torsdag 10 december 2015
TOBIAS CHOKLADKAKOR ca 90 ST .
HEJSAN !
När Tobias fyllde 5 år, ville han ha dessa Jättegoda Chokladkakor.
SÅ VARSÅGODA .
HÄR ÄR RECEPTET :
100 g SMÖR/MARGARIN ,
1 DL STRÖSOCKER ,
3 MSK KAKAOPULVER ,
1 ÄGG ,
3 1/4 DL VETEMJÖL .
Pensling och Garnering :
1 UPPVISPAT ÄGG ,
1/2 DL HACKAD MANDEL ,
1/2 DL PÄRLSOCKER ,
UGN: 175 GRADER.
Så här gör Du: BLANDA snabbt samman alla ingredienserna till degen .
Låt den vila i kylskåpet en stund .
KAVLA ut degen tunt och ta ut runda blomkakor = pepparkaksmått med vågig kant.
Lägg kakorna på lätt smord plåt .
PENSLA kakorna med uppvispat ägg och strö mandel och pärlsocker över .
GRÄDDA kakorna i ca 8 minuter . Passa dem noga så de inte blir mörka,
då försvinner den goda chokladsmaken .
HOPPAS ATT DE SMAKAR !LYCKA TILL !
tisdag 8 december 2015
MIN GODA LINSSOPPA .
HEJSAN !
Det här är den godaste soppa jag vet...mmm .
Prova att göra den Ni också !
HÄR ÄR RECEPTET :
2 MORÖTTER ,
1 GUL LÖK ,
2 VITLÖKSKLYFTOR ,
1 BIT ROTSELLERI ,
1 BURK KROSSADE TOMATER ,
10- 12 DL VATTEN ,
2 ST BULJONGTÄRNINGAR (1 grönsaksbuljong+1 köttbuljong) ,
1/2 TSK OREGANO ,
SALT OCH PEPPAR ,
1 KNIPPA PERSILJA ,
2 DL RÖDA LINSER .
SÅ HÄR GÖR DU :
Skala och dela morötter, lök, vitlökar, och rotselleri .
Lägg i en kastrull , tillsätt vatten, krossade tomater, buljong-
tärningar , och oregano . Salta å Peppra . KOKA I 20 MINUTER .
KOKA MED LINSERNA , DE SISTA 10 MINUTERNA .
KLIPP ÖVER PERSILJA OCH SERVERA .
LYCKA TILL !
MORMOR ELLAS VANILJHORN .
HEJSAN !
De här kakorna var de godaste vår mamma visste ,
alltid skulle de vara med på julen .
SÅ VARSÅGODA , HÄR ÄR RECEPTET :
200 g SMÖR /MARGARIN
4 1/2 DL VETEMJÖL ,
2 MSK VANILJSOCKER ,
GARNERING : 3 MSK STRÖSOCKER .
SÅ HÄR GÖR DU :
BLANDA samman Smör, Vetemjöl och Vaniljsocker .
LÅT DEGEN VILA I KYLEN 1 TIMMA .
Dela degen i 50 bitar rullas till Horn-Hästskor .
GRÄDDA I 175 GRADER, i 12 MINUTER .
DOPPA DE HETA KAKORNA I STRÖSOCKER .
LYCKA TILL !
måndag 7 december 2015
SAFFRANSSCONES 16 BITAR .
HEJSAN !
Det här var inte dumt !
100 g SMÖR ,
0,5 g SAFFRAN ,
1 MSK FLYTANDE HONUNG eller STRÖSOCKER ,
8 DL (480g) VETEMJÖL ,
4 TSK BAKPULVER ,
1/2 TSK SALT ,
4 DL MJÖLK ,
TILL SERVERING : SMÖR, FÄRSKOST, OST och MARMELAD.
SÅ HÄR GÖR DU : Sätt ugnen på 250 grader .
STÖT saffranet utanpå påsen med en mortelstöt .
Blanda ner det och honungen eller sockret i matfettet
och låt svalna .
BLANDA mjöl, bakpulver och salt i en bunke .Tillsätt
mjölken och matfettet och rör snabbt ihop degen .
KLICKA ut degen i 4 högar på en plåt med bakplåts-papper.
