måndag 7 december 2015
SAFFRANSSCONES 16 BITAR .
HEJSAN !
Det här var inte dumt !
100 g SMÖR ,
0,5 g SAFFRAN ,
1 MSK FLYTANDE HONUNG eller STRÖSOCKER ,
8 DL (480g) VETEMJÖL ,
4 TSK BAKPULVER ,
1/2 TSK SALT ,
4 DL MJÖLK ,
TILL SERVERING : SMÖR, FÄRSKOST, OST och MARMELAD.
SÅ HÄR GÖR DU : Sätt ugnen på 250 grader .
STÖT saffranet utanpå påsen med en mortelstöt .
Blanda ner det och honungen eller sockret i matfettet
och låt svalna .
BLANDA mjöl, bakpulver och salt i en bunke .Tillsätt
mjölken och matfettet och rör snabbt ihop degen .
KLICKA ut degen i 4 högar på en plåt med bakplåts-papper.
Strö på lite mjöl och klappa ut varje del till runda
kakor, ca 15 cm i diameter . SKÅRA varje kaka i 4 delar
med en kniv.
GRÄDDA mitt i ugnen 10-12 minuter. LÅT svalna på galler .
SERVERAS med smör, färskost , smör och marmelad .
Det här är SCONES PÅ JULIGT VIS !
LYCKA TILL !
RULLAT BRÖD MED OST- OCH NÖTFYLLNING 1 BRÖD.
HEJSAN !
mmm...Så gott , detta görs bara till JULEN !
Detta är ett av våra Jul-Bröd , fyllt med CHEWRE,
NÖTTER och HONUNG .
SÅ VARSÅGODA !
DEG : 1MSK (15g) FÄRSK JÄST ,
3 DL KALLT VATTEN ,
1 MSK OLIVOLJA ,
1 TSK FLINGSALT ,
ca 7 DL (420g) VETEMJÖL ,
FYLLNING :
200G CHEWRE (GETOST) ,
2 DL (100g) VALNÖTTER ,
2 MSK FLYTANDE HONUNG .
SÅ HÄR GÖR DU :
DEG: SMULA ner jästen i köksmaskinens bunke .
Rör ut jästen med vattnet . Blanda ner olivoljan och saltet.
Tillsätt mjölet och arbeta degen ca 5 minuter .
Täck med en bakduk och låt degen jäsa ca 1 timme .
FYLLNING : SKÄR bort vita kanten på osten .
Skär osten i bitar eller smula den .
Bryt eller hacka nötterna grovt .
HÄLL upp degen på mjölad bänk och kavla ut den till en
platta ca 30x40 cm . STRÖ över osten och nötterna .
Ringla över honungen . RULLA ihop degen och lägg den med
skarven neråt på en påt med bakplåts-papper .
SKÄR några snitt i degen . LÅT jäsa ca 30 minuter .
Sätt ugnen på 225 grader .
GRÄDDA mitt i ugnen ca 25 minuter . LÅT brödet svalna på galler.
LYCKA TILL !
söndag 6 december 2015
LÄCKER FRUKTSALLAD 4 PERS.
HEJSAN!
Den här salladen är jättegod till JULENS ALLT GODA !
HÄR ÄR RECEPTET :
3 SYRLIGA ÄPLEN , ca 375 G,
1/2 FÄRSK ANANAS ,
2 APELSINER ca 300 G ,
1 DL RÖRSOCKER ELER VANLIGT SOCKER .
SÅ HÄR GÖR DU :
SKÖLJ och Skala Frukten .
ÄPPLENA behöver inte skalas om skalet är tunt och fräscht.
SKÄR Frukten i bitar eller klyftor .
VARVA dem i en skål .
SMÄLT sockret i en stekpanna och låt det få en gyllengul färg,
innan det hälls upp på en lätt smord tallrik .
När KNÄCKEN kallnat, krossas den i bitar och strös på Frukten .
LÅT Salladen stå svalt, men INTE KALLT i ca 1 timme .
VANILJGLASS eller MANDELBISKVIER är gott till !
LYCKA TILL !
BÄSTEMORS ÄPPELKAKA .
HEJSAN !
Denna Äppelkaka bakades bara till julen hemma hos Farmor.
Varsågoda !
HÄR ÄR RECEPTET :
100 G SMÖR ,
1/2 DL SOCKER ,
1 ÄGG
2 1/2 DL VETEMJÖL ,
3-4 ÄPPLEN , CA 450 G ,
KANEL å SOCKER .
SÅ HÄR GÖR DU :
RÖR Smör och Socker poröst .
TILLSÄTT Ägget . Rör ihop .
TILLSÄTT Mjölet lite i sänder och knåda samman till en
smidig deg .
TRYCK ut degen tunt i en kakform ca 20 cm i diameter .
SKIVA Äpplena tunt och lägg skivorna tätt på mördegen .
STRÖ över Kanel och Socker .
