin pösigt . Blanda ner kryddorna och bikarbonaten . Tillsätt lingonsylt , gräddfil , och skirat smör . BLANDA VARSAMT . Rör sist ner mjölet . Häll upp i smord och bröad form . GRÄDDA i 200 grader i ca 50 minuter . Låt kakan svalna i formen . LYCKA TILL !

FARMORS VALNÖTS-KAKA MED ÄPPLEMOS

HEJSAN ! ADVENT, då gick vi ner till farmors,- när vi kom in i porten, kändes doften av denna kaka, då visste vi, min syster och jag att det var något speciellt ! Det kändes i hela barna-kroppen. HÄR ÄR RECEPTET : 75-100 G SMÖR/MARGARIN , 1 DL FARINSOCKER , 2 ÄGG , 1 TSK SALT , 1 TSK KANEL , 1 TSK BIKARBONAT , 1/2 TSK MUSKOT , 2 DL ÄPPELMOS , 3 DL VETEMJÖL , 1 TSK BAKPULVER , 2 DL HAVREGRYN , 2 DL VALNÖTTER , 1 DL RUSSIN , SÅ HÄR GÖR DU : RÖR smör och socker poröst . Tillsätt äggen ett i taget. Blanda mjöl, bakpulver, kanel, salt, bikarbonat, och muskot, och rör växelvis med äppelmoset ner i äggsmeten . TILLSÄTT havregryn , nötter och russin . Häll smeten i en välsmord bröad form och grädda i 175 grader ca 1 timme . ALL LYCKA TILL !

måndag 23 november 2015

STORBULLE MED KARDEMUMMA OCH RUSSIN 2 ST.

HEJSAN ! Det är ju inte alla som gillar Saffran, så jag tänkte bjuda denna storbulle, saftig och jättegod . HÄR ÄR RECEPTET : 50 G JÄST , 200 G SMÖR/MARGARIN , 5 DL MJÖLK , 1/2 TSK SALT , 1 ÄGG , 2-3 STÖTTA KARDEMUMMAKÄRNOR , 2 DL RUSSIN , SÅ HÄR GÖR DU: SMULA jästen i en degbunke. Smält fettet , häll på mjölken och låt blandningen bli fingervarm ca 37 grader. Häll blandningen på jästen och rör om tills den löst sig . TILLSÄTT stött kardemumma , salt, socker, ägget, och sist vetemjölet- spara någon dl till UT-BAKET. Arbeta degen smidig, tillsätt, om det behövs mera mjöl. Strö lite mjöl över degen och låt den jäsa till dubbel storlek ca 40 minuter . ARBETA sedan in 2 dl Russin i den färdigjästa degen . Forma 2 stora bullar, som får jäsa ca 30 minuter på bakpappersklädd plåt. PENSLA med uppvispat ägg och grädda i ca 200 grader 20-30 minuter eller tills bröden känns färdiga.(Bullen ska kännas ihålig när man knackar det i botten). LÅT kallna på bakgaller . Pensla de kalla bullarna innan de ska ätas med lite smält smör och strö på socker. mmm...så saftiga och goda . LYCKA TILL ! TREVLIG ADVENT !

