måndag 30 november 2015
HJÄRTFORMADE HONUNGSSKORPOR 100-120 ST.
HEJSAN !
Visst finns det väl några av Er alla, precis som jag, som gillar
skorpor till JULEN ?
HÄR ÄR RECEPTET: 75 g jäst( 1 1/2 paket) , 5 dl mjölk , 200 g smör/
margarin , 1 tsk salt , 2 dl honung, helst ljunghonung , 3 ägg ,
1 tsk bakpulver , 16 dl vetemjöl .
SÅ HÄR GÖR DU : SMULA ner jästen och rör ut den med lite av den kalla mjölken
i degbunken . Smält matfettet i en kastrull, häll i resten av mjölken och värm
till 37 grader . Häll degspadet i bunken och tillsätt salt , honung och ägg .
BLANDA bakpulvret med det mesta av mjölet och arbeta in det till en smidig deg .
TÄCK med bakduk och plast och låt degen jäsa till dubbel storlek på varm plats.
TÄCK plåtarna med bakplåtspapper . Sätt ugnen på 250 GRADER . ARBETA ihop degen,
först i bunken och sedan på bakbordet . Mjöla rikligt och kavla ut degen 2 cm
tjock . Ta ut bullar med hjärtformat mått, små hjärtmått . Lägg dem att jäsa
mycket väl på plåtarna . SÄTT in dem på mittfalsen i ugnen och grädda 5-7 min.
Låt bullarna kallna på galler . KLYV bullarna med vass, SÅGTANDAD kniv.
ROSTA halvorna gyllengula med snittytan upp medan ugnen är varm . TORKA sedan
skorporna vid 100 grader med ugnsluckan lite öppen . DET tar ungefär 3 timmar .
LÅT skorporna kallna helt och förvara dem i täta burkar .
Det blir riktigt mysigt med alla små hjärtan,-till kaffe eller julmust .
ALL LYCKA TILL !
fredag 27 november 2015
TOBIAS KÄRLEKSMUMS . 30 BITAR
HEJSAN !
Många recept finns det på KÄRLEKSMUMS, men så här gör vi...så himla go' .
HÄR ÄR RECEPTET :
150 G SMÖR/MARGARIN,
2 ÄGG ,
3 DL SOCKER ,
1 1/2 DL MJÖLK ,
4 DL VETEMJÖL ,
3 MSK KAKAO ,
1 MSK BAKPULVER ,
1 MSK VANILJSOCKER ,
CHOKLADKRÄM :
100 G SMÖR/MARGARIN ,
2 DL GRÄDDE VISP ,
4 MSK SOCKER ,
2 TSK VETEMJÖL ,
2 MSK KAKAO ,
GARNERING : 1-2 DL KOKOS .
SÅ HÄR GÖR DU :
SMÄLT smöret i en kastrull . Vispa ägg och socker pösigt .
Rör ner smöret och mjölken . Blanda vetemjöl , kakao ,
bakpulver och vaniljsocker . RÖR försiktigt ner det i äggsmeten.
Bred ut smeten i en smörpappersklädd långpanna ca 30x40 cm 10-15 min.
STRÖ lite socker på ett smörpapper. STJÄLP UPP KAKAN.
DRA av pappret . Pensla pappret med lite kallt vatten om det inte lossnar .
Låt kakan kallna .
GÖR KRÄMEN : Smält smöret i en kastrull . Tillsätt grädde , socker, vetemjöl
och kakao . Koka krämen tills den tjocknar , ca 5 minuter .
BRED den över kakan . Strö över kokos . Skär kakan i fyrkanter .
HOPPAS ATT NI GILLAR DEN ! LYCKA TILL!
tisdag 24 november 2015
FARMORS SMÖRGÅS-PEPPARKAKOR CA 50 ST.
HEJSAN !
De här var ju extra goda , för då fick vi ha smör på !
