fredag 4 december 2015
OMELETT MED Z UCCHINI OCH TOMATSÅS 2 PERSONER.
HEJSAN !
Nu måste vi äta , prova det här !
HÄR ÄR RECEPTET :
2 MSK OLJA ,
1 VITLÖKSKLYFTA FINHACKAD ,
1 SCHALOTTENLÖK, FINSTRIMLAD ,
2 TOMATER , URKÄRNADE OCH STRIMLADE,
10 SVARTA OLIVER, URKÄRNADE,
SALT Å PEPPAR ,
300 G SMÅ ZUCCHINI, FINSTRIMLADE,
1 1/2 MSK FÄRSK OREGANO, FINHACKADELLER 1 1/2 TSK TORKAD,
4 ÄGG ,
2 MSK RIVEN GETOST ELLER PARMESANOST .
SÅ HÄR GÖR DU: HETTA upp 1 msk Olja i en liten stekpanna .
Fräs Vitlök och Schalottenlök 5 minuter. Tillsätt Tomat ,
Oliver och 1 krm Salt och stek allt i 2 minuter . Ta pannan
från plattan .
HETTA under tiden upp resten av Oljan i en annan stekpanna
och stek Zucchinin på medelvärme .
Strö över Oregano . Vispa samman Äggen med Salt , peppar och Ost .
HÄLL Äggsmeten i pannan med den stekta Zucchinin .
Låt Äggsmeten stelna på inte alltför stark värme .TOPPA till sist
med Tomatblandningen . SERVERA : med ett matigt Bröd och Grönsallad .
SMAKLIG MÅLTID och LYCKA TILL !
torsdag 3 december 2015
FARMORS SKÅNSKA PEPPARKAKOR 125 ST.
HEJSAN !
Det här ska bli Skurna pepparkakor, de går snabbt och lätt
att baka ut, om de får ligga riktigt kallt några timmar.
HÄR ÄR RECEPTET :
3 1/2 DL BRUN FARIN ,
1 1/2 DL SIRAP ,
250 G SMÖR/MARGARIN ,
1/2 MSK INGEFÄRA ,
1/2 MSK KANEL ,
1 1/2 MSK KAKAO,
1/2 MSK BIKARBONAT ,
CA 9 DL VETEMJÖL ,
UGN : 175 GRADER .
SÅ HÄR GÖR DU :
KOKA upp Farin och Sirap i en kastrull . Tillsätt Smör/Margarin
och låt det smälta .
LÅT massan kallna riktigt .
BLANDA Bikarbonat , och Kryddor med det mesta av Mjölet och rör
ner det i den kalla massan .Arbeta degen smidig på bakbordet och
tillsätt mera Mjöl om det behövs .
FORMA degen till rullar ca 4 cm i diameter, man kan eventuellt
platta till dem lite . Lägg rullarna KALLT att stelna till nästa dag.
SKÄR rullarna i tunna skivor och lägg dem på smord eller bak-pappersklädd
plåt . GRÄDDA kakorna i ca 8-10 minuter .
LYCKA TILL !
onsdag 2 december 2015
JULEBRÖD MED MÖRKT ÖL. 1 ST .
HEJSAN !
LANTBRÖD med ÖL , ger en rustik och mustig smak , jättegott
med JUL-SKINKA på .
HÄR ÄR RECEPTET:
MÖRKT eller LJUST ÖL , 33 CL .
1 DL VATTEN , fingervarmt .
25 G JÄST ,
125 G FULLKORNSDINKELMJÖL .
1/2 MSK SALT .
1/2 MSK HONUNG .
1/2 DL OLJA .
600 G EKOLOGISKT VETEMJÖL .
SÅ HÄR GÖR DU : BLANDA Öl , Vatten och smulad Jäst i en degbunke .
Tillsätt det grova Mjölet och rör om tills Jästen har löst sig .
Tillsätt Salt ,Honung ,och Olja och blanda .Låt stå i 30 minuter
tills degen bubblar . TILLSÄTT 300 g Vetemjöl och rör tills degen
är elastisk . Lägg degen på ett mjölat bakbord och tillsätt mer Mjöl
under knådningen tills degen känns bra , inte för fast .
LÅT jäsa till dubbel storlek ca 2 timmar . SÄTT ugnen på 225 grader.
KNÅDA degen lätt och forma till ett runt bröd . LÅT degen jäsa till
dubbel storlek på en plåt med bak-papper , ca 40 minuter .
BAKA BRÖDET på nedersta falsen , ca 30 minuter .LÅT svalna på galler .
Ölsorten påverkar smaken . LJUST Öl ger en aning bitterhet , MÖRKT Öl ,
en lite söt och bitter smak . LYCKA TILL !
tisdag 1 december 2015
JULENS MJUKA FIKONKAKA .
HEJSAN !
Det här är ett måste....så himla god .
VARSÅGODA , HÄR ÄR RECEPTET :
200 G SMÖR/MARGARIN ,
2 1/2 DL STRÖSOCKER ,
3 ÄGG ,
1 DL VISPGRÄDDE ,
4 DL VETEMJÖL ,
1 TSK BAKPULVER ,
1 TSK VANILJSOCKER ,
RIVET SKAL AV 1 APELSIN ,
100 G FIKON , FINHACKADE ,
3 MSK KONJAK ,
50 G NÖTKÄRNOR, MALDA ,
CA 50 BLOCKCHOKLAD, HACKAD
SÅ HÄR GÖR DU :
RÖR Smör och Socker pösigt .
Tillsätt Äggen , ett i sänder , och Grädde .
Blanda Mjöl, Bakpulver och Vaniljsocker .
