torsdag 10 december 2015

TOBIAS CHOKLADKAKOR ca 90 ST .

HEJSAN ! När Tobias fyllde 5 år, ville han ha dessa Jättegoda Chokladkakor. SÅ VARSÅGODA . HÄR ÄR RECEPTET : 100 g SMÖR/MARGARIN , 1 DL STRÖSOCKER , 3 MSK KAKAOPULVER , 1 ÄGG , 3 1/4 DL VETEMJÖL . Pensling och Garnering : 1 UPPVISPAT ÄGG , 1/2 DL HACKAD MANDEL , 1/2 DL PÄRLSOCKER , UGN: 175 GRADER. Så här gör Du: BLANDA snabbt samman alla ingredienserna till degen . Låt den vila i kylskåpet en stund . KAVLA ut degen tunt och ta ut runda blomkakor = pepparkaksmått med vågig kant. Lägg kakorna på lätt smord plåt . PENSLA kakorna med uppvispat ägg och strö mandel och pärlsocker över . GRÄDDA kakorna i ca 8 minuter . Passa dem noga så de inte blir mörka, då försvinner den goda chokladsmaken . HOPPAS ATT DE SMAKAR !LYCKA TILL !

tisdag 8 december 2015

MIN GODA LINSSOPPA .

HEJSAN ! Det här är den godaste soppa jag vet...mmm . Prova att göra den Ni också ! HÄR ÄR RECEPTET : 2 MORÖTTER , 1 GUL LÖK , 2 VITLÖKSKLYFTOR , 1 BIT ROTSELLERI , 1 BURK KROSSADE TOMATER , 10- 12 DL VATTEN , 2 ST BULJONGTÄRNINGAR (1 grönsaksbuljong+1 köttbuljong) , 1/2 TSK OREGANO , SALT OCH PEPPAR , 1 KNIPPA PERSILJA , 2 DL RÖDA LINSER . SÅ HÄR GÖR DU : Skala och dela morötter, lök, vitlökar, och rotselleri . Lägg i en kastrull , tillsätt vatten, krossade tomater, buljong- tärningar , och oregano . Salta å Peppra . KOKA I 20 MINUTER . KOKA MED LINSERNA , DE SISTA 10 MINUTERNA . KLIPP ÖVER PERSILJA OCH SERVERA . LYCKA TILL !

MORMOR ELLAS VANILJHORN .

HEJSAN ! De här kakorna var de godaste vår mamma visste , alltid skulle de vara med på julen . SÅ VARSÅGODA , HÄR ÄR RECEPTET : 200 g SMÖR /MARGARIN 4 1/2 DL VETEMJÖL , 2 MSK VANILJSOCKER , GARNERING : 3 MSK STRÖSOCKER . SÅ HÄR GÖR DU : BLANDA samman Smör, Vetemjöl och Vaniljsocker . LÅT DEGEN VILA I KYLEN 1 TIMMA . Dela degen i 50 bitar rullas till Horn-Hästskor . GRÄDDA I 175 GRADER, i 12 MINUTER . DOPPA DE HETA KAKORNA I STRÖSOCKER . LYCKA TILL !

måndag 7 december 2015

SAFFRANSSCONES 16 BITAR .

HEJSAN ! Det här var inte dumt ! 100 g SMÖR , 0,5 g SAFFRAN , 1 MSK FLYTANDE HONUNG eller STRÖSOCKER , 8 DL (480g) VETEMJÖL , 4 TSK BAKPULVER , 1/2 TSK SALT , 4 DL MJÖLK , TILL SERVERING : SMÖR, FÄRSKOST, OST och MARMELAD. SÅ HÄR GÖR DU : Sätt ugnen på 250 grader . STÖT saffranet utanpå påsen med en mortelstöt . Blanda ner det och honungen eller sockret i matfettet och låt svalna . BLANDA mjöl, bakpulver och salt i en bunke .Tillsätt mjölken och matfettet och rör snabbt ihop degen . KLICKA ut degen i 4 högar på en plåt med bakplåts-papper. Strö på lite mjöl och klappa ut varje del till runda kakor, ca 15 cm i diameter . SKÅRA varje kaka i 4 delar med en kniv. GRÄDDA mitt i ugnen 10-12 minuter. LÅT svalna på galler . SERVERAS med smör, färskost , smör och marmelad . Det här är SCONES PÅ JULIGT VIS ! LYCKA TILL !