GRÄDDA kakan i UGN på 200 GRADER ca 20 MINUTER .
SERVERA gärna kakan med lättvispad Grädde , den är
också god att äta precis som den är .
LYCKA TILL !
fredag 4 december 2015
OMELETT MED Z UCCHINI OCH TOMATSÅS 2 PERSONER.
HEJSAN !
Nu måste vi äta , prova det här !
HÄR ÄR RECEPTET :
2 MSK OLJA ,
1 VITLÖKSKLYFTA FINHACKAD ,
1 SCHALOTTENLÖK, FINSTRIMLAD ,
2 TOMATER , URKÄRNADE OCH STRIMLADE,
10 SVARTA OLIVER, URKÄRNADE,
SALT Å PEPPAR ,
300 G SMÅ ZUCCHINI, FINSTRIMLADE,
1 1/2 MSK FÄRSK OREGANO, FINHACKADELLER 1 1/2 TSK TORKAD,
4 ÄGG ,
2 MSK RIVEN GETOST ELLER PARMESANOST .
SÅ HÄR GÖR DU: HETTA upp 1 msk Olja i en liten stekpanna .
Fräs Vitlök och Schalottenlök 5 minuter. Tillsätt Tomat ,
Oliver och 1 krm Salt och stek allt i 2 minuter . Ta pannan
från plattan .
HETTA under tiden upp resten av Oljan i en annan stekpanna
och stek Zucchinin på medelvärme .
Strö över Oregano . Vispa samman Äggen med Salt , peppar och Ost .
HÄLL Äggsmeten i pannan med den stekta Zucchinin .
Låt Äggsmeten stelna på inte alltför stark värme .TOPPA till sist
med Tomatblandningen . SERVERA : med ett matigt Bröd och Grönsallad .
SMAKLIG MÅLTID och LYCKA TILL !
torsdag 3 december 2015
FARMORS SKÅNSKA PEPPARKAKOR 125 ST.
HEJSAN !
Det här ska bli Skurna pepparkakor, de går snabbt och lätt
att baka ut, om de får ligga riktigt kallt några timmar.
HÄR ÄR RECEPTET :
3 1/2 DL BRUN FARIN ,
1 1/2 DL SIRAP ,
250 G SMÖR/MARGARIN ,
1/2 MSK INGEFÄRA ,
1/2 MSK KANEL ,
1 1/2 MSK KAKAO,
1/2 MSK BIKARBONAT ,
CA 9 DL VETEMJÖL ,
UGN : 175 GRADER .
SÅ HÄR GÖR DU :
KOKA upp Farin och Sirap i en kastrull . Tillsätt Smör/Margarin
och låt det smälta .
LÅT massan kallna riktigt .
BLANDA Bikarbonat , och Kryddor med det mesta av Mjölet och rör
ner det i den kalla massan .Arbeta degen smidig på bakbordet och
tillsätt mera Mjöl om det behövs .
FORMA degen till rullar ca 4 cm i diameter, man kan eventuellt
platta till dem lite . Lägg rullarna KALLT att stelna till nästa dag.
SKÄR rullarna i tunna skivor och lägg dem på smord eller bak-pappersklädd
plåt . GRÄDDA kakorna i ca 8-10 minuter .
LYCKA TILL !
onsdag 2 december 2015
JULEBRÖD MED MÖRKT ÖL. 1 ST .
HEJSAN !
LANTBRÖD med ÖL , ger en rustik och mustig smak , jättegott
med JUL-SKINKA på .
HÄR ÄR RECEPTET:
MÖRKT eller LJUST ÖL , 33 CL .
1 DL VATTEN , fingervarmt .
25 G JÄST ,
125 G FULLKORNSDINKELMJÖL .
1/2 MSK SALT .
1/2 MSK HONUNG .
1/2 DL OLJA .
600 G EKOLOGISKT VETEMJÖL .
SÅ HÄR GÖR DU : BLANDA Öl , Vatten och smulad Jäst i en degbunke .
Tillsätt det grova Mjölet och rör om tills Jästen har löst sig .
Tillsätt Salt ,Honung ,och Olja och blanda .Låt stå i 30 minuter
tills degen bubblar . TILLSÄTT 300 g Vetemjöl och rör tills degen
är elastisk . Lägg degen på ett mjölat bakbord och tillsätt mer Mjöl
under knådningen tills degen känns bra , inte för fast .
LÅT jäsa till dubbel storlek ca 2 timmar . SÄTT ugnen på 225 grader.
KNÅDA degen lätt och forma till ett runt bröd . LÅT degen jäsa till
dubbel storlek på en plåt med bak-papper , ca 40 minuter .
BAKA BRÖDET på nedersta falsen , ca 30 minuter .LÅT svalna på galler .
Ölsorten påverkar smaken . LJUST Öl ger en aning bitterhet , MÖRKT Öl ,
en lite söt och bitter smak . LYCKA TILL !
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)