måndag 7 december 2015

SAFFRANSSCONES 16 BITAR .

HEJSAN ! Det här var inte dumt ! 100 g SMÖR , 0,5 g SAFFRAN , 1 MSK FLYTANDE HONUNG eller STRÖSOCKER , 8 DL (480g) VETEMJÖL , 4 TSK BAKPULVER , 1/2 TSK SALT , 4 DL MJÖLK , TILL SERVERING : SMÖR, FÄRSKOST, OST och MARMELAD. SÅ HÄR GÖR DU : Sätt ugnen på 250 grader . STÖT saffranet utanpå påsen med en mortelstöt . Blanda ner det och honungen eller sockret i matfettet och låt svalna . BLANDA mjöl, bakpulver och salt i en bunke .Tillsätt mjölken och matfettet och rör snabbt ihop degen . KLICKA ut degen i 4 högar på en plåt med bakplåts-papper. Strö på lite mjöl och klappa ut varje del till runda kakor, ca 15 cm i diameter . SKÅRA varje kaka i 4 delar med en kniv. GRÄDDA mitt i ugnen 10-12 minuter. LÅT svalna på galler . SERVERAS med smör, färskost , smör och marmelad . Det här är SCONES PÅ JULIGT VIS ! LYCKA TILL !

RULLAT BRÖD MED OST- OCH NÖTFYLLNING 1 BRÖD.

HEJSAN ! mmm...Så gott , detta görs bara till JULEN ! Detta är ett av våra Jul-Bröd , fyllt med CHEWRE, NÖTTER och HONUNG . SÅ VARSÅGODA ! DEG : 1MSK (15g) FÄRSK JÄST , 3 DL KALLT VATTEN , 1 MSK OLIVOLJA , 1 TSK FLINGSALT , ca 7 DL (420g) VETEMJÖL , FYLLNING : 200G CHEWRE (GETOST) , 2 DL (100g) VALNÖTTER , 2 MSK FLYTANDE HONUNG . SÅ HÄR GÖR DU : DEG: SMULA ner jästen i köksmaskinens bunke . Rör ut jästen med vattnet . Blanda ner olivoljan och saltet. Tillsätt mjölet och arbeta degen ca 5 minuter . Täck med en bakduk och låt degen jäsa ca 1 timme . FYLLNING : SKÄR bort vita kanten på osten . Skär osten i bitar eller smula den . Bryt eller hacka nötterna grovt . HÄLL upp degen på mjölad bänk och kavla ut den till en platta ca 30x40 cm . STRÖ över osten och nötterna . Ringla över honungen . RULLA ihop degen och lägg den med skarven neråt på en påt med bakplåts-papper . SKÄR några snitt i degen . LÅT jäsa ca 30 minuter . Sätt ugnen på 225 grader . GRÄDDA mitt i ugnen ca 25 minuter . LÅT brödet svalna på galler. LYCKA TILL !

söndag 6 december 2015

LÄCKER FRUKTSALLAD 4 PERS.

HEJSAN! Den här salladen är jättegod till JULENS ALLT GODA ! HÄR ÄR RECEPTET : 3 SYRLIGA ÄPLEN , ca 375 G, 1/2 FÄRSK ANANAS , 2 APELSINER ca 300 G , 1 DL RÖRSOCKER ELER VANLIGT SOCKER . SÅ HÄR GÖR DU : SKÖLJ och Skala Frukten . ÄPPLENA behöver inte skalas om skalet är tunt och fräscht. SKÄR Frukten i bitar eller klyftor . VARVA dem i en skål . SMÄLT sockret i en stekpanna och låt det få en gyllengul färg, innan det hälls upp på en lätt smord tallrik . När KNÄCKEN kallnat, krossas den i bitar och strös på Frukten . LÅT Salladen stå svalt, men INTE KALLT i ca 1 timme . VANILJGLASS eller MANDELBISKVIER är gott till ! LYCKA TILL !

BÄSTEMORS ÄPPELKAKA .

HEJSAN ! Denna Äppelkaka bakades bara till julen hemma hos Farmor. Varsågoda ! HÄR ÄR RECEPTET : 100 G SMÖR , 1/2 DL SOCKER , 1 ÄGG 2 1/2 DL VETEMJÖL , 3-4 ÄPPLEN , CA 450 G , KANEL å SOCKER . SÅ HÄR GÖR DU : RÖR Smör och Socker poröst . TILLSÄTT Ägget . Rör ihop . TILLSÄTT Mjölet lite i sänder och knåda samman till en smidig deg . TRYCK ut degen tunt i en kakform ca 20 cm i diameter . SKIVA Äpplena tunt och lägg skivorna tätt på mördegen . STRÖ över Kanel och Socker . GRÄDDA kakan i UGN på 200 GRADER ca 20 MINUTER . SERVERA gärna kakan med lättvispad Grädde , den är också god att äta precis som den är . LYCKA TILL !

fredag 4 december 2015

OMELETT MED Z UCCHINI OCH TOMATSÅS 2 PERSONER.