RÖR ner Mjöl- blandningen , Apelsinskalet , Fikonen ,Konjak,
Nötter och Choklad .
HÄLL smeten i en smord och bröad 1 1/2 liters (krans)form .
GRÄDDA kakan på nedre falsen i 175 grader ca 45 minuter .
STJÄLP upp kakan på galler medan den är ljummen och låt den
kallna under formen . LYCKA TILL !
måndag 30 november 2015
HJÄRTFORMADE HONUNGSSKORPOR 100-120 ST.
HEJSAN !
Visst finns det väl några av Er alla, precis som jag, som gillar
skorpor till JULEN ?
HÄR ÄR RECEPTET: 75 g jäst( 1 1/2 paket) , 5 dl mjölk , 200 g smör/
margarin , 1 tsk salt , 2 dl honung, helst ljunghonung , 3 ägg ,
1 tsk bakpulver , 16 dl vetemjöl .
SÅ HÄR GÖR DU : SMULA ner jästen och rör ut den med lite av den kalla mjölken
i degbunken . Smält matfettet i en kastrull, häll i resten av mjölken och värm
till 37 grader . Häll degspadet i bunken och tillsätt salt , honung och ägg .
BLANDA bakpulvret med det mesta av mjölet och arbeta in det till en smidig deg .
TÄCK med bakduk och plast och låt degen jäsa till dubbel storlek på varm plats.
TÄCK plåtarna med bakplåtspapper . Sätt ugnen på 250 GRADER . ARBETA ihop degen,
först i bunken och sedan på bakbordet . Mjöla rikligt och kavla ut degen 2 cm
tjock . Ta ut bullar med hjärtformat mått, små hjärtmått . Lägg dem att jäsa
mycket väl på plåtarna . SÄTT in dem på mittfalsen i ugnen och grädda 5-7 min.
Låt bullarna kallna på galler . KLYV bullarna med vass, SÅGTANDAD kniv.
ROSTA halvorna gyllengula med snittytan upp medan ugnen är varm . TORKA sedan
skorporna vid 100 grader med ugnsluckan lite öppen . DET tar ungefär 3 timmar .
LÅT skorporna kallna helt och förvara dem i täta burkar .
Det blir riktigt mysigt med alla små hjärtan,-till kaffe eller julmust .
ALL LYCKA TILL !
fredag 27 november 2015
TOBIAS KÄRLEKSMUMS . 30 BITAR
HEJSAN !
Många recept finns det på KÄRLEKSMUMS, men så här gör vi...så himla go' .
HÄR ÄR RECEPTET :
150 G SMÖR/MARGARIN,
2 ÄGG ,
3 DL SOCKER ,
1 1/2 DL MJÖLK ,
4 DL VETEMJÖL ,
3 MSK KAKAO ,
1 MSK BAKPULVER ,
1 MSK VANILJSOCKER ,
CHOKLADKRÄM :
100 G SMÖR/MARGARIN ,
2 DL GRÄDDE VISP ,
4 MSK SOCKER ,
2 TSK VETEMJÖL ,
2 MSK KAKAO ,
GARNERING : 1-2 DL KOKOS .
SÅ HÄR GÖR DU :
SMÄLT smöret i en kastrull . Vispa ägg och socker pösigt .
Rör ner smöret och mjölken . Blanda vetemjöl , kakao ,
bakpulver och vaniljsocker . RÖR försiktigt ner det i äggsmeten.
Bred ut smeten i en smörpappersklädd långpanna ca 30x40 cm 10-15 min.
STRÖ lite socker på ett smörpapper. STJÄLP UPP KAKAN.
DRA av pappret . Pensla pappret med lite kallt vatten om det inte lossnar .
Låt kakan kallna .
GÖR KRÄMEN : Smält smöret i en kastrull . Tillsätt grädde , socker, vetemjöl
och kakao . Koka krämen tills den tjocknar , ca 5 minuter .
BRED den över kakan . Strö över kokos . Skär kakan i fyrkanter .
HOPPAS ATT NI GILLAR DEN ! LYCKA TILL!
tisdag 24 november 2015
FARMORS SMÖRGÅS-PEPPARKAKOR CA 50 ST.
HEJSAN !
De här var ju extra goda , för då fick vi ha smör på !
HÄR ÄR RECEPTET :
3 DL SOCKER ,
4 DL SIRAP ,
150 G MARGARIN ,
1 MSK INGEFÄRA ,
1 MSK KANEL ,
2 ÄGG ,
2 ÄGGULOR - INGA VITOR ,
1 DL MJÖLK ,
2 TSK HJORTHORNSSALT ,
2 TSK BIKARBONAT ,
CA 2 LITER VETEMJÖL .
UGN :175 GRADER .
SÅ HÄR GÖR DU :
KOKA upp socker och sirap . Tillsätt margarinet och låt
det smälta . Låt det hela kallna .
TILLSÄTT kryddor, ägg, äggulor, hjorthornssalt, och bikarbonat .
Rör om . TILLSÄTT det mesta av mjölet och arbeta ihop degen.
Strö resten av mjölet över degen och täck den .
Låt degen VILA KALLT 10-12 TIMMAR - GÄRNA ÖVER NATTEN .
TA fram degen och arbeta den smidig på bakbordet .
Forma stora runda bollar som plattas till ordentligt .
Lägg kakorna glest på smord eller bakpappersklädd plåt .
GRÄDDA kakorna i ca 15 minuter . LÅT dem kallna på galler
under bakduk . FÖRVARA kakorna i burk med vitt matbröd så att
de behåller sin mjuka sega konsistens .
AVNJUT KAKORNA MED SMÖR ...mmm så HIMLA GO'A .
ALL LYCKA TILL !
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)