RULLAT BRÖD MED OST- OCH NÖTFYLLNING 1 BRÖD.

HEJSAN ! mmm...Så gott , detta görs bara till JULEN ! Detta är ett av våra Jul-Bröd , fyllt med CHEWRE, NÖTTER och HONUNG . SÅ VARSÅGODA ! DEG : 1MSK (15g) FÄRSK JÄST , 3 DL KALLT VATTEN , 1 MSK OLIVOLJA , 1 TSK FLINGSALT , ca 7 DL (420g) VETEMJÖL , FYLLNING : 200G CHEWRE (GETOST) , 2 DL (100g) VALNÖTTER , 2 MSK FLYTANDE HONUNG . SÅ HÄR GÖR DU : DEG: SMULA ner jästen i köksmaskinens bunke . Rör ut jästen med vattnet . Blanda ner olivoljan och saltet. Tillsätt mjölet och arbeta degen ca 5 minuter . Täck med en bakduk och låt degen jäsa ca 1 timme . FYLLNING : SKÄR bort vita kanten på osten . Skär osten i bitar eller smula den . Bryt eller hacka nötterna grovt . HÄLL upp degen på mjölad bänk och kavla ut den till en platta ca 30x40 cm . STRÖ över osten och nötterna . Ringla över honungen . RULLA ihop degen och lägg den med skarven neråt på en påt med bakplåts-papper . SKÄR några snitt i degen . LÅT jäsa ca 30 minuter . Sätt ugnen på 225 grader . GRÄDDA mitt i ugnen ca 25 minuter . LÅT brödet svalna på galler. LYCKA TILL !

söndag 6 december 2015

LÄCKER FRUKTSALLAD 4 PERS.

HEJSAN! Den här salladen är jättegod till JULENS ALLT GODA ! HÄR ÄR RECEPTET : 3 SYRLIGA ÄPLEN , ca 375 G, 1/2 FÄRSK ANANAS , 2 APELSINER ca 300 G , 1 DL RÖRSOCKER ELER VANLIGT SOCKER . SÅ HÄR GÖR DU : SKÖLJ och Skala Frukten . ÄPPLENA behöver inte skalas om skalet är tunt och fräscht. SKÄR Frukten i bitar eller klyftor . VARVA dem i en skål . SMÄLT sockret i en stekpanna och låt det få en gyllengul färg, innan det hälls upp på en lätt smord tallrik . När KNÄCKEN kallnat, krossas den i bitar och strös på Frukten . LÅT Salladen stå svalt, men INTE KALLT i ca 1 timme . VANILJGLASS eller MANDELBISKVIER är gott till ! LYCKA TILL !

BÄSTEMORS ÄPPELKAKA .

HEJSAN ! Denna Äppelkaka bakades bara till julen hemma hos Farmor. Varsågoda ! HÄR ÄR RECEPTET : 100 G SMÖR , 1/2 DL SOCKER , 1 ÄGG 2 1/2 DL VETEMJÖL , 3-4 ÄPPLEN , CA 450 G , KANEL å SOCKER . SÅ HÄR GÖR DU : RÖR Smör och Socker poröst . TILLSÄTT Ägget . Rör ihop . TILLSÄTT Mjölet lite i sänder och knåda samman till en smidig deg . TRYCK ut degen tunt i en kakform ca 20 cm i diameter . SKIVA Äpplena tunt och lägg skivorna tätt på mördegen . STRÖ över Kanel och Socker . GRÄDDA kakan i UGN på 200 GRADER ca 20 MINUTER . SERVERA gärna kakan med lättvispad Grädde , den är också god att äta precis som den är . LYCKA TILL !