HEJSAN ! Nu måste vi äta , prova det här ! HÄR ÄR RECEPTET : 2 MSK OLJA , 1 VITLÖKSKLYFTA FINHACKAD , 1 SCHALOTTENLÖK, FINSTRIMLAD , 2 TOMATER , URKÄRNADE OCH STRIMLADE, 10 SVARTA OLIVER, URKÄRNADE, SALT Å PEPPAR , 300 G SMÅ ZUCCHINI, FINSTRIMLADE, 1 1/2 MSK FÄRSK OREGANO, FINHACKADELLER 1 1/2 TSK TORKAD, 4 ÄGG , 2 MSK RIVEN GETOST ELLER PARMESANOST . SÅ HÄR GÖR DU: HETTA upp 1 msk Olja i en liten stekpanna . Fräs Vitlök och Schalottenlök 5 minuter. Tillsätt Tomat , Oliver och 1 krm Salt och stek allt i 2 minuter . Ta pannan från plattan . HETTA under tiden upp resten av Oljan i en annan stekpanna och stek Zucchinin på medelvärme . Strö över Oregano . Vispa samman Äggen med Salt , peppar och Ost . HÄLL Äggsmeten i pannan med den stekta Zucchinin . Låt Äggsmeten stelna på inte alltför stark värme .TOPPA till sist med Tomatblandningen . SERVERA : med ett matigt Bröd och Grönsallad . SMAKLIG MÅLTID och LYCKA TILL !

torsdag 3 december 2015

FARMORS SKÅNSKA PEPPARKAKOR 125 ST.

HEJSAN ! Det här ska bli Skurna pepparkakor, de går snabbt och lätt att baka ut, om de får ligga riktigt kallt några timmar. HÄR ÄR RECEPTET : 3 1/2 DL BRUN FARIN , 1 1/2 DL SIRAP , 250 G SMÖR/MARGARIN , 1/2 MSK INGEFÄRA , 1/2 MSK KANEL , 1 1/2 MSK KAKAO, 1/2 MSK BIKARBONAT , CA 9 DL VETEMJÖL , UGN : 175 GRADER . SÅ HÄR GÖR DU : KOKA upp Farin och Sirap i en kastrull . Tillsätt Smör/Margarin och låt det smälta . LÅT massan kallna riktigt . BLANDA Bikarbonat , och Kryddor med det mesta av Mjölet och rör ner det i den kalla massan .Arbeta degen smidig på bakbordet och tillsätt mera Mjöl om det behövs . FORMA degen till rullar ca 4 cm i diameter, man kan eventuellt platta till dem lite . Lägg rullarna KALLT att stelna till nästa dag. SKÄR rullarna i tunna skivor och lägg dem på smord eller bak-pappersklädd plåt . GRÄDDA kakorna i ca 8-10 minuter . LYCKA TILL !

onsdag 2 december 2015

JULEBRÖD MED MÖRKT ÖL. 1 ST .

HEJSAN ! LANTBRÖD med ÖL , ger en rustik och mustig smak , jättegott med JUL-SKINKA på . HÄR ÄR RECEPTET: MÖRKT eller LJUST ÖL , 33 CL . 1 DL VATTEN , fingervarmt . 25 G JÄST , 125 G FULLKORNSDINKELMJÖL . 1/2 MSK SALT . 1/2 MSK HONUNG . 1/2 DL OLJA . 600 G EKOLOGISKT VETEMJÖL . SÅ HÄR GÖR DU : BLANDA Öl , Vatten och smulad Jäst i en degbunke . Tillsätt det grova Mjölet och rör om tills Jästen har löst sig . Tillsätt Salt ,Honung ,och Olja och blanda .Låt stå i 30 minuter tills degen bubblar . TILLSÄTT 300 g Vetemjöl och rör tills degen är elastisk . Lägg degen på ett mjölat bakbord och tillsätt mer Mjöl under knådningen tills degen känns bra , inte för fast . LÅT jäsa till dubbel storlek ca 2 timmar . SÄTT ugnen på 225 grader. KNÅDA degen lätt och forma till ett runt bröd . LÅT degen jäsa till dubbel storlek på en plåt med bak-papper , ca 40 minuter . BAKA BRÖDET på nedersta falsen , ca 30 minuter .LÅT svalna på galler . Ölsorten påverkar smaken . LJUST Öl ger en aning bitterhet , MÖRKT Öl , en lite söt och bitter smak . LYCKA TILL !