Strö på lite mjöl och klappa ut varje del till runda
kakor, ca 15 cm i diameter . SKÅRA varje kaka i 4 delar
med en kniv.
GRÄDDA mitt i ugnen 10-12 minuter. LÅT svalna på galler .
SERVERAS med smör, färskost , smör och marmelad .
Det här är SCONES PÅ JULIGT VIS !
LYCKA TILL !
RULLAT BRÖD MED OST- OCH NÖTFYLLNING 1 BRÖD.
HEJSAN !
mmm...Så gott , detta görs bara till JULEN !
Detta är ett av våra Jul-Bröd , fyllt med CHEWRE,
NÖTTER och HONUNG .
SÅ VARSÅGODA !
DEG : 1MSK (15g) FÄRSK JÄST ,
3 DL KALLT VATTEN ,
1 MSK OLIVOLJA ,
1 TSK FLINGSALT ,
ca 7 DL (420g) VETEMJÖL ,
FYLLNING :
200G CHEWRE (GETOST) ,
2 DL (100g) VALNÖTTER ,
2 MSK FLYTANDE HONUNG .
SÅ HÄR GÖR DU :
DEG: SMULA ner jästen i köksmaskinens bunke .
Rör ut jästen med vattnet . Blanda ner olivoljan och saltet.
Tillsätt mjölet och arbeta degen ca 5 minuter .
Täck med en bakduk och låt degen jäsa ca 1 timme .
FYLLNING : SKÄR bort vita kanten på osten .
Skär osten i bitar eller smula den .
Bryt eller hacka nötterna grovt .
HÄLL upp degen på mjölad bänk och kavla ut den till en
platta ca 30x40 cm . STRÖ över osten och nötterna .
Ringla över honungen . RULLA ihop degen och lägg den med
skarven neråt på en påt med bakplåts-papper .
SKÄR några snitt i degen . LÅT jäsa ca 30 minuter .
Sätt ugnen på 225 grader .
GRÄDDA mitt i ugnen ca 25 minuter . LÅT brödet svalna på galler.
LYCKA TILL !
söndag 6 december 2015
LÄCKER FRUKTSALLAD 4 PERS.
HEJSAN!
Den här salladen är jättegod till JULENS ALLT GODA !
HÄR ÄR RECEPTET :
3 SYRLIGA ÄPLEN , ca 375 G,
1/2 FÄRSK ANANAS ,
2 APELSINER ca 300 G ,
1 DL RÖRSOCKER ELER VANLIGT SOCKER .
SÅ HÄR GÖR DU :
SKÖLJ och Skala Frukten .
ÄPPLENA behöver inte skalas om skalet är tunt och fräscht.
SKÄR Frukten i bitar eller klyftor .
VARVA dem i en skål .
SMÄLT sockret i en stekpanna och låt det få en gyllengul färg,
innan det hälls upp på en lätt smord tallrik .
När KNÄCKEN kallnat, krossas den i bitar och strös på Frukten .
LÅT Salladen stå svalt, men INTE KALLT i ca 1 timme .
VANILJGLASS eller MANDELBISKVIER är gott till !
LYCKA TILL !
BÄSTEMORS ÄPPELKAKA .
HEJSAN !
Denna Äppelkaka bakades bara till julen hemma hos Farmor.
Varsågoda !
HÄR ÄR RECEPTET :
100 G SMÖR ,
1/2 DL SOCKER ,
1 ÄGG
2 1/2 DL VETEMJÖL ,
3-4 ÄPPLEN , CA 450 G ,
KANEL å SOCKER .
SÅ HÄR GÖR DU :
RÖR Smör och Socker poröst .
TILLSÄTT Ägget . Rör ihop .
TILLSÄTT Mjölet lite i sänder och knåda samman till en
smidig deg .
TRYCK ut degen tunt i en kakform ca 20 cm i diameter .
SKIVA Äpplena tunt och lägg skivorna tätt på mördegen .
STRÖ över Kanel och Socker .
GRÄDDA kakan i UGN på 200 GRADER ca 20 MINUTER .
SERVERA gärna kakan med lättvispad Grädde , den är
också god att äta precis som den är .
LYCKA TILL !
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)