HÄR ÄR RECEPTET :
3 DL SOCKER ,
4 DL SIRAP ,
150 G MARGARIN ,
1 MSK INGEFÄRA ,
1 MSK KANEL ,
2 ÄGG ,
2 ÄGGULOR - INGA VITOR ,
1 DL MJÖLK ,
2 TSK HJORTHORNSSALT ,
2 TSK BIKARBONAT ,
CA 2 LITER VETEMJÖL .
UGN :175 GRADER .
SÅ HÄR GÖR DU :
KOKA upp socker och sirap . Tillsätt margarinet och låt
det smälta . Låt det hela kallna .
TILLSÄTT kryddor, ägg, äggulor, hjorthornssalt, och bikarbonat .
Rör om . TILLSÄTT det mesta av mjölet och arbeta ihop degen.
Strö resten av mjölet över degen och täck den .
Låt degen VILA KALLT 10-12 TIMMAR - GÄRNA ÖVER NATTEN .
TA fram degen och arbeta den smidig på bakbordet .
Forma stora runda bollar som plattas till ordentligt .
Lägg kakorna glest på smord eller bakpappersklädd plåt .
GRÄDDA kakorna i ca 15 minuter . LÅT dem kallna på galler
under bakduk . FÖRVARA kakorna i burk med vitt matbröd så att
de behåller sin mjuka sega konsistens .
AVNJUT KAKORNA MED SMÖR ...mmm så HIMLA GO'A .
ALL LYCKA TILL !
FARMORS MJUKA PEPPARKAKA.
HEJSAN !
HÄR ÄR RECEPTET :
3 DL FARINSOCKER ,
2 ÄGG ,
1 TSK BIKARBONAT ,
1 TSK KANEL ,
2 STÖTTA KARDEMUMMAKÄRNOR ,
1 DL RÅRÖRD LINGONSYLT ,
1 1/2 DL GRÄDDFIL ,
3/4 DL SKIRAT SMÖR ,
3 DL VETEMJÖL .
SÅ HÄR GÖR DU :
VISPA ägg och farin pösigt .
Blanda ner kryddorna och bikarbonaten .
Tillsätt lingonsylt , gräddfil , och skirat smör .
BLANDA VARSAMT .
Rör sist ner mjölet .
Häll upp i smord och bröad form .
GRÄDDA i 200 grader i ca 50 minuter .
Låt kakan svalna i formen .
LYCKA TILL !
FARMORS VALNÖTS-KAKA MED ÄPPLEMOS
HEJSAN !
ADVENT, då gick vi ner till farmors,- när vi kom in i porten,
kändes doften av denna kaka, då visste vi, min syster och jag
att det var något speciellt ! Det kändes i hela barna-kroppen.
HÄR ÄR RECEPTET :
75-100 G SMÖR/MARGARIN ,
1 DL FARINSOCKER ,
2 ÄGG ,
1 TSK SALT ,
1 TSK KANEL ,
1 TSK BIKARBONAT ,
1/2 TSK MUSKOT ,
2 DL ÄPPELMOS ,
3 DL VETEMJÖL ,
1 TSK BAKPULVER ,
2 DL HAVREGRYN ,
2 DL VALNÖTTER ,
1 DL RUSSIN ,
SÅ HÄR GÖR DU :
RÖR smör och socker poröst . Tillsätt äggen ett i taget.
Blanda mjöl, bakpulver, kanel, salt, bikarbonat, och
muskot, och rör växelvis med äppelmoset ner i äggsmeten .
TILLSÄTT havregryn , nötter och russin .
Häll smeten i en välsmord bröad form och grädda i 175 grader
ca 1 timme .
ALL LYCKA TILL !
måndag 23 november 2015
STORBULLE MED KARDEMUMMA OCH RUSSIN 2 ST.
HEJSAN !
Det är ju inte alla som gillar Saffran, så jag tänkte bjuda
denna storbulle, saftig och jättegod .