söndag 22 november 2015

JULTRÄD - GRAN

HEJSAN ! IDAG känner jag lite stämnings-känsla , inför ADVENT. Till varje FÖRSTA ADVENT, bakar jag ett julträd - barnen kallar det för JULGRAN . Den är enkel att göra,- till JULAFTON gör jag också en . Bara att få se barnens Tindrande ögon när BULLE-GRANEN är tänd är värt allt . HÄR ÄR RECEPTET : 50 G JÄST , 200 G SMÖR/MARGARIN , 5 DL MJÖLK , 2 PÅSAR SAFFRAN (istället för SAFFRAN, 1 MSK MALEN KARDEMUMMA) 2 DL RÖRSOCKER , STRÖSOCKER , 1/2 TSK SALT , 1 ÄGG , CA 1 1/2 LITER VETEMJÖL , TILLBEHÖR : RUSSIN, UPPVISPAT ÄGG , PÄRLSOCKER . SÅ HÄR GÖR DU: SMULA jästen i en bunke . Smält smöret, häll i mjölken och låt blandningen bli fingervarm ca 37 grader . Häll degspadet över jästen och rör tills den är löst . Tillsätt stött Saffran, Socker, Salt, och Ägg . Blanda i nästan allt Mjöl och arbeta degen smidig . Jäs i 30 minuter . ARBETA degen på mjölat bakbord . Dela den i 4 delar , och baka ut varje del, 1JULTRÄD-GRAN = 25 BULLAR . Några LUSSEKATTER blir det också . UTBAKNING av JULTRÄD-GRAN: LÄGG SMÅ RUNDA BULLAR SOM I EN TRIANGEL,FYLL och längst ner ska det vara 6 bullar Och med 2-3 bullar som skaft . JÄS , pensla med Ägg , strö på Pärlsocker GRÄDDA i 200 grader , 20-25 minuter . När Gräddningen är klar, låt JULGRANEN svalna tills Ni ska servera den . SÄTT ETT "Födelsedagsljus" i VARJE BULLE - TÄND LJUSEN VID BORDET på JULGRANEN . Det blir en stilla stund i förundran . BLÅS UT ALLA LJUSEN , INNAN MAN FÅR TA VARSIN BULLE . VAR AKTSAM ! LYCKA TILL ! TREVLIG ADVENT .

lördag 21 november 2015

SMÖRDEGS- PUFFAR MED LÄCKER FYLLNING , 4 PERSONER.

HEJSAN ! Det här måste Ni smaka ...mmm så himla gott ! HÄR ÄR RECEPTET : 2 FRYSTA SMÖRDEGSPLATTOR , FYLLNING : 1 BURK KRABBA + SPADET , 2 MSK HACKAD DILL , 2 MSK SMÖR/MARGARIN , 1 1/2 MSK MJÖL , 1 MSK SHERRY , ELLER CITRONSAFT , 3 DL KAFFEGRÄDDE , SALT OCH VITPEPPAR . SÅ HÄR GÖR DU : DELA smördegsplattorna på mitten . Sätt in dem i ugnen i ca 225 graders värme i 10 min. SMÄLT smöret i en kastrull och rör ner mjölet . Späd med krabbspadet , grädden , och sherryn / citronsaften . Rör ner dillen och krydda med salt å vitpeppar . DELA puffarna på mitten och häll i fyllningen . SERVERA GENAST MED SALLAD TILL.! LYCKA TILL !

torsdag 19 november 2015

FESTLIGA MOCKARUTOR 16 ST. GLUTENFRIA .

HEJSAN ! Det här är en riktig dröm för alla Choklad- och Kaffe- älskare ! VARSÅGODA ! HÄR ÄR RECEPTET : 2 DL SÖTMANDEL , 200 G MÖRK CHOKLAD , 3/4 MSK FRYSTORKAT KAFFEPULVER , 200 G SMÖR/MARGARIN,- RUMSVARMT , 3 DL FARINSOCKER , 4 ÄGG , 1 TSK VANILJSOCKER , 2 1/4 DL MAJSMJÖL , SMAKSÄTTNING OCH GARNERING : 1 MSK KALLT KAFFE , CA 2 1/2 DL VISPGRÄDDE , SIKTAT KAKAOPULVER , UGN : 175 GRADER . SÅ HÄR GÖR DU : MAL mandeln . Smält chokladen tillsammans med kaffepulvret och låt det svalna något . RÖR smör och farinsocker poröst . Tillsätt äggen ett i taget under kraftig vispning . Rör ner mandel , vaniljsocker, majsmjöl och den smälta chokladen . HÄLL smeten i en bakpappersklädd eller smord form 25x25 cm. GRÄDDA i nedre delen av ugnen i 30-40 minuter . Låt svalna . GÖR små hål i kakan med en provsticka och häll kaffet över kakan . LÅT kakan stå och dra ca 1 timma . SKÄR kakan i rutor . Spritsa grädde och sikta kakaopulver över kakan före servering . mmm...Ni ångrar er inte ! LYCKA TILL !