HÄR ÄR RECEPTET :
50 G JÄST ,
200 G SMÖR/MARGARIN ,
5 DL MJÖLK ,
1/2 TSK SALT ,
1 ÄGG ,
2-3 STÖTTA KARDEMUMMAKÄRNOR ,
2 DL RUSSIN ,
SÅ HÄR GÖR DU:
SMULA jästen i en degbunke.
Smält fettet , häll på mjölken och
låt blandningen bli fingervarm ca 37 grader.
Häll blandningen på jästen och rör om tills
den löst sig .
TILLSÄTT stött kardemumma , salt, socker, ägget,
och sist vetemjölet- spara någon dl till UT-BAKET.
Arbeta degen smidig, tillsätt, om det behövs mera mjöl.
Strö lite mjöl över degen och låt den jäsa till
dubbel storlek ca 40 minuter .
ARBETA sedan in 2 dl Russin i den färdigjästa degen .
Forma 2 stora bullar, som får jäsa ca 30 minuter på
bakpappersklädd plåt. PENSLA med uppvispat ägg och
grädda i ca 200 grader 20-30 minuter eller tills
bröden känns färdiga.(Bullen ska kännas ihålig när
man knackar det i botten).
LÅT kallna på bakgaller . Pensla de kalla bullarna
innan de ska ätas med lite smält smör och strö på socker.
mmm...så saftiga och goda .
LYCKA TILL ! TREVLIG ADVENT !
söndag 22 november 2015
JULTRÄD - GRAN
HEJSAN !
IDAG känner jag lite stämnings-känsla , inför ADVENT.
Till varje FÖRSTA ADVENT, bakar jag ett julträd - barnen kallar det för
JULGRAN .
Den är enkel att göra,- till JULAFTON gör jag också en .
Bara att få se barnens Tindrande ögon när BULLE-GRANEN är tänd är
värt allt .
HÄR ÄR RECEPTET :
50 G JÄST ,
200 G SMÖR/MARGARIN ,
5 DL MJÖLK ,
2 PÅSAR SAFFRAN (istället för SAFFRAN, 1 MSK MALEN KARDEMUMMA)
2 DL RÖRSOCKER , STRÖSOCKER ,
1/2 TSK SALT ,
1 ÄGG ,
CA 1 1/2 LITER VETEMJÖL ,
TILLBEHÖR : RUSSIN, UPPVISPAT ÄGG , PÄRLSOCKER .
SÅ HÄR GÖR DU:
SMULA jästen i en bunke . Smält smöret, häll i mjölken
och låt blandningen bli fingervarm ca 37 grader .
Häll degspadet över jästen och rör tills den är löst .
Tillsätt stött Saffran, Socker, Salt, och Ägg .
Blanda i nästan allt Mjöl och arbeta degen smidig .
Jäs i 30 minuter .
ARBETA degen på mjölat bakbord . Dela den i 4 delar ,
och baka ut varje del, 1JULTRÄD-GRAN = 25 BULLAR .
Några LUSSEKATTER blir det också .
UTBAKNING av JULTRÄD-GRAN:
LÄGG SMÅ RUNDA BULLAR SOM I EN TRIANGEL,FYLL och längst ner ska det vara 6
bullar Och med 2-3 bullar som skaft . JÄS , pensla med Ägg , strö på Pärlsocker
GRÄDDA i 200 grader , 20-25 minuter .
När Gräddningen är klar, låt JULGRANEN svalna tills Ni ska servera den .
SÄTT ETT "Födelsedagsljus" i VARJE BULLE - TÄND LJUSEN VID BORDET på JULGRANEN .
Det blir en stilla stund i förundran .
BLÅS UT ALLA LJUSEN , INNAN MAN FÅR TA VARSIN BULLE .
VAR AKTSAM !
LYCKA TILL ! TREVLIG ADVENT .
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)